Od nápadu k uvedení do praxe

Randolf

Re:Od nápadu k uvedení do praxe
« Odpověď #30 kdy: 17. 06. 2013, 18:57:34 »

Re. Randolf:
Citace
(Dobrych) NAPADu ma kazdy, i kazda firma, plny pytel. To, co je dela hodnotnymi, je investice, kterou uz jsi do jeho rozvinuti provedl.

Díky za velmi přínosný pohled na věc. Z jiného úhlu pohledu, kdyby to bylo něco, do čeho by nemuseli příliš investovat, aby to mohli přivést na trh,  pak by to pro ně opět mělo zajímavou hodnotu.

Pokud vyjdu z predpokladu, jak pises, ze do toho moc neinvestujou a udela to malou revoluci na trhu, potom mne uz jako zastupce firmy bude pouze zajimat nasledujici:
- Je takova revoluce neco o co stojim? Nevynese mi vice stavajici stav, kdy tuto technologii nema nikdo?
- Pokud o ni stojim, muzu si ohlidat, abych na tom vydelal pouze ja a ne konkurence? SW Patenty nefunguji tak jednoduse, jak se prezentuje. Zpusob ovladani v US patentovatelny je docela dobre, to jo, ale jsi si jisty, ze neexistuje Prior Art = nikdy nikdo se o tom nezminil, nebo to alespon nemuze prokazat?
- Jake dopady to bude mit na moje ostatni projekty? Nezablokuju si tim pouziti technologe, kterou jsem vyvijel predchozich 5 let?
- Je investicni riziko prijatelne? I kdyz je investice mala, nemuzu ji udelat, pokud je vysoka pravdepodobnost, ze to zakaznici neakceptuji - "bohati nerozhazuji drobne, to delaji chudi, aby si pripadali bohati".
- Jsi si jisty technickou proveditelnosti?

a ted tadaaa, ten nejdulezitejsi:
- Takova velka firma bude mit takovych napadu cely seznam, ktery bude citat tisicovky polozek, a kazdy tyden/mesic/rok se sejdou a udelaji si priorizaci, do ktereho z nich investovat dostupne prostredky. Tvuj bude jeden z nich. I tu mizivou hodnotu "za napad ktery za malo penez hodne vydela" ziska az tehdy, kdyz se dostane na seznam napadu vhodnych k investici. Proti Tobe budou vsichni ti, kteri tam dali ty sve napady.

Pokud mas na vse z toho dobrou odpoved, bez za nejakym Angel Investorem, sepiste NDA a o napadu mu povez. Pocitej s tim, ze Ti nabidne 10/90 split, budes se 5 let drit a pokud budes mit stesti, vydelas. Pokud svemu napadu veris, ze je tak dobry, tak Ti to stoji za to, ne? Pokud ne Ty, proc by tomu mel verit nekdo jiny?

.. nejde to vyvinout a prodavat v Google Play jako aplikace, napriklad?

omg

« Odpověď #31 kdy: 17. 06. 2013, 19:34:47 »
(Dobrych) NAPADu ma kazdy, i kazda firma, plny pytel. To, co je dela hodnotnymi, je investice, kterou uz jsi do jeho rozvinuti provedl. Proto se soudi o takove penize. Ne proto, ze je to dobry napad/koncept/princip.

budu se opakovat s tim komixem.
KOUPIL by sis mistni komix, kdyby na nej nevydelavala reklama?

a to ze mas tolik casu, ze ten komix ctes a nedokazes ho investovat jinak to je na jine vlakno.

Jsem zmateny... nerozumim souvislosti s tim, co jsem napsal ..

1. dobrych napadu je velmi malo.
2. napadu ma kazdy aktivni ucastnik hodne (nikoliv pasiv co se uz vycerpal a jede na setrvacnik)
3. dobry napad neni zarukou uspechu po kterem se pta tazatel
4. i mizerny napad ma uspech pokud ho uvadi na trh nekdo, kdo uz byznis lokomotivu roztlacil a jede jen setrvacnosti.
5. navrhujes investici, ktera je v rozporu s zadanim neresitelneho dotazu.

puvodni dotaz je neresitelny, protoze to skoro vypada, ze skryte pozaduje zaruceny zisk a nulove riziko a nulove investice. to jde snad jen u podmaznutych statnich zakazek. zatim co ty navrhujes prvni krok ze tri. investovat do prototypu. pak do pravni ochrany. a pak do obchodu s takto chranenym prototypem.

« Odpověď #32 kdy: 17. 06. 2013, 19:43:36 »
Re. Chytrex Pitriss:

Z mého pohledu by stačil popis a případná simulace/animace s ukázkou. Podobně, jako když vám někdo ukáže používání kolečka myši, numerické klávesnice nebo T9 slovníku. Udělám tohle -> stane se tohle...
Prototyp, tedy funkční kód s hlavní funkcionalitou, ale bez serepetiček kolem, na to bych si jen tak z fleku netroufal.

Citace
Nikoho dnes nepřesvědčíš jen nápadem že by měl do toho nápadu investovat. Máš dvě reálné možnosti. Napsat prototyp nebo se na top vykašlat.

Naštěstí, už i zde bylo zmíněno více než tyto dvě možnosti.

Re. Randolf:

Citace
zastupce firmy bude pouze zajimat nasledujici: ...

Tyhle zamyšlení bych řadil do kategorie odpovědi  "nepříjde mi to tak užitečné, protože...".
Pokud bych od povolané osoby, ve kterou bych měl důvěru, dostal takovou odpověď, přijal bych tyto důvody.

Citace
Pokud mas na vse z toho dobrou odpoved,...

Nemám takový vhled do plánů, priorit a vývojového procesu žádného z tvůrců OS pro smartphony, nemám tedy na všechno z toho dobrou odpoveď.

Citace
...bez za nejakym Angel Investorem, sepiste NDA a o napadu mu povez. Pocitej s tim, ze Ti nabidne 10/90 split, budes se 5 let drit a pokud budes mit stesti, vydelas.

Práci se nevyhýbám, ani se jí nebojím. Pokud by někdo odpovědný shledal můj napád jako dobrý k implementaci a nabídnul mi práci abych ho implementoval, s radostí se vrhnu do vnitřností OS a windows manageru. Na 5 let bych to neviděl, dávám bolševikovi rok, maximálně dva.

Hodit současnou práci za hlavu a jít do toho bez požehnání od někoho zkušeného, na to se necítím. Ne, že bych nevěřil svému nápadu, spíš cítím, že se v téhle situaci nevyznám a má pro mě mnoho neznámých. Příliš neznámých na to, kolik lidí je závislých na mém stabilním příjmu.

Re. omg:

Citace
1. dobrych napadu je velmi malo.

Zajímavý názor. Malý zajímavý postřeh ze života. Spousta lidí má dost velký problém si třeba vymyslet nick a heslo u freemailu. Malé procento lidí (možná 5%) však může být hlubokou studnicí velmi pěkných nicků a dobrých hesel.
Členy z téhle 5% skupiny často ani nenapadne, že by s tím někdo mohl mít potíž.
Tím chci říc, že podporuji tvé tvrzení. Opravdu dobrých nápadů není mnoho, dobrých nápadů které se dají "snadno" realizovat je ještě méně a těch které se nakone opravdu realizují je pár promile.

Každopádně díky za cenné pohledy na věc. Snad tahle diskuze bude užitečná i pro další nápadníky.

Tom Liberec

« Odpověď #33 kdy: 17. 06. 2013, 22:34:22 »
Tohle jsem již vymyslel dávno,  tak to už se mi párkrát stalo. Šlo však o obchodní napady, ne technicke. Zároveň bez jejich uskutečňování byl život jednodušší a prost stresů. 
Ovšem existují nápady týkající se techniky a programování.  A myslím si, že nebude problém právě na tomto webu finančne motivovat schopného programátora připadne, kvůli šíři problematiky dva, tři a dohodnout si exkluzivní nebo volnější obchodní podminky.

Jak zde piši jini tak důležite je zda jsi ochoten do svého nápadu investovat čas,  peníze, ....... , ....... 

Ono lze vlastními nápady řešit třeba i to jak obejít své vlastní nedostatky tak aby člověka nepotřeboval ty ostatní a nemusel jim platit. Některé problémy mívaji i vice než jedno řešeni.

cleb

« Odpověď #34 kdy: 17. 06. 2013, 23:35:44 »
Něco podobného jsem viděl na kickstarteru - což je dle mého ideální místo pro podobný projekt. Někdo tam právě sháněl finance na nápad, jak jinak ovládat klávesnici smartphone.
Přesně nevím jak se to jmenovalo, ale máte google a u tohoto projektu byste se mohl inspirovat.

student

« Odpověď #35 kdy: 17. 06. 2013, 23:44:55 »
Jak svůj nápad dostat k lidem, kteří té oblasti velmi dobře rozumí, v rámci možností objektivně můj nápad zhodnotí, v případě, že to bude opravdu dobré, budou schopni prosadit realizaci, a přitom mě z toho nevyšachují.
Preco chces byt silou-mocou zavisly od inych ludi? Ked zacnes s nejakym projektom sam, potom mas nejaku sancu s nim byt uspesny a mozno aj ho predat. Ale nieco vysvetlitelne za 2 minuty bez niecoho fungujuceho si asi nikto nekupi - a ani pri predaji prototypu nemozes cakat, ze to zarobi miliony.

App market je tu rozumne riesenie - ak by bolo pomerne jednoduche spravit nejaky navrh.

« Odpověď #36 kdy: 18. 06. 2013, 12:25:05 »

Re. majky358:

Citace
Aj ja mám nápad, už len potrebujem niekoľko miliónov a potrebných x ľudí na jeho uskutočnenie.

Tak to jsem na tom líp. Mě by stačilo 10 minut s někým dostatečně znalým, kdo má vliv na vývoj. Aby se nad tím poctivě zamyslel a řekl buď 
"to už je patentované, a najdeš to tady...",
nebo
"nepříjde mi to tak užitečné, protože...",
nejlépe však
"to vypadá zajímavě a není to složité, zkusíme na to udělat prototyp".

Tak to už je druhá vec, niekoho o tom presvedčiť "aj" samozrejme, kto by pomohol s vývojom a pod.

« Odpověď #37 kdy: 19. 06. 2013, 16:01:47 »
KickStarter je pěkné místo, a s "Nápadem" už pomohl spoustě lidí.

Nedávno tam třeba přibyla tahle věcička:
http://www.kickstarter.com/projects/323605231/sleekeys-a-physical-keyboard-for-your-smartphone
která určitě pár lidí osloví.

Jenže co v případě, kdy nepotřebujete vyrobit konkrétní věc, ale potřebujete předat váš nápad někomu odpovědnému, kdo se může postarat o jeho zhodnocení a případné zařazení do vývoje a přitom neopominout můj přínos.

Možná nám na tom našem světě chybí něco na způsob bezplatné všem otevřené databáze nápadů. Něco jako protiváha uzavřenému světu patentů.
Pokud by existovalo místo, kde bych svůj nápad mohl publikovat a to místo by garantovalo:
- dlouhodobé / (ne-li časově neomezené) uskladnění
- neměnitelnou časovou značku data podání
- neměnitelnou vazbu na mě (např. přes nějaký identifikátor)

Pak by mi to dávalo větší šanci dobrat se nějakého ocenění, v případě, že by tento nápad chtěl někdo využít.

Upřímně řečeno, dokázal bych si představit svět bez pravidel a tlaku, který vede ke snaze, mít z nehmotných "nápadů" hmotný prospěch.

blbost

« Odpověď #38 kdy: 19. 06. 2013, 21:50:31 »
Co vlastně chceš? Patent na abecedu, a to jako negramotný snílek a nýmand, který nikdy nic nezhotovil? Parazit? Samé kecy, jistě ovládáš i teorii relativity, kterou ti ukradnul Einsten, a proto tu teď opruzuješ? Memento mori. Amen.

« Odpověď #39 kdy: 20. 06. 2013, 05:40:53 »
Re. blbost:

Co vlastně chci? Popsal jsem to už i výše.
Podělit se s někým kdo dělá správce oken pro smartphony s mým nápadem na (podle mě) velmi zajímavé vylepšení ovládní. Chci aby někdo odpovědný s širokými znalostmi této oblasti, s vlivem na vývoj, můj nápad posoudil. V případě, že se bude líbit, bude nasazen do výroby a firmě přinese prokazatelný finanční zisk, aby mě ocenili.

Citace
...negramotný snílek a nýmand, který nikdy nic nezhotovil? Parazit?

Jojo, s parazitem jsi se strefil :) Jsem živnostník a přes půl života freelancer na volné noze. Kdybych nikdy nic nezhotovil, tak už jsem dávno vyhynul. Od pracáku jsem zatím ještě nic nepotřeboval, ale kdo ví, cesty páně jsou nevyzpytatelné.

BTW (offtopic):  Jak se ti žije s takovým (z mého pohledu) plytkým negativismem?

« Odpověď #40 kdy: 20. 06. 2013, 07:36:10 »
BTW, ozval jsi se RDa-ovi, který ti nabízel konkrétní spolupráci?

omg

« Odpověď #41 kdy: 20. 06. 2013, 11:30:01 »
Možná nám na tom našem světě chybí něco na způsob bezplatné všem otevřené databáze nápadů. Něco jako protiváha uzavřenému světu patentů.
Pokud by existovalo místo, kde bych svůj nápad mohl publikovat a to místo by garantovalo:
 neco jako lamparna, kam chodi tvurci lide pro inspiraci
Pak by mi to dávalo větší šanci dobrat se nějakého ocenění, v případě, že by tento nápad chtěl někdo využít.
otevrenych webu, kam lini, ale osviceni lide muzou odlozit sve "rado bych" pozadavky nebo napady zdarma je par provozovanych.

cca pred rokem jsem overoval nekolik konceptu prenesenych do prostredi cloudu. jeden byl uz implementovany v temer identicke podobe. mesic po tom, co mi to google vratil ve vysledcich, tak tu firmu koupil a ja je podezrivam z technologicko napadoveho prizivnictvi. dalsi dva koncepty byly popsany v konkretim use case s existujici aplikaci jako zbozne prani kez by to umela na jedne takove webove lamparne specializovane vylozene na napady. a jeden koncept se nepodarilo vubec dohledat.

naposled me tam dovedlo overovani 5 novych konceptu. 2 implementovane komercni firmou. jednu koupil mesic po tom co jsem ten napad vygooglil samotny google, tak od te doby (cca rok) jsem pojal vuci vyhledavacum paranoid
ale nezarucuji nic.

« Odpověď #42 kdy: 20. 06. 2013, 13:55:08 »
Re. Mirek Prýmek:

RDa na můj dotaz ohledně záruk nereagoval. Tak si říkám, že oblast správce oken u smartphonů nejspíš nespadá pod oblasti jeho zájmu.

Re. omg:

Pozitivní na tom aspoň je, že ty nápady přeci jen mají šanci nezapadnout. Nepovažuji se za líného, nepřijde mi ale rozumné, začít teď hackovat správce oken, abych do něj dodal novou funkcionalitu, když ani nevím, jestli už to samé někomu neleží v šuplíku, nebo na tom nepracuje.

Jinak "zdarma" jsem odložil už docela dost věcí, nejen nápadů. V tomto případě bych se, pro změnu, rád onomu "odložení zdarma" vyhnul.

RDa

• 2 894
    • Zobrazit profil
« Odpověď #43 kdy: 20. 06. 2013, 14:26:41 »
Dotaz ohledne zaruk znel jak? Muzem sepsat NDA ze to nikomu dalsimu nereknu a sam nejsem v situaci, kdy dokazu cizi napad mimo muj hlavni obor zurocit, takze mas garantovano ze se s tim nic neudela :)

Ale pokud jsi schopny programator a dokazes svoje predstavy o spravci oken implementovat - nebranil bych se spolupraci, ale musel bych vedet jak to chces zrealizovat. Pokud by nekdo prisel s tim, ze me z androidu udela tiling window manager, tak by musel spis argumentovat pro myslenku, nez ji jen implementovat.

Zda to je oblast meho zajmu - Transport Tycoon zrejme znas, jak to ma klasicky druh window manageru. Neco podobneho by se hodilo, ale narazime na to, ze na ovladani prsty na tabletu o velikosti ipadu to neni.

Pritom pozadavky na zobrazeni/UI jsou podobne narocne. Potrebuji zobrazovat video, vyrezy s ruznym zoomem a ruznyma filtrama, k tomu hromadu ovladacich prvku, idealne uzivatelsky konfigurovatelne, ovladani rekorderu a vsech nastaveni kamery, mit moznost ukladat staticke snimky a efektivne je zobrazovat a pracovat s nema (pouziti pro prolnuti s videem a pod).

Je to komplexni aplikace a pokud tomu tvuj napad da patentovatelnou originalitu, o zuroceni je postarano.

Randolf

« Odpověď #44 kdy: 20. 06. 2013, 15:19:55 »

Upřímně řečeno, dokázal bych si představit svět bez pravidel a tlaku, který vede ke snaze, mít z nehmotných "nápadů" hmotný prospěch.

To myslis vazne? Tomu mistu se rika vedecke publikace. Jak to publikujes, nikdo si to nemuze patentovat a Ty z toho budes mit socialni kredit. Pokud bys z toho chtel penize, pak existuje alternativa takoveho mista a rika se mu patentovy urad. Neni zadarmo.