Zdravím,
píšu jednu aplikaci pro desktop (zatím jen pro Win) a používám Qt framework. Jelikož by byl o aplikaci zájem u více lidí, chtěl bych se vás zeptat zdali ji můžu prodávat bez ŽL. Googlil jsem a někde jsem četl, že ŽL nepotřebuju, někde že musím mít. Nikdy jsem svůj software neprodával, tak budu rád za každou radu.
Předem díky za odpověď
ŽL je potřeba na jakoukoliv soustavnou činnost provozovanou samostatně (tj. kterou neděláte jako zaměstnanec) s výjimkou některých činností uvedených v zákoně. Ve smyslu zákona je ale pro volné živnosti (kam spadá i poskytování software) zřejmě nutný jen při ročním obratu nejméně ve výši minimálního vyměřovacího základu pro vedlejší činnost (letos 31 068 Kč/rok), protože jinak zřejmě nejde o soustavnou činnost. Pokud máte za rok obrat více než 20 000 Kč, musíte i bez vlastnictví ŽL podávat daňové přiznání.
Ještě můžete zkusit se zaregistrovat na svobodné povolání, ale to je taková šedá zóna, protože programátoři nemají žádnou komoru, která je jakýsi (nikoliv však nezbytný, zákon to nevyžaduje) znak svobodných povolání.
Taky nevím, jak je to skrz to Qt. Pro komerční vývoj je tam spešl verze Qt. Hlavně by bylo asi dobrý si vždycky ohlídat, jestli s nástroji s kterýma vyvíjim svůj software, můžu vyvíjet software, který pak prodám...ale nevím jak moc se tohle řeší, abych si to vše uhlídal....
Bývalo to, že Qt byla pod GPL nebo komerční licencí. Od té doby, co Qt koupila Nokie, je pod LGPL nebo komerční licencí.
Komerční software lze vyvíjet i pod GPL, ale je potřeba s ním dodávat i zdrojáky. Dělá se to ale prakticky jen u software na klíč, protože takový zákazník potom smí celou aplikaci libovolně šířit dál.
Při vývoji komerčního software s LGPL knihovnou je potřeba tu knihovnu přilinkovat dynamicky, protože zákazník má právo ji vyměnit za jinou verzi (např. s opravenými chybami, kterou získá přímo od Digie).