Kapacita kondenzátorů ve zdroji

zahlava

Re:Výměna kondenzátorů ve zdroji - různá kapacita
« Odpověď #15 kdy: 19. 06. 2013, 18:34:41 »
Zvlneni by mohlo nastat s mensi kapacitou, ale vzhledem k tomu, ze kondiky maj bezne toleranci +50 -20% ... je uplne jedno co tam da, pokud to +- sedi.
Ne u spinanyho zdroje....

Pro zdroj naopak plati, cim vetsi tim lip => klidne tam muze dat dvojnasobnej, pokud ma stejnou roztec a vejde se. Defakto se to da +- prohlasit o libovolnym elitu kdekoli v elektronice.
Neda...  ::)

elyt

Re:Kapacita kondenzátorů ve zdroji
« Odpověď #16 kdy: 19. 06. 2013, 20:59:11 »
Elyt na 220V jsem nikdy neviděl, výrobní norma je ... 200V - 250V - ... a když odešel tak raději na více, ne?

Tomáš Marný

« Odpověď #17 kdy: 20. 06. 2013, 01:54:27 »
Zvlneni by mohlo nastat s mensi kapacitou, ale vzhledem k tomu, ze kondiky maj bezne toleranci +50 -20% ... je uplne jedno co tam da, pokud to +- sedi.

Pro zdroj naopak plati, cim vetsi tim lip => klidne tam muze dat dvojnasobnej, pokud ma stejnou roztec a vejde se. Defakto se to da +- prohlasit o libovolnym elitu kdekoli v elektronice.

Typický názor pokus-omylem "vzdělaného" kutila neboli hobbybastlera.

j

« Odpověď #18 kdy: 20. 06. 2013, 08:48:07 »

Typický názor pokus-omylem "vzdělaného" kutila neboli hobbybastlera.

Typicka reakce nejspis vysokoskolskyho teoretika, kterej obvod v praxi vzivote nevidel.

dustin

« Odpověď #19 kdy: 20. 06. 2013, 09:36:56 »
Typicka reakce nejspis vysokoskolskyho teoretika, kterej obvod v praxi vzivote nevidel.

Ve většině případů lze elyt nahradit za větší, ale určitě to nelze brát jako pravidlo. Zrovna u spínaných zdrojů, kde výrazně větší počáteční proudový impulz do výrazně většího elytu může odpálit spínací prvek. 560 vs. 820 je samozřejmě OK, oba mohou mít klidně stejnou kapacitu, ale pouze říct "libovolný větší" nejde.

K

« Odpověď #20 kdy: 20. 06. 2013, 10:04:25 »
Ve většině případů lze elyt nahradit za větší, ale určitě to nelze brát jako pravidlo. Zrovna u spínaných zdrojů, kde výrazně větší počáteční proudový impulz do výrazně většího elytu může odpálit spínací prvek. 560 vs. 820 je samozřejmě OK, oba mohou mít klidně stejnou kapacitu, ale pouze říct "libovolný větší" nejde.

U ATX zdrojů se spíná do primárního vinutí trafa, nikoliv do kondenzátorů. Kondenzátory o kterých je řeč si můžeš dát jaké chceš, klidně 2x 10 000 uF/200 V jestli na to máš finance a bude to fungovat OK. Proudový impulz do kondenzátorů omezuje varistor na vstupu do zdroje.

dustin

« Odpověď #21 kdy: 20. 06. 2013, 11:37:11 »
Vím, že zmiňované kondy slouží jen pro vyhlazení primáru pro napájení střídače a není před nimi žádný spínací prvek. Obecně však nelze říci, že menší elyt lze libovolně nahradit za větší. Minimálně to může třeba spálit pojistku :) V praxi je spoustu obvodů, kde ten proudový ráz omezený varistorem není.

gamer

« Odpověď #22 kdy: 20. 06. 2013, 11:57:03 »
U ATX zdrojů se spíná do primárního vinutí trafa, nikoliv do kondenzátorů. Kondenzátory o kterých je řeč si můžeš dát jaké chceš, klidně 2x 10 000 uF/200 V jestli na to máš finance a bude to fungovat OK. Proudový impulz do kondenzátorů omezuje varistor na vstupu do zdroje.

Varistor je přepětová ochrana, proud omezuje termistor, který má taky nějaké limity a není navržený na dlouhodobé omezování proudu do zkratu, takže když se za něj dá hodně velká kapacita, nemusí to vydržet.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #23 kdy: 20. 06. 2013, 12:43:17 »
Abyste se tu zbytečně nehádali, nebo abyste měli o čem:

Kondíky jsem vyměnil, pasujou skvěle, mají stený průměr a jsou asi o 1,5cm vyšší než původní (neva, vejdou se). Do zdroje jsem strčil napájecí kabel, ten pak do zásuvky. Zdroj nebyl zapnutý spojením zeleného a černého drátu na ATX konektoru a nemá klasický vypínač 0/1, takže jakmile je v síti, elektrika tam jde.

No, po strčení do zásuvky nastal velký třesk (doslova... představte si zapojování zdroje od NTB do zásuvky a tu klasickou ránu, co to dá, jen asi 3x takovou!). Následovalo vytažení ze zdi (velmi rychlé), rozebrání a kontrola. Kondíky dobrý. Tak si to dáme znova... Zase velkej třesk, tentokrát jsem ale už měl spojenej zelenej a černej (= zdroj v režimu "běžím"), větráček se točil, na 12V větvi bylo asi 11,87V. Budiž, až na počáteční ránu teda asi jede... Po půl minutě jiskření ve zdroji jak prase, opět okamžité vytažení ze zásuvky a od tý doby jsem ho nezkoušel.

Uvnitř vypadá stále nedotčen, žádný součástky nesmrdí, nevytejkají, prach je už dávno pryč... Divný, škoda zdroje :-( Dál experimentovat se docela bojím, protože bych musel elektroniku vyndat z plechový krabice a nechat jí jen tak někde ležet a sledovat (přes nějaký krytí, sklo, plexisklo), kde to prská. Nemluvě o tom, že ani tak bych nejspíš na příčinu nepřišel.

Odhadem bych řekl, že to prskalo hned u konektoru na plošňáku, kam je svedenej konektor od napájení 220V. Možná diodovej můstek vedle (to odhaduju, nevím, jestli to je můstek, od doby jiskření jsem to moc nestudoval).

Mám na to ještě mrknout? Zdroj by jinak jel, ale rána na začátku mě děsí (jde ze zdroje, i když to strkam do zásuvky - tedy ne jako když připojuju NTB adaptér), o následnym jiskření nemluvim...

Samozřejmě rozhodnutí je na mě, ale zajímá mě i váš názor...

gamer

« Odpověď #24 kdy: 20. 06. 2013, 12:52:20 »
Není v tom zdroji někde přepínač 230V/115V přepnutý na 115V? Pokud by to tak bylo, bude na filtračních kondenzátorech 2x vyšší napětí:
http://www.pavouk.org/hw/atxps.html

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #25 kdy: 20. 06. 2013, 12:54:42 »
Přepínač tam je a je v pozici 230. Tím nelze vyloučit, že je přepínač v pořádku, nicméně nikdy se s ním nepřepínalo, tak je nepravděpodobné, že by se sám zmrvil, aniž by se na něj za jeho existenci (řádově 8 let?) sáhlo.

Neshořelo by něco, kdyby byl přepnutý špatně?

K

« Odpověď #26 kdy: 20. 06. 2013, 13:11:19 »
Varistor je přepětová ochrana, proud omezuje termistor.

Souhlasím s termistorem, z horka se mi to plete. Termistor z ATX zdroje vydrží hodně.

jiskření ve zdroji jak prase

Jiskření je závada znemožňující používání zdroje, rozbij prasátko a kup si nový.
Do opravy vůbec nepouštěj, hrozí smrt elektrickým proudem, bude totiž nevyhnutelné to vymontovat ven a zjistit co a kde prská a téměř určitě měřit zdroj pod proudem.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #27 kdy: 20. 06. 2013, 13:35:50 »
K: Neboj, vím, co hrozí. Měřit pod napětím to nehodlám v žádném případě, spíš mi šlo o pozorování v zapnutym stavu a sledování, kde k jiskření dochází. Může to bejt jen studeňák na plošňáku nebo jedna blbá součástka. Je mi líto to vyhazovat s neznámou chybou.

Tohle pro mě neni kritickej zdroj, takže za něj nepotřebuju náhradu. Ani nebude napájet PC, pokud pojede, chci ho jen jako zdroj 12V a slušnýho proudu. Klidně počkám na jinej, kterej mi přijde do ruky. Tenhle je pěknej v tom, že je docela malej (je to zhruba tenhle).

K

« Odpověď #28 kdy: 20. 06. 2013, 13:55:55 »
Pozorování není problém, stačí uklidit stůl ;) vymontovat a zapínat "na dálku" prodlužovačkou s vypínačem, to zvládne asi každý.

Zdroje malých rozměrů na 12 V mají zde, jenom si vybereš potřebný proud:
http://www.gme.cz/jedno-vystupni-napeti-kryte/

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #29 kdy: 20. 06. 2013, 14:33:35 »
Já vím, že se prodávají samotný zdroje. Ale když mám v ruce PC zdroj zadarmo, proč ho nevyužít ;-)

Uvidíme, jestli poběží nebo ne.