Přechod na Linux z Win2008 a AD

Franta.

Re:Přechod na Linux z Win2008 a AD
« Odpověď #15 kdy: 12. 04. 2013, 16:40:36 »
IMHO samba mi prijde spolehlivejsi i co se tyce nastavovani v linuxu, nez to delat ve win7
+1

j

Re:Přechod na linux z Win2008 a AD
« Odpověď #16 kdy: 12. 04. 2013, 16:48:00 »
Citace
Treba nekonecnekrat nizsi cena za SW licence?
Ktera je uz dle pozadavku stejnak zaplacena az na nejake ty stanice?

Mno kdyz chces/musis prejit na novou verzi widli, tak si vsechny licence musis zaplatit znova. To u tuxe nehrozi. A predstava M$ je zhruba takova, ze znova budes platit co 2-3 roky.

Franta.

« Odpověď #17 kdy: 12. 04. 2013, 17:10:14 »
Mno kdyz chces/musis prejit na novou verzi widli, tak si vsechny licence musis zaplatit znova. To u tuxe nehrozi. A predstava M$ je zhruba takova, ze znova budes platit co 2-3 roky.

Přesně tak a MS má spoustu fíglů, jak tě k tomu donutit. Např. vyrobí framework, který je "zadarmo" a kteří vývojáři začnou používat ve svých aplikacích, stanou se na něm závislí, a pak MS přestane tento framework vydávat pro staré widle → uživatel musí koupit nové licence.

radek

« Odpověď #18 kdy: 12. 04. 2013, 17:12:00 »
Citace

Vsak at, praxe je takova, ze 4/5 pc se bez windows neobejdou. Pro linux neexistuji schopne alternativy pro CAD/CAM, 3d modelovani, renderovani. Dokonce to zaslo tak daleko, ze driv se 3d skenery od GOMu prodavali pouze s linuxem (konretne upraveny opensuse) a ted? ted pouze s windows. Proc? Protoze na linuxu byli neustale problemy (a to se tomu venovali odbornici, kteri jsou asi tak o deset levelu vys nez 99% zdejsich) a situace se nelepsi, vyrobku pribyva a komunita nestiha pripravovat a ruzne upravovat drivery. Ano, je to chyba vyrobce, ale v tom pripade aby delal ovladace pro dalscih 100 ruznych operacnich systemu :)

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #19 kdy: 12. 04. 2013, 17:35:09 »
Citace

Vsak at, praxe je takova, ze 4/5 pc se bez windows neobejdou. Pro linux neexistuji schopne alternativy pro CAD/CAM, 3d modelovani, renderovani. Dokonce to zaslo tak daleko, ze driv se 3d skenery od GOMu prodavali pouze s linuxem (konretne upraveny opensuse) a ted? ted pouze s windows. Proc? Protoze na linuxu byli neustale problemy (a to se tomu venovali odbornici, kteri jsou asi tak o deset levelu vys nez 99% zdejsich) a situace se nelepsi, vyrobku pribyva a komunita nestiha pripravovat a ruzne upravovat drivery. Ano, je to chyba vyrobce, ale v tom pripade aby delal ovladace pro dalscih 100 ruznych operacnich systemu :)

Asi to nebyly takový odborníci, když nezvládli udělat pořádnej ovladač pro jeden operační systém. Ten přechod na windows chápu, spousta věcí se dá totiž porušit, obejít a zprasit.  Jinak firmy, co se spcializují na speciální hardware pro Linux nemají problém. Jejich aplikace jsou na několika násobném výkonu, trpí vysokou stabilitou a jsou na profesionálnější úrovni. Když už porovnáváte komerci, tak jí porovnávejte zase jenom s komercí a nedělejte takové boty jako porovnávat komerci s opensource! Jinak Linux do škol nemá chybu. A to, že někdo něco neumí nastavit a doména nefunguje tak, jak má, tak to skutečně není problém Linuxu ...

michal

« Odpověď #20 kdy: 12. 04. 2013, 18:08:44 »
dobry den
dle toho ze pouzivate bakalare usuzuji ze pracujete ve skolstvi. je supr ze se poohlizite po alternativnim reseni, protoze naduzivani produktu ms ve statni zprave a ve skolstvi obzvlast prinasi jen same negativa. ( ja napriklad velmi lituji toho ze jsem se na skole s linuxem vlastne vubec nesetkal).

jinak misto active directory urcite doporucuji open ldap. pri pouziti phpldapadmin na administraci se to velice pohodlne spravuje. Pokud chcete pouzivat ucty z ldap databaze k prihlasovani do systemu tak doporucuji jeste nasadit name service switch (nss) konfigurace neni tak jednoducha jako v pripade windows s ad, ale pokud se nebojite precist manualove stranky, tak se to da zvladnout.

sambu podle mne nepotrebujete ne?

na prenos souboru bych pouzival webdav - dokaze sifrovat autentifikacni udaje, i to co se prenasi, coz podle mne smb neumi (moc sem se v nem nehrabal jen jsem si ten prenos odchyti wiresharkem a to co se kopirovalo tam bylo videt)

tiskarny bych resil pres cups. vsechny bych je nainstaloval na tiskovy server a pak by si je na stanicich mohli pridat a tisknout pres ipp protokol - jednoduche a ucelne a myslim ze se timto spusobem da rozchodit i webprint (to se hodi na tisk s chytrych telefonu, kdyz treba nemate ovladac k dane tiskarne)

jak uz nekdo psal tak bakalare bych okamzite vymazal. parkrat jsem s timto softem musel pracovat a je to des. nevim jestli se vyvoj a nakup tohoto programu financoval z verejnych penez a kolik to vlastne stalo, ale jestli jo tak to urcite musel byt tunel jako prase. Ostatne jako vsechny it zakazky ve statni zprave.

no uz to je docela dlouhy, takze to je asi vse;)

no1

« Odpověď #21 kdy: 12. 04. 2013, 19:14:08 »
Mám DC se sambou 3, acl práva, stanice xp + 7, kompů asi 150. Zkusím trochu sepsat moje zkušenosti. Samba je s ldap backendem a jakmile to člověk jednou rozjede, tak to prostě jede a je to nezničitelný. Stanice je nutno zvláště u sedmiček trochu registrově přiohnout, aby se dovedly připojit na sambu 3 ala NT domain. Ve čtyřce budete mít srv záznamy, takže tohle odpadne. Stanice maj cestovní profily, xp zvlášť, 7 zvlášť. Samba poskytuje i hafo sharů pro usery. Na těchto sharech useři nemohou měnit práva, všechno potřebný je ode mě přednastavený a bylo by to spíš ke škodě. Pokud je potřeba někde práva změnit, dělá se to tedy přímo na DC po ssh třeba. S žádným softem zatím nebyl problém při přístupu na tyto shary dokud se neobjevily office 10. Tento shit z nějakého důvodu vyžaduje, aby ten kdo edituje soubor byl i jeho vlastníkem, na grupu popř. acl z vysoka sere. Mám pocit, že po nějaký aktualizaci to přestalo, ale nasere to. Pokud jde o Bakaláře, tak tento skvost má vlastní win server s mssql. Jak tu již někdo psal, také jsem uvažoval nad během ve wine, když jsem chtěl migrovat stanice na linux, ale protože tento soft sotva funguje ve widlích, nehodlám zešedivět nad laděním wine zvlášť, když to potřebuje odbc/mssql. Jinak bakaláří webový aplikace potřebujou teďka dotnet 4. Toliko asi k linuxu jako dc na serveru. Pokud si s tím chcete vyhrát a máte na to čas, tak je to podle mě celkem fajn řešení. Ohledně stanic - kdysi jsem uvažoval o migraci na linux a to buď na tlustý nebo i tenký klienty. I kdyby byly tlustí, tak je s tím míň práce než s mikrosoftem. Bakaláře jsem chtěl provozovat terminálově a bylo by. Nakonec jsem celou tuto myšlenku opustil, protože uživatelé nic jiného než win nechtějí. Zaprvé nechtějí Ooo/libre. Tento soft jsem měl nasazen pár let až do současnosti, kdy hraje ale již pouze druhé housle. Jediné dva dokumenty v tom nevypadají stejně a protože useři o formátování dokumentů nic nevědí, všechno odsazujou mezerama a entrama, tak je to pak rozjebaný ještě víc. Neplatí mě tolik, abych 10x denně poslouchal řeči o tom, že se někomu posrala tabulka. Od doby, co maj office 10 je klid. Co se stane, když někdo dostane mail s přílohou, která nejde otevřít? Dají to mě. Co se stane, když od nás odejde odt a nejde na druhé straně otevřít? Ne, nevyřeší to tamní admin, vrátí se to zpět ke mě. Samozřejmě borcí z nadřízených organizací posílají docx, na nic jinýho neslyší. Jde tedy taky o to, kolik problémů si chceš přidělat. Přejít na dc na linux bude v podstatě v pohodě. Přejít na stanicích je pouze o tom, jak se k tomu staví vedení a zaměstnanci. Pokud nikdo nechce nic měnit a nechce se naučit pár nových věcí, je to ztráta času a hlavně nervů. Taky jde o to, co se učí v IT učebnách. Pokud akorát powerpoint, tak to asi cenu nemá. Další soft jako je účto apod. lze zvirtualizovat, no problem. Trochu jsem se rozepsal, sorry. Na případný další dotazy rád odpovím.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #22 kdy: 12. 04. 2013, 22:36:44 »
Ještě pozor na interaktivní tabule, jistě je to zajímavá učební pomůcka, ale ten soft rozjebe pěkně i windows, takovou příšernost jsem neviděl, ani nepamatuji. Výrobci sice podporují i Linux, ale čeští distributoři na to z vysoka ....

Tomáš P

« Odpověď #23 kdy: 12. 04. 2013, 23:17:30 »
Jak to tak čtu, tak MS je podle vás absolutně na ****. Dělám junior MS admina, kde pracuji s MS2008R2 a SBS2011 a nemohu si stěžovat - cca 10-70 users, vše šlape jak má pošta, profily, share, tiskárny, dhcp, dns.... Když jsem zkoušel linux, sesypalo se mi to jak domeček z karet po 2 týdnech, asi někde něco špatně nastavené... :( Takže spíš bych řekl do malé firmy SBS do větší Linux?

« Odpověď #24 kdy: 12. 04. 2013, 23:31:07 »
Jak to tak čtu, tak MS je podle vás absolutně na ****. Dělám junior MS admina, kde pracuji s MS2008R2 a SBS2011 a nemohu si stěžovat - cca 10-70 users, vše šlape jak má pošta, profily, share, tiskárny, dhcp, dns....
To jsem rád, že ses tady mihnul, hnedka tě zneužiju. Můžeš mi prosímtě vysvětlit jako tříletýmu dítěti, proč Windows do logu píšou takové věci jako "Pokus o není známo se nezdařil"? Už tam chybí jenom "oznamte to administrátorovi" :)
https://plus.google.com/109540561880466469418/posts/8rPHaTwuHmL

Když jsem zkoušel linux, sesypalo se mi to jak domeček z karet po 2 týdnech, asi někde něco špatně nastavené... :( Takže spíš bych řekl do malé firmy SBS do větší Linux?
Ne. Linux (popř. unix) tomu, kdo to s ním umí. Nevím, co jsi za ty dva týdny dělal...

# uname
FreeBSD
# uptime
[...]  up 213 days,  [...]
# ldapsearch 'uid=*'
[...]
numEntries: 332
# smbstatus -L | wc -l
      94
(no jo, je noc, skoro nic neni otevreny...)

« Odpověď #25 kdy: 13. 04. 2013, 16:56:48 »
Jak to tak čtu, tak MS je podle vás absolutně na ****. Dělám junior MS admina, kde pracuji s MS2008R2 a SBS2011 a nemohu si stěžovat - cca 10-70 users, vše šlape jak má pošta, profily, share, tiskárny, dhcp, dns....
To jsem rád, že ses tady mihnul, hnedka tě zneužiju. Můžeš mi prosímtě vysvětlit jako tříletýmu dítěti, proč Windows do logu píšou takové věci jako "Pokus o není známo se nezdařil"? Už tam chybí jenom "oznamte to administrátorovi" :)
https://plus.google.com/109540561880466469418/posts/8rPHaTwuHmL

Když jsem zkoušel linux, sesypalo se mi to jak domeček z karet po 2 týdnech, asi někde něco špatně nastavené... :( Takže spíš bych řekl do malé firmy SBS do větší Linux?
Ne. Linux (popř. unix) tomu, kdo to s ním umí. Nevím, co jsi za ty dva týdny dělal...

# uname
FreeBSD
# uptime
[...]  up 213 days,  [...]
# ldapsearch 'uid=*'
[...]
numEntries: 332
# smbstatus -L | wc -l
      94
(no jo, je noc, skoro nic neni otevreny...)

FreeBSD je super, sám ho používam na domácom serveri. Môj uptime je iba 4 dni, pretože som potiahol nejaké security updates (FreeBSD-9.1 amd64). Inak linux sa na serveri tiež nedá zahanbiť. Pred pár mesiacmi som fyzicky otváral linuxový server, ktorý potreboval doplniť RAM (mal iba 256 MBytes RAM a ako fileserver už išiel pomaly, pretože sa zvýšilo zaťaženie). Je tam debian lenny (nie je na internete, na upgrade nebol čas) a mal uptime 452 dní. Keď som sa pýtal zákazníka, potvrdil mi, že na jeseň 2011 mali celodenný výpadok elektriny, po ňom museli server naštartovať, a odvtedy bez problémov fungoval.

« Odpověď #26 kdy: 13. 04. 2013, 17:27:21 »
Môj uptime je iba 4 dni, pretože som potiahol nejaké security updates (FreeBSD-9.1 amd64).
Kvůli updatům se restartovat většinou nemusí.

Keď som sa pýtal zákazníka, potvrdil mi, že na jeseň 2011 mali celodenný výpadok elektriny, po ňom museli server naštartovať, a odvtedy bez problémov fungoval.
Na tomhle stroji nemám uptime delší taky kvůli výpadkům elektřiny. Jiný důvod ho restartovat nebyl v řádu let, takže historky typu "rozsypal se mi Linux po dvou týdnech" mi přijdou fakt úsměvné - je to jakoby člověk rovnou řekl "vůbec tomu nerozumím, hele, jak rychle jsem stihl udělat fatální prasárnu" :)

« Odpověď #27 kdy: 13. 04. 2013, 17:42:45 »
Môj uptime je iba 4 dni, pretože som potiahol nejaké security updates (FreeBSD-9.1 amd64).
Kvůli updatům se restartovat většinou nemusí.

Asi pred týždňom som jemne zmenil niektoré nastavenia v /boot/loader.conf, konkrétne vfs.zfs.arc_max. V podstate som čakal na príležitosť server reštartnúť a túto som považoval za celkom vhodnú.
Kamarát chcel na serveri fulltext vyhľadávanie a súčasne používať foreign keys na MySql, takže som nahodil do jailu mysql-server-5.6. Funguje výborne, ale sa prejavil ako väčší žrút pamäti a server začal viac swapovať, takže som musel niekde ubrať. Zatiaľ to vyzerá dobre.

« Odpověď #28 kdy: 13. 04. 2013, 17:51:05 »
Asi pred týždňom som jemne zmenil niektoré nastavenia v /boot/loader.conf, konkrétne vfs.zfs.arc_max. V podstate som čakal na príležitosť server reštartnúť a túto som považoval za celkom vhodnú.
Tak to jo :)

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #29 kdy: 13. 04. 2013, 19:25:28 »
Tak mé servery mají uptime půl roku až rok (dle prostředí), pak je na jednu noc shazuji, vyfukuji prach, promazávám ventilátory, zkrátka nejsem takovej frajer.