„Dropbox“ na vlastním serveru

:-)

„Dropbox“ na vlastním serveru
« kdy: 24. 06. 2013, 16:04:05 »
Zdravim,
shanim nejaky software na sdileni souboru, jako je Dropbox. Mam Linuxovy server se 100Mbps pripojenim a 2TB disk v RAIDu.
Data nechci  davat nekam do ciziho cloudu.
Jde mi o bezpecnost, moznost provozovat SW na vlastnim serveru a rychlost nahravani. Nahravani dat na Dropbox pomoci originalniho klienta mi jede max 200kB/s. Webove rozhrani by byl prijemny bonus. Hodila by se i moznost udrzovat verze. Pocet uzivatelu cca 10 - 30. FTP nechci :-)

Prevazne pujde o vetsi soubory cca 5MB jeden. Komunikace se serverem musi byt sifrovana. Potrebuju "sdilenou slozku", aby se soubory mohlo pracovat vice uzivatelu (vsichni pro zapis, nechtenne smazani obnovim ze zalohy).

Klienti musi pracovat s "lokalnim adresarem", proto musim mit klienta pod Windows a Linux, na Android zatim nepotrebuju.

Zkousel jsem ownCloud. Vadi mi hrozne pomale nahravani souboru pres WebDAV (pouziva klientsky program) na server i pomaly vypis adresare.

Pak jsem nasel, ale ani jeden jsem zatim nezkousel:
Syncany se asi nikdy nedocka ani betaverze...
SparkleShare vypada zajimave, data ma v gitu.
Seafile.

Mate nekde s necim zkusenosti? Pripadne nejaky jiny program?

Dekuji za radu.
« Poslední změna: 24. 06. 2013, 20:58:34 od Petr Krčmář »

vlastik

Re:"Dropbox" na vlastnim serveru
« Odpověď #1 kdy: 24. 06. 2013, 16:09:12 »
Za zminku by asi stal btsync (http://labs.bittorrent.com/experiments/sync.html), ale neni to opensource, takze kvuli paranoie pouzivam jen klasicky rsync.

alfi

• 339
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 24. 06. 2013, 16:37:07 »
samotný webdav nestačí? :-) klient ve windows vestavěný, na ostatních platformách široce podporovaný.. najde se i něco pro upload přes javascript z webu + SSL + přihlašování přes http basic nebo digest + nastavení práv k adresářům přes apache. pro 10-30 lidí IMHO postačující :-)

tk

« Odpověď #3 kdy: 24. 06. 2013, 18:05:40 »
Presne to, co hledas existuje. Je to pomerne sikovna a v budoucnu mozna velmi silna konkurence Dropboxu aspol. Jedna se o opensource projekt OwnCloud = https://owncloud.org/ = OC.
K behu to potrebuje phpko + sqlite nebo mysql.
Ja jsem takto na OC presel cca pred pul rokem a naprosta spokojenost. Ikdyz kriticky nutno dodat, mouchy tam obcas nejake jsou.

:-)

« Odpověď #4 kdy: 24. 06. 2013, 18:13:12 »
Presne to, co hledas existuje. Je to pomerne sikovna a v budoucnu mozna velmi silna konkurence Dropboxu aspol. Jedna se o opensource projekt OwnCloud = https://owncloud.org/ = OC.
K behu to potrebuje phpko + sqlite nebo mysql.
Ja jsem takto na OC presel cca pred pul rokem a naprosta spokojenost. Ikdyz kriticky nutno dodat, mouchy tam obcas nejake jsou.

ownCloud jsem zkousel, koukni na muj puvodni dotaz.
Odradil me extremne pomaly prenos souboru v klientovi (WebDAV). ownCloud ma WebDAV psany v PHP, mozna je to tim...

vlastik

« Odpověď #5 kdy: 24. 06. 2013, 18:34:25 »
Vestaveny Webdav klient na Windows se neda pouzivat, je silene pomaly (v porovnani s davfs). Existuji sice alternativni klienti, ale to co jsem nasel ja bylo bud pomale nebo placene.

tk

« Odpověď #6 kdy: 24. 06. 2013, 20:34:15 »
Citace
ownCloud jsem zkousel, koukni na muj puvodni dotaz.

Ou, sorac. Jsem si nevsiml.
Jak jsem rekl, OC nejakou tu mouchu ma a je potreba byt trochu trpelivy. Pomerne casto, nejmene jednou do mesice, vydavaji novou verzi. Mozna uplne OC nezatracuj a zkus obcas nejnovejsi stabilni verzi nebo zkus verzi z gitu. Casto me to pomohlo.

Jednou jsem take narazil na AjaXplorer http://ajaxplorer.info/ . Nikdy jsem vsak osobne nevyzkousel.

« Odpověď #7 kdy: 24. 06. 2013, 20:58:21 »
Na OwnCloud bych si dával velký pozor. Na InstallFestu upozorňoval Scarabeus (vývojář Gentoo), že to je extrémně děravá věc a že se tam každou chvíli (tak jednou týdně) najde bug, který dovolí proniknout do serveru. Navíc si tu někdo ve fóru stěžoval, že je to extrémně náročné na prostředky.

honza

Re:„Dropbox“ na vlastním serveru
« Odpověď #8 kdy: 24. 06. 2013, 21:11:05 »
osobne jsem provadel pomerne rozsahle testovani techto sluzeb. pouzival jsem nekolik let dropbox. kvuli kapacite i placenou verzi. pokud mohu rici srovnatelna alternativa v soucasne dobe prakticky neexistuje. at se jedna o spolehlivost ulozeni, rychlost, nenarocnost provozu klienta atd. jelikoz jsem chtel vyzkouset alternativy, zkusil jsem google drive, microsoft reseni. osobne primarne potrebuji pouzivat klienta pro mac os, sekundarne linux, windows nepouzivam. obe popsana reseni zdaleka nedosahuji spolehlivost dropboxu, napriklad nektere soubory se specifickymi jmeny se proste nesynchronizuji. coz je prima pri nekolika stovkach zdrojaku se jich pet nesynchronizuje. to jsem u dropboxu nezazil nikdy ! tak jsem zacal hledat reseni s vlastnim ulozistem. po testovani unison, lsyncd, owncloud atd. jsem na rok zaparkoval u komercniho reseni teamdrive, ktere umoznuje pouzivat bud vlastni webdav, nebo vlastni demon s proprietalnim protokolem. celkem vyhovujici reseni, ale opet dropbox to neni. ted asi osm mesicu pouzival seafile a to je konecne neco co opravdu stoji za to !! spolehlivost, nenarocnost klienta na zdroje pocitace, spolehlivost ukladani. na nic leosiho jsem zatim nenarazil :)

TomasP

« Odpověď #9 kdy: 24. 06. 2013, 21:52:07 »
Osobně bych šel cestou nějmenšího odporu - Synology DS Cloud (DS213j) a když nebude dostačovat kapacita interních HDD, namapovat iSCSI disky a hotovo....

Super oprávnění ke složkám/přístup skrz AD, základní antivir, zálohování....

Není to řešení na server, ale funguje, client pro iOS,Android, Mac, Win a https - linux se prý připravuje....

« Odpověď #10 kdy: 24. 06. 2013, 22:05:38 »
Navíc si tu někdo ve fóru stěžoval, že je to extrémně náročné na prostředky.
nojono, jak se rika: z ho.na bič neupletes. a kdyz upletes tak nezapraskas...
zase cokoliv jinyho nez PHP nelze rozjet prakticky na kdejakym hostingu za par kacek.

ja zase nenasel nic co by mi dovolilo mapovat vice ruznych slozek z ruznych partition a zaroven presne slozky na disku proti tem na serveru. Na win mam D:/foto zatimco na noteboku ~/Obrázky/Foto , na win mam C:/users/ja/docs a na notebooku ~/Dokumenty.
A ted co s tim? Ubuntu One umoznuje pridavat vice slozek ale jen z ~ coz je blby pro D:/foto. Dropbox a google drive = cachrovani s linkovanim. jediny OwnCloud z tech ktery jsem zkousel umi:
D:/foto => na serveru Foto => ~/Obrázky/Foto
c:/users/ja/docs => na serveru Docs => ~/Dokumenty

(proc to tak mam? protoze mi na destkopu na win docs vyhovuji na SSD zatimco fotky mi staci na HDD. na notesu v ubuntu mam jen jeden disk)
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #11 kdy: 24. 06. 2013, 22:07:05 »
akorat jsem koukal OwnCloud mi nejak drbe diakritiku na serveru, ale lokalne je to ok. Mozna jen mam nekde neco blbe nastaveny.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

jehovista

« Odpověď #12 kdy: 24. 06. 2013, 22:13:14 »
ownCloud nebrat. Nedavno jsem resil neco podobneho a na abicku mi poradili prave owncloud. Vsechno tak nejak funguje a vypada to hezky. Jenze na obou klientskych pocitacich se mi pomerne casto stava, ze to bez jasnych pricin zere cely procesor a i nekolik GB ram. To tam mam asi padesat mega dokumentu a stava se to i kdyz nic nesynchronizuju.

Ivan

« Odpověď #13 kdy: 24. 06. 2013, 22:34:41 »
V této souvislosti mě napadá, testoval jste někdo git-annex?

Ramtech

« Odpověď #14 kdy: 25. 06. 2013, 01:05:26 »
Acid Rain   Sparkleshare   Rsync   ifolder   Syncany

https://wiki.archlinux.org/index.php/Backup_programs