Stavba serveru pro vlastní výuku

Tom Liberec

Stavba serveru pro vlastní výuku
« kdy: 22. 04. 2013, 14:01:16 »
Svět IT a potřeby obyčejných firem nespí. Proto abych měl práci ještě za 10 a více let jsem rozhodl pro to něco zásadního udělat. Nevěřím moc na cloudování firemních dat na velké servery kdesi na internetu. Spíše na to, že pokud budu mít 2 - 3 servery svoje k nim odpovídající software, pro začátek Windows Server 2012 essential a k tomu nějaké zkušenosti vždy seženu práci v začínající firmě. Tedy pokud budou nějaké firmy vznikat.

Příští rok počítám s nákupem menšího tower serveru od HP či Fujitsu i s softwarem a vzdálenou podporou. V počátku se musím zejména učit. - Celkem dost bude záviste na tom jak bude vypadat EU po volbách v Německu. - Do té doby stavím pseudo server s PC součástek a pokusím se na něm rozběhnout co nejvíce věcí. Zatím mám pouze CASE, sice spíše herní ale má výhodu ve 4. šuplících na 5,25" disky. Zvažoval jsem i nákup komponent od například Supermicro, zároveň mne však zarazilo jak moc jednostranný stroj by vznikl. Proto se momentálně kloním spíše k nákupu a stavbě něčem na desce ASUS s i5.

Nevím zda má smysl se s mými zkušenostmi pouštět do stavby dvouprocesorového stroje na ZD Supermicro nebo obdobné s dvěma slabšími Opterony.   Ovšem na straně druhé mne zaráží spotřeba. Pokud věc pojmu jako herní stroj imitující server, zejména některé služby pro řekněme 5 klientských PC převážně na Office a časem na webserver s Apache nelíbí se mi zase spotřeba.

Pokud kdy kdo něco podobného stavěl uvítám postřehy a rady. LINUX v současnosti UBUNTU a ve starém notebooku SLAX používám spíše jen jako záchranu pokud rozhodím nějakou svojí nepředložeností Windows.  Další variantou je jednoduchá levná deska s Celeronem např. Gigabite GA-C847N se dvěma síťovkama, která ovšem zase podporuje málo disků. Do case jich dám 8.
V tuto chvíli ani nevím jaký zdroj. Zda nějakou značkovou 450 W nebo s ohledem na spotřebu nějaký méně výkonný.
Pokud se někdo vyznáte ve zdrojích nechám si rád poradit. Po předchozích zkušenostech se mi příliš nechce ani dávat chladič na desku. Ještě tedy uvidím jak a co zda Mronet či 100Mega nebo někdo menší regionální.

Nevím zda nebylo chybou, že jsem nekoupil HP ProLiant Microserver N40L nebo podobný, ovšem dva NASy už mám.
Prostě uvítám jakékoliv aktuální zkušenosti, včetně návodů na instalaci serverových Linuxů, podpory nebo možnosti doučování od někoho kdo umí sítě z Liberce. Ovšem nejprve musím vyřešit ten hardware... notebook už to moc nebaví hrát si na hlavní počítač a 8 let starý AMD Sempron také ne. Předem dík za rady a zkušenosti.
« Poslední změna: 22. 04. 2013, 14:16:47 od Petr Krčmář »

ondro

Re:Stavba serveru pro vlastní výuku
« Odpověď #1 kdy: 22. 04. 2013, 15:37:37 »
Ja ti odporucim HP ProLiant Microserver N54L. Za euro k tomu mas Windows Server 2012 essential(aspo na slovenku bezi takto akcia). Ma to slusny vykon, vies dokupit kartu na vzdialeny manazment. Das donho 6 diskov.

Ak nie , tak druha volaba je cez eaby kupit nejaky starsi server. Za zaujimave penaize sa da kupit starsi dvojprocesorvy server.

Pri tvojich znalostiach je skoda riesit nieco extra. Uz vobec nie dvojproc. Supermicro. HW a SW sa tak rychlo meni, ze je skoda do toho extra investovat. Zaklad su principy. Ak ich poznas, tak sa zorientujes vo vecsine HW. Zvysok nastudujes v pripade potreby.

Npar. ja mam nieco za sebou a doma na testy pouzivam 3xPC( osobnyPC + N54L +  starsi PC s PERC6i RAID) + managet L3 switch. 95% veci na tom otestujes/nasimulujes.

Urci si jasny ciel, co sa chces naucit a na interente najdes dost navodov.  Hlavne sa to snaz poriadne pochopit, co robis. To, ze opises postup krok za krom z nejakej stranky ta nikam neposunie.
Zameral by som sa na virtualizaciu, ftp, sftp, file server, fw, sietovanie. Aby si vedel minimalne zakladne veci, plus prehlad, ake moznosti ponukaju dane riesenia.

Tom Liberec

« Odpověď #2 kdy: 22. 04. 2013, 16:06:13 »
Rozhodně zajímavé. Máte nějaký tip na prodejce u Vás na Slovensku. Nejlepší by byl asi nějaký internetový obchod. Také jsem četl, nejspíše tady : http://diit.cz/clanek/hp-proliant-microserver-n40l-jako-domaci-nas/test-vykonu-windows  , že je někde na webu komunita lidí právě okolo tohoto stroje.

Nevím jestli špatně hledám ale u nás nikdo nic se zajímavou cenou serverových Wind.nenabízí.

j

« Odpověď #3 kdy: 22. 04. 2013, 18:18:42 »
Tome, servery se nestavi, servery se kupuji. Mozna je to pro tebe zklamani, ale je to tak. Neco stavet ma smysl tak nadoma, kdyz ti prd sejde na tom, jestli to zejtra chcipne, a pozejtri vyhrabnes nekde z popelnice nahradu.

Ty ses mozna jako zakaznik nezajimavej, ale ver tomu, ze i mala firma dostane na hotovej server takovou cenu, ze jen komponenty by vysly draz. Schvalne se mrkni trebas na web dellu (asi budes muset jit na com, na cz nic nemaj), vlez si tam do HW, podivej se na servery ... a ceny ... a pak se dobre posad, protoze 50% je tak zaklad, kde se zacina jednat o cene.

A ano, servery maji pekne hnusny odber - jednoduse proto, ze odber neni ani zdaleka podstatnym parametrem. Uvedom si, ze kazdej rozumnej server ma dva zdroje - pricemz kazdej musi utahnout srv i sam. Kazdej server ma taky peknou radku vetraku (ktery pekne hucej), ale (narozdil od standardu montovanyho do desktopu) maj taky poradny loziska, takze vypadek vetraku je extremni vyjimka. Do serveru se taky davaj rychly disky a ty proste hrejou (a zerou). U serveru se ocekava, ze bude v klimatizovany mistnosti - jinak ti muze klidne vyhoret proste proto, ze se nestiha chladit.

Ta N54 (a jeji predchudci) ve skutecnosti server neni (nema to zakladni predpoklady), je to spis takova hracka/pro pidifirmu kde nesejde na tom ze to nakej den nepujde. Pokud se chces neco ucit, tak se uc ... spravovat SW (at uz widle nebo tuxe), HW se dneska neresi, to uz je davno vyreseny - pojde disk, rozblika se kontrolka, zarizeni samo posle mail (nebo ho teda posles ty ...) prijde ti novej disk, vytahnes zasunes a hotovo ... neni co resit. V realnym protozu existuji prakticky dve varianty - bud mas na HW support nebo mas rezervni HW, na kterej provoz prevedes.

Umet postavit PC vs umet postavit server = zadnej rozdil, a pro jakykoli uplatneni je sice fajn, kdyz aspon vis do kteryho slotu co zapichnout, ale neni to nic co by ti nekdo neukazal jako cviceny opicce za 10 minut (a pokud disponujes aspon selskym rozumem, tak na to prijdes za 8 minut sam).

« Odpověď #4 kdy: 22. 04. 2013, 18:40:32 »
virtualbox - a mas to zadarmo!
Děkuji za možnost editace příspěvku.

martin-ux

« Odpověď #5 kdy: 22. 04. 2013, 19:19:05 »
@j ti to povedal celkom presne .. server sa nestavia, ten sa kupuje :)

ale pises, ze sa chces ucit. predpokladam, ze sa chces ucit SW (tj OS), nie architekturu konkretneho serveru. na to ti staci sebelepsia skladacka, priapdne dve + switch aby si z toho mohol robit aj nejake disaster scenaria. nebudes na tom bezat produkcne veci non-stop, ci ?

co sa tyka HW, tak velke servery su vacsinou sparcy, itania a power. nie ze by teda nejake i386 neboli, ale to su vacsinou "ziletky".

Solaris/*BSD/Liunx/Windows ti pobezia na i386, tie spustis lahko vo VMware-y alebo VirtualBoxe (alebo ine). AIX/HPUX nie ..

pre tvoje potreby i sebehorsi desktop postaci. ale ked chces stavat zelezo a mas limit na $, tak sa sustred na CPU/dosku. intel napriklad ponuka /sub/entry level classy dosky, ktore su velmi dobre (napr. S1200BT). tiez sa drz serverovych procakov, i ked entry class, napr. XEON  E3-1240. vela dat ti tam asi tiect nebude.. nepredpokladam, ze by si narazil na hrdlo na doske. (ta hore spominana kombinacia doska/cpu nema problem obsluzit PCIe x8 Gen 2.x /takze HBA pci-e 2x 8 kanalova nema problem s 8x sata 3 disk/).

co sa tyka spotreby: kde je problem ten box vypinat, ked ho nepotrebujes ? ak ti to dovoluje situacia, tak box zobudit cez WOL (wake on lan) a mas vybavene.

« Odpověď #6 kdy: 22. 04. 2013, 19:52:42 »
podpory nebo možnosti doučování od někoho kdo umí sítě z Liberce.
Zkus se zkontaktovat tuhle firmu: http://www.profico.cz/ Napiš jim, že se chceš něco naučit a že jsi dostal kontakt tady. Určitě se domluvíte, je tam fajn vedení.

A ano, servery maji pekne hnusny odber - jednoduse proto, ze odber neni ani zdaleka podstatnym parametrem.
No nevím teda :))

Franta <xkucf03/>

« Odpověď #7 kdy: 22. 04. 2013, 20:05:15 »
A ano, servery maji pekne hnusny odber - jednoduse proto, ze odber neni ani zdaleka podstatnym parametrem.

Spotřeba je sakra důležitý parametr. A nemusíme do toho tahat ani žádnou zelenou ideologii. Je to jednoduchá matematika/ekonomie - z fixních a variabilních (spotřeba) nákladů si spočítáš, kolik tě bude ten server stát celkově a přepočteš si to na poskytnutý výkon.

« Odpověď #8 kdy: 22. 04. 2013, 21:21:55 »
http://www.profico.cz/

Citace

JavaScript je zdá se vypnutý ve Vašem prohlížeči.

Musí mít v prohlížeči zapnutý JavaScript pro plnohodnotné použití těchto www stránek.
Bible Kralická, přísloví 26

3 Bič na koně, uzda na osla, a kyj na hřbet blázna.
7 Jakož nejednostejní jsou hnátové kulhavého, tak řeč v ústech bláznů.
14 Dvéře se obracejí na stežejích svých, a lenoch na lůži svém.
27 Kdo jámu kopá, do ní upadá, a kdo valí kámen, na něj se obrací.

Krleš!

michal

server ani nepotrebujes
« Odpověď #9 kdy: 22. 04. 2013, 21:24:07 »
podle mne na uceni staci virtualbox

« Odpověď #10 kdy: 22. 04. 2013, 21:38:17 »
@PotatoJesus: Nemusí šprťouchlata z překlepu každý přece hnedka zlomyslně dělat si!

lumka

« Odpověď #11 kdy: 22. 04. 2013, 21:38:41 »
Ahoj,
jak tu již psali ostatní, jelikož nepotřebuješ testovat něco specifického a spíše se učit systémy, tak bych ti doporučil klidně "obyčejné" PC a VirtualBox. Nepotřebuješ hned server.

Testování, zkoušení a osahávání systémů doma je ze začátku pěkné, ale praxi to v žádném případě nenahradí. Takže bych si doma pěkně zkoušel, učil se a začal se v okolí poohlížet po nějakých firmách, které tě zaměstnají a umožní ti nabrat zkušenosti z provozu. Právě zkušenosti z provozu jsou k nezaplacení... To asi určitě uznáš.

Tom Liberec

« Odpověď #12 kdy: 22. 04. 2013, 22:44:59 »
Díky moc za podněty k zamyšlení a nápady. HP ProLiant Microserver N54L je opravdu spíše NAS. Ten již doma mám a jeden jsem dotáhl do firmy, kde jej mám nyní na starost. - Ovšem vadnu na základech. Samba dobrý, všichni co mají se  na 2TB disk dostanou. Ovšem pak jsou tu další věci.  Nevím třeba zda pokud přidám druhý disk, ten samý typ, kapacitu, značku a nastavím RAID 1 nedojdou data, která tam již jsou na prvním disku úhony.  V práci mám dost času na učení, ovšem jak jste psali je to o nákladech. To samé s tou stavbou, potřebuji spíše náklady rozložit v čase. Ovšem zase by neměl být problém postavit něco na desce od Supermicro s Xenonem. Nebo obráceně postavit prostě herní nebo kancelářskou sestavu s několika pevnými disky a doma k ní připojit vše co půjde. Stroje typu 386, 486, Pentium I .......... to už je pravdu hodně dlouho co jsem něco takového dával dohromady. ještě i nějaké díly v garáži určitě mám a dva staré disky někde okolo Pentia I ve skříni, ty určitě běží.

Největší problém je pro mě momentálně přístup z internetu. Jak do NASu v práci tak do NASu doma. Pokud máte nějaký typ na literaturu, tak jej uvítám. S NASem v práci už moc experimentovat nemohu, jinak mám dost svobodu. Technologie a kancelářské stroje jsou minimálně částečně oddělené.
V jiné diskuzi tuším že, Platforma pro domácí NAS mě zaujalo toto http://www.newit.co.uk/shop/proddetail.php?prod=CuBox   - Píše se tam, něco o UBUNTU LINUXU ......... ovšem počítám, že to bude spíš nějaký klient už vzhledem k rozměrům.

Každopádně využiji kontakt co jste mi napsali. Mezitím si nechám projít hlavou zda postavím spíše herní mašinu na i5, nějakém rychlejším AMD nebo něco na serverové desce s Xenonem.
- Asi hloupý dotaz, co serverová deska Xenon rychlá grafika a hry ?  - Na hry je to sice drahé ale zase by to bylo víceúčelové.
Přemýšlím také zda se nepoohlédnout po desce s grafikou, kterou bych případně nahrazoval výkonnější a spouštěním jiného operačního systému z jiného disku, vypínáním některých větráků apod. ( hlučnost, spotřeba el. ) Tím bych vyřešil i více účelovost.
- U prvního serveru, koukal jsem že licence je na 15 klientů ( OP Windows Server 2012 essential ) - takže 5 jich použiji na své učení a 10 po přemístění serveru do nového působiště, případně přikoupím nebo rozšířím licenci.

S tou praxí to vzhledem k invalidnímu vozíku není jednoduché. Chápu také šéfa, že nemá zájem o další počítač pokud by běžel 24/7 a nevydělával, navíc řešil něco na co momentálně stačí NAS. Plnohodnotnému serveru by se však nebránil, ovšem chod firmy na tom v žádném případě nestojí. Ovšem nemohu si myslet, že s tím co umím a zatím to nějak stačí vystačím i v budoucnu. Pokud budu schopen nabídnout celé řešení včetně hardware, bude moje pozice v budoucnu pokud bych sháněl práci prostě jiná, vozík nevozík.
Pokud rozložím vše v čase nemám problém "do sebe" investovat ať již jde o HW nebo SW s hlavou to bude horší .....  Ovšem ta jistota budoucnosti mi za to stojí.
Všem díky.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 22. 04. 2013, 23:29:25 »
Ja pouzivam HP ProLiant microserver na testovani. Jednu na tom ESXi a virtualizuju testovaci stroje s OS dle libosti a potreby. Zabira to minimum mista a vykonove na testovani to staci a to na tom jedu i Win 2012. Na nejaky extra dalsi zelezo bych se z vysoka.... s vykonem dnesnich procesoru virtualizace bohate dostacuje.

Pokud pridas dalsi disk do pole tak se proste synchronizuje a smitec. K zadnemu problem by za normalnich okolnosti dojit nemelo, je-li druhej disk O, od toho je to RAID :D. Urcite si projdi LVM i praci s poli a to jak na Windows tak na linuxu. Z tvych prispevku usuzuji, ze jsi typicky nadsenec chtivy serverovych serepeticek typu vypinani vetraku, vzdalene spravy etc :) o tom to ale je jenom opravdu okrajove a do zivota profesniho ti to da pramalo. Uvedom si, ze naucit se vypinat vetrak nebo ovladat vzdalene jeden urcitej stroj ti bude u jineho zamestnavatele, ktery pouziva jineho vyrobce, uplne k nicemu a navic jsou to veci, co se daji naucit za par.
Zamer se spise na funkcni problem napriklad toho pristupu k NASu z internet, vnejsi pristup do NATovane site, firewall etc. a pak tu spravni vlastnich system. Uvedom si navic, ze ve vetsim provozu budes spravovat treba desitky nebo stovky server takze to chce samozrejme mit udelanou spravu co nejeefektivneji etc. ze zkusenosti vim, ze toto je pro lidi, co provozuji treba jaden dva domaci testovaci server potom v realnem svete dost problem.

Drtiva vetsina administratorske prace probiha za pocitacem a vzdycky se najde nekdo, kdo muze vymenit disk, nebo zapojit server. Pokud ti nadseni vydrzi tak pro tebe nebude vozik po pracovni strance zadnym problemem.

j

« Odpověď #14 kdy: 23. 04. 2013, 00:36:59 »

Spotřeba je sakra důležitý parametr. A nemusíme do toho tahat ani žádnou zelenou ideologii. Je to jednoduchá matematika/ekonomie - z fixních a variabilních (spotřeba) nákladů si spočítáš, kolik tě bude ten server stát celkově a přepočteš si to na poskytnutý výkon.

U serveru resis predevsim spolehlivost, vykon, zajisteni supportu .... a spoustu dalsi daleko podstatnejsich aspektu nez je spotreba. Ta te bude mozna zajimat, pokud tech serveru budes mit 50+ a bude to tvuj primarni dzob. Pokud ti cela serverovna dela promile ze spotreby firmy (coz muzou bejt soustruhy, frezy, osvetleni, ...) tak je ti zcela uzadeke jestli ma srv 500 nebo 800W(kdyz jeden stroj na dilne ma 30kW+ a mas jich dal desitky). Navic pokud HW prubezne nejak obmenujes, tak ti klesa prikon na jednotku vykonu tak nejak "od prirody". Ale rozhodne si prevazne nemuzes dovolit obetovat spolehlivost trebas tim, ze vyhodis druhej zdroj, cims bys spotrebu snizil o klido 1/3.

Na testovani samo staci libovolna virtualizace a da se stim vyblbnout doaleluja, pripadne proste naprosto libovolna skladacka postavena z toho co dum da. Tam pak nema ovsem vubec smysl resit nejakou spolehlivost ... kdyz to chcipne, nic se nedeje.

Uvedom si, ze vypadek produkcniho serveru = klido desitky mega ztrat kazdou hodinu ... nejakych par set kW rocne navic = par tisicovek. Kazdy rozumne postaveny produkcni reseni ma realne spotrebu +- dvojnasobnou, nez by mit muselo, kdybys ji dal jako primarni pozadavek. Mam 2x UPS - kazda sama o sobe utahne celej rack. Kazdej stroj v tom racku ma dva zdroje - opet, kazdej sam o sobe utahne ten srv ... a takovy racky mam pro sychr dva ve dvou ruznych mistnostech. Co se tejce HW, sem schopen ustat vypadek 50% ... (coz by muselo znamenat vybuch granatu nebo zhruba tak neco - nestalo se mi, ze by posly dva stroje zaroven), ale majitel chce zajistit provoz a rad si to zacaluje. Vypadek by ho stal mnohem vic. Samo, tak rozsahlej vypadek by ved k odstaveni nekterych veci, ale zaklad = kriticky aplikace, by jel vpohode bez omezeni.

2Tom: To HPcko je o dost vykonejsi nez "NAS" - respektive to co se da za tu cenu koupit (a to beru v potaz stavajicich 8k, ne ty cca 3k, za ktery se to dalo sehnat svyho casu). I tak je to celkem vyhodna koupe. Ale otazka je spis to vyuziti, necekej od toho nejaky uzasny vykony. Pokud ti jde o uceni se jak spravovat system v siti, tak si nahod par virtualu a hraj si. Stejne te to IMO nebude bavit moc dlouho.