Mám za sebou prvák TZSI na strojárně a je to docela hustý. Člověku teprve tam dojde, jak obrovský má uplatnění, pokud vystuduje Ing., přučemž na oboru už fakticky nezáleží.
Co se týče brigády po prváku, tak mě hned vzali jako konstruktéra (neříkám, že to bylo snadné - hledal jsem přibližně pět týdnů a obešel okolo dvacítky podniků - měl jsem to stížené tím, že jsem šel z gymplu a po prváku toho člověk opravdu tolik neumí). Když se budeš oboru věnovat i bokem a budeš umět jazyky (každý strojař uplatňuje cizí jazyk většinu svého času - na čemž ovšem hodně lidí zkape), tak šanci máš. Setkal jsem se u nadřízených s obdivuhodným pochopením, že potřebuji praxi. Studium pražské strojárny je opravdu nesmírně prestižní a těch lidé si společnost dost váží. Programování tam první semestry ale prakticky nepotkáš (nejdřív ve druháku - to je C++ a pak v matice 4 se dělá matlab). Ale na programování se v bakalářským studiu opravdu tolik nehraje.
Na FELu OI mám kámoše, kterého znám už opravdu dlouho a jsem schopen říct, že co se týče přírodních věd, tak to je se strojárnou nastejno (jestli jsi aspoň trochu chytřejší, tak se rozhodně nevyhýbej fyzice a ani mechanice - pokud nechceš být zrovna programátorská krysa, tak to bude tvůj pozdější denní chleba).