Stene. Praxe je taková, že zaměstnavatel OZP sice dostane potvrzení, že konkrétní osoba může vykonávat např.práci vrátného ovšem nikde tam není napsáno, že bere silné prášky na psychiku kvůli kterým usíná již v devět ráno a nevzbudí se ani na troubení náklaďáku před závorou. Nějaké upozornění zaměstnavateli na to jak se může začít chovat schizofrenik pokud jej napadne vysadit léky.
Dalším problémem je procento úbytku pracovní schopnosti. Jak může někdo odhadovat jaká byla pracovní schopnost pana Kolesy pokud by byl zcela zdráv. Pokud se neví co je sto procent jak spočítám procentní díl ? Podle hodin ?
Došlo totiž i k takové dotační absurditě, že jsem byl dva roky zaměstnán na tři pracovní poměry po osmi a půl hodinách a čtvrt roku dokonce ve čtyřech. Ani na OSSZ mi nedokázali odpovědět kam se poděl fond pracovní doby.
A ještě jedna obrovská mystifikace v těch § a vyhláškách je. Nedávno jsem se telefonicky bavil s krajskou vedoucí posudkových lékařů na téma posouzení adaptace na zdravotní, či poúrazový stav a procentní ohodnocení z pro ztrátu pracovní schopnosti. Bylo mi zcela jasně řečeno, že je velmi důležité sociální hledisko. Tedy plus mínus pět i deset % bodů nahoru dolů na základě výdělku. Dále, posuzuje se míra ztráty pracovní schopnosti obecně nikoliv ve vztahu k předchozímu zaměstnání. Avšak vypočítává se dle toho a to i v případech kdy došlo např. k ukončení školy či učebního oboru ale nikoliv nástupu do práce invalidní důchod podle průměru v rezortu. MPSV a Ministerstvo zdravotnictví nemají jednotný registr....
Jsem však docela zvědav jak by M.Kolesa sepsal odvolání pokud by přišel o důchod, když tvrdí to co tvrdí : Abychom diskusi o mě ukončili, tak nedávno jsem si emailoval s ´jednou paní s Úřadu práce. Napsal jsem jí pár vět co mám v papírech od sociálky a řekla mi, že kdyby mě někdo zaměstnal, tak by porušil zákon.
K tomu psychóza, deprese .......... Jinak máte pravdu podle zákona svou zbylou pracovní schopnost využít může. Jak to udělá aby to nebylo vykládáno za změnu zdravotního stavu k lepšímu bude na něm. V posledních letech dochází k poměrně velkým počtům přezkoumání a odebírání důchodů v případě III.st. by k tomu dojít nemělo.