Sestava pro dědu

Re:Sestava pro dědu
« Odpověď #45 kdy: 02. 02. 2013, 10:24:18 »
Jo, SSD jsem ještě nikde fachat neviděl, to jsi trefil :-) O přínosech vim, nevzdělanej nejsem. Ale prostě někde nemá cenu chodit s kanonem na vrabce...
dokud nevyzkousis tak to nezavrhuj, je to jakoby panic rikal ze sex je o nicem... deda bude rad ze nebude furt na neco cekat.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

tany

« Odpověď #46 kdy: 03. 02. 2013, 17:45:07 »
SSD je dobrá volba, při použití normálního OS mu bude stačit v PC jen to SSD.

wondr

« Odpověď #47 kdy: 04. 02. 2013, 09:42:42 »
Nechtelo se mi to cely cist takze nevim jestli to nahodou neuvedl nekdo prede mnou, ale prijde mi ze 60GB disk neni uplne dost vzhledem k tomu ze jen po cisty instalaci si win 7 vemou 40GB. Sice si psal ze mu staci 15, ale az se jednou rozohni a bude potrebovat trochu mista tak bude mit smulu.

beer

• 729
    • Zobrazit profil
« Odpověď #48 kdy: 04. 02. 2013, 09:58:57 »
...
Nový widle bych nekupoval, řekni nějakému vnukovi studentíkovi, ať dědovi dá licenci z DreamSparku (MDSNAA).

To je ale podvod, taková licence by byla neplatná, to už rovnou může mít warez.

Jsem si jistý, že by to u soudu obstálo. "Podvod" je velmi silný výraz, které je pro tento případ zcela nevhodné a "warez" je jednoduše směšné. Najděte mi v licenci OS z Dream Sparku výslovně, že počítač s takovýmto systémem nemůže využívat nikdo jiný, než jeho vlastník, a můžeme se bavit dál. Protože zatím jsou to jen kecy...

Tuto licenci nevlastním, takže nic dohledávat nebudu. Mohu ale dát podobný příklad. Mám licenci MS HUP na MS Office Professional Plus 2010. Tento balík stojí kolem 16.000, mne to vyšlo cca na 210 Kč v rámci tohoto programu. Mám v živé paměti, že jsem byl výslovně upozorněn, a to jak v licenci, tak při nákupu, že je licence platná jen po dobu mého zaměstnání ve firmě.

« Odpověď #49 kdy: 04. 02. 2013, 10:05:07 »
Nechtelo se mi to cely cist takze nevim jestli to nahodou neuvedl nekdo prede mnou, ale prijde mi ze 60GB disk neni uplne dost vzhledem k tomu ze jen po cisty instalaci si win 7 vemou 40GB. Sice si psal ze mu staci 15, ale az se jednou rozohni a bude potrebovat trochu mista tak bude mit smulu.
To neni pravda. Do 30GB se vejdou i s nejakou varkou programu. Zrovna vcera jsem instalil jeden virtual s W7, office 2010, corel, ZPS - 25GB.

wondr

« Odpověď #50 kdy: 04. 02. 2013, 10:56:04 »
To neni pravda. Do 30GB se vejdou i s nejakou varkou programu. Zrovna vcera jsem instalil jeden virtual s W7, office 2010, corel, ZPS - 25GB.

No ja vychazel z vlastni zkusenosti po nakupu notasu, kde bylo po instalaci pryc hned 40GB. Myslim ze to mnozstvi zaplacnutyho mista vychazi z nastaveni systemu (napr. kvuli uspavani na disk + nejakej ten bloatware atd.) Ja to pravda moc nezkoumal a vyresil instalaci debianu. Takze pokud je to tak, beru svoji namitku zpet (teda krom toho co si myslim o zabranych 25 - 40 GB  mista po instalaci systemu, ale to uz je na jinou diskuzi).

« Odpověď #51 kdy: 04. 02. 2013, 13:18:56 »
No ja vychazel z vlastni zkusenosti po nakupu notasu, kde bylo po instalaci pryc hned 40GB.
a co recovery partition?

wondr

« Odpověď #52 kdy: 05. 02. 2013, 09:22:13 »
No ja vychazel z vlastni zkusenosti po nakupu notasu, kde bylo po instalaci pryc hned 40GB.
a co recovery partition?
Tu do toho nepocitam. Ta vzala dalsich 20GB. Byl sem taky trochu prekvapenej ze na 128GB disku je po zapnuti novyho notasu k dispozici +/- 60  :o

Makovec

« Odpověď #53 kdy: 05. 02. 2013, 17:33:25 »
Tablet. iPad druhé generace z druhé ruky. Nebootuje, prostě ho vezme a jede. Ovládat se ho naučí: moje maminka, bude jí 70, dostala iPad, a přestala do týdne používat počítač.