Co používáte pro privátní mail?

JmJ

• 325
    • Zobrazit profil
Re:Co používáte pro privátní mail?
« Odpověď #15 kdy: 11. 02. 2013, 09:55:31 »
Ja tazateli docela rozumim, proste nechce sve veci strkat nekomu jinemu. Ja mam posledni doubou z tehle veci taky trochu des a nejde jen o soukromi, ale i o to, abych sva data mel proste pod kontrolou. Nikde neni psano, ze google se ze dne na den nerozhodne cely gmail zrusit atd. Je to mozna dost silena predstava, ale ta moznost tu proste v ruznych podobach je a ja nemam nejmensi zajem takove veci pak resit. Ano, 90% uzivatelu zakleje, ze prisla o postu a jede dal. Mi se ale tahle moznost nelibi. Pokud prijdu o data na svem serveru, je to moje chyba, ne blbost nebo rozhodnuti nekoho jineho. No, to jen tak k dokresleni pohnutek. Nevidim duvod, proc se do tazatele moc navazet.

Moje reseni je: muj server u me doma, sam si za to zodpovidam, sam sobe muzu nadavat za pripadne problemy. Provozuju to tak snad jiz pres 10 let a jsem naprosto spokojeny.

« Odpověď #16 kdy: 11. 02. 2013, 10:03:16 »
Ja tazateli docela rozumim, proste nechce sve veci strkat nekomu jinemu.
A proto nechce vlastni server a chce to zadarmo?

foldy

« Odpověď #17 kdy: 11. 02. 2013, 13:14:58 »
řešení je jednoduché.
použijte gpg, prostě šifrujte zprávy. Pokud to budou používat obě strany, je jedno kde budete mít emaily.
nikdo cizí si je pak nebude číst.
osobně používám vlastní server doma a se 70% lidí šifrujeme pomocí gpg a maximální spokojenost.

Ahasveros

« Odpověď #18 kdy: 11. 02. 2013, 13:34:20 »
Pripojenie VPN (Openvpn - pravidelne mením služby - za posledné dva roky som vystriedal blackVPN, Ippredator, oVPN, PrivatVPN, Vpntunnel).
Na šifrovanom disku (truecrypt) kontajnery Whonix (http://sourceforge.net/p/whonix/wiki/Home/#whonix-homepage). Teda tunel TOR cez VPN.
Mailboxy u viacerých poskytovateľov (lavabit.com, yandex.ru, mail.ru)!
S určitým okruhom navyše gnupg! Paranoja je svinstvo!!! :))

Jenda

« Odpověď #19 kdy: 11. 02. 2013, 15:38:12 »
nejde jen o soukromi, ale i o to, abych sva data mel proste pod kontrolou
Hele, tak co si v tom případě prostě tahat zprávy přes IMAP na desktop a pak s nimi zacházet jako s libovolnými jinými daty?

Dr. Eddy

« Odpověď #20 kdy: 11. 02. 2013, 15:43:03 »
Achjo.

Porad nechapu, proc je tak prima hned vsechno odsuzovat. Ukazal jsem, ze moje idealni reseni existuje, prakticky jsem se jen ptal na dalsi tipy. Misto toho se tady rozvadi teorie jakej jsem zbytecnej paranoik, ze je to kravina, ze jsem naivni a ze mam pouzivat neco, co jen tak nejde.

Pokud nemate co uzitecneho poradit, tak nic nepiste. Uz vim, ze nejlepsi je vsechno sifrovat, ale to proste ne vzdy je mozne. Uz to dal nemusime opakovat. Tou zbytecnou buzeraci jsem docela zklaman.

Tahani zprav na lokal problem neresi.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 11. 02. 2013, 16:30:07 »
@Dr. Eddy: Clovek dnes nikdy neni dostatecne paranoidni.

adam

« Odpověď #22 kdy: 11. 02. 2013, 19:56:08 »
Říkal jsem svému psychiatrovi, že jsem paranoidní.
A on na to odpověděl: "Nic si z toho nedělejte, budeme vás sledovat."

Tonda

• 650
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 11. 02. 2013, 21:27:17 »
Za mě GMail/Google Apps (v mém případě placené), ale já se rozhodoval spíš podle služeb a možností, protože zabezpečení u nešifrované pošty prostě není.

Mě přijde, že je to spíš obráceně. Čím menší garážovější freemail tím spíš lze očekávat neprofesionalitu a tím větší je šance, že znuděný admin si bude krátit čas čtením zrovna ve tvého mailboxu. Relativně nejmenší riziko je skutečně vlastní fyzický server, ovšem tím, jak už v diskusi padlo, řešíš pouze svojí půlku problému. Podobné omezení rizika by také mohlo být stahovat maily do PC a nenechávat je na serveru, jako se to dělalo v době, kdy schránka měla 10 MB přístup byl přes POP3.

Pro utajení obsahu slouží šifrování, problém je donutit ostatní aby zveřejnili své certifikáty a při odesílání mail zašifrovali tím mým.

Při srovnání s papírovou poštou je mail spíš jako pohled, tam se listovní tajemství jaksi nekoná, prostě otevřená listovní zásilka, bez ohledu na to jakého si vybereš mail providera. Pro komunikaci s úřady použij datovou schránku.

Porad nechapu, proc je tak prima hned vsechno odsuzovat. Ukazal jsem, ze moje idealni reseni existuje, prakticky jsem se jen ptal na dalsi tipy. Misto toho se tady rozvadi teorie jakej jsem zbytecnej paranoik, ze je to kravina, ze jsem naivni a ze mam pouzivat neco, co jen tak nejde.

Pokud nemate co uzitecneho poradit, tak nic nepiste. Uz vim, ze nejlepsi je vsechno sifrovat, ale to proste ne vzdy je mozne. Uz to dal nemusime opakovat. Tou zbytecnou buzeraci jsem docela zklaman.
Neukázal si vůbec nic, to že nějaká zcela neznámá freemailová služba nabízí více soukromí než GMail je jen tvůj blud. Rozvádí se že je to kravina, protože to kravina je. Pokud nebude mail zašifrovaný, tak lítá po síti a je uložen na serverech v čitelné podobě, s tím prostě nic nenaděláš. Další možnost je prostě mail nepoužívat.

Dr. Eddy

« Odpověď #24 kdy: 11. 02. 2013, 23:23:29 »
Tak zavedeme do diskuze dalsi faktor: vlada a jeji instituce.

Pred nejakou dobou byl prusvih kdyz se ukazalo, ze Google hezky naserviroval data americkym uradum. Ale nejen o amerckych obcanech, ale i o evropanech. Tohle tady nikomu neprijde blby? Ted se bavime uz jen z principu. To vam fakt neprijde dost uhozeny?

A ted dal: nejakej mladik z britanie nebo odkud napsal na twitter, ze pojedou do USA na vylet a doslova napsal "destroy America". Samozrejme tim myslel nejakou parbu, ale to americti urednici nepochopili a mel zakaz vstupu na americkou pudu, jestli si dobre vzpominam. To vam taky neprijde blby? Vazne ne? A co takhle si spojit tuhle udalost s tim odstavcem vyse?

Take se resil pripad rodiny primo z USA. Mala, asi 5-leta holcicka mela tu smulu, ze ji rodice dali stejne jmeno, jako mel nejaky nepohodlny obcan na Hitlerove seznamu nepohodlnych osob. Ackoli je jasne, ze ona nic provest nemohla, nepustili ji ani na vnitrostatni let. To jen ukazuje na debilitu tamniho zrizeni. Vazne vam porad nevadi servery na uzemi USA?

Dejte pokoj s tim, ze "nikdo mi nebude cist maily, nejsem zajimavej" a takovy. Evidentne to nestaci...

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 11. 02. 2013, 23:54:49 »
A co takle si rozjet nejaky maly stroj doma? Kazdy terorista by mel vlastni konto, pripojil se pres ssh, pustil si mutt nebo neco a maily by se dorucovaly pouze lokalne, v ramci daneho stroje a nikdy by se nedostaly ven. Maily by byly sifrovany gpg, klice by na stroji nebyly, protoze user by si napred pres sshfs namontoval zpet svuj vlastni stroj a pripojil klicenku ulozenou v sifrovanem oddilu. Server by byl ulozen ve sklepe v betonovem bloku s pancerovymi dvermi, okolo bloku by pobihalo padesat hladovych, nasranych, osmdesatikilvych dog. :-)

Dr. Eddy

« Odpověď #26 kdy: 12. 02. 2013, 01:21:01 »
A co takle si rozjet nejaky maly stroj doma? Kazdy terorista by mel vlastni konto, pripojil se pres ssh, pustil si mutt nebo neco a maily by se dorucovaly pouze lokalne, v ramci daneho stroje a nikdy by se nedostaly ven. Maily by byly sifrovany gpg, klice by na stroji nebyly, protoze user by si napred pres sshfs namontoval zpet svuj vlastni stroj a pripojil klicenku ulozenou v sifrovanem oddilu. Server by byl ulozen ve sklepe v betonovem bloku s pancerovymi dvermi, okolo bloku by pobihalo padesat hladovych, nasranych, osmdesatikilvych dog. :-)

:D

Taky me napadlo to udelat a nabidnout "teroristum"... :) Ale nemel bych pak z toho maler? Jak by se na to dival zakon? Mel bych byt v poradku, protoze je to jako posta a ja nemuzu sledovat, co tam kdo ma a co dela. Ale co treba uchovavani logu?

RDa

• 2 794
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 12. 02. 2013, 18:22:25 »
Anonymni system bezel na slovensku (mozna jeste stale bezi) - hysteria, ale pak jednou nasrali nbu sr a dostali po klepetach :) Tusim ze ta sluzba nic nelogovala.. ale nevim jak dopadli provozovatele po dane afere.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 12. 02. 2013, 19:49:03 »
Taky me napadlo to udelat a nabidnout "teroristum"... :) Ale nemel bych pak z toho maler? Jak by se na to dival zakon? Mel bych byt v poradku, protoze je to jako posta a ja nemuzu sledovat, co tam kdo ma a co dela. Ale co treba uchovavani logu?

Vy byste nemel pristup k obsahu mailu. Cili by nikdo nemohl rici, ze jste se podilel na priprave vybuchu toho reaktoru v Temeline. Jak je to s povinosti uchovavat logy opravdu netusim. Z logu by se vycetlo akorat to, odkud se kdo pripojil, ne co tam delal. Teroristi by tak museli vyuzivat otevrene wifi v kavarnach a wifi BFU, kteri si to neumi zabezpecit. Idealne pokazde nekde jinde, v jine ctvrti ci meste s antenou z plechovky na prodlouzeni dosahu, kdyby nahodou doslo k zasahu gestapa, aby nebyli hned na rane. Otazka je, jak vyresit registraci teroristu, kdyz na tom stroji je akorat ssh. A take jak by si teroristi mezi sebou predavali otisky klicu.

Program

« Odpověď #29 kdy: 12. 02. 2013, 20:03:45 »
Ať se to tazateli, či jiným, líbí nebo ne, e-mail je prakticky veřejná služba. Nikdy nevíte, kde zůstane kopie a nikdo Vám to nezaručí. Jediná spolehlivá cesta je šifrování. Dál si nedokážu představit, že by někdo procházel gmail a četl si soukromou poštu. Když už, tak to prožene regexpem a bude hledat hesla, ale zase, když pošlete heslo plaintextem přes email, tak už Vás nemusí zajímat, jestli ho bude někdo hledat, protože jste ho jednou zveřejnil.