Díky moc za podněty k zamyšlení a nápady. HP ProLiant Microserver N54L je opravdu spíše NAS. Ten již doma mám a jeden jsem dotáhl do firmy, kde jej mám nyní na starost. - Ovšem vadnu na základech. Samba dobrý, všichni co mají se na 2TB disk dostanou. Ovšem pak jsou tu další věci. Nevím třeba zda pokud přidám druhý disk, ten samý typ, kapacitu, značku a nastavím RAID 1 nedojdou data, která tam již jsou na prvním disku úhony. V práci mám dost času na učení, ovšem jak jste psali je to o nákladech. To samé s tou stavbou, potřebuji spíše náklady rozložit v čase. Ovšem zase by neměl být problém postavit něco na desce od Supermicro s Xenonem. Nebo obráceně postavit prostě herní nebo kancelářskou sestavu s několika pevnými disky a doma k ní připojit vše co půjde. Stroje typu 386, 486, Pentium I .......... to už je pravdu hodně dlouho co jsem něco takového dával dohromady. ještě i nějaké díly v garáži určitě mám a dva staré disky někde okolo Pentia I ve skříni, ty určitě běží.
Největší problém je pro mě momentálně přístup z internetu. Jak do NASu v práci tak do NASu doma. Pokud máte nějaký typ na literaturu, tak jej uvítám. S NASem v práci už moc experimentovat nemohu, jinak mám dost svobodu. Technologie a kancelářské stroje jsou minimálně částečně oddělené.
V jiné diskuzi tuším že, Platforma pro domácí NAS mě zaujalo toto
http://www.newit.co.uk/shop/proddetail.php?prod=CuBox - Píše se tam, něco o UBUNTU LINUXU ......... ovšem počítám, že to bude spíš nějaký klient už vzhledem k rozměrům.
Každopádně využiji kontakt co jste mi napsali. Mezitím si nechám projít hlavou zda postavím spíše herní mašinu na i5, nějakém rychlejším AMD nebo něco na serverové desce s Xenonem.
- Asi hloupý dotaz, co serverová deska Xenon rychlá grafika a hry ? - Na hry je to sice drahé ale zase by to bylo víceúčelové.
Přemýšlím také zda se nepoohlédnout po desce s grafikou, kterou bych případně nahrazoval výkonnější a spouštěním jiného operačního systému z jiného disku, vypínáním některých větráků apod. ( hlučnost, spotřeba el. ) Tím bych vyřešil i více účelovost.
- U prvního serveru, koukal jsem že licence je na 15 klientů ( OP Windows Server 2012 essential ) - takže 5 jich použiji na své učení a 10 po přemístění serveru do nového působiště, případně přikoupím nebo rozšířím licenci.
S tou praxí to vzhledem k invalidnímu vozíku není jednoduché. Chápu také šéfa, že nemá zájem o další počítač pokud by běžel 24/7 a nevydělával, navíc řešil něco na co momentálně stačí NAS. Plnohodnotnému serveru by se však nebránil, ovšem chod firmy na tom v žádném případě nestojí. Ovšem nemohu si myslet, že s tím co umím a zatím to nějak stačí vystačím i v budoucnu. Pokud budu schopen nabídnout celé řešení včetně hardware, bude moje pozice v budoucnu pokud bych sháněl práci prostě jiná, vozík nevozík.
Pokud rozložím vše v čase nemám problém "do sebe" investovat ať již jde o HW nebo SW s hlavou to bude horší ..... Ovšem ta jistota budoucnosti mi za to stojí.
Všem díky.