ČVUT FEL OI nebo ČVUT strojní

Ef.G

ČVUT FEL OI nebo ČVUT strojní
« kdy: 18. 07. 2013, 18:58:44 »
Dobry den,

vim, ze tato tematika sem nejspis nepatri a ani se tady moc nerozebira, ale hodilo by se mne par rad, pripadne tipu, co a jak. V kratkosti, jsem prijat na CVUT FEL, obor Otevrena informatika. Jedna se o pomerne novy obor, ktery je samozrejme z vetsiny casti informaticky, ale take pokryva oblasti elektroniky/umele inteligence.

Dale jsem prijat na strojni fakultu, konkretne obor teoreticky zaklad strojniho inzenyrstvi. Jeste abych doplnil. Zajimam se o programovani, elektrotechniku, ale take o motory a letadla - ano, asi prilis vseobecne zajmy. Duvodem, proc ale pisu je ten, ze od kazdeho slysim ruzne nazory na dane profese.

Muj dotaz zni, myslite si, ze se vyplati studovat strojni inzenyrstvi? Radou lidi mne bylo receno, ze ackoliv je strojaru nedostatek, tak po absolvovani vysoke skoly casto konci na tech nejmin zadanych postech a da se rict, ze pracuji s ukrajinskymi kolegy. A jeste k FELu. Verite, ze nynejsi boom programatoru bude i nadale? A zda po vystudovani OI nebudu odkazan sedet cely den pred pocitacem a psat kody jak cvicena opice, ale budu moct pracovat i v jinych oborech, konkretne treba nejaky elektrotechnicky prumysl? Omlouvam se za pripadnou neznalost a naivitu, jen me zajima nazor lidi, co uz maji po skole a vidi do techto oblasti daleko vice a lepe nez dejme tomu, univerzitni brozura danych programu ;) Dekuji
« Poslední změna: 18. 07. 2013, 21:35:41 od Petr Krčmář »

xhamster

Re:ČVUT FEL OI nebo ČVUT strojní
« Odpověď #1 kdy: 18. 07. 2013, 21:48:53 »
ja teda studuju FIT, ale muj byvali spolubydlici byl strojar a uz na konci prvaku mel domluvenou staz ve Francii v Airbusu a jeho znamej (zas fanatik do spalovacich motoru) tu udelal bakalare a na magistra ho vzali do Mnichova na technickou univerzitu a spolupracuje zas s BMW.

proste cvut strojni ma dobre jmeno.

ad programovani.

po dobrejch programatorech bude poptavka vzdy, a FEL OI ti k tomu da urcite dobrou prupravu, mela by byt na podobne urovni jako FIT, tzn spicka co se tyce CR.

rozhodni se podle toho, co te bavi vic, pokud budes dobrej at uz v tom, nebo onom, dobre zamestani si najdes.

hmmm

Re:CVUT FEL OI / CVUT Strojní
« Odpověď #2 kdy: 18. 07. 2013, 21:54:03 »
Kdyz jsem byl v tvem veku, tak jsem taky chtel byt programatorem.

Ale rodice mi tenkrat docela rozumne poradili, at se nebojim vystudovat neco trochu jineho, to programovani se da tak nejak sudlat k tomu. Sice ted nejsem excelentni programator, ale uzivi me to. A znalosti netykajici se primo programovani se taky obcas hodi, je to takovy bonus proti skutecnym programatorum, kteri nejsou pouzitelni na nic jineho a je lepsi je radsi ani nepoustet z kancelare.

A co se tyka strojarny, tak kamaradi strojari spolupracuji spis s Nemcema nez s Ukrajincema, ale to je tim ze pres ruzne firmy delaji vlastne pro Skodovku.
Navic i na strojarne se da pricichnout k programovani, kybernetice nebo tak neco. Z hlediska programovani to je spis takove patlani, ale muze to byt dost zajimava kombinace.

Takze z tvych dvou moznosti si klidne vyber, co chces. Ani jedno neni spatna volba.

Ef.G

« Odpověď #3 kdy: 18. 07. 2013, 22:44:11 »
hmmm: Ten nazor se mne docela libi, nad takovou moznosti jsem taky uvazoval, protoze jsem si vsiml, ze nejake minimalni zaklady programovani jdou navolit na te strojarne, ale presto si nejsem jisty. Nejsem zas zaryty 100% zaryty strojar, ale zaroven me to bavi a take zaroven bych rozumnel modernim pocitacovym vedam, fakt netusim, co si vybrat :D

Honťa

« Odpověď #4 kdy: 18. 07. 2013, 22:57:10 »
Já kdybych byl na tvém místě, tak určitě volím FEL, nebo strojní, ale ne FIT. Programování se sice naučíš na všech třech(no právě!!), ale po absolvování iborů zaměřených na strojírenství, nebo elektro budeš mít lepší základ k tomu aby ses věnoval i programování zajímavějších věcí jako embedded software, mechatronika, robotika apod. (tyto obory nejsou jen součásti škol, ale i praxe). Vím o lidech, kteří se byli za dva, tři týdny naučit jeden OOP jazyk, udělat vstupní znalostní test ve firmě a získali místo programátora-nádenika(rozuměj 90 procent všech pozice označených jako programátor, software developer atd...).
Navíc u nás ve firmě vidím, že programátorům, že programátoři co vystudovali čisté IT chybí znalosti matematiky, fyziky, mechaniky a u nás se to používá na denní bázi, ale umí programovat. Absolventi strojních a elektrotechnických oborů tyto znalosti mají...a programovat umí taky, a když ne, tak jsou schopni se to velice rychle naučit.
Já osobně na školu, která je zaměřená jen IT nešel.

some human

« Odpověď #5 kdy: 18. 07. 2013, 23:26:51 »
hmmm: Ten nazor se mne docela libi, nad takovou moznosti jsem taky uvazoval, protoze jsem si vsiml, ze nejake minimalni zaklady programovani jdou navolit na te strojarne, ale presto si nejsem jisty. Nejsem zas zaryty 100% zaryty strojar, ale zaroven me to bavi a take zaroven bych rozumnel modernim pocitacovym vedam, fakt netusim, co si vybrat :D

Ja se take priklanim k nazoru, ze se pocitacove vedy daji naucit bokem, chce to jen chtit! Na Internetu jsou vsechny potrebne zdroje.

Ef.G

« Odpověď #6 kdy: 18. 07. 2013, 23:39:41 »
Honťa: Ja prave na FIT ani nemam, taky nechci delat jen informatiku a software. Mam kamarada na FITu a on krome kodu zadnym zakladum Engineering nerozumi. V tom vidim prave tu vyhodu toho OI, ze ackoliv to je z 90% informatika, muze si tam clovek udelat tzv. minor a to navolenim nekterych elektrotechnickych predmetu. Ale furt nevim co s tou strojkou, osobne vidim nejvetsi minus v tom, ze clovek dejme tomu po prvaku/druhaku si nejak nemuze najit jeste treba brigadu, protoze ty potrebne znalosti na poradne projekty zkratka nema, zatimco, kazdy prumerny programator ma brigadu hned, znam nekolik takovych

backup

« Odpověď #7 kdy: 18. 07. 2013, 23:47:02 »
u te strojarny je problem, ze clovek na to skutecne musi mit. Ne jako na pravech, ekonomii a jinych emocionalnich oborech.

Ef.G

« Odpověď #8 kdy: 18. 07. 2013, 23:50:29 »
backup: Tak myslim, ze u FELu to bude dosto podobne, ne-li stejne. Ty si ze strojarny?

Zvedavej

« Odpověď #9 kdy: 19. 07. 2013, 00:45:19 »
Dal bych zde ke zvážení ještě jednu věc, která se zde příliš neřeší a to je vyhláška č. 50/1978 Sb. o odborné způsobilosti v elektrotechnice. Na to, aby člověk dostal §5 a další, musí  splnit vzdělání a to se řídí takzvaným KKOV a ten musí být ze skupiny 26xx.
Takže pokud by ses někdy chtěl pustit do PLC a spol., budou to po tobě pravděpodobně chtít a ze strojárny to nedostaneš.

Další věc je možnost projektování, pokud máš VŠ elektro, §10 a možnost dělat autorizovaného inženýra ( technika prostředí staveb: výtahy, elektro, sítě, zabezpečovací systémy, CCTV, přístupové systémy, ... ) víc třeba na www.ckait.cz, taky docela zajímavé.

Lukas

« Odpověď #10 kdy: 19. 07. 2013, 07:14:48 »
Pokud tě programování vyloženě neoslovuje a chceš mít otevřená zadní vrátka jinam, přikláním se stejně jako další diskutující k FS/FELu.

Na FS máš asi vybráno, na FELu je myslím obor kybernetika co by ti mohl sednout, jeden brigádník je zrovna z odtud =) Docela často na mě má dotazy na Xilinx/C++ s tím že ho občas slyším nadávat na něco v Matlabu, takže záběr je asi širší. Akorát nevím zda je to i Bc. obor.

Co se týká té 50ky, s jejím přidělováním to zatím vždycky když jsem jí dělal ( pozice programátor Embeeded zařízení ) bylo tak, že po úvodním školení zaměřeném na změny v legislativě se na konci provedla "diskuse nad odpověďmi" a odevzdal se papír. Pravda, dělal jsem to ve jedné malé a jedné střední firmě, žádná korporace.
Jde o to že 220V rozvod zatím v podání každého koho jsem viděl dělat napájecí okruhy končil na prvním prvku v rozvaděči, a to byl 12/24V zdroj. Dál bylo rozvedené jen těch 12/24V, čili nic čeho by se člověk musel bát. Mě se musí bát spíš ta elektronika co po mě chtějí diagnostikovat  ;D

janek

« Odpověď #12 kdy: 19. 07. 2013, 10:17:20 »
Já kdybych byl na tvém místě, tak určitě volím FEL, nebo strojní, ale ne FIT. Programování se sice naučíš na všech třech(no právě!!), ale po absolvování iborů zaměřených na strojírenství, nebo elektro budeš mít lepší základ k tomu aby ses věnoval i programování zajímavějších věcí jako embedded software, mechatronika, robotika apod. (tyto obory nejsou jen součásti škol, ale i praxe). Vím o lidech, kteří se byli za dva, tři týdny naučit jeden OOP jazyk, udělat vstupní znalostní test ve firmě a získali místo programátora-nádenika(rozuměj 90 procent všech pozice označených jako programátor, software developer atd...).
Navíc u nás ve firmě vidím, že programátorům, že programátoři co vystudovali čisté IT chybí znalosti matematiky, fyziky, mechaniky a u nás se to používá na denní bázi, ale umí programovat. Absolventi strojních a elektrotechnických oborů tyto znalosti mají...a programovat umí taky, a když ne, tak jsou schopni se to velice rychle naučit.
Já osobně na školu, která je zaměřená jen IT nešel.
Totální blbost. Jde jenom o to co daný člověk preferuje. Na FELu nebo na strojárně se prostě učí programování trochu jinak. Rozhodně to není tak, že by bylo jedno lepší než druhé. Každé je o něčem jiném. Matematika je na všech těchto fakultách dost podobná. Stačí se podívat do studijních plánů. Na toho programátora nádeníka vůbec nepotřebuješ studovat VŠ, takže ho může dělat každý s technickou VŠ.

« Odpověď #13 kdy: 19. 07. 2013, 10:24:18 »
Dal bych zde ke zvážení ještě jednu věc, která se zde příliš neřeší a to je vyhláška č. 50/1978 Sb. o odborné způsobilosti v elektrotechnice. Na to, aby člověk dostal §5 a další, musí  splnit vzdělání a to se řídí takzvaným KKOV a ten musí být ze skupiny 26xx.
Takže pokud by ses někdy chtěl pustit do PLC a spol., budou to po tobě pravděpodobně chtít a ze strojárny to nedostaneš.

A musí být vysloveně ze skupiny 26xx nebo jak to funguje? Protože já na ČVUT FEL OI mám 1801R034.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 19. 07. 2013, 13:01:48 »
Strojarna nebo elektro? Opravdovy drsnak studuje oboji a ma pak dva diplomy. :-)