Sestava pro dědu

Hidden

Sestava pro dědu
« kdy: 31. 01. 2013, 18:46:22 »
Ahoj, skládám sestavu pro dědu a rád bych nějakou zpětnou vazbu nebo tipy na vylepšení. Děda je v důchodu, takže obrovským omezením je cena. Nemám pevný limit ale samozřejmě bych ji rád stáhnul co nejníž.

Předběžně mám vybráno tohle: http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=_1MW5011RV8011L3Z010SGN011HR201

- Jediný use-case je surfování s milionem otevřených záložek (děda je po sobě moc nezavírá). Zajímá mě v podstatě jen aplikační výkon a rychlost bootování.
- Hlučnost je absolutně bezpředmětná - děda je nahluchlý.
- Rozšířitelnost taky neřešte
- DVD mechaniku nějakou vyhrabu doma. To samé mechanický disk, kdyby náhodou nestačilo to SSD. Jsem si ale skoro jistý, že 60 GB bude dost, vzhledem k účelu sestavy. Na současném PC využívá kolem 15 GB.

Systém koupím (OEM) a všechny periferie zůstanou ze starého PC. V podstatě jedinou podmínkou je, že motherboard musí mít LPT port kvůli tiskárny.

Skládat budu sám. Projednou to snad přežiju.

Předem díky.

rere

Re:Sestava pro dědu
« Odpověď #1 kdy: 31. 01. 2013, 18:54:25 »
Pro dědu stačí něco z popelnice. Důležitý je pořádný systém. Jakou distribuci tam chceš dát?

Hidden

« Odpověď #2 kdy: 31. 01. 2013, 18:56:01 »
No spam pls :) Budou tam samozřejmě Windows 7, protože je to jediný systém, který kdy děda viděl.

rere

« Odpověď #3 kdy: 31. 01. 2013, 18:58:33 »
Jako spam vypadá spíše tvůj příspěvek. Nejdříve ti jde o cenu, pak tam nacpeš plno nových věcí a nakonec tam chceš kupovat systém. To je to jediný, co dokážeš vymyslet? To je docela smutný. A ještě se ptáš tady...

Hidden

« Odpověď #4 kdy: 31. 01. 2013, 19:02:46 »
- Přijdeš dědovi vysvětlit, jak se kompiluje Gentoo?
- Systém kupuju, protože krást se nemá
- Plno nových věcí tam cpu, protože bazarové PC jsou dost ošemetné (prostě spotřebák) a já chci, ať mu to 3 roky vydrží.
- PC z popelnice, má teď. Chrome tam startuje 20 s a je to přesně důvod, proč chce novou sestavu.

« Odpověď #5 kdy: 31. 01. 2013, 19:28:00 »
co takhle Mint 14 s Cinnamonem? osobne menu v linuxu mi prijde pro duchodce pochopitelnejsi

jarin

« Odpověď #6 kdy: 31. 01. 2013, 19:33:16 »
Na tohle použití mi připadá SSD zbytečně drahé. Dal bych tam disk za max. 1000 nebo jenom disk ze šuplíku. Pokud to má na net, tak stejně bude na disk hrabat minimálně. Klidně bych vzal desku s integrovaným procesorem. Atom pro dědu bohatě stačí (vím z vlastní zkušenosti) a oproti tomu co tam máš ušetříš až 500.

Systém bych dal spíš linux s dlouhodobou podporou (nebudeš na to prakticky muset šáhnout pár let), protože licence za windows bude tvořit podstatnou část ceny a budeš řešit viry (taky vím z vlastní zkušenosti), aktualizace každého programu zvlášť atd. Kromě toho 2GB jsou pro linuxový brouzdací počítač skoro až moc, ale pro win 7 to je skoro minimum. Jestli to má hlavně na net, tak prohlížeče jsou všude stejné a upravit gnome nebo kde podle windows trvá pár minut. Nečekám, že by děda chtěl sám něco instalovat nebo nastavovat.

radeczek

« Odpověď #7 kdy: 31. 01. 2013, 19:39:06 »
Osobně bych určitě přidal 2Gb ramek - ty tři kila navíc tě nezabijou a když on ty taby nezavírá....

Je ten SSD opravdu nutný? Imho klasický disk by stačil, ale jestli na tom trváš...

« Odpověď #8 kdy: 31. 01. 2013, 19:54:35 »
- 2GB malo. dej 4GB pri dnesnich cenach
- redstar zdroj? deda jeste nevyhorel? => pouzije nejlevnejsi seasonic.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Franta <xkucf03/>

« Odpověď #9 kdy: 31. 01. 2013, 20:21:43 »
Předběžně mám vybráno tohle: http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=_1MW5011RV8011L3Z010SGN011HR201

Vrážíš moc peněz do disku a hrozně málo do RAMky. SSD je sice fajn, ale pořád je to trochu luxus – na disku bych se pokusil něco ušetřit a posílit spíš procesor a dát tam 4 nebo 8 GB RAM. Zvlášť když píšeš, že chce mít spoustu otevřených panelů v prohlížeči – dnešní weby jsou dost rozežrané a nedejbože kdyby tam měl i Flash… SSD mu sice zrychlí start počítače a prohlížeče, ale až mu dojde RAM, začne to swapovat (sice na SSD, ale pořád je to pomalé).

Jako OS doporučuji nějakou odrůdu GNU/Linuxu pro běžné uživatele – Fedora, Ubuntu, Opensuse…

Pro dědu stačí něco z popelnice. Důležitý je pořádný systém. Jakou distribuci tam chceš dát?

Nemusí být přímo z popelnice, ale určitě bych se zeptal po známých (případně v bazarech). Takový vyřazený počítač z nějaké firmy bude stát méně (možná i za odvoz) a výkon může být vyšší. Případně vzít dvě tři sestavy, ať máš náhradní díly, kdyby odešel třeba zdroj nebo deska.

jarin

« Odpověď #10 kdy: 31. 01. 2013, 20:34:38 »

Vrážíš moc peněz do disku a hrozně málo do RAMky. SSD je sice fajn, ale pořád je to trochu luxus – na disku bych se pokusil něco ušetřit a posílit spíš procesor a dát tam 4 nebo 8 GB RAM. Zvlášť když píšeš, že chce mít spoustu otevřených panelů v prohlížeči – dnešní weby jsou dost rozežrané a nedejbože kdyby tam měl i Flash… SSD mu sice zrychlí start počítače a prohlížeče, ale až mu dojde RAM, začne to swapovat (sice na SSD, ale pořád je to pomalé).

Jako OS doporučuji nějakou odrůdu GNU/Linuxu pro běžné uživatele – Fedora, Ubuntu, Opensuse…

Nemusí být přímo z popelnice, ale určitě bych se zeptal po známých (případně v bazarech). Takový vyřazený počítač z nějaké firmy bude stát méně (možná i za odvoz) a výkon může být vyšší. Případně vzít dvě tři sestavy, ať máš náhradní díly, kdyby odešel třeba zdroj nebo deska.
Linux + gnome nebo kde si vezme max. 250 MB. Zbytek je pro cache disku a prohlížeče, takže 2GB je dost. Znám lidi téhle věkové kaegorie a ti mají puštěný prohlížeč, email a maximálně ještě skype nebo něco podobného. Když ti je 65+ tak už nezvládáš dělat 3 věci najednou. Takže 4 GB RAM je plýtvání a 8 totální pitomost. O lepším procesoru ani nemluvě. IMHO by stačil i trochu lepší ARM. HD video, internet a prohlížení fotek dneska zvládne i procesor za 500 dostatečně rychle.

« Odpověď #11 kdy: 31. 01. 2013, 21:00:33 »
Citace
O lepším procesoru ani nemluvě. IMHO by stačil i trochu lepší ARM. HD video, internet a prohlížení fotek dneska zvládne i procesor za 500 dostatečně rychle.

Opravdu video ve fullscreenu na linuxu zvládne nejlevnější procesor ?

3ugeene

« Odpověď #12 kdy: 31. 01. 2013, 21:10:48 »
1. necpete mu linux, kdyz ho mermomoci nechce - u starsi osoby se tomu nneni moc co divit.

2. za tu cenu bych osobne dedeckoj poridil netbook a ktomu soupnul externi monitor (pravda, tam by moc neslo treba youtube ve fullscreenu) a usb mys s klavesnici

jarin

« Odpověď #13 kdy: 31. 01. 2013, 21:20:24 »
Citace
O lepším procesoru ani nemluvě. IMHO by stačil i trochu lepší ARM. HD video, internet a prohlížení fotek dneska zvládne i procesor za 500 dostatečně rychle.

Opravdu video ve fullscreenu na linuxu zvládne nejlevnější procesor ?
Třeba nedávno na rootu recenzovaný MK802 má procesor (+ čip pro hw dekódování videa) do 500 a zvládne HD video. Samozřejmě to nezvládne procesor, ale speciální čip co procesoru vypomáhá. Nesmíš to brát úplně doslova. Dneska se zase vrací trend dělat počítače nemodulárně, takže se občas těžko rozhoduje, jak kterou část počítače nazvat.

Rovano

« Odpověď #14 kdy: 31. 01. 2013, 21:41:18 »
A nechceš koupit bazarovku ode mě? Má to všechno. Krom periferií(klávesnice, myš, monitor). Pořád se nemůžu dokopat to hodit na Aukro.
Athlon X2 2.1GHz 45W, Gigabyte G690 čipset(LPT,PS2,USB, atd), 4GB RAM 800MHz, Ati X1250(integráč na desce), mechanika DVD-asi ROM?, zdroj je nový se zárukou, skříň je taková ta stará s tlustýma plechama a HDD je tam IDE 40GB(Jinej už mi nezbyl.). Všechno je otestovaný, funkční. Youtube HD 720p v klidu. 1080p už je na hraně. Ale lze přetaktovat na 2.5GHz ;-) A pak to jede. Případně bych k tomu přihodil na VDPAU Nvidiu. IDE port na desce je 1, takže už je obsazenej(mechanika,hdd). Pak jsou tam volný SATA2. Kdybys měl zájem, napíšu přesnou konfiguraci a cenu. Mohu zaslat. Mám na to vypolstrovanou krabicu.