FI MU obor aplikovaná informatika

Pupi

FI MU obor aplikovaná informatika
« kdy: 17. 04. 2013, 20:02:12 »
Zostava 13 dni do podania prihlasky na 2. stupen studia. Momentalne som v 1. stupni na FIT VUT. planujem prechod na MU. Chcem sa spytat, ako je to s odborom aplikovana informatika na FI MU? Najlepsie nejake postrehy, kto tam studuje alebo vystudoval.
dakujem
« Poslední změna: 17. 04. 2013, 20:07:43 od Petr Krčmář »

Re:FI MU obor aplikovaná informatika
« Odpověď #1 kdy: 17. 04. 2013, 20:14:17 »
Možná spíš zkus napsat, co si od toho přechodu slibuješ. Třeba ti někdo řekne, jestli se ti to má šanci splnit nebo ne.

P.S. očekávej nekonečnou debatu o ničem.

Pupi

« Odpověď #2 kdy: 17. 04. 2013, 20:23:23 »
no viem, ze je tam vacsia volnost. tym myslim, ze si clovek moze volit predmety ake chce a nie je vobec kreditovo limitovany, tak ako je to na VUT. dalej viem, ze je to tam o trosicku lahsie nez na FITe. teda zalezi aky odbor si student zvoli. u nas by som rad siel na odbor manazment a informatika, lenze ma odradzaju predmety Teoreticka informatika a Matematicke struktury v informatike, ktore su zial povinne na kazdom odbore a podla reci studentov, tak tieto 2 predmety zaberaju skoro jeden cely semester a clovek nema sancu sa sustredit na nic ine poriadne z toho svojho odboru a myslim, ze tieto predmety cloveku az tak moc nedaju. Dalej by som si rad aj nieco privyrobil nejaky ten polovicny uvazok. Takze preto som zvolil MU ako alternativu. zamyslal som odbor aj Bezpecnost ale ten je zrejme najtazsi na FI.

« Odpověď #3 kdy: 17. 04. 2013, 20:37:16 »
no viem, ze je tam vacsia volnost. tym myslim, ze si clovek moze volit predmety ake chce a nie je vobec kreditovo limitovany, tak ako je to na VUT.
To je ti dost houby platný, pokud si (případně) z nabídky nevybereš ;)

lenze ma odradzaju predmety Teoreticka informatika a Matematicke struktury v informatike, [...] a myslim, ze tieto predmety cloveku az tak moc nedaju.
Pokud ti tyhle předměty vadí, tak na FI MU rozhodně nechoď, budeš pravděpodobně velmi nemile překvapen. Od dob, co jsem studoval já (nástup někdy 2001 nebo tak nějak) se to asi hodně posunulo, ale za nás slovo "aplikovaná" rozhodně neznamenalo "aplikovaná na skutečné IT". Na co mělo být co aplikované, to nevím. Možná nějaké funkce na nějaké parametry ;)

zamyslal som odbor aj Bezpecnost ale ten je zrejme najtazsi na FI.
O tom velmi pochybuju.

Pupi

« Odpověď #4 kdy: 17. 04. 2013, 20:43:38 »
neviem ci je to najtazsi ale urcite je to jeden z tych tazkych odborov. Od nas co odisiel jeden, teraz je na FI MU - aplikovana informatika tak tvrdi, ze je to lahsie nez na FIT a ma viacej casu nez mal na FIT. preto by ma zaujimali postrehy aj inych ludi.

« Odpověď #5 kdy: 17. 04. 2013, 20:52:04 »
tvrdi, ze je to lahsie nez na FIT a ma viacej casu nez mal na FIT.
Víc času mají určitě inteligentní lidi, kteří jsou teoretičtější předměty schopní zvládnout rychle. Pokud ti jde dobře matika, logika, formální jazyky apod., tak budeš mít času spoustu, protože zhruba takhle nějak jsou (resp. za nás byly) laděné ty nejtěžší předměty, kterým bylo potřeba věnovat nejvíc času. Oproti tomu praktické (tj. skutečně počítačů se nějak týkající) předměty byly jednoduché - na hodně z nich se stačilo připravovat stylem "tři dny před zkouškou si pustím na videu všechny přednášky". Teda aspoň pokud člověk o těch počítačích něco ví, někdy už programoval atd.

Pupi

« Odpověď #6 kdy: 17. 04. 2013, 20:54:34 »
no to by ma zaujimalo, ci je pravda, ze je tam vela tej teorie. lebo nemam problem sa aj nieco nabiflovat a nemam problem aj nieco pochopit. skor by ma zaujimali tie prakticke veci, co som celkom zvyknuty, kedze na bakalarovi sme robili dost projektov.

tipér

« Odpověď #7 kdy: 17. 04. 2013, 21:02:04 »
? Pupi == troll

« Odpověď #8 kdy: 17. 04. 2013, 21:06:40 »
no to by ma zaujimalo, ci je pravda, ze je tam vela tej teorie. lebo nemam problem sa aj nieco nabiflovat a nemam problem aj nieco pochopit. skor by ma zaujimali tie prakticke veci, co som celkom zvyknuty, kedze na bakalarovi sme robili dost projektov.
No tak na to je nejlepší si vzít studijní program a podívat se, jaké předměty bys taky asi chtěl/musel absolvovat. Za nás se předměty dělily na Mxxx, Ixxx a Pxxx. M a I byly čistě teoretické. P byly většinou docela praktické (nějaké to programování, architektura počítačů apod.)

Nenech se zmást tím, že se nějaký I-předmět jmenuje třeba "Návrh algoritmů" - to opravdu neznamená, že tam budeš navrhovat, jak něco naprogramovat v céčku, to jsou jenom takové mimikry, protože kdyby to nazvali "čtyřicet let stará čistá teorie, která se jaksi velmi okrajově týká něčeho skutečně existujícího", tak by ten název byl moc dlouhý a nedal by se ten studijní program vytisknout s hezkou typografií :)

Takže jestli se ještě chceš rozhodovat, poskládej si podle instrukcí ve studijním plánu průchod studiem tak, jak si myslíš, že by ti vyhovoval a podívej se na sylaby (nebo ještě líp testy) všech předmětů. Akorát musíš brát v úvahu fakt všechna pravidla - některé zajímavé předměty mají třeba dost opruzoidní prerekvizity apod.

Disclaimer: všechny názvy předmětů jsou smyšlené a podobnost s jakýmikoli skutečnými předměty je čistě náhodná ;)

Pupi

« Odpověď #9 kdy: 17. 04. 2013, 21:12:16 »
? Pupi == troll

hovoris za seba?  ;)

« Odpověď #10 kdy: 17. 04. 2013, 21:32:20 »
Ajo, teď mi došlo, že tím "1. stupněm" jsi myslel bakaláře :)) No tak na magisterským studiu už se té teorii můžeš trochu vyhnout, pokud chceš. Akorát teda těch pár předmětů, kterým se nevyhneš, zase stojí za to :)

Já jsem třeba měl takovejhle průchod (záměrně jsem si bral to nejpraktičtější co šlo):
Kód: [Vybrat]
FI:PV004 UNIX 
FI:podzim 2005
FI:MA007 Matematická logika   
FI:MA015 Grafové algoritmy
FI:PA034 Strojové učení
FI:PA102 Technologie informačních systémů I 
FI:PA152 Implementace databázových systémů   
FI:PA159 Počítačové sítě a jejich aplikace I
FI:PV119 Základy práva pro informatiky
FI:jaro 2006   
PřF:M0170 Kryptografie 
PřF:M4155 Teorie množin
FI:IA023 Petriho sítě   
FI:IA039 Architektura superpočítačů a intenzivní výpočty
FI:PA103 Objektové metody návrhu informačních systémů
FI:PA105 Technologie informačních systémů II
FI:PA160 Počítačové sítě a jejich aplikace II   
FI:podzim 2006
FI:IV029 Logická analýza přirozeného jazyka I   
FI:PA150 Principy operačních systémů   
FI:PV090 UNIX -- seminář ze správy systému   
FI:PV094 Technické vybavení počítačů   
FI:PV121 Počítače a hudba I   
FI:PV177 Laboratoř pokročilých síťových technologií   
FI:PV182 Komunikace člověka s počítačem   
FI:SDIPR Diplomová práce   
FI:jaro 2007   
FI:IA011 Sémantiky programovacích jazyků 
FI:IA157 Logická analýza přirozeného jazyka II 
FI:PV069 Hybridní systémy strojového učení   
FI:PV157 Autentizace a řízení přístupu
FI:PV173 Seminář Laboratoře zpracování přirozeného jazyka   
FI:PV177 Laboratoř pokročilých síťových technologií   
FI:PV203 IT Services Management 
FI:SDIPR Diplomová práce   
FI:jaro 2008   
FI:SOBHA Obhajoba závěrečné práce   
FI:SZMAP Státní zkouška (magisterský studijní program)

Měl jsem taky zájem o management, ale za nás ho moc nebylo (aspoň to PV203 - to byl ITIL). Jak je to teď, to nevím.

Pupi

« Odpověď #11 kdy: 17. 04. 2013, 21:36:32 »
dakujem za informacie. aky si mal ty odbor? usudzujem ze asi siete,ci?

« Odpověď #12 kdy: 17. 04. 2013, 21:40:37 »
Za nás to byl program Aplikovaná informatika a obor Počítačové systémy. Těch oborů je teď už asi víc, já jsem tenkrát vybral tenhle víceméně proto, že tam bylo nejvíc praktických věcí.

« Odpověď #13 kdy: 17. 04. 2013, 21:44:08 »
Možná aby to nevyznělo, že FI moc haním, musím dodat, že takovéty věci jako organizace výuky, IS, nahrávání přednášek apod. fungovaly vždycky bezproblémově. Domluva se studijním taky vždycky úplně v pohodě. (Co jsem tak trochu četl storky z FITu na tahle témata, tak jsem se dost divil...)  V tomhle je FI fakt hodně dobrá.

antonym

« Odpověď #14 kdy: 18. 04. 2013, 02:26:00 »
Presel jsem po bakalari z FIT na FI a zatim jsem celkem spokojeny... Pravda je, ze chci ziskat hlavne titul, takze se snazim vybirat co nejschudnejsi predmety...
Krome jednoho duchodce ktery uci Technologie informacnich systemu(a na jehoz prednasky chodi jen par masochistu) mi vsichni ucitele prijdou docela dobri (zadnej Hruska ani Kolar)...
Vzhledem k prechodu z FITu si asi budes muset dat majzla na matiku a teoretictejsi informatiku, ale zatim mi prijde, ze to docela pujde (matiku doporucuju Geometricke algoritmy, Statistiku a Numericke metody)