Spustění LXterminalu po spuštění

Michal

Spustění LXterminalu po spuštění
« kdy: 08. 06. 2013, 11:18:35 »
Dobrý den,

mohl by mi prosím někdo poradit jak v linuxu (raspbian) nastavit to, aby se mi po nastartování LXDE spustil LXterminal a v něm nějaké příkazy?

Pavel 'TIGER' Růžička

Re:Spustění LXterminalu po spuštění
« Odpověď #1 kdy: 08. 06. 2013, 12:57:17 »
/home/profil/.config/autostart/lxterminal.desktop a v něm:

[Desktop Entry]
Type=Application
Exec=lxterminal -e mc

Což Ti po startu spustí lxterminal s mc.

Ale neznám Tvou distribuci, třeba to tak nebude fungovat.

Michal

« Odpověď #2 kdy: 08. 06. 2013, 13:41:06 »
Uvadel jsem ze mam distribuci raspbian :)

Ale jinak dekuji, jen by me zajimalo, to co jsi mi napsal je pro vykonani pouze jednoho prikazu? Nebo jich muzu uvest vice?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 08. 06. 2013, 15:03:52 »
Nebo jich muzu uvest vice?

Muzes misto prikazu zavolat svuj skript a v nem tech prikazu mit treba milion.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #4 kdy: 08. 06. 2013, 15:15:43 »
Nebo jich muzu uvest vice?

Muzes misto prikazu zavolat svuj skript a v nem tech prikazu mit treba milion.
Což znamená, že místo toho mc bude název toho skriptu. Neznám Tvou distribuci = že ji nepoužívám, takže nevím, jestli to tam takto bude fungovat.

Michal

« Odpověď #5 kdy: 08. 06. 2013, 15:41:43 »
A ten skript by mel byt napsany v jakem souboru a strukture? Jsem v tomto zacatecnik, tak se omlouvam za mozna zbytecne otazky.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #6 kdy: 08. 06. 2013, 16:00:55 »

pavel

« Odpověď #7 kdy: 08. 06. 2013, 16:04:27 »
Skript by mel byt napsany v souboru a strukture odpovidajici danemu programovacimu jazyku ci prikazovem interpretru, ktery chces pouzit - napriklad Bash, Dash, Zsh, Bourne Shell (sh), Awk, Gawk, Mawk, Perl, Python,  Ruby, PHP. :)

Michal

« Odpověď #8 kdy: 08. 06. 2013, 18:08:27 »
Dobre, zkusim to zkonkretizovat. Chci pomoci toho skriptu spustit tyto 2 prikazy:
1. "gpio load spi"
2. "./Desktop/app"

Ivorne

« Odpověď #9 kdy: 08. 06. 2013, 18:09:35 »
lxterminal -e bash -c 'ls -l; bash'

Tento příkaz spustí lxterminal a v něm spustí příkaz "bash -c 'ls -l; bash'". Ten příkaz spustí bash a v něm script "ls -l; bash". Ten zase způsobí vypsání obsahu současného adresáře do lxterminalu a přepnutí do interaktivního režimu.

lxterminal -e bash -c '~/myscript.sh; bash'

Toto je velmi podobný příkaz. Otevře lxterminal, v něm spustí soubor 'myscript.sh' umístěný v domovském adresáři a pak přepne do interaktivního režimu.

myscript.sh může vypadat třeba takhle (nebo jakkoliv jinak, viz zmiňovaný seriál http://www.abclinuxu.cz/clanky/navody/bash-i):

#!/bin/bash
echo "spuštěné procesy uživatele `whoami`:"
ps -u `whoami`

Ivorne

« Odpověď #10 kdy: 08. 06. 2013, 18:14:36 »
Dobre, zkusim to zkonkretizovat. Chci pomoci toho skriptu spustit tyto 2 prikazy:
1. "gpio load spi"
2. "./Desktop/app"

Ještě není jasné, jestli chceš, aby se jenom provedly tyhle příkazy a pak se lxterminal ukončil (pak ani není třeba používat terminál, ale stačí to spustit rovnou). Nebo jestli chceš, aby se to provedlo v terminálu a ten se pak ukončil jenom když příkazy proběhnou v pořádku. Nebo jestli chceš, aby se provedly v terminalu a pak se v něm zapnul bash (nebo jiný shell).

Asi by bylo ale dobré udělat si script, který tyto příkazy provede (viz můj předchozí příspěvek a TIGERem zmiňovaný seriál o bashi) a až teprve pak tento vytvořený script spouštět požadovaným způsobem.

Michal

« Odpověď #11 kdy: 08. 06. 2013, 18:39:02 »
Potrebuji aby terminal byl po spusteni posledniho (druheho) prikazu otevreny. Pac se budou do tohoto terminalu vypisovat vysledky spustne "app", ktera bude vypisova stavy kazdou minutu

Ivorne

« Odpověď #12 kdy: 08. 06. 2013, 18:51:47 »
Potrebuji aby terminal byl po spusteni posledniho (druheho) prikazu otevreny. Pac se budou do tohoto terminalu vypisovat vysledky spustne "app", ktera bude vypisova stavy kazdou minutu

A co cheš aby se s terminálem stalo po skončení toho podledního (druhého) příkazu?

Michal

« Odpověď #13 kdy: 08. 06. 2013, 19:58:03 »
zustane otevreny, pac z toho posledniho prikazu budou chodit pravidelne reporty do terminalu

pavel

« Odpověď #14 kdy: 08. 06. 2013, 20:11:45 »
Člověče, z Vás to leze jak z chlupaté deky...  8)