Asi budu říkat triviality, ale vzhledem k tomu, jak je dotaz formulovaný, se tomu asi nedá vyhnout...
Prvně bych si vyjasnil, jestli hledám (krátkodobého) zaměstnance nebo dodavatele řešení. Pokud zaměstnance, domluvím s ním cenu za hodinu sezení v kanceláři a potom kontroluju, jestli tam sedí a vypadá, že na tom pracuje. Riziko, že to bude trvat příliš dlouho, nebo to ten člověk třeba vůbec nezvládne a přesto mu prosezený čas budu muset zaplatit dohodnutou taxu, je na mně. Navíc je na mně i veškerá papírování - daně, sociální, zdravotní apod.
Pokud hledám dodavatele řešení, přesunuju většinu rizik na něj, což samo o sobě vyeliminuje část obchodíků s teplou vodou. Postupoval bych tak, že bych sepsal přibližné zadání na jeden odstavec zhruba v takovémhle tvaru:
Mám teplotní čidlo od výrobce X, model Y. Čidlo standardně odesílá data přes wifi na servery výrobce, který uživateli posílá sms. Chci za tuto wifi postavit bránu, která bude komunikaci odchytávat a data odesílat na můj server pomocí https requestů. Hledám člověka, který mi tuto bránu bude schopen postavit. Úkoly: vybrat vhodný hw (malá spotřeba, kompaktní rozměry, zabudované wifi AP, rozumná cena), vhodný OS (preferuji FreeBSD), nastavení, napsání potřebného sw. Volná spolupráce, cena dohodou, platba na ŽL, smlouva o dílo nebo dohoda o provedení práce. Navrhněte prosím řádově cenu. Detailní domluva a podepsání smlouvy v Praze. Předvedení výsledku tamtéž.
A tohle zadání bych umístil na vhodné weby.
Očekával bych, že se mi ozvou nějací lidi, navrhnou cenu stylem "podle zveřejněných informací to vidím na malé jednotky tisíc", přijedou do Prahy se na to podívat a osobně domluvit detaily. Cestování bych jim neplatil - to už je na nich, aby si do ceny započítali všechny náklady. Otázkou je, jestli cenu domluvit úplně na pevno, nebo domluvit nějakou částku s tím, že se dá navýšit v dobře odůvodněných případech, které odsouhlasí obě strany.
Já osobně bych to asi udělal tak (poud by dodavatel souhlasil), že bych se domluvil jenom ústně na ceně a na tom, že práce bude hotová třeba za měsíc - pokud nebude, tak se budeme domlouvat dál, s tím, že si vyhrazuji právo v takovém případě mu nezaplatit nic, ať si svůj dosavadní výsledek nechá pro sebe. Pokud to spěchá, klidně bych to zadal zaráz dvěma dodavatelům, abych měl větší jistotu, že se to aspoň jednomu povede.