Přechod na Linux z Win2008 a AD

Honza

Přechod na Linux z Win2008 a AD
« kdy: 11. 04. 2013, 23:05:43 »
Dobrý den,

z důvodu licenční politiky MS uvažuji o přechodu na Linux. Jedná se síť o s cca 140 PC a několika tiskárnami. V současné době je síť řešena pomocí Win2008 jako server. Stanice jsou s Win7 a WinXp (ty pomalu měním na Win7). Na serveru běží:
- AVG
- DHCP
- DNS
- Bakaláři
- tiskový server, souborový server
- nějaké další programy, které nejsou kritické a jdou nahradit
Práva uživatelů a nastavení klientských počítačů jsou nastavena pomocí AD (omezení velikosti profilů, pravidelná aktualizace, zástupci, připojení síťových disků, nastavení firewallu).
Linux jsem viděl - požíval tak 10 let zpátky. Experimentoval jsem s RedHatem a SuSe na desktopu. Od té doby jsem Linux nepoužíval. Můžete mi poradit jak na migraci sítě. Nečekám kompletní popis instalace a nastavení. Spiš čím začít, na co si dát pozor, čemu se vyhnout. Také by se mi hodila kniha ve stylu (pokud existuje) "Mistrovství v Microsoft Windows Server 2008".

Děkuji za rady.
« Poslední změna: 12. 04. 2013, 14:22:13 od Petr Krčmář »

xcvcdvsd

Re:Přechod na linux z Win2008 a AD
« Odpověď #1 kdy: 11. 04. 2013, 23:29:44 »
Dobrý den,

z důvodu licenční politiky MS uvažuji o přechodu na Linux. Jedná se síť o s cca 140 PC a několika tiskárnami. V současné době je síť řešena pomocí Win2008 jako server. Stanice jsou s Win7 a WinXp (ty pomalu měním na Win7). Na serveru běží:
- AVG
- DHCP
- DNS
- Bakaláři
- nějaké další programy, které nejsou kritické a jdou nahradit
Práva uživatelů a nastavení klientských počítačů jsou nastavena pomocí AD (omezení velikosti profilů, pravidelná aktualizace, zástupci, připojení síťových disků, nastavení firewallu).
Linux jsem viděl - požíval tak 10 let zpátky. Experimentoval jsem s RedHatem a SuSe na desktopu. Od té doby jsem Linux nepoužíval. Můžete mi poradit jak na migraci sítě. Nečekám kompletní popis instalace a nastavení. Spiš čím začít, na co si dát pozor, čemu se vyhnout. Také by se mi hodila kniha ve stylu (pokud existuje) "Mistrovství v Microsoft Windows Server 2008".

Děkuji za rady.

pro uzivatele jsou dneska linuxy uz pekne graficke a klikaci s dostatkem softu na beznou praci.

pro sitare, serverare je hafo softu na linuxu pro site, mejl servery, web servery, sitove servery, ldap, dns, antiviry.
neco se da vyklikat, neco se konfiguruje rucne v conf souborech.
ctete: linux.cz, abclinuxu.cz, root.cz a hafo dalsich ceskych/anglickych zdroju dokumentace.
pokud jste to pred 10 lety nejak zvladnul, tak dneska po nejakem studiu to zvladnete taky.

yenn

« Odpověď #2 kdy: 12. 04. 2013, 00:05:02 »
Dobrý den,

- AVG
- DHCP
- DNS

Tohle všechno jde celkem snadno nahradit. A pokud používáš PaperCut, tak ten na linuxu spustíš taky.

- Bakaláři

Záleží na verzi, ale obávám se, že tohle bez windows nespustíš. ASP.NET by mělo jít spustit přes mono, ale novější verze vyžadují MSSQL, takže máš tři možnosti:
1) Mít spuštěný windows server pro Bakaláře (případně pokud máš dostatečně výkoný server, virtualizovat windows server na tom linuxovém) a linux server na všechno ostatní
2) Zahodit Bakaláře a nahradit to něčím jiným (ale to asi nepřipadá v úvahu)
2) Vykašlat se na to a dál používat windows server

viz http://www.bakalari.cz/opersyst.aspx

Tohle se dá víceméně úspěšně nahradit Sambou. Samba 4 by měla být schopna simulovat AD, ale nikdy jsem to nezkoušel, tak to ber bez záruky. Samba 3 se dá nasadit místo "staré" AD.

Děkuji za rady.

Migrace/nastavení sítě a firewallu bude to nejmenší. Stačí chvíli hledat na webu.

D.Dvořák

« Odpověď #3 kdy: 12. 04. 2013, 01:18:21 »
Zdravím, podle těch Bakalářů usuzuji, že jde o školní síť. Klíčová otázka je co má být cílem => chcete se zbavit klientských PC s OS  Windows nebo jen nahradit Win server? Nebo obojí? Spravuji školní síť s cca 100 PC => 90% Linux (navíc LTSP), Bakaláře jsme provozovali přes wine, ovšem je to 'drbání levou rukou za pravým uchem'. Po 6 letech zkušeností jsem toho názoru, že pro ryze win aplikace (např. vzpomínaní Bakaláři) je nejvhodnější tyto spouštět na win serveru jako remoteapp. Na všechny pracovní aplikace (mail, www prohlížeč, kanc. balík ... atd) a serverové (DnS, DHCP... atd) pak využít Linux. Remoteapp se dá celkem pohodlně spouštět i z klientských linuxových pc. Závěr - ten Win server bych na škole viděl jako nezbytný ...

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 12. 04. 2013, 12:53:21 »
Plny prechod na linux bude pro tebe i pro drtivou vetsinu firemnich nasazeni dost problematicky az nemozny. Radeji nez se omezovat prechodem na homogeni sit bych se zameril na prostredi plne heterogeni. Predpokladam, ze licence uz beztak mate, tak proc je nevyuzit. Infrastrukturu, kde je vetsinou potreba uzivani specifictejsich programu nech na Windows a klientske stanice premigruj na linux.

radek

« Odpověď #5 kdy: 12. 04. 2013, 13:01:22 »
Otazka je proc prechazet? Neznam moc aplikaci, ktere by nebyli na windows (teda neznam ZADNOU aplikaci). Vykonove jsou na tom skoro stejne.

jehovista

« Odpověď #6 kdy: 12. 04. 2013, 13:24:23 »
Otazka je proc prechazet?

Treba nekonecnekrat nizsi cena za SW licence?

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 12. 04. 2013, 13:30:25 »
Citace
Ktera je uz dle pozadavku stejnak zaplacena az na nejake ty stanice?

« Odpověď #8 kdy: 12. 04. 2013, 13:43:54 »
a co budoucnost? az ten stary HW s XP zacne jit do kremikoveho nebe? z verejnych penez by se nemelo plytvat na nesmysly jako je ms windows, office, sql... a jeste hur kdyz je to pak vynucene ve "verejne" zakazce.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #9 kdy: 12. 04. 2013, 13:56:09 »
Otazka je proc prechazet?
Napr. z duvodu snadnejsi automatizace spravy, moznosti upravovat si veskery serverovy software (ten, ktery je OSS), daleko vetsi kontrole nad softwarem (nemusim se bat, ze MS nekterou z technologii zarizne) atd. atd. Samozrejme to ma i nemalo nevyhod, to uz si musi kazdy soudruh zvazit sam, jestli se mu to vyplati.

a co budoucnost? az ten stary HW s XP zacne jit do kremikoveho nebe?
Především podpora XP končí, takže ty tam stejně nemůžou být...

m

Re:Přechod na Linux z Win2008 a AD
« Odpověď #10 kdy: 12. 04. 2013, 14:48:01 »
My sme relativne nedavno absolvovali presne opacny prechod, zo samba+ldap na active directory. Dovod je jednoduchy. Klientske stanice su 95% windows a moznosti ich spravy s windows serverom su neporovnatelne lepsie ako s akymkolvek linuxovym riesenim. So sambou boli neustale problemy, ktore sa vystupnovali pri postupnom prechodze XP na windows 7.

Pri zmene domeny sme vyuzili sw profwiz - http://www.forensit.com/downloads.html

Ale kazdopadne chapem financne dovody takehoto prechodu. Za kazdy dalsi pripojeny pocitac do active directory domeny je nutne platit licencne poplatky. Takzvane vypalne  ::)

Franta.

« Odpověď #11 kdy: 12. 04. 2013, 15:09:26 »
Citace
Ktera je uz dle pozadavku stejnak zaplacena az na nejake ty stanice?
Takhle uvažují lidé, kteří nevidí dál než na konec aktuálního účetního období.

« Odpověď #12 kdy: 12. 04. 2013, 15:19:23 »
a moznosti ich spravy s windows serverom su neporovnatelne lepsie ako s akymkolvek linuxovym riesenim.
Například v čem?

« Odpověď #13 kdy: 12. 04. 2013, 15:52:43 »
So sambou boli neustale problemy, ktore sa vystupnovali pri postupnom prechodze XP na windows 7.

Sambu používame  u zákazníkov roky na X serveroch, klienti sú rôzny, od win xp, w7, dokonca aj nejaké hlísty. Jediný problém, ktorý som kedy zažil je ten, keď sa win nekorektne ukončil a nechal po sebe bordel.

Tam, kde zákazníci trvali na win serveroch (asi dvaja), sú neustále problémy snáď so všetkým, čo sa môže so serverom diať.
Podľa mňa bol pri nastavovaní samby rovnaký zásadný problém, ktorý v práci riešime denne, a to je problém medzi stoličkou a klávesnicou.

« Odpověď #14 kdy: 12. 04. 2013, 16:22:51 »
IMHO samba mi prijde spolehlivejsi i co se tyce nastavovani v linuxu, nez to delat ve win7