Dobrý den,
z důvodu licenční politiky MS uvažuji o přechodu na Linux. Jedná se síť o s cca 140 PC a několika tiskárnami. V současné době je síť řešena pomocí Win2008 jako server. Stanice jsou s Win7 a WinXp (ty pomalu měním na Win7). Na serveru běží:
- AVG
- DHCP
- DNS
- tiskový server, souborový server
Tohle všechno jde celkem snadno nahradit. A pokud používáš PaperCut, tak ten na linuxu spustíš taky.
- Bakaláři
Záleží na verzi, ale obávám se, že tohle bez windows nespustíš. ASP.NET by mělo jít spustit přes mono, ale novější verze vyžadují MSSQL, takže máš tři možnosti:
1) Mít spuštěný windows server pro Bakaláře (případně pokud máš dostatečně výkoný server, virtualizovat windows server na tom linuxovém) a linux server na všechno ostatní
2) Zahodit Bakaláře a nahradit to něčím jiným (ale to asi nepřipadá v úvahu)
2) Vykašlat se na to a dál používat windows server
viz
http://www.bakalari.cz/opersyst.aspxPráva uživatelů a nastavení klientských počítačů jsou nastavena pomocí AD (omezení velikosti profilů, pravidelná aktualizace, zástupci, připojení síťových disků, nastavení firewallu).
Tohle se dá víceméně úspěšně nahradit Sambou. Samba 4 by měla být schopna simulovat AD, ale nikdy jsem to nezkoušel, tak to ber bez záruky. Samba 3 se dá nasadit místo "staré" AD.
Linux jsem viděl - požíval tak 10 let zpátky. Experimentoval jsem s RedHatem a SuSe na desktopu. Od té doby jsem Linux nepoužíval. Můžete mi poradit jak na migraci sítě. Nečekám kompletní popis instalace a nastavení. Spiš čím začít, na co si dát pozor, čemu se vyhnout. Také by se mi hodila kniha ve stylu (pokud existuje) "Mistrovství v Microsoft Windows Server 2008".
Děkuji za rady.
Migrace/nastavení sítě a firewallu bude to nejmenší. Stačí chvíli hledat na webu.