Windows 8 do PC s Linuxem

katarno

Windows 8 do PC s Linuxem
« kdy: 25. 07. 2013, 09:00:35 »
Vlastním legální windows 8. Koupil jsem proto nový notebook s OS Linux ( bez windows ). Rád bych věděl co mne čeká při instalaci windows 8. Mohu linux zachovat, nebo musím při instalaci linux zrušit? Budu vděčný za radu nebo odkaz. Na případnou poznámku, že je to škoda zaměnit Linux za windows, předem odpovídám, že jsem k tomu nucen typem aplikace, vyžadující právě windows 8. Děkuji předem za čas každého, kdo mi poradí.
« Poslední změna: 25. 07. 2013, 11:50:28 od Petr Krčmář »

Re:Instalace windows 8 do PC s Linuxem
« Odpověď #1 kdy: 25. 07. 2013, 09:13:41 »
co takhle virtualbox?
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Jenda

« Odpověď #2 kdy: 25. 07. 2013, 09:17:32 »
Můžeš zmenšit oddíly zabrané Linuxem a do volného místa nainstalovat Windows. Pak je potřeba znovu nainstalovat linuxový bootloader, protože Windows ho přepíšou.

alfi

• 338
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 25. 07. 2013, 09:32:43 »
já doporučuju taky ten virtualbox - pokud widle nebudeš používat pravidelně, příp. naopak neustále (a zároveň máš aspoň 2G RAM navíc), je vždycky rychlejší nabootovat nebo ještě lépe oživit již běžící virtuální stroj než vše vypnout, resetovat celý komp, nabootovat widle a za hodinu zase zpátky.

už nějakou chvíli má virtualbox i "bezešvý" režim, kdy zmizí plocha windows a všechny okna se chovají, jako by byly přímo v linuxu. spolu se sdílením schránky a filesystému už skoro není poznat, která aplikace běží nativně a která ve virtuálním stroji :-) (http://www.abclinuxu.cz/blog/Martinuv_blog/2007/9/novy-virtualbox-1.5.0)

jestli pak budou widle na vlastní partition nebo na virtuálním disku už je skoro jedno. první bude o něco rychlejší a v nouzi umožní nabootovat i přímo (jen se pak mění ovladače HW i jejich licenční kódy), druhé naopak šetří místo na disku a využije ho, až je opravdu potřeba.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #4 kdy: 25. 07. 2013, 09:35:29 »
Také je možné Windows virtualizovat v Linuxu, což je možná i lepší, než to mít nainstalované vedle sebe. Ale pokud to nejde jinak, tak si stáhni PartedMagic, či SystemRescueCD a pomoci GParted si rozděl disk, jak potřebuješ. Windowsům je nejlépe na začátku disku. Pak máš dvě volby, jestli Linux spouštět ze zavaděče Windows, či Windows spouštět ze zavaděče Linuxu. Obojí vyžaduje náležité změny.

« Odpověď #5 kdy: 25. 07. 2013, 10:06:51 »
A pak jsou taky notebooky, myslím, že to bylo HP, které mají v sobě od výrobce linux (nějaký sles), a v biosu je zařízeno, že se na ně windows nainstalovat nedají. Tam je pak potřeba provést ještě nějaký neoficiální "upgrade" biosu spojený se ztrátou záruky.

Cek

« Odpověď #6 kdy: 25. 07. 2013, 10:28:09 »
HE??
Tak takovy jsem opravdu jeste nepotkal. Ze v BIOSu nebude podpora pro aktivaci tech jejich OEM bych cekal, ale ze by nesly nainstalovat krabicovy Windows, to slysim poprve....

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #7 kdy: 25. 07. 2013, 13:15:24 »
HE??
Tak takovy jsem opravdu jeste nepotkal. Ze v BIOSu nebude podpora pro aktivaci tech jejich OEM bych cekal, ale ze by nesly nainstalovat krabicovy Windows, to slysim poprve....

No v UEFI by to asi zakázat šlo .... v klasickém BIOSu asi těžko. Buď se upraví instalačka anebo BIOS a instaluje se.

Jeníček

Re:Windows 8 do PC s Linuxem
« Odpověď #8 kdy: 25. 07. 2013, 17:00:49 »
Mám HP probook původně se SLED 11. Momentálně mám nainstalované Ubuntu 13.04, OpenSuse 12.3 a W7 kvůli Autodesk Inventoru... S BIOSem jsem nic dělat nemusel. ;) To bude nějaká blbost.. :o

« Odpověď #9 kdy: 29. 07. 2013, 13:32:56 »
No v UEFI by to asi zakázat šlo .... v klasickém BIOSu asi těžko. Buď se upraví instalačka anebo BIOS a instaluje se.

UEFI to opravdu umí, UEFI BIOS je schopen zapamatovat si otisk systému, a pak je bloknutý na tohle, klasický BIOS to asi neumí (nesetkal sem se tím), ale BIOS u serverů to umožňuje (respektive před samotnou instalaci systému je nutné provést přenastavení BIOSu na daný systém, to už uměly 10-12 let staré ProLianty od HP).

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #10 kdy: 29. 07. 2013, 15:41:55 »
Tak server a notebook je trošku jiné zařízení. No i když u HP člověk nikdy neví. No Flame.

i

« Odpověď #11 kdy: 29. 07. 2013, 15:55:29 »
Ještě by bylo zajímavé vědět zda ta aplikace která vyžaduje Win8 používá jen běžné prostředky běžných OS-ů, nebo zda je součástí nějakého, nebo zda obsluhuje nějaký, specializovaný HW. v takovém případě by as virtualizace mohla být problém. jinak jsem pro virtualizaci.

skunkosa

« Odpověď #12 kdy: 29. 07. 2013, 17:27:45 »
Virtualbox ne, smazni celej disk, nahod Windows (ponech si NEPRIDELENE misto na disku a na to si pak nahod linux)

JarinBarin

« Odpověď #13 kdy: 29. 07. 2013, 18:46:20 »
Souhlas, nevidim duvod proc veci komplikovat zachovanim Linuxu, ktery tam je od vyroby. Buhvi co to je za distro. Smazat vse, nainstalovat windows a pak svoji oblibenou distribuci

Tom Liberec

« Odpověď #14 kdy: 29. 07. 2013, 20:11:17 »
Má někdo zkušenosti s prezentačními vývojovými Windows 8.1?   

Ohledně UEFI jsem četl něco o kontrole software dokonce snad o tom, že by tam pak Linux kvůli nějaké chytré inovaci nesel nainstalovat vůbec.