Mám DC se sambou 3, acl práva, stanice xp + 7, kompů asi 150. Zkusím trochu sepsat moje zkušenosti. Samba je s ldap backendem a jakmile to člověk jednou rozjede, tak to prostě jede a je to nezničitelný. Stanice je nutno zvláště u sedmiček trochu registrově přiohnout, aby se dovedly připojit na sambu 3 ala NT domain. Ve čtyřce budete mít srv záznamy, takže tohle odpadne. Stanice maj cestovní profily, xp zvlášť, 7 zvlášť. Samba poskytuje i hafo sharů pro usery. Na těchto sharech useři nemohou měnit práva, všechno potřebný je ode mě přednastavený a bylo by to spíš ke škodě. Pokud je potřeba někde práva změnit, dělá se to tedy přímo na DC po ssh třeba. S žádným softem zatím nebyl problém při přístupu na tyto shary dokud se neobjevily office 10. Tento shit z nějakého důvodu vyžaduje, aby ten kdo edituje soubor byl i jeho vlastníkem, na grupu popř. acl z vysoka sere. Mám pocit, že po nějaký aktualizaci to přestalo, ale nasere to. Pokud jde o Bakaláře, tak tento skvost má vlastní win server s mssql. Jak tu již někdo psal, také jsem uvažoval nad během ve wine, když jsem chtěl migrovat stanice na linux, ale protože tento soft sotva funguje ve widlích, nehodlám zešedivět nad laděním wine zvlášť, když to potřebuje odbc/mssql. Jinak bakaláří webový aplikace potřebujou teďka dotnet 4. Toliko asi k linuxu jako dc na serveru. Pokud si s tím chcete vyhrát a máte na to čas, tak je to podle mě celkem fajn řešení. Ohledně stanic - kdysi jsem uvažoval o migraci na linux a to buď na tlustý nebo i tenký klienty. I kdyby byly tlustí, tak je s tím míň práce než s mikrosoftem. Bakaláře jsem chtěl provozovat terminálově a bylo by. Nakonec jsem celou tuto myšlenku opustil, protože uživatelé nic jiného než win nechtějí. Zaprvé nechtějí Ooo/libre. Tento soft jsem měl nasazen pár let až do současnosti, kdy hraje ale již pouze druhé housle. Jediné dva dokumenty v tom nevypadají stejně a protože useři o formátování dokumentů nic nevědí, všechno odsazujou mezerama a entrama, tak je to pak rozjebaný ještě víc. Neplatí mě tolik, abych 10x denně poslouchal řeči o tom, že se někomu posrala tabulka. Od doby, co maj office 10 je klid. Co se stane, když někdo dostane mail s přílohou, která nejde otevřít? Dají to mě. Co se stane, když od nás odejde odt a nejde na druhé straně otevřít? Ne, nevyřeší to tamní admin, vrátí se to zpět ke mě. Samozřejmě borcí z nadřízených organizací posílají docx, na nic jinýho neslyší. Jde tedy taky o to, kolik problémů si chceš přidělat. Přejít na dc na linux bude v podstatě v pohodě. Přejít na stanicích je pouze o tom, jak se k tomu staví vedení a zaměstnanci. Pokud nikdo nechce nic měnit a nechce se naučit pár nových věcí, je to ztráta času a hlavně nervů. Taky jde o to, co se učí v IT učebnách. Pokud akorát powerpoint, tak to asi cenu nemá. Další soft jako je účto apod. lze zvirtualizovat, no problem. Trochu jsem se rozepsal, sorry. Na případný další dotazy rád odpovím.