Platforma pro domácí NAS

Re:Platforma pro domácí NAS
« Odpověď #15 kdy: 24. 04. 2013, 14:58:32 »
Mimochodem, ten zdroj má aktivní PFC a beztak je na 0,6 - 0,65. Proč? Je to Seasonic OEM 400W.
Jestli ho zatezujes jenom kolem 20W, tak to se vubec nedivim. Zdroj zatizeny jenom na 5% muze delat "cokoli"...

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #16 kdy: 24. 04. 2013, 15:19:53 »
Mirek: Neptal ses zrovna Ty na nežravou sestavu? Neřešil se zrovna tam zdroj? :-)

Já se nedivim, že je účiník úplně mimo... Docela by mě ale zajímala případná souvislost s účinností.

Když je účiník 0,6, tak to teoreticky znamená, že když ze zásuvky bere 33W, efektivně využije pouze 20W. Tím pádem v tom vidím i jakejsi poměr účinnosti. To mi někdo vysvětlete. Nebo má zdroj stále účinnost nad 80%, jak deklaruje výrobce? Kam se pak ztrácí 13W? Do tepla přímo ve zdroji? Nejspíš zase melu blbosti, tak mi to někdo řekněte, ať to vím.

« Odpověď #17 kdy: 24. 04. 2013, 15:49:23 »
Mirek: Neptal ses zrovna Ty na nežravou sestavu? Neřešil se zrovna tam zdroj? :-)
Prave :)

Když je účiník 0,6, tak to teoreticky znamená, že když ze zásuvky bere 33W, efektivně využije pouze 20W. Tím pádem v tom vidím i jakejsi poměr účinnosti. To mi někdo vysvětlete.
Nejsem elektrotechnik, takze jenom velmi laicky: e-čuník, pardon účinník, je pomer mezi elektrinou, kterou skutecne spotrebovavas a tou, ktera jenom neucinne "plave dratama". Uplne polopaticky receno, je to pomer mezi hodnotou, kterou nameris hloupym merakem a tou, kterou skutecne platis. Takze kdyz mas treba indukcni varnou desku, ktera ma ucinnik 0.1, tak hloupym merakem nameris treba 2000W, ale skutecne zaplatis jenom 200W, protoze to je skutecna spotreba (cisla placam samozrejme).

Ucinnost je pak pomer mezi "skutecne spotrebovanou" elektrinou na vstupu zdroje a na jeho vystupu - rozdil mezi tema dvema hodnotama je vyzaren jako teplo.

死神

• 159
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 24. 04. 2013, 16:14:48 »
Účiník u zdroje s aktivním PFC nemůže být 0.6, i kousky s pasivním PFC budou mít větší. Účiník s účinností vůbec nesouvisí, snaha je, aby se spotřebič choval jako odporová zátěž, protože jalový výkon způsobuje bordel v síti, ztráty na vedení, ve zdroji (myšleno v elektrárně) i ve spotřebiči. Takže snaha je mít ho hodně blízko 1.0. Účinnost je už jenom poměr výkonu na výstupu ku příkonu který to žere ze sítě. Což bude těch 0.6, takže to je účinnost nikoli účiník  ;)

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #19 kdy: 24. 04. 2013, 18:15:57 »
Nějak se v tom moc nevyznám. Teda vyznám se v tom bordelu v rozvodný síti, problému v elektrárně atd. Vím, že ideálem je 1.0 a cokoliv nižšího je vlastně špatně (ale principielně správně, protože ne všechno je ideál). Ideálem je třeba klasická hloupá žárovka nebo halogen, že? Horší je to ve složitějším přístroji, kde se to musí různě kompenzovat, aby to nedělalo zátěž do sítě jak sviňa... To snad chápu v pohodě ;-)

Moje situace - mám "hloupý" měřák do zásuvky, kterej ukazuje napětí, proud, spotřebu (resp. příkon) a "jakýsi číslo" od 0 do 1. Když do tohohle měřáku zapojím zmíněný počítač, ukazuje mi to:

Příkon: 24-33W dle zátěže počítače
"Jakýsi číslo": 0,65

Zdroj je zmíněný Seasonic OEM 400W, o kterym se všude píše, že má aktivní PFC. Dle mýho názoru ale počítač žere ze zdroje tak málo, že jeho vnitřní obvody na to nejsou upravený a tím pádem vzniká "jakýsi číslo" 0,65 = (podle mě) aktivní PFC nefachá jak má při tak malym příkonu.

Jak jsem psal - věřím, že stejný zdroj při příkonu 100W nebo lépe těch 250W bude mít "jakési číslo" 0,9 a více.

Tak - teď mi prosím pojmenujte "jakési číslo" správným jménem. Dle mě to je stále účiník, nikoliv účinnost (kterou nemůžu přece takhle na zásuvce změřit, ta by se musela měřit na vstupu a výstupu zdroje).

Případně mi zkuste odhadnout účinnost zdroje při takové konfiguraci (dle mě bude mizivá... tím myslím řádově 60%, nemusí to přímo souviset s "jakýmsi číslem" 0,65).

« Odpověď #20 kdy: 24. 04. 2013, 18:20:07 »
Presne tak:
 - ucinnost neznas, protoze bys musel zaroven merit vystup zdroje.
 - da se predpokladat, ze ucinnost pri takhle male zatezi bude nekde kolem 60%
 - co je "tajemne cislo 0.65", to si asi nejlip prectes v navodu k meraku ;) ucinnost to neni urcite, to uz vime, a ucinnik to nejspis nebude taky, to by bylo podezrele malo
 - rozhodne ale ucinik nesouvisi (primo) s ucinnosti

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #21 kdy: 24. 04. 2013, 18:30:58 »
Doplním, že tajemné číslo při připojení halogenové lampy a jejím výkonu na 100% ukazovalo 0,99. Je to určitě účiník.

Takže buď kecá výrobce zdroje prodejcům
- nebo -
Prodejci kecají zákazníkům
- nebo -
Je něco ve zdroji špatně
- nebo -
Je něco v měřáku špatně

Poslední možnost bych vyloučil, ten měřák je sice kvality +- autobus, ale pochybuju, že tak špatnej.

Podle mě nedokáže aktivní PFC dorovnávat při tak nízkym odběru/účinnosti.

S tím měřákem změřím další věci, abych si ověřil, co ukazuje.