„Dropbox“ na vlastním serveru

Eskymák

Re:„Dropbox“ na vlastním serveru
« Odpověď #15 kdy: 25. 06. 2013, 08:05:58 »
ownCloud mi dělal to samý, zabral si výkon stroje jen pro sebe a náležitě toho využíval. Ve výsledku to bylo na lanu pomalejší než dropbox, kde se to synchronizuje až kdo ví kam...

3ugeene

« Odpověď #16 kdy: 25. 06. 2013, 08:12:45 »
taky jsem měl OC na pár strojích. Třešničkou na dortu bylo raspberry, kde se ani nespustila instalace. Ok, OC je nenažranej, ale že až tolik, tomu jsem nevěřil. Navíc je docela dost plnej chyb, ať už funkčních nebo grafických. Ale co, je to zadarmo, ne?

j

« Odpověď #17 kdy: 25. 06. 2013, 08:23:47 »
FTP nechci :-)

Takze se snazis zcela funkcni a dlouhodobe otestovanou technologii nahradit zcela nefunkcnim bazmekem, na ktery si navic stezujes sam ... => pak se nediv, ze nic neni.

phejl

« Odpověď #18 kdy: 25. 06. 2013, 10:29:46 »
Nenasel jsem nic lepsiho nez Sparkleshare. Mas tam provereny technologie - git/ssh. Nevyhoda muze byt klient v mono a neomezena historie (ale to se da jednou za cas vyresit).

beer

• 729
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 25. 06. 2013, 15:37:12 »
Někdo mi kdysi doporučoval bbox

https://github.com/bakulf/bbox

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 26. 06. 2013, 23:19:48 »
FTP nechci :-)

Takze se snazis zcela funkcni a dlouhodobe otestovanou technologii nahradit zcela nefunkcnim bazmekem, na ktery si navic stezujes sam ... => pak se nediv, ze nic neni.

Tak na FTP asi mebude mit zadnou automatickou synchronizaci. A kdyz uz tedy, tak spis rsync (eventuelne rsyncd protlaceny skrz ssh).

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 26. 06. 2013, 23:24:11 »
jelikoz jsem chtel vyzkouset alternativy, zkusil jsem google drive, microsoft reseni. osobne primarne potrebuji pouzivat klienta pro mac os, sekundarne linux, windows nepouzivam.

Tak jak jste pouzival ten MS Skydrive, kdyz Widle nepouzivate a na ten jejich "WebDAV" se nic jineho, nez Widle nedokaze prihlasit?

Zopper

• 947
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 27. 06. 2013, 00:57:28 »
Já používám Unison v topologii hvězdy - je postavený na algoritmech rsyncu, ale na rozdíl od něj umí plnohodnotnou obousměrnou synchronizaci (rsync je dělaný jen na jeden směr - nezvládne řešit nezávislé přidávání a mazání souborů na obou stranách). A klienti, kteří jej využít nemohou (android, ...) - ti se připojí přímo na server přes ssh/scp/cokoliv jiného a ze serveru se to pak přenese do klientů.
(Unison umí jen dvoubodovou synchronizaci, ale nic nebrání tomu, aby byl jeden adresář synchronizovaný na víc míst najednou.)

honza

« Odpověď #23 kdy: 27. 06. 2013, 08:09:01 »
jelikoz jsem chtel vyzkouset alternativy, zkusil jsem google drive, microsoft reseni. osobne primarne potrebuji pouzivat klienta pro mac os, sekundarne linux, windows nepouzivam.

Tak jak jste pouzival ten MS Skydrive, kdyz Widle nepouzivate a na ten jejich "WebDAV" se nic jineho, nez Widle nedokaze prihlasit?

pomerne jednoduse. existuje totiz skydrive klient pro mac os x. od microsoftu :-)

« Odpověď #24 kdy: 27. 06. 2013, 09:53:33 »
...pokud mohu rici srovnatelna alternativa v soucasne dobe prakticky neexistuje. at se jedna o spolehlivost ulozeni, rychlost, nenarocnost provozu klienta atd. jelikoz jsem chtel vyzkouset alternativy, zkusil jsem google drive, microsoft reseni. osobne primarne potrebuji pouzivat klienta pro mac os, sekundarne linux, windows nepouzivam. obe popsana reseni zdaleka nedosahuji spolehlivost dropboxu, napriklad nektere soubory se specifickymi jmeny se proste nesynchronizuji. coz je prima pri nekolika stovkach zdrojaku se jich pet nesynchronizuje. to jsem u dropboxu nezazil nikdy...
Ahoj Honzo, jen několik slov. Každá z těch služeb je mířená trochu do jiné sféry. Nemyslím si, že se dají mezi sebou srovnávat, protože to co má SkyDrive, nemá zase GoogleDrive, to co má DropBox, nemá SkyDrive atd. Co se týče úložiště, tak v současnosti mi poměrem cena/kapacita vyjde nejlépe 100GB SkyDrive (u DropBoxu se dá docílit taky nějakého většího úložiště a dokonce zdarma, ale nejsem si jistý, zda to dokáže konkurovat tomuhle - 100GB je docela dost). Pokud samozřejmě někdo potřebuje větši úložiště, tak zattímco u Google a DropBoxu to jde (například bussiness plány), MS je v tomhle tak trochu "pozadu", protože klasický SkyDrive je určen pouze pro domácí použití. Existuje něco, co se jmenuje SkyDrive Pro, ale asi to bude hodně drahé, protože to vyžaduje Sharepoint server (a ten si doma nikdo dělat nebude :D, respektive sem na to narazil ve firmě, ale neimplementoval sem to, protože z jistých důvodů SharePoint nesnáším). Co se týče stability, tak za mě můžu říct, že sem se SkyDrivemm problémy neměl a to ani v betě. Ale to může být dáno i operačním systémem, protože i když nainstaluješ dva stejné Windowsy na dva stejné PC, tak to samé nikdy nebude.

Otázkou je, proč nepoužít třeba nějaké úplně standardní řešení typu Samba. Pokud vím, tak namapované složky~adresáře jdou používat i v režimu offline a není potřeba žádný klient třetích stran. Pokud potřebuješ versioning, tak na to je vhodný asi ZFS filesystem, nebo si vytvořit skript, který ti bude každou hodinu/den apod. vytvářet backup. A webové rozhraní, něco na způsob WebMinu, nechat přístup povolen pouze z lokální/domácí sítě a na firewallu/routeru nastavit pravidlo či přesměrovat komunikaci k tomuto (nebo ideálně VPN tunel :D ).

Jinak promiň, není to sice to úplně nejlehčí řešení (zvláště to ZFS), ale všechny tyto věci už sou tady docela dlouho, takže by měly být snad ověřeny.

honza

« Odpověď #25 kdy: 27. 06. 2013, 10:52:44 »
...pokud mohu rici srovnatelna alternativa v soucasne dobe prakticky neexistuje. at se jedna o spolehlivost ulozeni, rychlost, nenarocnost provozu klienta atd. jelikoz jsem chtel vyzkouset alternativy, zkusil jsem google drive, microsoft reseni. osobne primarne potrebuji pouzivat klienta pro mac os, sekundarne linux, windows nepouzivam. obe popsana reseni zdaleka nedosahuji spolehlivost dropboxu, napriklad nektere soubory se specifickymi jmeny se proste nesynchronizuji. coz je prima pri nekolika stovkach zdrojaku se jich pet nesynchronizuje. to jsem u dropboxu nezazil nikdy...
Ahoj Honzo, jen několik slov. Každá z těch služeb je mířená trochu do jiné sféry. Nemyslím si, že se dají mezi sebou srovnávat, protože to co má SkyDrive, nemá zase GoogleDrive, to co má DropBox, nemá SkyDrive atd. Co se týče úložiště, tak v současnosti mi poměrem cena/kapacita vyjde nejlépe 100GB SkyDrive (u DropBoxu se dá docílit taky nějakého většího úložiště a dokonce zdarma, ale nejsem si jistý, zda to dokáže konkurovat tomuhle - 100GB je docela dost). Pokud samozřejmě někdo potřebuje větši úložiště, tak zattímco u Google a DropBoxu to jde (například bussiness plány), MS je v tomhle tak trochu "pozadu", protože klasický SkyDrive je určen pouze pro domácí použití. Existuje něco, co se jmenuje SkyDrive Pro, ale asi to bude hodně drahé, protože to vyžaduje Sharepoint server (a ten si doma nikdo dělat nebude :D, respektive sem na to narazil ve firmě, ale neimplementoval sem to, protože z jistých důvodů SharePoint nesnáším). Co se týče stability, tak za mě můžu říct, že sem se SkyDrivemm problémy neměl a to ani v betě. Ale to může být dáno i operačním systémem, protože i když nainstaluješ dva stejné Windowsy na dva stejné PC, tak to samé nikdy nebude.

Otázkou je, proč nepoužít třeba nějaké úplně standardní řešení typu Samba. Pokud vím, tak namapované složky~adresáře jdou používat i v režimu offline a není potřeba žádný klient třetích stran. Pokud potřebuješ versioning, tak na to je vhodný asi ZFS filesystem, nebo si vytvořit skript, který ti bude každou hodinu/den apod. vytvářet backup. A webové rozhraní, něco na způsob WebMinu, nechat přístup povolen pouze z lokální/domácí sítě a na firewallu/routeru nastavit pravidlo či přesměrovat komunikaci k tomuto (nebo ideálně VPN tunel :D ).

Jinak promiň, není to sice to úplně nejlehčí řešení (zvláště to ZFS), ale všechny tyto věci už sou tady docela dlouho, takže by měly být snad ověřeny.

urcite reseni je mnoho :-) jelikoz jsem zacal prvne pouzivat dropbox pro tyto veci a zvykl si, jsou moze pozadavky takoveto :

- synchronizace jednoho, pripadne vice adresaru mezi nekolika pocitaci se kterymi pracuji (doma imac, na cestach macbook pro + maly netbok s linuxem)
- synchronizacni klient bude maly, nenarocny, bezudrzbovy. provedu nejakou zmenu souboru, mrknu na ikonu v traji, pockam az se dotoci kolecko, zaklapnu noutbuk a jdu domu. nebudu cekat 10 minut na synchronizaci pri zmene deseti malych textovych souboru behem kterych bude cpu vytizen na 99%
- uloziste dat budu mit ve sve sprave (kdyz uz teda)
- jelikoz spravuji par fyzickych serveru, neni pro me problem si na serverovou stranu nainstalovat vicemene cokoli
- potrebuji kapacitu okolo 10GB a desetitisice souboru
- a hlavni je pro me skutecne ta spolehlivost, nenarocnost, bezudrzbovost ! pro me to je sluzba, kterou vyuzivam a muzu se na ni spolehnout. nebudu to oprasovat kazdy tyden zaplatami ani resit nejake dalsi zbytecne problemy :-) proste nechci
- po dobach kdy jsem si podobne jednoduche reseni delal sam jsem dospel k dropboxu, ktery mym pozadavkum vyhovuje maximalne.
- z duvodu moznosti vlastniho uloziste jsem zacal hledat jinde a dost jsem si nabehl a zacal litovat, ze jsem dropbox opustil

asi pred pul rokem jsem zacal pouzivat seafile a jak jsem psal, je to to nejlepsi co vyhovuje mym pozadavkum :-)
takze tak to vidim ja.

Tazatel

OT: Microsoft .NET Framework
« Odpověď #26 kdy: 27. 06. 2013, 12:31:02 »
Citace: Withy14
Microsoft .NET Framework 3.5 Service Pack 1 Language Pack

Ahoj Withy,

Nedávno jsi mi kdesi doplňoval informaci že u Windows 8 si může uživatel v případě potřeby doinstalovat Microsoft .NET Framework 3.5. Pokud někoho zajímají podrobnosti zde jsou http://msdn.microsoft.com/cs-cz/library/hh506443.aspx

Já ale píši z jiného důvodu. Potřebuji naopak instalovat CSY (český) Language Pack pro Microsoft .NET Framework 3.5 SP1. Odkaz nemůžu nikde najít.

P.S.
Microsoft .NET Framework 4.5 je snad první jakž takž dobře distribuované prostředí. Ale vzhledem k malé zpětné kompatibilitě (pouze Microsoft .NET Framework 4.0) a tomu že již teď je update několika násobně větší než "původní úplný balíček", pochybuji že to Microsoftu vydrží.

Potom jsem se chtěl zeptat na "webové instalační balíčky". Pokud je stroj připojený do Internetu a já zvolím tento způsob instalace. Instaluje se rovnou aktuální prostředí, včetně zvolených Language packů, takže již není nutná okamžitá aktualizace/update, nebo se tomuto procesu stejně nevyhnu a je tedy jednodušší použít "úplné balíčky" (zřejmě ne u Frameworku 3.5.SP1, protože ten "bumbrlíček-balíček" má 231 MB).

Díky za názor, případně na odkaz pro Microsoft .NET Framework 3.5 SP1 CSY Language pack.
Ostatním se omlouvám za vstup do diskuse, ale tohle je Withyho "aktuální" diskuse.

Tazatel

« Odpověď #27 kdy: 27. 06. 2013, 13:24:12 »
Pochopitelně mne zajíma .NET Framework pro Windows XP a Vista. Český Language pack odpovídající tomuto balíčku http://www.microsoft.com/cs-cz/download/details.aspx?id=22

P.S.
Ani v uvedené KB ani průvodci nasazení pro vývojáře jsem odkaz nenašel. To stejné platí i pro základní rozcestník (http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=76617).

Díky za případnou informaci. Chápej, nemám s tím zkušenosti (možná se Language pack nabídne alespoň jako součást Windows Update, ale off-line forma - známá jako úplný balíček - by se hodila).

Re:OT: Microsoft .NET Framework
« Odpověď #28 kdy: 27. 06. 2013, 14:02:57 »
...

Ahoj, za prvé, mohl si založit nové téma nebo mi poslat PM (teda snad je nemám zakázané, když tak na to mrknu), mohl bych poprosit adminy, zda bz to převedli na nové téma, dík moc. Každopádně k tvému dotazu.

V případě, že  nějaký program ve Windows vyžaduje při své instalaci nějakou funkci, která není součástí standardní instalace systému, tak mu to Windows 8 oznámí a automaticky navrhne doinstalování (mluvím teď o funkcích Windows, neplést si s aplikacemi třetích stran prosím), u Windows 8 předpokládám, že to nainstaluje tu, co má v sobě zakomponovanou a pak ji zaktulizuje pomocí Widnows Update (jinak nedokáži pochopit, proč samotná instalace Windows zabírá přes 16GB na disku), Windows 8.1 by si snad měly mít tyto "legacy" funkce stahovat přímo z internetu (přece jen mají zabírat podstatně míň místa, mluví se o 50% úspoře). S češtinou je to horší, protože nevím o tom, že by byl .Net Framework v češtině, taky k tomu není důvod, protože v podstatě poskytuje pouze běhové prostředí pro aplikace vytvořené ve Visual Studio .Net (obsahuje nutné instrukce, navíc čeština kvůli své náročnosti - skloňování a časování, není vhodný jazky pro programovací jazyky).

Co se týče webinstalu, tak by měl Microsoft poskytovat vždy nejnovější funkce a programy, které v rámci této služby poskytuje s výjmkou svých (minimálně v EU to dělat musí, jinak by dostal/mohl dostat pokutu, nedávno opět za chybějíci balot screen :D ), na druhou stranu právě u svých produktů by byl sám proti sobě, kdyby nenabízel ty nejnovější. Instalátor ti najde aplikace, tak aby souhlasila s národním prostředím tvého systému, pokud daná varianta neexistuje, tak se použije globální jazyk (národní pro danou skupinu zemí, pro ČR je to UK English, pokud není UK, tak US, někoho možná napadne, proč například po UK není němčina, mohl bych spekulovat, že US English je pořád blíž UK English než němčina, těžko říct).

Jinak souhlasím s tím, že .Net 4.5 se povedla, narozdíl od 3 a jejich nástupců (a i když si asi popudím čtenáře rootu, tak Visual Studio od Microsftu je jedno z nejlépe propracovaných vývojových prostředí, jaké znám, ano dělal sem i v Eclipse, NetBeans, bohužel Borland už se v tomot směru neangažuje, ale TASM a Turbo C/C++ byly ve své době super, ale zase musím řćit, že mě baví hrabat se i v Linuxových programech, protože tam sou zdrojové kódy k dispozici).

Dodatek k url adresám od Microsoftu - cs-cz v názvu url neznamená nutně, že se jedná o český balíček, jen to značí, že je stránka v češtině :D, česká verze daného programu musí být nabídnuta až při stažení.

Tazatel

« Odpověď #29 kdy: 27. 06. 2013, 14:56:53 »
Trochu jsme se nesetkali. Já už .NET Framework 3.5 SP1 stažený mám. Na uvedeném odkazu (MS Download), zřejmě i na základním rozcestníku (MSDN - Visual Studio), je zmíněný (v poznámkách) jako ".NET Framework 3.5 Service Pack 1 (úplný balíček)" - http://download.microsoft.com/download/2/0/e/20e90413-712f-438c-988e-fdaa79a8ac3d/dotnetfx35.exe

"Jazyková sada .NET Framework 4.5 Language Pack obsahuje přeložené chybové zprávy a další text uživatelského rozhraní pro jiné jazyky než angličtinu. Není-li jazyková sada nainstalována, zobrazí se tento text v angličtině. Do jednoho počítače je možné nainstalovat více jazykových sad, každou pro jiný jazyk."

Zřejmě skrze Windows Update mám v počítači "Microsoft .NET Framework 3.5 SP1 - jazyková sada - CSY". Potřebuji ji mít i v jiném počítači, zatím bez .NET Frameworku 3.5. Proto jsem stahoval. Zmíněný Language pack (jazykovou sadu) však nemohu najít.

P.S.
Nevím zda má cenu zakládat nové vlákno, navíc jsem původně počítal jen s dvěma větami, dotaz - odpověď. Tímto se ještě jednou všem omlouvám. Myslím je diskuse u konce.
V podstatě potřebuji jen ten odkaz. Kdybyste na něj náhodou narazil, záměrně ho nehledejte (myslel jsem že ho máte v šuplíku), a byl tak hodný tak ho sem prosím hoďte. Mockrát děkuji. Děkuji i za reakci.

Ještě zkusím Update Catalog, pokud ještě funguje (nějak blbnul ActiveX a download spolehlivě nefungoval - tak jsem službu opustil). Ale zrovna v tomto kanále býval kolem .NET frameworku takový bordel, že to bylo až neskutečné.
Co se týká .NET frameworku před verzí 4.5, tak myslím že nejhorší bylo vytvoření Client Profile, který nikdy nefungoval dle očekávání a navíc do toho zmatku vnášel zmatek další. O předchozích projektech .NET ASP, .NET Passport,... které .NET vždy jen zahalovali do mlh nemluvě.