Za sebe říkám, že má smysl Python znát. V práci jsem ho použil jen párkrát (nějaký skripty na čištění databáze, protože po*u*vené aplikačky tam dělaly binec v datech + buildování více-jazyčných MSI balíků; ten druhý pak admin přepsal do shellu, ať si kolegové nemusí kvůli buildování C#ového projektu instalovat python). Na školní projekty jsem jej využíval víc - naposledy asi před 2 měsíci ve statistice - musel jsem přerovnat data, aby je dokázal zpracovat statistický software (statgraphics).
Python má obrovskou výhodu v celkem slušném počtu knihoven, (na skriptovací jazyky) slušnou rychlost, relativně dobrou podporu v různých vývojových prostředích (IntelliJ IDEA/PyCharm, Eclipse...), snadnost používání (= "K cíli vy měla vést pouze 1 cesta a to ta nejvíce zřejmá") a dobrou čitelnost kódu, pokud člověk není vyloženě prase. Dá se v něm najít i pár dobrých věcí, které se dotýkají spíš funkcionálního programování, než imperativního.
Jistě že bych měl raději za sebou JVMko a všechny knihovny (např. Apache Lucene* na zpracování textu, ta je hodně brutální

), na druhou stranu skripty napsané v Groovy nebo Clojure mají obrovskou nevýhodu, že musí počkat, než naběhne JVM a potom ještě běhové prostředí pro tyto jazyky. Ačkoliv se člověk obvykle vejde do 1-2s a při vývoji se dá použít interaktivní konzole/REPL (a tím pádem toto celé odpadá), je to k naštvání při běhu - schválně si zkuste pracovat s project management systémem pro Clojure (leiningen), občas mám pocit, že zapustím kořeny ... ještě, že se dá spustit "lein pom"

. V pythonu ten skript běží "hned", byť mnohdy pomaleji.
Nicméně mít práci jen a pouze na pythonu mi nepřipadá jako moc dobrý nápad - především proto, že trpí podobnou nemocí jako mnohé ostatní skriptovací jazyky jménem
http://en.wikipedia.org/wiki/Global_Interpreter_Lock, tedy zjednodušeně: i když si vytvoříš více vláken, nikdy nepoběží dvě a více zároveň - v jeden časový okamžik vždy jen a pouze jedno a často se střídají (u pythonu cca 100 instrukcí bajtkódu). OK na vytvoření UI, které má 1 dlouhou operaci na pozadí, u které chcete zobrazit modální dialog "Čekejte prosím ..." s progressbarem a tlačítkem Cancel. Nic víc praktického to neumí. Stejně tak se jedná o dynamicky typovaný jazyk, což (z vlastních zkušeností) pro vývojové týmy čítající více než několik málo dobrých lidí může skončit totální katastrofou. Ale skripty, které se rychle spustí, přečtou si z příkazové řádky, co chceš dělat (argparse modul ... super věc), vezmou něco ze stdin a vyblijou výstup na stdout a stderr, je velmi dobrý.
* možná jsem zvolil špatný příklad, protože u této knihovny je možnost ji volat z Pythonu (byť je stále nutné mít nainstalované JVM)