Co používáte pro privátní mail?

Dr. Eddy

Co používáte pro privátní mail?
« kdy: 10. 02. 2013, 17:52:48 »
Ahoj,

hledam nejakej verejnej mail server. Ano, muze to byt bez weboveho rozhrani, ale nemusi. Predstavuju si nejakou malou sluzbu, kde spravce nebude zajimat, co tam ma za uzivatele a bude dodrzovat jejich soukromi. Take chci, aby to bylo zdarma, aby tam bylo dost prostoru pro maily, a aby to nemelo debilni jmeno domeny.

Tyto pozadavky splnuje privatdemail.net a mailoo.org. Privatdemail.net ma osklivy domenovy jmeno; mailoo.org je fajn ale momentalne je zastavena registrace uzivatelu. Taky znam vmail.me, ale ten jejich stroj je nejak mimo - neda se na nej ani pingnout.

Nepotrebuji slyset, ze jsem paranoidni, o vlastnim VPS a ze jsem naivni, kdyz chci neco zadarmo. Uz to vsechno vim. :-)
Zajimalo by me, co pouzivate vy za e-mailove schranky.

Predem dik za smysluplne reakce...
« Poslední změna: 10. 02. 2013, 20:59:36 od Petr Krčmář »

RDa

• 3 051
    • Zobrazit profil
Re:anonymni / privatni e-mailova schranka? Co pouzivate vy?
« Odpověď #1 kdy: 10. 02. 2013, 19:17:03 »
Pouzivam osobni email na svem vlastnim serveru - provider mi tam neleze a delat si tam muzu co chci :)

Pokud se nedokazete vyrovnat s tim, ze internet je skutecny a byt odpovedny za sve ciny i v siti, tak ho nepouzivejte. Jidlo a informace jakoliv podstaty lze porad ziskat/zajistit i bez nej :)

PeterKE

« Odpověď #2 kdy: 10. 02. 2013, 19:18:10 »
A čo takto "normálny" mail + tor? Samozrejme musíš si stále davať pozor aby si k mailu pristupoval stále iba cez tor.

Dr. Eddy

« Odpověď #3 kdy: 10. 02. 2013, 20:55:41 »
RDa: Ta druha cast komentare je presne to, cemu jsem se chtel vyhnout - diskuze o nicem. Jsem zodpovedny za sve ciny vsude, ale chci mit soukromi a chci si ho branit. Vadi mi predstava, ze mi Google cte maily, ikdyby mi jen mel zobrazovat reklamu. Proste je mi to neprijemne. A kvuli tomu musim hned byt nezodpovedny za sve ciny? WTF?

PeterKE: Tor me anonymizuje pred treti stranou. Ale kdyz ma nekdo pristup do moji schranky a cte maily, tak zas tak neni tezke zjistit, kdo jsem - obzvlast, kdyz se podepisuji jmenem.

E-mail chci pouzivat jako papirovou postu - na vselijakou komunikaci vcetne komunikace s urady, institucemi, dulezitymi lidmi. A u papirove posty se snad dodrzuje listovni tajemstvi, tak bych si to chtel udrzet i u te elektronicke.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 10. 02. 2013, 21:04:46 »
...chci mit soukromi a chci si ho branit. Vadi mi predstava, ze mi Google cte maily, ikdyby mi jen mel zobrazovat reklamu....

Kdyz chcete soukromi, pouzivejte kryptografii. 100 % soukromi vam nezaruci ani papirova posta. Listovni tajemstvi je sice hezka vec, ale smiraku je dnes tolik, ze nikdy nevite. Obavam se ale, ze kryptovana komunikace s urady bude problem. Oni jeste tak pred pulrokem jeli na psacich strojich a mechanickych kalkulackach, takze kryptografie.....

Re:Co používáte pro privátní mail?
« Odpověď #5 kdy: 10. 02. 2013, 21:09:36 »
Predstavuju si nejakou malou sluzbu, kde spravce nebude zajimat, co tam ma za uzivatele a bude dodrzovat jejich soukromi. [...] Tyto pozadavky splnuje privatdemail.net a mailoo.org.
Jak jsi přišel na to, že zrovna vlastníky těchto serverů "nezajímá, co tam uživatel má"? Jakým způsobem sis ověřil, že jejich správci nečtou pro pobavení poštu, která k nim chodí, když zrovna nemají do čeho píchnout?

Nepotrebuji slyset, ze jsem paranoidni, o vlastnim VPS a ze jsem naivni, kdyz chci neco zadarmo. Uz to vsechno vim. :-)
Zajimalo by me, co pouzivate vy za e-mailove schranky.
VPS nechceš. Čili chceš někomu důvěřovat. A ptáš se nás, komu důvěřujeme my. Proč? Protože mu důvěřujeme my, budeš mu důvěřovat taky? Nebo jaký smysl taková otázka má?

« Odpověď #6 kdy: 10. 02. 2013, 21:35:09 »
Jedině za prachy, pokud server co poštu odesílá to odešle rovnou, je docela vysoká šance, že to nikdo jiný nemusí číst  ;)
Také mám raději svůj privátní systém, do kterýho mi nikdo nestrká svoje pracky a nehrabe se v něm.
„Řemeslo se naučí každý. Umění nikdo.“
„Jednoduchost je nejvyšší úroveň sofistikovanosti.“
- Leonardo Da Vinci

RDa

• 3 051
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 10. 02. 2013, 21:53:11 »
Citace
RDa: Ta druha cast komentare je presne to, cemu jsem se chtel vyhnout - diskuze o nicem. Jsem zodpovedny za sve ciny vsude, ale chci mit soukromi a chci si ho branit. Vadi mi predstava, ze mi Google cte maily, ikdyby mi jen mel zobrazovat reklamu. Proste je mi to neprijemne. A kvuli tomu musim hned byt nezodpovedny za sve ciny? WTF?

Tak si vsimnete taky prvni casti odpovedi - mam vlastni server. Sam vlastnim i zelezo a duvera tedy spada na samotne zabezpeceni pristupu (nabourani se do nej) a pak zabezpeceni prenosu (ssl/tls v smtp, vuci smirakum typu MIM).

Musite si ale uvedomit, ze email je sluzba mezi dvouma subjekty - odesilatelem a adresatem. A at vystupujete v kterekoliv roli, existuje kopie emailu u protejsi strany. Jak zarucite to, ze tu kopii nebude nikdo cist? Vzdyt je to bud vas email, nebo email pro Vas.

Jste opravdu paranoidni. Ne.. jste paranoidni socka, ze nejste ochoten zaplatit si za soukromi, pokud ho vyzadujete. I zaluzie stoji penize, pokud to az tak zjednodusime. Dnesni sluzby zdarma na internetu funguji vyhradne na principu placeni ztratou soukromi. Kdyz nejste ochoten prijmout podminky, neucastnete se. Apropo - jiste mate mobil - vite ze operator vi vasi polohu a v logu lze dohledat Vas pohyb minimalne skrze ruzne BTSky ? :)

adam

« Odpověď #8 kdy: 10. 02. 2013, 22:44:59 »
V podstatě bych doporučil vlastní "železo" - tam to můžete mít pod kontrolou. Podle mne by mohl stačit i dobře nastavenej mailserver na nějakém linuxovém routeru, pokud mu dokážete dát veřejnou IP adresu - pro "malé domáci" či "malofiremní" použití by to mohlo i stačit.

RDa

• 3 051
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 10. 02. 2013, 22:52:32 »
adam: u domaciho mailserveru je krome staticke IP nejvetsi problem obousmerna dostupnost portu 25. Casto to ISP blokuje alespon na ceste ven, aby dokazal ve vlastni rezii zamezit generovani spamu ze sveho IP prostoru. Lze to obejit pres smtp_relay samozrejme. Horsi to bude s prijmem posty - zde bude nejvetsi problem pravni - smlouva s ISP byva casto postavena tak, ze zakazuje uzivateli "domacich" pausalu nabizet internetove sluzby.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #10 kdy: 10. 02. 2013, 23:07:28 »
No ono tohle ma dve strany mince ... treb narazis na nejaky takovy server, o kterem snis, ale postrada to smysl, kdyz postu budes odesilat na ruzne seznamy, gmialy a jine verejne servery. Tvou adresu stejne zaznamenaji a vybrane reklame se nevyhnes. No a co se tyce vlastniho stroje kvuli emailu ... Tak je to usmevne, protoze tu sluzbu nedocilis nikdy v takove kvalite, jako kdyz si ji u nekoho zaplatis, nehlede na to, ze to co protocis v elektrine, tak za to se ta sluzba na rok, ci dva da poridit. Takze suma sumarum, bez toho kryptu nemas sanci, navic s tim bude muset umet zachazet i druha strana. Takze jsem ve fazi, kdy je naprosto jedno, co pouzivas, staci si jen vybrat!

Dr. Eddy

« Odpověď #11 kdy: 10. 02. 2013, 23:55:31 »
Chapu, ze nejjistejsi je pouzivat kryptografii. Jenze to, jak bylo zmineno, neni vzdy mozne. Takze zkusim otazku preformulovat: Komu sverujete maily? Komu dostatecne duverujete, aby jste u nich meli schranku? Asi jsem se predtim spatne zeptal...

A pan RDa by si mohl nechat urazky pro sebe.

Jenda

« Odpověď #12 kdy: 11. 02. 2013, 00:45:05 »
VPS nechceš. Čili chceš někomu důvěřovat.
Na VPS by taky musel důvěřovat poskytovateli. A i u vlastního serveru - poskytovateli konektivity (TLS na S2S SMTP komunikaci není moc běžné). Proto by měl prostě a jednoduše používat PGP a na pochybnou bezpečnost mailserveru nespoléhat.

Zopper

• 917
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 11. 02. 2013, 07:15:21 »
Důvěřuji google. A skutečně důvěrné věci neposílám emailem, nebo aspoň ne celé (využití více kanálů cílenému odposlechu nezabrání, ale na utíkání CIA stejně nemám prostředky :D).

« Odpověď #14 kdy: 11. 02. 2013, 08:02:45 »
Na VPS by taky musel důvěřovat poskytovateli.
Jasně, upsal jsem se - měl jsem napsat "vlastní server". I když myslet si, že třeba v takovém Amazonu někdo sedí, mountuje disky VPSek, hledá na nich emaily a čte si je (v češtině!), to už je spíš na doktora, než na technickou radu...

Takze zkusim otazku preformulovat: Komu sverujete maily? Komu dostatecne duverujete, aby jste u nich meli schranku? Asi jsem se predtim spatne zeptal...
Nehledě na to, že ta otázka nemá žádný smysl, tak já gmailu. Kromě snad registračních mailů na nějaké služby (kde stejně heslo hned změním) tam nemám nic, co by pro kohokoli mohlo mít jakoukoli cenu. A kontextovou reklamu mám rád.