Kapacita kondenzátorů ve zdroji

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Kapacita kondenzátorů ve zdroji
« kdy: 19. 06. 2013, 14:57:51 »
Zdravím,

v rychlosti - mám tu zdroj (DELL), ze kterýho šel dle předchozího majitele po strčení do zdi čoud a smrad, tak mi ho dal. Po rozebrání vidím vyteklej kondík, jeden z těch velkých, má 560uF/220V. Věřím, že po výměně pojede v pohodě dál, ale mám problém - GME ani GES tuhle kapacitu nevedou.

Tedy jsem se rozhodl vystačit si z vlastních zásob - kuchnul jsem jinej nefunkční zdroj a v něm našel 820uF/200V. Otázka zní - bude v provozu vadit vyšší kapacita? Na napětí se NEptám, uvědomuju si, že je nižší a vím, že můžou kondíky vytéct nebo buchnout.

Zdroj má na sobě 275W, na 12V větvi má dávat 17A. Budu ho používat jen na 12V (napájení LED) s odběrem do 10A (špičkově 12A), takže nebude nějak extra přetěžovaný.
« Poslední změna: 19. 06. 2013, 15:55:53 od Petr Krčmář »

3ugeene

Re:Výměna kondenzátorů ve zdroji - různá kapacita
« Odpověď #1 kdy: 19. 06. 2013, 15:03:10 »
vyšší kapacita ve zdroji nevadí vůbec

3ugeene

« Odpověď #2 kdy: 19. 06. 2013, 15:05:47 »
ok, tak jsem si to přečetl celý a stejně ti k tomu napětí něco napíšu. Nevím, kde ten kondík byl, v jaký části, ale pokud byl někde u vstupu, tak i bývalých 220V sotva dostačuje. Když tam dáš 200V, tak ti to odejde za chvíli.  Ale jak říkám, nevím, kde přesně ten kondík v obvodu je a tedy s jakým napětím pracuje, pokud byl někde ve větvi s třeba 70V, tak to bylo v poho.

gamer

« Odpověď #3 kdy: 19. 06. 2013, 15:07:55 »
Jseš si jistý, že je to zdroj na 230V? Jestli je to filtrační kondenzátor, tak by měl mít napětí alespoň 400V, protože napětí na kondenzátoru po usměrnění je 230 * sqrt(2), což je nějaký 325V + tolerance vstupního napětí, takže potřebuješ kondenzátor minimálně na 400V. Filtrační kondenzátor na 220V by odpovídal zdroji na 120V, což by taky mohl být důvod, proč to bouchlo :-)

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #4 kdy: 19. 06. 2013, 15:21:00 »
Díky za rychlý a hlavně věcný komentáře.

Starý kondíky jsou určitě 220V a nový určitě 200V. Obojí byly zdroje přepínatelný na 110/220V. V tom zdroji, kterýmu vytekly, byl špatnej jen jeden kondík, druhej je v pohodě (vyměním ale taky).

V jaký části obvodu se nachází, to je pro mě španělská vesnice, zdroj znám jen z velmi laického pohledu, takže rozdělit ho pouhým pohlede oka na jednotlivé části elektrického obvodu... to nedám :-)

Ty napětí mi taky nesedí (vím, že 220AC je řádově o polovinu víc ve špičce DC), ale byly podobný kondíky v obou zdrojích, takže bych i čekal, že to prostě tak má být.

200V vs. 220V - kdybych kupoval nový, vyrábí se jen 200V a 250V, takže těch 20 navíc bych považoval u DELLu jako pojistka proti proražení, než jako pro stálej chod.

Vyměním, uvidíme...

Neolker

« Odpověď #5 kdy: 19. 06. 2013, 15:34:05 »

Dle napětí to bude spíš výstupní filtr, tedy na hodnotě kapacity kondenzátoru (ale i ESR) může hodně záležet. Je možné, že výstupní napětí potom bude zvlněné apod. Jak moc zjistíte leda na osciloskopu, nebo prostým změřeným DC voltmetrem zda-li výstupní napětí odpovídá na štítku na zdroji. V napájecí části ntb jsou další vstupní obvody, tedy to nemusí zase tolik vadit.

Dejte vědět, jak jste dopadl.

PS: Mohu objednat z Farnellu kondenzátor jaký chcete do druhého dne.

3ugeene

« Odpověď #6 kdy: 19. 06. 2013, 15:38:34 »

V jaký části obvodu se nachází, to je pro mě španělská vesnice, zdroj znám jen z velmi laického pohledu, takže rozdělit ho pouhým pohlede oka na jednotlivé části elektrického obvodu... to nedám :-)

Jestli máš čas a jsi trošku zručnej, tak zkus tohle: vyndej rozbitej kondík, zapoj zdroj (+ dávej bacha na facany) a pokud naběhne, tak měřákem přepnutým na DC napětí (rozsah třeba 1000V) změř ty kontakty kde byl kondík, pokud je to pod 200V, je to ok....

Jinak pokud říkáš, že můžeš koupit buď 200v nebo 250V, tak bych rozhodně šel do 250V, jen někdy bejvá problém v tom, že jsou širší a nevejdou se dva vedle sebe - je třeba zkontrolovat, jak tam je na tom plšňáku místo.

« Odpověď #7 kdy: 19. 06. 2013, 15:42:08 »
Ach vy odbornici. Ked neviem, tak neradim. Tie kondiky na 200V su bezne v zdrojoch. Oni su totiz do serie, takze na kazdom je polovica smerneneho sietoveho napatia. cca 162.5V Teda tie na 200V su OK, vyssia kapacita nevadi, sluzia len na vyfiltrovanie + vytvorenie umemeho stredu napajania u niektorych zdrojov pre pomocne obvody. Inak ten stred byva spojeny s PE (ochrannym vodicom).
Ak sa da, tak radsej na vyssie napatie, ale pre otestovanie zdroja v pohode stacia aj tie 200V.

Atlantis

« Odpověď #8 kdy: 19. 06. 2013, 15:44:44 »
No já tady čumím na ty rady typu "vyndej kondík a změř napětí" - WTF? To bude mít ten obvod opravdu radost, když se do něj místo relativně vyhlazenýho napětí dostane 100Hz pulzy...a navíc na tady takovým napětí nic nenaměříš...

« Odpověď #9 kdy: 19. 06. 2013, 15:48:11 »
Dle napětí to bude spíš výstupní filtr
Urcite nie, ako vystupne sa pouzivaju do 25/35V
200V su len na vstupe, hned za usmernovacom.

V napájecí části ntb jsou další vstupní obvody, tedy to nemusí zase tolik vadit.
Prvy prispevok: 275W, na 12V větvi má dávat 17A.  - to asi nebude zdroj k ntb, ale klasicke ATX-ko.

3ugeene

« Odpověď #10 kdy: 19. 06. 2013, 16:02:53 »
Ach vy odbornici. Ked neviem, tak neradim. Tie kondiky na 200V su bezne v zdrojoch. Oni su totiz do serie, takze na kazdom je polovica smerneneho sietoveho napatia
Ak sa da, tak radsej na vyssie napatie, ale pre otestovanie zdroja v pohode stacia aj tie 200V.

tak to bejt fakt nemusí....

Re:Kapacita kondenzátorů ve zdroji
« Odpověď #11 kdy: 19. 06. 2013, 16:04:41 »
robin martinez: videl si niekedy spinany zdroj? mne rukami presli desiatky ATX zdrojov a kazdy jeden to tak mal.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #12 kdy: 19. 06. 2013, 16:07:18 »
Pravda, pravda, z toho zdroje, kde byly v pořádku, jsem je vyštípal kombinačkama s kusem plošňáku a jsou v sérii...

MalyTomi, díky za vysvětlení, kde se berou kondíky s taky divným napětím ;-)

Takže tam dám 2x 820uF a nazdar ;-) Velikostně tam totiž pasujou, jsou zdarma, mají max teplotu do 105 stupňů a jsou taky ze zdroje.

Kdybych kupoval něaký na 250V, tak se právě nevejdou průměrem na desku.

A ano, jde o ATX zdroj, zapomněl jsem uvést ;-)

Díky všem

3ugeene

« Odpověď #13 kdy: 19. 06. 2013, 16:20:07 »
robin martinez: videl si niekedy spinany zdroj? mne rukami presli desiatky ATX zdrojov a kazdy jeden to tak mal.

ano, vím, jak to myslíš, ale já zas viděl zdroj, kde odešel kondík na "jinde" a ve skutečnosti to byl třeba 200V kondík na větvi, která nepřesahovala třeba 100V. Ale jinak s tím seriovým zapojením máš pravdu, proto mají mimo jiné tak vysokou kapacitu.

j

« Odpověď #14 kdy: 19. 06. 2013, 17:12:16 »

Dle napětí to bude spíš výstupní filtr, tedy na hodnotě kapacity kondenzátoru (ale i ESR) může hodně záležet. Je možné, že výstupní napětí potom bude zvlněné apod. Jak moc zjistíte leda na osciloskopu, nebo prostým změřeným DC voltmetrem zda-li výstupní napětí odpovídá na štítku na zdroji. V napájecí části ntb jsou další vstupní obvody, tedy to nemusí zase tolik vadit.

Dejte vědět, jak jste dopadl.

PS: Mohu objednat z Farnellu kondenzátor jaký chcete do druhého dne.

Zvlneni by mohlo nastat s mensi kapacitou, ale vzhledem k tomu, ze kondiky maj bezne toleranci +50 -20% ... je uplne jedno co tam da, pokud to +- sedi.

Pro zdroj naopak plati, cim vetsi tim lip => klidne tam muze dat dvojnasobnej, pokud ma stejnou roztec a vejde se. Defakto se to da +- prohlasit o libovolnym elitu kdekoli v elektronice.