Nějak se v tom moc nevyznám. Teda vyznám se v tom bordelu v rozvodný síti, problému v elektrárně atd. Vím, že ideálem je 1.0 a cokoliv nižšího je vlastně špatně (ale principielně správně, protože ne všechno je ideál). Ideálem je třeba klasická hloupá žárovka nebo halogen, že? Horší je to ve složitějším přístroji, kde se to musí různě kompenzovat, aby to nedělalo zátěž do sítě jak sviňa... To snad chápu v pohodě ;-)
Moje situace - mám "hloupý" měřák do zásuvky, kterej ukazuje napětí, proud, spotřebu (resp. příkon) a "jakýsi číslo" od 0 do 1. Když do tohohle měřáku zapojím zmíněný počítač, ukazuje mi to:
Příkon: 24-33W dle zátěže počítače
"Jakýsi číslo": 0,65
Zdroj je zmíněný Seasonic OEM 400W, o kterym se všude píše, že má aktivní PFC. Dle mýho názoru ale počítač žere ze zdroje tak málo, že jeho vnitřní obvody na to nejsou upravený a tím pádem vzniká "jakýsi číslo" 0,65 = (podle mě) aktivní PFC nefachá jak má při tak malym příkonu.
Jak jsem psal - věřím, že stejný zdroj při příkonu 100W nebo lépe těch 250W bude mít "jakési číslo" 0,9 a více.
Tak - teď mi prosím pojmenujte "jakési číslo" správným jménem. Dle mě to je stále účiník, nikoliv účinnost (kterou nemůžu přece takhle na zásuvce změřit, ta by se musela měřit na vstupu a výstupu zdroje).
Případně mi zkuste odhadnout účinnost zdroje při takové konfiguraci (dle mě bude mizivá... tím myslím řádově 60%, nemusí to přímo souviset s "jakýmsi číslem" 0,65).