Instalace do souboru na NTFS

nvx

Instalace do souboru na NTFS
« kdy: 19. 05. 2013, 18:50:30 »
Zdravím,

poohlížím se po nějaké přiměřeně odlehčené distribuci s co nejrychlejším startem, kterou by šlo snadno provozovat v dual-bootu vedle Win7. Chtěl bych se ale pokud možno vyhnout změnám v rozložení oddílů na HDD (už teď tam jsou čtyři primární) -- ideální by byla instalace do jednoho velkého souboru na NTFS oddílu.

Účelem je mít možnost dostat se po zapnutí NB co nejrychleji k webu, aniž bych musel čekat, než Win spustí antivirus, firewall apod. QuickWeb od HP mi totiž příliš nevyhovuje a udělátka typu Joli OS mě taky moc neoslovila.

Předem díky za případná doporučení či rady.
« Poslední změna: 20. 05. 2013, 12:26:51 od Petr Krčmář »

Re:Instalace do velkého souboru na NTFS oddílu
« Odpověď #1 kdy: 19. 05. 2013, 19:17:24 »
chrome os?
Děkuji za možnost editace příspěvku.

nvx

« Odpověď #2 kdy: 19. 05. 2013, 21:04:03 »
To mě taky napadlo, ale bohužel jsem nedokázal nikde najít obraz instalačního disku s takovou verzí, která by se dokázala sama aktualizovat podobně jako v oficiálních Chrome zařízeních (jen aktuální nightly bez auto-updatu na http://chromeos.hexxeh.net/).

Winař

OT: Rychlý náběh
« Odpověď #3 kdy: 19. 05. 2013, 21:13:26 »
Odpovím jinak. Zkus notebook nevypínat, ale nauč se ho jen uspávat. Nebudeš příště chtít jinak.

Osobně jsem za poslední roky nezaznamenal jediný problém kvůli tomuto způsobu používání. Pokud to je vhodné (například kvůli změně jádra/enginu antiviru, ale většina se s tím i tak vypořádá) zpravidla stačí jeden restart/vypnutí týdně. Jinak klidně postupuj od aktualizačního úterku da dalšího. Doporučuji jen občas zkontrolovat zda ti nezůstal někde skrytě viset nějaký nesprávně ukončený proces. Co vím občas to dokáže Adobe Flash ActiveX, ale zde je vhodná kontrola při ukončení každého náročnějšího browsdání, nebo kdykoli když tečou data a nemají (s Adobe to asi lepší hned tak nebude).

Pokud opravdu potřebuješ bootovat ze souboru. Mělo by to jít z VHD, o tom zda i z ISO jsem zatím vždy jen přemýšlel ale neznám nikoho kdo by to vyzkoušel. Postup je celkem dobře (důležitá je v zásadě jen úprva zavaděče) vysvětlen zde http://technet.microsoft.com/en-us/library/dd744338(v=WS.10).aspx

Pokud nemáš virtuální stroj, snad by nebyl problém systém instalovat na reálný disk a pak tento disk zkopírovat do viruálního (VHD). U některých systémů ale narazíš na problém ohledně INT13, takže doporučuji toto prověřit hned jako první věc aby jsi po mnoha hodinách práce nezjistil že k ničemu nevedla.

W-i-n-a-ř

R1Soft
« Odpověď #4 kdy: 19. 05. 2013, 21:32:23 »
Ohledně Hyper-V je často je zmiňovaný software/značka R1Soft. Zkus se porozhlédnout zda nenajdeš něco užitečného. Namátkově jsem našel toto (nic neznám) http://technet.microsoft.com/en-us/library/dd744338(v=WS.10).aspx

P.S.
Protože mám na rootu evidentně BAN, tak tohle je můj poslední příspěvek. Mějte se.

nvx

« Odpověď #5 kdy: 19. 05. 2013, 21:35:38 »
Díky, kouknu na to.

Co se týče uspávání, nevím, co přesně jsi měl na mysli. Uspávání ve smyslu Windowsího hybridního režimu spánku, nebo striktně hibernaci? S hibernací totiž mám tu zkušenost, že "vypínání" NB trvá docela dlouho (co bych taky chtěl s 8 GB RAM a klasickým HDD, nikoliv SSD -- proto jsem se vrátil zpět k vypínání). No a aby mi NB při aktivním hybridním režimu spánku v podstatě běžel 24 h denně jen proto, abych pak čekal o 30 s kratší dobu při zapínání? Z toho bych taky nebyl moc nadšený.

Nějaká rychle bootující distribuce by pro měl z těchto důvodů byla ideálním řešením, a to převážně na cestách, kdy se člověk zpravidla potřebuje dostat na web nebo k mailu vcelku rychle.

Anti Linuxář, nově.

R1Soft - oprava odkazu
« Odpověď #6 kdy: 19. 05. 2013, 21:38:52 »

« Odpověď #7 kdy: 19. 05. 2013, 22:24:21 »
Tipl bych, ze by pro tento ucel sel priohnout SLAX, ale to NTFS bude problem. Respektive bootovat jakykoli Linuxovy distro z NTFS je temer nemozny.
Pokud by ale nevadila nutnost pouziti flashky pro boot, je to resitelny: http://brainder.org/2011/11/29/installing-linux-in-a-file-in-an-ntfs-partition/
Pokud tohle nevyhovuje, osobne bych proste prekopal oddily a dal tam neco normalniho.

neprihlaseny.nvx

« Odpověď #8 kdy: 20. 05. 2013, 08:37:30 »
Hmm, to mě tedy nepotěšilo. Tento článek o bootování pomocí flashky znám, ale ve skrytu duše jsem doufal, že mi tady někdo z odborníků poradí, jak to zařídit, aby flashka potřeba nebyla. ;) No nic, asi tudíž provedu rošádu s oddíly.

A co nějaké to rychle bootující distro? Měl by někdo nějaký tip?

Jakub Galgonek

« Odpověď #9 kdy: 20. 05. 2013, 08:56:03 »
ve skrytu duše jsem doufal, že mi tady někdo z odborníků poradí, jak to zařídit, aby flashka potřeba nebyla.

Grub2 by snad měl umět bootovat z NTFS.

Anti BAN Name

Re: Režim spánku
« Odpověď #10 kdy: 20. 05. 2013, 09:28:55 »
Díky, kouknu na to.

Co se týče uspávání, nevím, co přesně jsi měl na mysli. Uspávání ve smyslu Windowsího hybridního režimu spánku, nebo striktně hibernaci? S hibernací totiž mám tu zkušenost, že "vypínání" NB trvá docela dlouho (co bych taky chtěl s 8 GB RAM a klasickým HDD, nikoliv SSD -- proto jsem se vrátil zpět k vypínání). No a aby mi NB při aktivním hybridním režimu spánku v podstatě běžel 24 h denně jen proto, abych pak čekal o 30 s kratší dobu při zapínání? Z toho bych taky nebyl moc nadšený.

Hele, idea se může Windows od Windows nepatrně lišit... Takhle je to na Vistách Home Premium (x86), které mám teď před sebou.

Pokud vypneš hybridní režim spánku (což je při záloze chodu baterií naprosto k ničemu) dosáhneš požadovaného stavu.
Napoprvé tato změna možná nepůjde udělat přímo v "plánu napájení" proto rovnou zkus příkaz "PowerCfg -hibernate OFF". Tím zakážeš Hibernaci obecně a hybridní režim spánku se přepne na klasický režim spánku (bez souběžného ukládání na disk).

Pokud vím tak dalším příkazem "PowerCfg -hibernate ON" povolíš systému opět používat hibernaci, ale režim spánku zůstane již přepnutý na klasický. Pokud chceš opět používat hybridní režim spánku stačí ho nastavit v příslušném plánu napájení.

Hibernace je v zásadě (standardní, výchozí nastavení plánu napájení) dobrá jen k tomu aby byla dostupná při kritickém stavu baterie, nebo při velmi dlouhém nepoužívání počítače (18 hodin).

« Odpověď #11 kdy: 20. 05. 2013, 10:26:22 »
Grub2 by snad měl umět bootovat z NTFS.
Ano, GRUB2 jakymsi zpusobem NTFS podporuje. Nasel jsem i pripad, kdy nekdo uspesne bootoval pres GRUB2 umisteny na NTFS oddile, ale nikde zadnou zminku o tom, ze by nekdo byl uspesny i v pripade, ze by i samotny system byl na NTFS.
Krome kompilace vlastniho kernelu (s primou podporou NTFS, ne jen v userspace) a reseni, jak v prubehu bootu namountovat soubor se systemem jako loop device, jiste vyvstane po ceste spousta dalsich komplikaci.
Pokud vam nejde o radost z toho vrtani se v systemu a rozbehnuti bootu zpusobem, ktery zatim nikdo dohledatelny nedokazal, ale pouze o jeho pouzivani, moje rada zni: nesnazte se o to. Mnohem snaz pridelate logicke oddily nez se trapit se silne nestandardnim pristupem.

Ivorne

« Odpověď #12 kdy: 20. 05. 2013, 10:37:55 »
Mám za to, že tohle dělá Wubi v Ubuntu. Osobně jsem to nezkoušel, ale někdo mi říkal, že má nainstalované Ubuntu přes Wubi a startuje se to normálně přes grub, ale přitom vlastní oddíl to nevytvoří.

Rychle startující distro: no z hlediska rychlosti rozhodně můžu doporučit Gentoo + nějaké lehké prostředí. Když tam ještě nacpeš systemd, prelink a preload, tak to bude jak dělo.

Na jednom starším stroji mám Lubuntu a to startuje také rychle - s opotřebovanými Windows se to nedá srovnávat.

Takže jestli instalátor Lubuntu má také Wubi, tak by to mohlo být tvé vysněné řešení. Případně by asi šlo nainstalovat normální Ubuntu přes Wubi a pak ho předělat na Lubuntu.

Jakub Galgonek

« Odpověď #13 kdy: 20. 05. 2013, 10:49:53 »
ale nikde zadnou zminku o tom, ze by nekdo byl uspesny i v pripade, ze by i samotny system byl na NTFS.

Systém by nebyl přímo na NTFS, ale v souboru na NTFS.

jak v prubehu bootu namountovat soubor se systemem jako loop device

Tak zrovna tohle moc velký problém není, stačí si udělat ramdisk s příslušným skriptem.

nesnazte se o to.

Jo, tohle asi za tu námahu nestojí. Ale třeba by tazateli stačilo hodit si na disk jen ISO obraz CD a nechat grub2, ať z něj nabootuje. Zkus na goohlu hledat: grub2 boot iso from hard drive

neprihlaseny.nvx

« Odpověď #14 kdy: 20. 05. 2013, 10:58:46 »
Nevím, jak přesně funguje Wubi, ale to už je teď odstavené na vedlejší kolej (šlo by jedině nainstalovat 12.04 LTS, to upgradovat na 13.04 a pak předělat na Lubuntu/Xubuntu). Naproti tomu Joli OS se dá taky nainstalovat do velkého souboru na NTFS, ale používá bootloader Woken, protože pak jde normálně ve Win změnit veškeré parametry (pořadí OS, prodleva před automatickým bootem, ...).

Ad Gentoo: Přiznám se, že tahle distribuce ve mně budí respekt (podobně jako ArchLinux, kde se toho taky musí hodně nastavovat přes CLI). Zas až takový linuxí odborník nejsem, takže mám obavu, abych ten čerstvě nainstalovaný systém spíš "nerozhasil" (usuzuji na základě dřívějších ojedinělých pokusů o instalaci jak Gentoo, tak i ArchLinuxu). ;)

Nemám tušení, jak rychle na průměrném NB bez SSD nabootuje třeba Ubuntu, nicméně by mi vyhovovalo něco, čemu by k chodu bez problémů stačilo max. 4 GB místa na HDD. Sice hodlám nainstalovaný linux používat na cestách vcelku často, ale více místa na HDD pro data = lépe...

@Jakub Galonek: Díky, tohle mě nenapadlo, a přitom by to mohlo být vcelku snadné řešení situace a případných updatů (ačkoliv rychlost bootování by asi např. u Ubuntu utrpěla kvůli průvodce "Vyzkoušet/Nainstalovat").