Sestava pro dědu

beer

• 729
    • Zobrazit profil
Re:Sestava pro dědu
« Odpověď #30 kdy: 01. 02. 2013, 11:56:25 »
co takhle nějaký tablet? zvládají to 2-3 leté děti, děda to zvládne taky. cenově kolem 5000, bez spousty práce se sestavováním. linux, i když ne úplně standardní, tam je taky :-) na surfování + občasné napsání emailu stačí, příp. i s externí klávesnicí. navíc je to snadno přenosné, funguje i jako fotorámeček..

Naprostá blbost. Staří lidi potřebují VELKÝ monitor a VELKOU klávesnici. Kromě toho už nemají tak přesné ruce, takže dotykové ovládání je pro ně zcela nevhodné.

Nový widle bych nekupoval, řekni nějakému vnukovi studentíkovi, ať dědovi dá licenci z DreamSparku (MDSNAA).

To je ale podvod, taková licence by byla neplatná, to už rovnou může mít warez.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #31 kdy: 01. 02. 2013, 12:30:35 »
Původně jsem nechtěl, ale přihodím něco od sebe.

Budu teď kupovat PC podobného typu, +- to nejlevnější, co jde sehnat, ale aby to trochu jelo. Bude to Ivy Bridge celer, 4GB RAM, 500GB disk.

Půjde na to nějaký Linux (nevím jaký, budu experimentovat, jako první Ubuntu LTS), protože u PC za cenu 5000 nehodlám dávat dalších 2500 za licenci systému.

Táta jede už dva roky na +- neaktualizovaných OpenSUSE a světe div se - vše jede stále v pohodě.

Ad. Windows (7) a viry - leží mi tu zrovna notebook "Zablokován policií České republik". Byl za NATem, uživatel nebyl admin, měl vše +- aktuální atd. Takže asi tak.

Ve zkratce - SSD ven, Seasonic zdroj, 4GB RAM a opřemýšlet o Ivy Bridge (vyjde to o cca 500-700 navíc kvůli na CPU a desce - já k tomu CPU vzal čipset B75 na doporučení). Celkově bys měl to mít levnější. Pokud nejsi limitovanej mITX deskou (jako jsem já), najdeš možná i levnější.

backup

« Odpověď #32 kdy: 01. 02. 2013, 12:37:20 »
nedovedu si predstavit, ze je dneska k sehnani board s LPT. Jestli ma nekdo infos, sem s tim. jestli je ta interface opravdu potreba, tak asi nezbyde nez nejaka PCI karta. Pak je treba zase PCI slot. My jsme to u nas vyresili tak, ze jsme koupili novoou tiskarnu. :-)

Rovano

« Odpověď #33 kdy: 01. 02. 2013, 12:38:37 »
Původně jsem nechtěl, ale přihodím něco od sebe.

Budu teď kupovat PC podobného typu, +- to nejlevnější, co jde sehnat, ale aby to trochu jelo. Bude to Ivy Bridge celer, 4GB RAM, 500GB disk.

Půjde na to nějaký Linux (nevím jaký, budu experimentovat, jako první Ubuntu LTS), protože u PC za cenu 5000 nehodlám dávat dalších 2500 za licenci systému.

Táta jede už dva roky na +- neaktualizovaných OpenSUSE a světe div se - vše jede stále v pohodě.

Ad. Windows (7) a viry - leží mi tu zrovna notebook "Zablokován policií České republik". Byl za NATem, uživatel nebyl admin, měl vše +- aktuální atd. Takže asi tak.

Ve zkratce - SSD ven, Seasonic zdroj, 4GB RAM a opřemýšlet o Ivy Bridge (vyjde to o cca 500-700 navíc kvůli na CPU a desce - já k tomu CPU vzal čipset B75 na doporučení). Celkově bys měl to mít levnější. Pokud nejsi limitovanej mITX deskou (jako jsem já), najdeš možná i levnější.
S B75 souhlasím. Pokud se najde v rozpočtu mezírka. Ale Ivy Bridge má smysl jen kvůli lepší grafice. Jinak je to pro něj zbytečný.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #34 kdy: 01. 02. 2013, 12:47:30 »
Já beru Ivy kvůli žravosti a teplotě. Nebude to tolik žrát a tím, že to nebude topit, nebude třeba to extra ofukovat a tím pádem nebude třeba to extra čistit a tím pádem to bude relativně bezúdržbový (o to mi jde ;-) ).

Já to budu mít v casu (Lian-Li PC-Q07), kde naproti chladiči bude větrák od zdroje = bude teplo vytahovat zdroj, takže na CPU nedám vůbec větrák. Nechám na tom boxovej chadič, ale z dob patice 775, takže ještě poctivej kus hliníku, ne tu srandu, co dávají dneska... Když bude problém, jistí to plastová flaška nasazená na box (tunel mezi boxem a zdrojem).

B75 mi bylo doporučeno kvůli Ivy. Zdražila se mi deska o 300 a CPU taky cca o 300. Ale investor to dá :-)

Pořádně to ještě promysli, ať pak něčeho nelituješ. Ať už HW nebo OS. Ať s tím do budoucna nemáš moc práce.

alfi

• 339
    • Zobrazit profil
« Odpověď #35 kdy: 01. 02. 2013, 13:28:00 »
Naprostá blbost. Staří lidi potřebují VELKÝ monitor a VELKOU klávesnici. Kromě toho už nemají tak přesné ruce, takže dotykové ovládání je pro ně zcela nevhodné.
ono ještě záleží, jestli je dědovi 60 nebo 80. já bych spíš tipoval to první :-)

alfi

• 339
    • Zobrazit profil
« Odpověď #36 kdy: 01. 02. 2013, 13:29:09 »
nedovedu si predstavit, ze je dneska k sehnani board s LPT. Jestli ma nekdo infos, sem s tim. jestli je ta interface opravdu potreba, tak asi nezbyde nez nejaka PCI karta. Pak je treba zase PCI slot. My jsme to u nas vyresili tak, ze jsme koupili novoou tiskarnu. :-)
co usb to lpt převodníky? škoda vyhazovat tiskárnu :-)

« Odpověď #37 kdy: 01. 02. 2013, 14:42:03 »
SSD ven v roce 2013? spadl jsi hlavou primo na beton? nebo jsi jen nikdy SSD nezazil?
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #38 kdy: 01. 02. 2013, 14:43:24 »
Já beru Ivy kvůli žravosti a teplotě.
jaky tam je v idle rozdil mezi SB a IB? 2W?
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #39 kdy: 01. 02. 2013, 15:00:47 »
to je jedno: Tenhle počítač je pro dědu a roli hrajou finance. Proč teda dávat SSD? Je to dost drahý a relativně malý. U dědy nesejde na tom, jak rychle se otevře prohlížeč, nepotřebuje ultra rychlý odezvy systému, boot za 2 sekundy a podobný vychytávky.

Dědové často jedou na tom, co se vyřadilo doma, takže cokoliv složenýho z nových dílu pro něj bude doslova dělo. Vidim to na využití počítačů doma. Ve špičce jedou dokonce na polovinu svýho výkonu! Když se na nich dělá běžně, tak 10% dosáhnout zřídkakdy.

Ad. SB vs. IB - proč bych měl dnes kupovat SB?

Jo, SSD jsem ještě nikde fachat neviděl, to jsi trefil :-) O přínosech vim, nevzdělanej nejsem. Ale prostě někde nemá cenu chodit s kanonem na vrabce...

PeterF

« Odpověď #40 kdy: 01. 02. 2013, 16:28:43 »
Ja som prednedavnom riesil podobny problem kupil som Thinkpad t61 aj s windows 7. cena okolo 5000czk. Ide vsetko svizne a dedko s babkou su viac spokojni.

beer

• 729
    • Zobrazit profil
« Odpověď #41 kdy: 01. 02. 2013, 18:11:43 »
to je jedno: Tenhle počítač je pro dědu a roli hrajou finance. Proč teda dávat SSD? Je to dost drahý a relativně malý. U dědy nesejde na tom, jak rychle se otevře prohlížeč, nepotřebuje ultra rychlý odezvy systému, boot za 2 sekundy a podobný vychytávky.

Dědové často jedou na tom, co se vyřadilo doma, takže cokoliv složenýho z nových dílu pro něj bude doslova dělo. Vidim to na využití počítačů doma. Ve špičce jedou dokonce na polovinu svýho výkonu! Když se na nich dělá běžně, tak 10% dosáhnout zřídkakdy.

Ad. SB vs. IB - proč bych měl dnes kupovat SB?

Jo, SSD jsem ještě nikde fachat neviděl, to jsi trefil :-) O přínosech vim, nevzdělanej nejsem. Ale prostě někde nemá cenu chodit s kanonem na vrabce...

SSD je dobré i kvůli spotřebě.

mvc

« Odpověď #42 kdy: 01. 02. 2013, 19:27:27 »
...
Nový widle bych nekupoval, řekni nějakému vnukovi studentíkovi, ať dědovi dá licenci z DreamSparku (MDSNAA).

To je ale podvod, taková licence by byla neplatná, to už rovnou může mít warez.

Jsem si jistý, že by to u soudu obstálo. "Podvod" je velmi silný výraz, které je pro tento případ zcela nevhodné a "warez" je jednoduše směšné. Najděte mi v licenci OS z Dream Sparku výslovně, že počítač s takovýmto systémem nemůže využívat nikdo jiný, než jeho vlastník, a můžeme se bavit dál. Protože zatím jsou to jen kecy...

Lukas

« Odpověď #43 kdy: 01. 02. 2013, 20:34:27 »
Citace
Jsem si jistý, že by to u soudu obstálo. "Podvod" je velmi silný výraz, které je pro tento případ zcela nevhodné a "warez" je jednoduše směšné. Najděte mi v licenci OS z Dream Sparku výslovně, že počítač s takovýmto systémem nemůže využívat nikdo jiný, než jeho vlastník, a můžeme se bavit dál. Protože zatím jsou to jen kecy...

Plýtvat časem na prohledávání textu licencí opravdu nehodlám, ale když jsem za svých studijních let MDSNAA využíval tak se při stahování zobrazí hláška že licenci je možné používat jen pro studijní učely osobou která ji stáhla. S tím, že pokud dotyčný studium ukončí, je licence platná dokud se neodinstaluje. Čili označení warez v případě že svou kopii nahraje student někomu jinému není směšné, ale naprosto přesné. Otázka je zda není ( asi je ) menší šance na odhalení, ale myslím že oba jsme natolik inteligentní že hádat se o skutkové podstatě je pod úroveň nás obou.

Rovano

« Odpověď #44 kdy: 02. 02. 2013, 09:50:49 »
Citace

Plýtvat časem na prohledávání textu licencí opravdu nehodlám, ale když jsem za svých studijních let MDSNAA využíval tak se při stahování zobrazí hláška že licenci je možné používat jen pro studijní učely osobou která ji stáhla. S tím, že pokud dotyčný studium ukončí, je licence platná dokud se neodinstaluje. Čili označení warez v případě že svou kopii nahraje student někomu jinému není směšné, ale naprosto přesné. Otázka je zda není ( asi je ) menší šance na odhalení, ale myslím že oba jsme natolik inteligentní že hádat se o skutkové podstatě je pod úroveň nás obou.
Odhlalení by neměl být problém. Určitě mají přesné statistiky. Ale házeli by si klacky pod nohy sami.