Nevím, jak přesně funguje Wubi, ale to už je teď odstavené na vedlejší kolej (šlo by jedině nainstalovat 12.04 LTS, to upgradovat na 13.04 a pak předělat na Lubuntu/Xubuntu). Naproti tomu Joli OS se dá taky nainstalovat do velkého souboru na NTFS, ale používá bootloader Woken, protože pak jde normálně ve Win změnit veškeré parametry (pořadí OS, prodleva před automatickým bootem, ...).
Ad Gentoo: Přiznám se, že tahle distribuce ve mně budí respekt (podobně jako ArchLinux, kde se toho taky musí hodně nastavovat přes CLI). Zas až takový linuxí odborník nejsem, takže mám obavu, abych ten čerstvě nainstalovaný systém spíš "nerozhasil" (usuzuji na základě dřívějších ojedinělých pokusů o instalaci jak Gentoo, tak i ArchLinuxu).

Nemám tušení, jak rychle na průměrném NB bez SSD nabootuje třeba Ubuntu, nicméně by mi vyhovovalo něco, čemu by k chodu bez problémů stačilo max. 4 GB místa na HDD. Sice hodlám nainstalovaný linux používat na cestách vcelku často, ale více místa na HDD pro data = lépe...
@Jakub Galonek: Díky, tohle mě nenapadlo, a přitom by to mohlo být vcelku snadné řešení situace a případných updatů (ačkoliv rychlost bootování by asi např. u Ubuntu utrpěla kvůli průvodce "Vyzkoušet/Nainstalovat").