Windows 8 do PC s Linuxem

Re:Windows 8 do PC s Linuxem
« Odpověď #15 kdy: 29. 07. 2013, 21:27:42 »
Windows 8.1 Release Preview je dobré na vyzkoušení novinek, ale pro reálné nasazení je tam stále dost nedodělků. Vzhledem k tomu, že z Windows 8 půjde snadno upgradovat na Windows 8.1, zatím bych tyto buildy přeskočil.

K druhému odstavci, UEFI se často používá pro označení technologií, s kterými pouze souvisí. Vy mluvíte o SecureBoot, kde BIOS nedovolí nahrát zavaděč, který není podepsaný konkrétními klíči. Toto však lze na normálních PC vypnout (z nařízení samotného MS) a navíc existují i podepsané linuxové zavaděče (neříkám, že fungují nějak skvěle) například v Ubuntu.

UEFI samotné pak má několik výhod, ale jeho podpora je stále taková nejistá; sám jej sice používám (včetně např. GPT), ale spíše proto, že se snažím novou technologii poznat, než že by mi to něco přinášelo.

Tom Liberec

« Odpověď #16 kdy: 29. 07. 2013, 22:56:57 »
Nemám co upgradovat. 8.1  bude na samostatném disku. Az mne omrzí a dozvím se co chci pujdou pryc. Spíše však planuji nákup serverových Windows 2012 essential s vzdálenou podporou i se serverem. Az bude dobrá cena  spíše koupím 7.prof.

katarno

« Odpověď #17 kdy: 18. 08. 2013, 14:15:51 »
Děkuji srdečně všem za  snahu pomoci. Líbila by se nejvíce varianta, kdy smažu celý disk a nainstaluji nejdříve windows 8 pro a pak se uvidí, kterou verzi Linuxu bych přidal. Pravdou je, že ten předinstalovaný linux je odvar od linpus linuxu. Stáhl jsem si postupně všechny hlavní varianty linuxu, vyzkoušel jsem je z live CD a - i když se mi líbi více Mandrive - asi se zařadím mezi většinu a zvolím Unbutu 10.10 CZ ( instalačky byly v příloze knihy o Unbutu ).  Nyní bych tedy prosil o radu jakým nástrojem, pokud možno bez rizika, bych disk počítače přeformátoval. Děkuji. --- P.S. uvažuji o tom doplnit na svůj neziskový webový portál www.akamonitor.cz stručný weblog, kterým bych se pokusil svým návštěvníkům, kteří se Linuxu - stejně jako já donedávna - bojí, aby si alespoň jeden linux, třeba z LIVE CD vyzoušeli a ujistili se, že nemusí jít pouze o nástroj profíků, ale že může být zvládnutelný a užitečný i běžným uživatelům.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #18 kdy: 18. 08. 2013, 14:51:21 »
Tak poslední příspěvek zní jako z minulého desetiletý. Rozhodně žádnou z těch distribucí o kterých píšeš neinstaluj, jsou staré, hodně staré, za tu dobu se nm linux trošku změnil ... co se týčče rozdělení/formátování disku, nešlápneš vedle, když použiješ gparted http://gparted.sourceforge.net/livecd.php

« Odpověď #19 kdy: 21. 08. 2013, 15:42:48 »
Ahoj, pokud dáš instalovat Windowsy, tak ti umožní rozdělit disk taky, vyčleň nějaké místo pro Linuxy (pokud chceš dual-boot) a je to, to nech nenaformátované. GParted a další utility ze světa Linux sou sice skvělé, ale nevidím ani nic špatného na Windows utilitách (dokonce si troufám tvrdit že jejich diskpart se jim opravdu povedl - rozdělení, odstraňování "neodstranitelných" partition, recovery a správa softwarového RAIDu). Jinak jak Pavel psal, popisuješ docela obstarožní distribuce. Za sebe: pokud chceš out-of-box fungující systém, tak nějaké nové Ubuntu - asi 13, LTS nevím jaký má pro tebe význam, na Ubuntu je "skvělé", že tam v drtivé většině vše jede, tak jak má, má širokou podporu a obsahuje i aplikace ze světa Windows, které v jiných distro nenajdeš a to ani v alternativách, dám tady příklad na ActivBoard software, drivery sou pouze pod Windows a Ubuntu, nikde jinde nejede - respektive možná jo, ale nemám tolik zkušeností, abych psal drivery pod jiné distribuce), pokud chceš systém na hraní a na to, aby ses s linuxem naučil - tak Fedoru 19 (Gentoo by byl asi už over-kill :D ).