IT práce v Anglii

bbbb

Re:IT práce v Anglii
« Odpověď #60 kdy: 03. 02. 2013, 03:11:15 »
A vyplatí se to za ty peníze vůbec? Tolik si schopný programátor vydělá i u nás.

no ved prave ... ledaze by si tam isiel pre "zazitky" :) alebo pekne referencie do zivotopisu, ze si bol aj niekde inde ako na rodnej hrude

koss43

• 120
    • Zobrazit profil
« Odpověď #61 kdy: 03. 02. 2013, 09:28:54 »
Citace
Snizit svou cenu prace muzete, ale ne ze £45k na £20k rocne

Tady někteří experti tvrdili, že přijedete do UK a budete tam dělat práci prodavače za minimální mzdu což je tuším nějakých 12.000 nebo ještě míň. Já tu tvrdím, že za 5,5 libry na hodinu prodavače dělat nebudete! Pokud už budete mluvit děsně anglicky, nebudete nijak aklimatizovaní atd a nasadíte cenu 10 liber za hodinu, tak vám lidi budou rvát ruce, to si pište.

Samozřejmě dlouhodobě, třeba po roce co se aklimatizujete si můžete najít slušněji placenou práci. Zase tak horký jak tu mnozí píšou to v UK prostě není, IT expertů je nedostatek všude na světě a ani v UK nestojí pro firmy zástupy dobrých pracujících venku na chodníku co chtějí programovat, fakt ne. Stojí tam zástupy lidí co chtějí dělat nenáročnou administrativní práci, roznášet letáky nebo překládat zboží do přepravek, ale to je stejné i v ČR.

Mimo jiné, já se živím jako Linuxovej admin, což je podle mě easy job, protože Linux se moc s časem nemění! Ale když mě firmy přijímali v ČR, tak mi dávali různé testy v různých firmách, které byly na úrovni typu "jak vypíšete běžící procesy" atd... Prostě easy max., ale viditelně spousta lidí to nezvládlo, protože já ty jejich testíky dělal na 100%. Ono i v ČR, každej je expert na to jak nainstalovat Ubuntu  :), ale když dojde na lámání chleba a příkazovou řádku, tak je tu jen málo lidí, kteří umí!

V.M.

« Odpověď #62 kdy: 03. 02. 2013, 14:29:38 »
za minimální mzdu což je tuším nějakých 12.000
Podle cisel odhaduji, ze jste tu byl tak pred peti lety a odesel. Za tu dobu se situace zmenila. Pocet lidi, kteri prisli o praci byl velky a ceny prace v oboru sly dolu. Ostatne, vy jste si tim, ze jste presel od ceske firmy k zakaznikovi v UK usetril nejtezsi cast.

IT expertů je nedostatek všude na světě
Ano, expertu je nedostatek. Zalezi, koho do takove kategorie radite. Pokrocilejsich administratoru - Windows, Linux, Cisco, firewall, VoIP, VMWare, sitarina ci programatoru typu LAMP neni nedostatek, ostatne tihle lide nespadaji v soucasnosti do kategorie prace placene v rozsahu £40-50k.

Ono i v ČR, každej je expert na to jak nainstalovat Ubuntu  :), ale když dojde na lámání chleba a příkazovou řádku, tak je tu jen málo lidí, kteří umí!
Tohle neni expert nikde.

protože Linux se moc s časem nemění!
Plno lidi by vam ted reklo opak. Pokud administrujete RHEL a nesledujete vyvoj okolo, muzete mit takovy pocit.

V zasade neni mezi nami rozpor. Pokud umite trochu jazyk (a), neco umite a mate praxi - tedy jste expert (b), praci si najdete. Snizeni ceny s rozumen pomuze, ale od urcite miry se to ekonomicky nevyplaci a musite mit jinou motivaci.

Ono to vlastne ani neni tak slozite. Situace tu je podobna jako v CR, jen s tim ze vase sance jsou z titulu cizince bez jazyka horsi nez doma. Pokud je v CR o vas zajem, nemate problem s praci, praci v UK si najdete. Pokud v CR spise prezivate, nabidek nic moc, je velkou iluzi si myslet ze v UK to bude lepsi, je to presne naopak.

koss43

• 120
    • Zobrazit profil
« Odpověď #63 kdy: 03. 02. 2013, 15:45:31 »
Citace
Podle cisel odhaduji, ze jste tu byl tak pred peti lety a odesel. Za tu dobu se situace zmenila. Pocet lidi, kteri prisli o praci byl velky a ceny prace v oboru sly dolu. Ostatne, vy jste si tim, ze jste presel od ceske firmy k zakaznikovi v UK usetril nejtezsi cast.

Jj, přibližně 5 let nazpět, omlouvám se jestli je to nějak hodně neaktuální.

Citace
Pokrocilejsich administratoru - Windows, Linux, Cisco, firewall, VoIP, VMWare, sitarina ci programatoru typu LAMP neni nedostatek

Jsem vážně chvíli uvažoval, jestli jste nečetl moje CV, protože tohle jsou zrovna všechno technologie, které ovládám a specializuji se na ně :)

Citace
Plno lidi by vam ted reklo opak. Pokud administrujete RHEL a nesledujete vyvoj okolo, muzete mit takovy pocit.

Opět jste trefil hřebíček na hlavičku, administruji RHEL :) Jediné co se pro mě změnilo v Linuxu byl nástup virtualizačních technologií jako KVM. Ale i tak by mě zajímalo co se nějak hodně změnilo, já se teprve před nedávnem dozvěděl, že existuje něco jako Kernel 3.0 a nijak mě ta neznalost neomezovala. S tím vývojem jsem to myslel tak, že zatímco ve Windows je změn hafo, tak v Linuxu prostě najednou nenastoupí dotykové ovládání tabletem a Metro styl. V další verzi (Kernel 3.0) se zase přihlásím do Bash a napíšu ps -aux, jako píšu už nějakých 10 let...

« Odpověď #64 kdy: 03. 02. 2013, 16:02:00 »
Ale i tak by mě zajímalo co se nějak hodně změnilo, já se teprve před nedávnem dozvěděl, že existuje něco jako Kernel 3.0 a nijak mě ta neznalost neomezovala. S tím vývojem jsem to myslel tak, že zatímco ve Windows je změn hafo, tak v Linuxu prostě najednou nenastoupí dotykové ovládání tabletem a Metro styl.
Jé, kdyby to byla jenom změna ovládání a styl :) Spíš Linux prodělává co rok změny na úrovní XP->Vista :)
Těch příkladů by mohlo být milion. Z těch, o kterých se přímo tady mluví např. "UsrMove",  systemd, NetworkManager, různé čachry s audiem, filesystémy, lvm (http://www.redhat.com/archives/rhl-list/2009-May/msg00565.html :) ), ...

V další verzi (Kernel 3.0) se zase přihlásím do Bash a napíšu ps -aux, jako píšu už nějakých 10 let...
Což ovšem nemusí platit, když napíšeš ifconfig :)

V.M.

« Odpověď #65 kdy: 03. 02. 2013, 18:48:46 »
Jj, přibližně 5 let nazpět, omlouvám se jestli je to nějak hodně neaktuální.
Prislo mi, ze jste odesel pred "credit crunch", tedy tak pred peti lety.

Citace
Pokrocilejsich administratoru - Windows, Linux, Cisco, firewall, VoIP, VMWare, sitarina ci programatoru typu LAMP neni nedostatek
Jsem vážně chvíli uvažoval, jestli jste nečetl moje CV, protože tohle jsou zrovna všechno technologie, které ovládám a specializuji se na ně :)
Necetl, ale to je vicemene bezne dostupny standard. Pokud jste spicka ve dvou trech zminenych oblastech, a prokazete schopnost samostatne prace, nemel byste asi problem s praci.

Opět jste trefil hřebíček na hlavičku, administruji RHEL :) Jediné co se pro mě změnilo v Linuxu byl nástup virtualizačních technologií jako KVM. Ale i tak by mě zajímalo co se nějak hodně změnilo, já se teprve před nedávnem dozvěděl, že existuje něco jako Kernel 3.0 a nijak mě ta neznalost neomezovala.
 S tím vývojem jsem to myslel tak, že zatímco ve Windows je změn hafo, tak v Linuxu prostě najednou nenastoupí dotykové ovládání tabletem a Metro styl. V další verzi (Kernel 3.0) se zase přihlásím do Bash a napíšu ps -aux, jako píšu už nějakých 10 let...
Rikam, "enterprise" RHEL admin. Na desktopu pouziva nejspise Windows, takze ho Linux desktop nepaly, ostatne co s nim na serveru, vyvoj nesleduje, nenauci se vice nez je potreba a az prijde RHEL 7, a on zjisti ze nic nefunguje, douci se par nejbeznejsich postupu jak udelat to ci ono. Bez urazky, chapu to, takhle funguje plno lidi, ale spicka je jinde a tam potrebujete znat vice nez bash.

Opet se dostavame jinam.

Ondra N.

« Odpověď #66 kdy: 04. 02. 2013, 12:57:24 »
Martine,
sorry uplne mi vypadlo ti napsat, jak jsem sliboval, takze tady mas moji osobni zkusenost.

Sehnat praci v UK na dalku (tj. jeste z CR) se ukazalo byt velky problem - sice jste uspesne absolvovali telefonicky pohovor, nasledovany online testem + jeste online resenim zadane ulohy a vysvetlovani vasich myslenkovych pochodu pri reseni na google hangoutu, ale o dostaveni se na nasledny osobni pohovor do sidla firmy se nedebatuje - coz byla prvni vec, ktera me prekvapila, jelikoz dosud jsem mel zkusenost, ze pohovory se bezne daji zvladnout i jako 'videokonference'.

Takze jsem se bez prace vydal do Londyna. Naprosta vetsina inzeratu na praci jde pres nejakou 'recruitment agency', pokud narazis primo na inzerta IT firmy, tak mas docela stesti. Takze pocitej, ze vsechno hrozne trva - nez se dostane tvoje CV pres recruitera, od nej potom k firme, tam jeho schvalenim, kontaktovanim te, coding test, phone interview, domluveni osobniho pohovoru... Hlavne rozjezd je pomaly, tj. doba od vystaveni tveho CV na anglickych strankach s nabidkami prace ci odepsani na hromady inzeratu do domluveni prvniho pohovoru je dlouha. Potom uz to slo raz na raz - pohovor kazdy den, ale prvni temer dva tydny nic. Ja jsem byl stastny jako blecha, kdyz jsem po trech tydnech od prijezdu do UK zacal pracovat na pozici po jake jsem touzil.

S platy uz to zde neni tak slavne, jako byvalo pred lety, udajne hlavne zivotni naklady v posledni dobe hodne stopli/stoupaji. Programator bez zkusenosti nemuze chtit vice nez 25k rocne, s 1-3 roky komercnich zkusenosti okolo 30-35k.

Dobra anglictina me ani nenapadla rozebirat - to je snad samozrejmost. Vyplati se na pohovory opravdu dobre pripravit - lze najit spoustu tipu, jake otazky byvaji pri pohovorech (at uz obecne, tak treba konkretni ohledne napr. javy). Ale zakladem je kvalitne zpracovane CV. Nejlepe upravene podle kazdeho inzeratu, nejde jen tak sednou a napsat univerzalni CV, je to vicemenne 'iterativni a inkrementalni proces', pokazde jsem dostal tip ci napad jak na nem neco vylepsit - to je vlastne tva vstupenka k pohovorum.

Nedostatek kvalitnich developeru (a QAcek jeste vic) je velky - v me firme se snazime uz 3 mesice najmout nekoho dalsiho na pozici java developera, ale na zaklade CV (ktere uz jsou protridenne recruiterem!) a prvniho online coding testu si na pohovor pozveme 1-2 cloveka z 10 - tedy umrtnost uz po prvnim kontaktu je vysoka - vyplati se tedy investovat cas nad tvorbou opravdu kvalitniho CV. Pokud ovsem nemas prakticke zkusenosti, tak toho asi moc nevykouzlis.

Kdybych ja ted byl po bakalari a mel se rozhodovat jestli pokracovat na Mgr/Ing studium, tak bych do toho nesel - az na nekolik opravdu prestiznich pozic(kde je ti ale ceska skola stejne k nicemu - diploma from 'redbrick' university required) se temer nikdo nediva na to, jestli jsi Mgr/Ing nebo 'jen' Bc. V uk stejne vetsina studentu na Masters nepokracuje.

V.M.

« Odpověď #67 kdy: 04. 02. 2013, 15:15:53 »
Sehnat praci v UK na dalku (tj. jeste z CR) se ukazalo byt velky problem - sice jste uspesne absolvovali telefonicky pohovor, nasledovany online testem + jeste online resenim zadane ulohy
Presunem do UK, s anglickym telefonnim cislem a adresou, se vam zvysuji sance a to vyrazne.

Naprosta vetsina inzeratu na praci jde pres nejakou 'recruitment agency',
Tam je treba si uvedomit, ze recruiter nepracuje ve vasem zajmu, ale ve svem zajmu a snazi se umistit co nejvice lidi. Coz praxi znamena, ze se vas muze snazit nacpat do horsiho jobu, i kdyz ma i lepsi pozice - tam nacpe nekoho jineho, kdo rezolutne nechce do predchozi pozice. To se deje bezne, stejne jako fake nebo obecne inzeraty, ale pak - tohle misto je jiz obsazene, mame vsak neco jineho. Je treba byt opatrny, zmrdu je tu dost.

pokud narazis primo na inzerta IT firmy, tak mas docela stesti.
Je dobre si najit firmy v oblasti a zaslat spekulativni zadost o praci.

Takze pocitej, ze vsechno hrozne trva
Kdyz oslovujete vice firem a clovek si vybira, muze vse trvat 4-8 tydnu, vyplatu dostanete po mesici, z toho vyplyva mit penize minimalne na tri mesice.

zakladem je kvalitne zpracovane CV.
Ted jen vedet, co to je. Urcite to nesmi byt dlouhe, to nikdo necte. Musi tam byt klicova slova - ta co hledaji v inzeratu a strucne presvedcive podana praxe. Musi to byt take bez chyb, radsi mene nez vice a kontrola rodilym mluvcim se hodi.

se temer nikdo nediva na to, jestli jsi Mgr/Ing nebo 'jen' Bc.
Zalezi spise na pozici. Pro standardniho kodera vam staci Bc, pro neco "advanced" MSc, klidne si reknou i o minimalni uroven a pro R&D casto i PhD. Ale vzdy plati, ze formalni titul vam jen muze otevrit dvere, nic nezajisti a temer vzdy lze jeden stupen kompenzovat dobrou praxi.
Ohledne redbricks, jsme na tom lepe nez mistni s tituly ze spatnych univerzit, nebot nase skoly neznaji, takze jsou sice podezdrivavejsi, ale vyzkousi si vas.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #68 kdy: 04. 02. 2013, 17:33:04 »
to koss43:
Muzes nejak vice rozebrat svou zkusenost na pozici admina mysleno tvuj background, znalosti a zkusenosti pripadne certifikace etc. predtim nez si se rozhodl vyrazit ven, prvni kroky tam, hledani prace, srovnani podminek v CR-tam, pristup kolegu ostatnich, vlastni postrehy, co ti to dalo, vzalo a tak vseobecne. Zajima me vsechno :) Ja mam velice podobnou zkusenost jako popisujes z Irska, kde jsem zil delsi dobu dale pak spoustu zprostredkovane z UK, nicmene vseobecne muzu s cistym svedomim rici, ze clovek ktery, dle tve definice
Citace
a skutecne umi technologie pouzivat by problem s praci mit nemel. Je ovsem dost osemetne, co znamena "pokrocilejsi administrator".

to V.M.
Citace
Presunem do UK, s anglickym telefonnim cislem a adresou, se vam zvysuji sance a to vyrazne.
Nelze nesouhlasit, ale nektere velke firmy jako IBM, DELL, Microsoft se vyplati kontaktovat klidne lokalne. Jak jsem jiz drive uvedl, napr. Dublinu poradali pravidelne dny otevrenych dveri a jsou celkove dosti otevreni novym lidem. Pravdou je, ze do zacatku to neni financne zadnej Hollywood ale praxe je to skvela a navic do vas dost narvou ruznymi skolenimi, ubytovanim etc.

Citace
Tam je treba si uvedomit, ze recruiter nepracuje ve vasem zajmu,
to je jako rict, ze MHD nepracuje v nasem zajmu, protoze se snazi prepravit co nejvice lidi a jeste navic v ukrutnem nepohodli a chteji za to platit. V zajmu kazdeho uchazece je samozrejme najit praci stejne tak jako u cestujiciho dopravit se z mista A do mista B. Ucel sveti prostredky a zejmena pro zacinaji uchazece o praci je lepsi vrabec v hrsti, nezl-li holub na strese. Nadrzovani, korupce a uprednostnovani bude vsude a vzdy v jakemkoliv oboru lidskych sluzeb v civilizovanem svete. A navic ten pokus uchazece v drtive vetsine nic nestoji.

Citace
Je dobre si najit firmy v oblasti a zaslat spekulativni zadost o praci.
Tohle je super rada, ale je treba mit opravdu na prvni pohled zajimave CV. Da se jak zaslat emailem, nebo primo zajit na misto a vyzadat si nekoho z HR etc. nekolikrat se mi stalo ze se mi ozvali z mista kam jsem daval zivotopis pred x lety. V CR se mi to nikdy nestalo.

Jinak celkove co se toho CV tyka tak vrele doporucim s mirou prehanet u CV zasilanych do agentur, jinak bude zadatel vzdy odsunut na druhou kolej za polaka vypravece, kteri jsou v cucani si cehokoliv z prstu bezkonkurencni a v realnem provozu nepouzitelni. V realu to pak vypada tak, ze oni se na pohovor dostanou a vy ne a dostat se tam je zaklad uspechu.

V.M.

« Odpověď #69 kdy: 04. 02. 2013, 18:50:19 »
Je ovsem dost osemetne, co znamena "pokrocilejsi administrator".
Urcite ten, co se naloguje to toho kernelu 3.0.

to je jako rict, ze MHD nepracuje v nasem zajmu,
Je treba si uvedomit, ze recruiter pracuje ve svem zajmu a vas a jeho zajmy se nemusi vzdy plne kryt. On ma X lidi a Y firem a snazi se jich nejvice umistit a nejoptimalnejsi kombinace pro nej nemusi byt optimalni pro vas jako uchazece, ani pro firmu. Pokud mu firma nabidne lepsi bonus, klidne vam zataji ze ma i jinou praci, ktera vyhovuje lepe vam, a ti velci headhunteri umistuji prubezne desitky lidi.

s mirou prehanet u CV
S mirou. To trapne ticho, kdyz se vas ptaji na neco, co podle CV znate, je obvykle konecna.

miestnydedinskyidiot

« Odpověď #70 kdy: 04. 02. 2013, 21:40:39 »
ake ma sance priemerny "skusenejsi" (vie si nainstalovat aj vindows a odklikat ubuntu :), podla popisov v inych komentaroch expert musi vediet velke mnozstvo veci a musi mat na to certifikat takze podla toho usudzujem ze taky "skusenejsi uzivatel" je asi tak niekto kto sa len vyzna) uzivatel starsieho veku 30~35, s praxou ako servisny technik PC v zahranici ? lamana anglictina included (ruky nohy pomozu)

nemyslim konkretne UK ci US , ale napr spominana skandinavia , nemecko , rakusko , svicari, island (treba na islande prax z kompilovania ryb ?, tam sa neak IT znaly nehrnu tak nemam predstavu ci tam vobec okrem rybolovu aj nieco prosperuje)

a ak UK tak ako velmi sa lisi rozdiel ponuk a poziadavok ci mnozstvo konkurencie napr londyne a dubline ci londyn a edinburg ci londyn a dublin a edinburg pripadne ako je na tom ostatok UK (vynimajuc londyn)

myslite ze v azii by som mal sancu ? :)

Jiri Novak

« Odpověď #71 kdy: 04. 02. 2013, 22:11:56 »
Taky jsem uvazoval ze zkusim praci v zahranici ale co sem se tak dival na platy v Anglii v mem oboru (ABAP) tak to neni zadna financni nirvana. Kdyz zapocitam vyssi zivotni naklady + dane + clovek opusti svoji milovanou zemicku :D tak bych sice vydelal o neco vic nez mam tady  ale celkove nevidim moc duvod. Nejvetsi vyhodu bych spis videl v tom ze se clovek poradne nauci anglicky. Co se tyce technologie tak si nemyslim ze tam maji neco co my tady nemame (zase mluvim o mem oboru SAP).   

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #72 kdy: 04. 02. 2013, 23:41:11 »
to Jiri Novak:
Nevim jak jsi na tom financne ty takze tezko posoudit, ale zrovna SAP je v Irsku celkem dosti vyhledavanej a rekl bych ze celkem slusne placenej na to, ze vetsina lidi co jsem kdy potkal v oboru o tom nemela ani paru. Samozrejme ze ne vsichni jsou zrejme takovy lamy. Treba SAP v irsku bud primo outsourceoval techniky ci podporu a nebo primo spolecnosti hledali lidi se SAP experience. Nevim teda jak dnes.

to miestnydedinskyidiot:
Otevrene velmi nizke a spise na pozice podpory pri trose stesti by to treba mohlo stacit i kdyz s odrenyma usima. Spousty lidi ze zminovanych zemi znam osobne a odesli prave do anglie ci irska at uz z duvodu nedostatku pracovnich mist, penez a nezridka vysokych zivotnich nakladu. Napr Switzerland je hodne drahy na zivot celkove. Ve vsech techto zemich narazis na obrovskou jazykovou barieru az na svedsko, kde anglicky mluvi kde kdo lepe nez rodili mluvci.

Co se tyce toho rozdilu tech metropoli tak kazda je dosti specificka. Skoti a severni irove maji dost tezkej akcent a casto si nerozumi navzajem, nemyslim si ze by to byly zrovna snadne destinace pro zacatek a clovek by to mel daleko tezsi. Ja ze zkusenosti vim, ze irove jsou daleko privetivejsi a otevrenejsi narod nez anglicane a radi mezi sebe vezmou nove lidi i cizince. Navic treba zrovna Dublin, Limerick, Cork ci treba Galway jsou obsypany firmamy typu IBM, DELL, Microsoft, Intel, Apple, Google etc. resici vsechny mozne obory cinnosti od vyvoje pres technickou podporu ci prodej. Je to celkem logicka destinace, vzhledem k jejich postaveni vuci evrope a USA. Je pravda ze spousta firem uz odsud odesla na vychod do polska madarska protoze jim skoncily danove prazdniny nicmene v drtive vetsine se jednalo o nekvalifikovane pozice, na ktere byl nejvetsi naval, protoze nejcasteji do zahranici nechodili lide zkuseni a schopni ale lide neschopni s vidinou lepsiho prijmu. Tem uz dneska psenka nekvete a tak se rika, ze prace neni, ale neni tomu tak, po kvalifikovane pracovni sile je poptavka stale velika, jen si budete muset zvyknout na to, ze vas bude casteji obsluhovat v hospode ci obchode domorodec, nezli sexy slovenka nebo natvrdla polka.

V.M.

« Odpověď #73 kdy: 05. 02. 2013, 00:58:44 »
severni irove maji dost tezkej akcent
A hlavne ze ta jizni republikanska cast ho vubec nema, ze?

a casto si nerozumi navzajem,
Asi jako prazak s ostravakem.

ze irove jsou daleko privetivejsi a otevrenejsi narod nez anglicane a radi mezi sebe vezmou nove lidi i cizince.
V Galway jsem byval sluzebne casto, s Paddies se dobre chlasta, ale hure pracuje. Irove totiz nejsou stejne nic jineho nez sedlaci po refactoringu, kterym strycek z ameriky poslal prachy  ;D.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #74 kdy: 05. 02. 2013, 09:38:37 »
to V.M.
Citace
V Galway jsem byval sluzebne casto, s Paddies se dobre chlasta, ale hure pracuje. Irove totiz nejsou stejne nic jineho nez sedlaci po refactoringu, kterym strycek z ameriky poslal prachy  ;D.
Presne muj nazor, tim snazsi je sehnat praci pokud clovek neco doopravdy umi a jeste na vas budou obdivne koukat. Zejmena mne na nich bavi, jak instalateri jezedeji v kvadrech a lidi jsou ochotny platit pres 100 ecek za vymenu zarivky, kterou navic mate vlastni.

Citace
A hlavne ze ta jizni republikanska cast ho vubec nema, ze?
Tak akcent ma kazda zeme ba i mesto, nicmene severni irsko a skotsko v tomto umeji byt celkem extremni. Neni to ani tak zle u tech vycestovalych co uz se aklimatizovali nebo jsou zvykli, ale napriklad oblast okolo Derry nebo i Glasgow.
Jenom u tech Iru musi byt clovek ve strehu, casto totiz neco mlekotaj ze jim neni rozumet a clovek si nejdrive mysli ze neumi anglicky, pak ze maj hroznej akcent a nakonec se dozvi ze mluvi irsky:/ Secteno podtrzeno, pokud clovek nepojede hned ze zacatku zit na aranske ostrovy tak je irskej prizvuj snadno odchytitelnej i pro zacatecnika. Navic se mistni s cizincema dost krotej.