Instalace do souboru na NTFS

Re:Instalace do velkého souboru na NTFS oddílu
« Odpověď #15 kdy: 20. 05. 2013, 11:20:50 »
Systém by nebyl přímo na NTFS, ale v souboru na NTFS.
/boot s ramdiskem by ale musel byt porad nekde na tom NTFS. Tohle sem mel na mysli tim nepresnym vyjadrenim "system na NTFS".
To, ze se pak prida mezikrok v namountovani souboru, je z hlediska realizovatelnosti uz temer irrelevantni.

Jakub Galgonek

« Odpověď #16 kdy: 20. 05. 2013, 11:32:25 »
/boot s ramdiskem by ale musel byt porad nekde na tom NTFS. Tohle sem mel na mysli tim nepresnym vyjadrenim "system na NTFS".

Pokud ale grub2 umí NTFS, tak by s tím neměl být problém.

neprihlaseny.nvx

« Odpověď #17 kdy: 20. 05. 2013, 11:39:14 »
A když už jsme u těch detailů, netušíte někdo, jak to teda dělá Joli OS? [http://www.jolicloud.com/jolios] Je to přece jen založeno na linuxu, ale přesto to dokáže používat bootloader Win...

Jakub Galgonek

« Odpověď #18 kdy: 20. 05. 2013, 11:40:00 »
Účelem je mít možnost dostat se po zapnutí NB co nejrychleji k webu, aniž bych musel čekat, než Win spustí antivirus, firewall apod.

Jak dlouho ti vlastně Windows startují a jak rychlý boot Linuxu by sis představoval?

« Odpověď #19 kdy: 20. 05. 2013, 11:56:13 »
Pokud ale grub2 umí NTFS, tak by s tím neměl být problém.
A prave v tom je problem. Nikde sem nenasel, ze by to nekdo uspesne realizoval...

ukasdhkns

Re:Windows Boot Loader
« Odpověď #20 kdy: 20. 05. 2013, 12:24:27 »
A když už jsme u těch detailů, netušíte někdo, jak to teda dělá Joli OS? [http://www.jolicloud.com/jolios] Je to přece jen založeno na linuxu, ale přesto to dokáže používat bootloader Win...

Vždyť jsem tě naváděl... Oni prostě změní Boot Code tak aby bylo možné zavést i jiný OS než Windows. Dělá to spousta SW/OS, zpravidla ale založeného na WinPE. V odkaze který jsem ti jako Winař dával musíš číst i ostatní odkazy, třeba "Add a Native-Boot Virtual Hard Disk to the Boot Menu" - http://technet.microsoft.com/en-us/library/dd799299(v=ws.10).aspx
d
To co jsem uváděl platí pro VHD soubor (ty jsi trval na velkém souboru, předpokládám kvůli odlišnému souborovému systému) a systémy Windows 7 Ultimate/Enterprise a Windows Server 2008. Pokud ale dokážeš Linux přímo nainstalovat na NTFS, neměl by být takový problém upravit Boot Code (BCD) tak aby mohl bootovat i Linux umístěný na NTFS (nebo kdekoli jinde), což platí pro libovolná Windows.

Jak někdo psal, bylo by pro tebe možná vhodnější sáhnout po nástroji pro úpravu rozdělení disku.

Také jsem ti uvedl postup jak lze vypnout hybridní režim spánku a nahradit ho klasickým. Můžeš napřed zkontrolovat zda není tato možnost v plánu napájení dostupná i bez příkazové řádky (PowerCfg). Pokud ti 1-2 vteřiny na náběh OS do funkčního stavu nestačí tak ti pomoci nedokážu.

neprihlaseny.nvx

Re:Instalace do souboru na NTFS
« Odpověď #21 kdy: 20. 05. 2013, 12:54:34 »
@ukasdhkns: Aha, pardon, to mi nějak nedošlo... :-[ Tomu režimu spánku bych se ale vážně rád vyhnul, jelikož pak ten NB běží 24/7, i kdyby ho člověk použil třeba jen 5 hod. denně.

@Jakub Galgonek: Win: cca 45 s do použitelného stavu (~50 s včetně browseru). Ideální by byl start do ~15 s (~20 s včetně browseru).

Realista

Re:Rychlý Boot
« Odpověď #22 kdy: 20. 05. 2013, 13:42:50 »
No nevím! Jen než proběhne BIOS (bez prodlev pro Boot Agenty síťových karet, mající zakázánu zbytečnou detekci HW a směrujícího Boot na stále stejné a dostupné úložiště) je těch patnáct vteřin pryč. Pokud zadáváš ještě nějaká hesla... Myslím, že pod dvacet vteřin, a to prosím jen na BIOSu se nedostaneš. Hodně štěstí.

Proč u tabletů a smart-phone, které musejí chudáci běžet jen z baterie, s režimem spánku problém není a s notebookem, který je alespoň občas připojen do sítě, je? Pravděpodobně už reagovat nebudu, ale tohle by mne opravdu zajímalo.

neprihlaseny.nvx

« Odpověď #23 kdy: 20. 05. 2013, 14:32:12 »
@Realista: Při testování Joli OS jsem byl schope nse při studeném startu dostat bez potíží na oněch zhruba 15 s. Problémem ale bohužel byla (mírně řečeno) nestabilita -- zatím je to v public beta, takže se nedá očekávat nic, co by připomínalo odladděný finální produkt.

Ad uspávání: Mi se ta myšlenka prostě příčí. :) Kdybych NB používal velkou část dne, pak budiž, ale pokud ho obvykle používám nanejvýš 4-5 hodin denně, tak opravdu nechci, aby byl stále spuštěný.

Jakub Galgonek

« Odpověď #24 kdy: 20. 05. 2013, 14:49:54 »
Ideální by byl start do ~15 s (~20 s včetně browseru).

Já mám docela slušný noťas s SSD diskem a schválně jsem kvůli tobě změřil rychlost startu svého Linuxu (Gentoo). Od zapnutí po grub je to 11 sekund, od grubu po login (kdm) je to 15 sekund a od loginu po start KDE je to dalších cca 11 sekund. Přitom systém je docela odlehčený a při startu se (krom omniNames, což je zanedbatelné) skoro žádné služby, které by se daly vynechat, nespouští.

Takže čas, který považuješ za ideální, bych s HDD viděl dost skepticky.

neprihlaseny.nvx

« Odpověď #25 kdy: 20. 05. 2013, 15:08:24 »
Hmm, to je škoda. Nu což, asi tedy budu muset zvážit, které z Windowsích služeb spouštět se zpožděním, které manuálně, a u kterých z toho mála aplikací spouštěných automaticky toto vypnu. A taky se asi budu muset smířit s uspáváním NB, což mě sice nerozradostňuje, leč není zbytí.

Díky všem za přínosné reakce.

Ivorne

« Odpověď #26 kdy: 20. 05. 2013, 15:41:05 »
Teď jsem si měřil čas probuzení z uspání na disk - 7s do grubu a pak 20s z grubu do úplného běhu. Mám podezření, že velkou část z toho mi způsobuje fglrx.

Dobré řešení by mohlo být, mít tam linux a ten jenom uspávat na disk. Když tam dáte nějaké lehké prostředí, tak to bude hodně rychlé. Budete sice muset mít oddíl na systém a oddíl na swap, ale požadavek by to mělo splnit.

BANed

« Odpověď #27 kdy: 25. 05. 2013, 16:14:33 »
A co třeba Android (http://www.android-x86.org/). Pokud je to stále ten Android přidávaný svého času třeba k netbookům... někomu se líbí jeho jednoduchost. Já ho rád neměl, ale pokud mne paměť neklame tak na ATOMu staroval opravdu jen pár sekund.

Podle iDnesu (http://technet.idnes.cz/android-na-pc-c9w-/software.aspx?c=A130520_135134_software_nyv) nepotřebuje vlastní oddíl a může být spouštěn z NTFS. Zde je seznam vhodných verzí pro různé počítače http://www.android-x86.org/download

Arthur

• 174
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 25. 05. 2013, 18:01:18 »
Zkuste to wubi.  Mel jsem to jeden cas v praci a fungovalo to bezvadne. Akorat je treba mit ve Win admin prava, bo se to instaluje jako aplikace do Win.  A ciste ubuntu startuje celkem rychle.