Jaký notebook na hry?

j

Re:Jaký notebook? :)
« Odpověď #15 kdy: 04. 03. 2013, 18:37:04 »
Pokud notes nehodlas nikam nosit, je prakticky jedno co si poridis - rozdil mezi smejdem a solidnim provedenim neni ve vnitrnostech - ty muzou bejt uplne totozny, ale predevsim v mechanicky odolnosti. Predevsim si ale uvedom, ze v kombinaci 17k + ntb ziskas stroj zhruba na urovni 8k + desktop => obycejny kancl stroj, na kterym si rozhodne moc nezahrajes. Jop, wowko ti na tom asi pojede, vzhledem k tomu ze je ... 8? let stary ...

Pracovni lenova co kupujem do firmy stojej kolem 23k ... a hry na tom rozhodne nepojedou (respektive mladsi 10ti let).

Takze ti predevsim doporucuju to dobre zvazit, abys nesplakal nad vejdelkem, kdyz uvadis hry jako primarni vyuziti.
Ostatne, podivej se tuhle http://community.futuremark.com/hardware/gpu/NVIDIA+GeForce+GT+635M/games
Prakticky vsechno se da leda na minimalni nastaveni.

BTW: K tomu asusu ... 2GB RAMky na grafarne jsou uplne lautr nanic. Zbytecny by bylo i 1GB, protoze ta karta nikdy nepojede v takovym rozliseni aby to vyuzila a na pouziti s technologiema prepocitavajicima obraz zase nema vykon.

kdosi4

• 136
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 04. 03. 2013, 18:42:12 »
Dobrý den,

můj názor:
- pokud ten notebook nepotřebujete vyloženě někam nosit a chcete na něm hrát, rozhodně notebook nekupujte! Není na hry!
- neznamená, že pokud u notebooku uvidíte nápis "herní", tak to je marketingový trik, herní není (resp. hry zvládne, ale je velmi pozadu za desktopy co se výkonu týče)
-Výhody/Nevýhody notebook:
1) Již zmiňovaný výkon, desktop je výrazně výkonnější
2) Chlazení, notebooky se daleko snadněji při zátěži přehřejí, u desktopů lze tento problém snadno řešit (pozn. po překročení 70ti stupňů se nenávratně mění struktura křemíku, což vede ke snížení životnosti komponentu)
3) Poměr cena/výkon, opět vede desktop, to co vy máte v notebooku, seženete v desktopu levněji (v řádech tisíců korun)
4) Čištění, u notebooku není čištění snadné, pochybuji, že by se Vám chtělo notebook rozebírat, musel by jste si ho nechat vyčistit, u desktopu sundáte bočnici, vyluxujete a hotovo. Jinak, pokud máte dlouho nečištěný počítač, tak přestože teploty CPU, GPU apod. jsou v normě, tak takový prach na součástkách..., ty nemají teplotní senzory, klidně se uvaří.
5) Výhody notebooku aneb. proč vlastně kupovat notebook? Většinu lidí zláká, že notebook je malý a přenosný. To je tak vše. Navíc (samozřejmě je to individuální) po 2-3 letech se zhorší životnost baterie, či baterie nebude fungovat vůbec, tímto notebook strácí svou jedinou výhodu. Samozřejmě lze použít nabíječku, ale opět člověk musí být u zásuvky, což bývá problém.
6) Obrazovka, notebooky mají o hodně horší obrazovky proti kvalitnímu monitoru u desktopu. Špatná odezva, pozorovací úhly aj.
Také pokud se budete kochat, že vám hra jede na 150 FPS, tak vězte, vidíte jen 60 FPS, protože obrazovka u notebooku má obnovovací frekvenci pouhých 60Hz.
7) Výměna komponent, pokud budete chtít provézt upgrade notebooku, nebude to jednoduché sehnat ani zapojit. Samozřejmě, pokud by jste chtěl zvětšit RAM, vyměnit disk, to by nebyl takový problém, ale např. grafická karta, procesor... lepší na to nemyslet. U desktopu je to více než snadné.

Proto doporučuji, pokud chcete počítač na doma, proboha NEKUPUJTE NOTEBOOK!

Pokud by jste potřeboval počítač, který vemete do školy na poznámky, podíváte se na film, zajdete na internet popř. zahrajete i nějakou tu hru, tak za 7 - 10 tis. seženete notebook, který na toto stačí.

A za 17500 Kč seženete velmi rychlý desktop na hry, který Vám vydrží ještě několik let.

+ přikládám odkaz na výrobce 3D Marku, který otestoval drtivou většinu existujících komponentů jak v desktopech tak v noteboocích, lze zde najít pokles výkonu u notebooků. passmark.com > benchmarks > CPU nebo GPU a tu to najdete

Sten

« Odpověď #17 kdy: 04. 03. 2013, 18:42:33 »
Bohužel s takhle omezeným rozpočtem to nebude ThinkPad ani Dell :-)

Jak tu již zaznělo, Acer ne. Problémy s přehříváním (poddimenzovaný ventilátor, špatně doléhající heatpipy, konstrukce chladičů náchylná na ucpávání prachem), slabá konstrukce kloubů (měl jsem dva, u obou kloub praskl), nekvalitní monitory (nerovnoměrné podsvícení, poměrně časté vadné pixely), špatná kompatibilita hardware, vadný firmware, který nikdo neřeší, měkčené plasty i pro konstrukční prvky, což za čas způsobuje vrzání nebo dokonce pohyby některých částí, to jsou prostě nejlevnější notebooky na trhu.

V téhle cenové hladině je lepší Asus, HP nebo MSI (to je z téhle trojice nejslabší). Samozřejmě vyšší kvalita znamená buď vyšší cenu nebo menší výbavu.

IdeaPad je zajímavý svými rozměry (i když ty už na hry moc vhodné nejsou), ale konstrukce je taková polovičatá, spousta věcí je výborně řešeno a pak se najde jedna, co je na houby a kvůli ní notebook skončí měsíc na reklamaci (např. zásuvka napájení špatně drží kabel, což potom vylamuje konektory na desce).

Pro hry je mnohem důležitější grafická karta, ten rozdíl 4 vs. 6 GiB RAM u notebooků v této cenové hladině ve hrách nepoznáš.

Ještě jedna důležitá otázka: jak moc ten notebook budeš chtít přenášet? Pokud s ním budeš hodně cestovat, doporučoval bych spíše ten IdeaPad, rozměry a hmotnost jsou prostě super, pokud bude pořád na stole, tak spíš nějaký pořádný (a velký a těžký) Asus; i když tam dostaneš mnohem více hudby za stejné peníze, když koupíš klasické PC.

DjTygR

« Odpověď #18 kdy: 04. 03. 2013, 19:04:32 »
No možná z toho mého textu vyplynulo že budu pořád pařit ale zase tak jsem to nemyslel rád bych si něm občas zahrál Assassins creed III,FIFU 13, skyrim,far cry ale určitě né že bych pařil nějak hodně dlouho :)
Hodně píšete že radši desktop ale já bych notebook opravdu rád používal na cestách třeba na dovolené nebo jezdím k babičce kde počítač neni popř. někdy do školy :) Někdo tady psal o hmotnosti ale mě je úplně jedno jestli bude notebook vážit 2,2 kg nebo 2,68 kg (Myslím že to ještě unesu ;) )

DjTygR

« Odpověď #19 kdy: 04. 03. 2013, 19:09:17 »
a ještě: Konzultoval jsem to s kámošem posla jsem mu všechny 3 NB a poradil mi že on by si koupil http://www.alza.cz/asus-k55vj-sx069h-black-d363927.htm a já do něj asi tak na 80% pujdu je téměř stejný jako MSI (akorát má 1TB, 8gb ram a má 144 CUDA jader MSI má 384) a jako lenovo je úplně stejný ve výkonu ale je o 1000 Kč levnější takže do něj asi opravdu pujdu a za ušetřené penízky si k němu koupím nějakou hezkou myšku :D

flack

« Odpověď #20 kdy: 04. 03. 2013, 19:29:39 »
Ten pan co tu vravi o tom FPS vs Hertz. Asi vobec nieje hrac...
Pravdou je ze vacsina LCD aj na notebookoch aj k PC su 60Hz.
Pri hrach FPS znamena kolko krat za sekundu je vykresleny obrazok- cim viac tym lepsie to zvysuje plynulost hry.
Hz na monitore je obnovovacia frekvencia a tiez plati cim viac tym lepsie- ale nema vplyv na plynulost hry.

Teda je vzdy lepsie mat vyzsie FPS  aj ked monitor nieje schopny obnovit tolko krat obrazok na displayi.  Hraci FPS hier to chapu najma ty co hravaju multiplayer kde je tato velicina dolezita. Pretoze ak tvoj pocitac vykresli obrazok neskor ako tvojmu protihracovi  tak to nieje ziaduca situacia. Bang bang a si jednoducho dolu... a preco lebo si nedostal sancu zareagovat.

kdosi4

• 136
    • Zobrazit profil
Re:Jaký notebook na hry?
« Odpověď #21 kdy: 04. 03. 2013, 20:39:29 »
Pri hrach FPS znamena kolko krat za sekundu je vykresleny obrazok- cim viac tym lepsie to zvysuje plynulost hry.
Hz na monitore je obnovovacia frekvencia a tiez plati cim viac tym lepsie- ale nema vplyv na plynulost hry.

Teda je vzdy lepsie mat vyzsie FPS  aj ked monitor nieje schopny obnovit tolko krat obrazok na displayi.  Hraci FPS hier to chapu najma ty co hravaju multiplayer kde je tato velicina dolezita. Pretoze ak tvoj pocitac vykresli obrazok neskor ako tvojmu protihracovi  tak to nieje ziaduca situacia. Bang bang a si jednoducho dolu... a preco lebo si nedostal sancu zareagovat.

Dobrý den,

hráč jsem,ale co se týče těch Hertzů a FPS, tak samozřejmě pokud máte např. právě v tom multiplayeru 150 FPS místo 60ti, je to lepší, ovšem vy s monitorem na 60Hz uvidíte pouze 60 FPS, ovšem toto je drobnost, poněvadž za plynulé je považováno 30 FPS, čili toto není ani třeba diskutovat  :) , nicméně jsem nedávno koupil monitor BenQ XL2411T, který má obnovovací frekvenci 120Hz a hraje se na tom skvěle.

TomasP

« Odpověď #22 kdy: 04. 03. 2013, 20:50:53 »
Všichni nadáváte na Acer, ale osobně jsem před 3 lety koupil 5820TG s i5 + 4GB ram a HD5650, po roce jsem skrz virtualizaci upgradoval na 8GB ram a dostává zabrat a neslabší článek je HDD, ale CPU na 100% , ramky narvaný .... a v pohodě šlape, že by se přehříval se říct nedá, vždy se uchladí na relativně rozumných 70 stupnu (některe NTB to maji po zapnutí!) a ve hrách na externím Full HD též zvládá (assasins 3, NFS:MW2, NFS:RUN,...) jen co mě zlobí je pod Win8 přepínatelná grafika...

Ten Acer V3 co jsi postoval mají 2 kámoši cena/výkon je celkem slušný a ani jeden si zatím nestěžoval - pařani...
Podle mě v dnešní době je v této ceně prostě důležité štěstí na kus, nic jiného už ani Lenovo nedělá pořádné NTB rozhodně ne IdeaPady...

Jinak jak tu zanělo na hry stolní PC!

j

« Odpověď #23 kdy: 05. 03. 2013, 08:35:15 »
No možná z toho mého textu vyplynulo že budu pořád pařit ale zase tak jsem to nemyslel rád bych si něm občas zahrál Assassins creed III,FIFU 13, skyrim,far cry ale určitě né že bych pařil nějak hodně dlouho :)
Hodně píšete že radši desktop ale já bych notebook opravdu rád používal na cestách třeba na dovolené nebo jezdím k babičce kde počítač neni popř. někdy do školy :) Někdo tady psal o hmotnosti ale mě je úplně jedno jestli bude notebook vážit 2,2 kg nebo 2,68 kg (Myslím že to ještě unesu ;) )

Nj, jenze presne ty hry ktery si vymenoval si na notesu jednoduse nezahrajes. A az ten notes nekam poneses, tak ver tomu, ze poznas kazdej gram o kterej bude vazit vic.

Jasne, a ty vyrenderovany obrazky se na monitor teleportujou ... lol. Naopak, FPS jina nez kolik dava monitor zpusobuje ve spouste pripadu velmi neprijemny artefakty, protoze se karta snazi monitoru predavat i pulku vyrenderovany sceny, paac je out of sync. Proto ma vetsina her moznost zapnout vsync. Na naprosto pohodovy hrani naprosto bohate staci 30FPS - pokud je karta udrzuje stabilne. Vsechno ostatni jsou blaboly chorejch mozku, ktery nechapu zakladni fyzikalni principy. Protoze i kdyz budu mit monitor kterej bude davat 600Hz a karta bude renederovat 600FPS je mi to uplne k prdu, protoze ani nejrychlejsi clovek na planete nestihne reagovat na vic nez 10 podnetu za vterinu.

2) Chlazení, notebooky se daleko snadněji při zátěži přehřejí, u desktopů lze tento problém snadno řešit (pozn. po překročení 70ti stupňů se nenávratně mění struktura křemíku, což vede ke snížení životnosti komponentu)
Ehm ... a proto maji graficky karty beznou provozni teplotu 130 stupnu? Moje 8800GTX ma 70-80 klidovou teplotu. A je to zcela v souladu s dokumentaci. A kupodivu zije uz 7 let.

kmarty

• 194
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 05. 03. 2013, 10:09:15 »
Citace: kdosi4
Nepletes si to s germaniem? U kremiku je hranicni teplota nekde okolo 150°C.
Citace: kdosi4
6) Obrazovka, notebooky mají o hodně horší obrazovky proti kvalitnímu monitoru u desktopu. Špatná odezva, pozorovací úhly aj.
Také pokud se budete kochat, že vám hra jede na 150 FPS, tak vězte, vidíte jen 60 FPS, protože obrazovka u notebooku má obnovovací frekvenci pouhých 60Hz.
1. LCD neni CRT. Obnovovaci frekvence ma u LCD vyznam pouze pro prenos jednotlivych snimku, nikoliv pro zobrazeni (jako tomu bylo u CRT).
2. 60Hz je vic nez dostatecnych. Ostatne vice nez dostatecnych je i 60FPS. Ale pouze za predpokladu ze to nikdy pod tuto hranici neklesne.

Ale v zasade souhlasim s tvrzenim ze nejlepsi herni notebook je zadny. To co se da nazvat jako herni, to uz neni notebook.

DjTygR

« Odpověď #25 kdy: 05. 03. 2013, 14:45:51 »

Nj, jenze presne ty hry ktery si vymenoval si na notesu jednoduse nezahrajes. A az ten notes nekam poneses, tak ver tomu, ze poznas kazdej gram o kterej bude vazit vic.
No nevim kámoš má acera s hodně podobným vnitřkem FIFU 13 mu to dává v pohodě a FAR CRY se mu lehce sekalo a hraje na tom i jiný hry :))

Jirka

« Odpověď #26 kdy: 05. 03. 2013, 15:38:47 »
Na hrani urcite ne notas :) za nakejch 15tis se da postavit pomerne dobry PC na hrani a casem se da i upgradovat za 17tis koupi clovek notas kategorie radoby stroj kterej bude nic moc kvalitou a vykonem stim ze neni moznost v budoucnu upgradovat :) Osobne bych doporucil koupit si poradny PC na hrani a casem nasetrit naky penize a koupit nejaky light book treba nakej 13" jenom ciste na praci ten se da sehnat solidni za 8-10tis :) Me se tato volba osvedcila pokud chci pracovat mobilne mam notas kdyz chci pracovat v klidu doma praci mam na externaku pripojim k PC a pokracuju a kdy uz mam hotovo jenom zapnu nakou gamesu na odreagovani  ;D

« Odpověď #27 kdy: 05. 03. 2013, 17:16:21 »
Můj názor je, že na hry je lepší stolní PC.

Notebook je hlavně počítač na "práci v terénu", např. spočítat před klientem, např. kolik ho bude stát bazén na jeho zahradě na základě jeho požadavků a složitost terénu na jeho zahradě.

Hry budeš asi častěji hrát doma než třeba v hospodě u piva s kamarády.
Michal Kolesa
29 let, Invalidní důchodce, Vyučen: elektrikářem - silnoproud, Maturita: Strojírenství, Zájmy: Počítače AOI

DjTygR

« Odpověď #28 kdy: 05. 03. 2013, 17:35:41 »
Vy mě snad ještě ukecáte na ten stolní PC :D  :'(  ;D
No tak mi alespoň poraďte jaký :D Já jsem teď na rychlo našel http://aukro.cz/herni-corei5-8gbddr3-hyperx-black-1tb-r6670-2gb-i3060879828.html :)
Tak mi k němu řekněte jestli je dobrej a popř. doporučte nějaký jiný :))

« Odpověď #29 kdy: 05. 03. 2013, 17:38:23 »
Na aukru bych teda nenakupoval.

Na hry minimálně corei5/Geforce 5xx nebo novější 6xx, 8GB RAM
Michal Kolesa
29 let, Invalidní důchodce, Vyučen: elektrikářem - silnoproud, Maturita: Strojírenství, Zájmy: Počítače AOI