Martine,
sorry uplne mi vypadlo ti napsat, jak jsem sliboval, takze tady mas moji osobni zkusenost.
Sehnat praci v UK na dalku (tj. jeste z CR) se ukazalo byt velky problem - sice jste uspesne absolvovali telefonicky pohovor, nasledovany online testem + jeste online resenim zadane ulohy a vysvetlovani vasich myslenkovych pochodu pri reseni na google hangoutu, ale o dostaveni se na nasledny osobni pohovor do sidla firmy se nedebatuje - coz byla prvni vec, ktera me prekvapila, jelikoz dosud jsem mel zkusenost, ze pohovory se bezne daji zvladnout i jako 'videokonference'.
Takze jsem se bez prace vydal do Londyna. Naprosta vetsina inzeratu na praci jde pres nejakou 'recruitment agency', pokud narazis primo na inzerta IT firmy, tak mas docela stesti. Takze pocitej, ze vsechno hrozne trva - nez se dostane tvoje CV pres recruitera, od nej potom k firme, tam jeho schvalenim, kontaktovanim te, coding test, phone interview, domluveni osobniho pohovoru... Hlavne rozjezd je pomaly, tj. doba od vystaveni tveho CV na anglickych strankach s nabidkami prace ci odepsani na hromady inzeratu do domluveni prvniho pohovoru je dlouha. Potom uz to slo raz na raz - pohovor kazdy den, ale prvni temer dva tydny nic. Ja jsem byl stastny jako blecha, kdyz jsem po trech tydnech od prijezdu do UK zacal pracovat na pozici po jake jsem touzil.
S platy uz to zde neni tak slavne, jako byvalo pred lety, udajne hlavne zivotni naklady v posledni dobe hodne stopli/stoupaji. Programator bez zkusenosti nemuze chtit vice nez 25k rocne, s 1-3 roky komercnich zkusenosti okolo 30-35k.
Dobra anglictina me ani nenapadla rozebirat - to je snad samozrejmost. Vyplati se na pohovory opravdu dobre pripravit - lze najit spoustu tipu, jake otazky byvaji pri pohovorech (at uz obecne, tak treba konkretni ohledne napr. javy). Ale zakladem je kvalitne zpracovane CV. Nejlepe upravene podle kazdeho inzeratu, nejde jen tak sednou a napsat univerzalni CV, je to vicemenne 'iterativni a inkrementalni proces', pokazde jsem dostal tip ci napad jak na nem neco vylepsit - to je vlastne tva vstupenka k pohovorum.
Nedostatek kvalitnich developeru (a QAcek jeste vic) je velky - v me firme se snazime uz 3 mesice najmout nekoho dalsiho na pozici java developera, ale na zaklade CV (ktere uz jsou protridenne recruiterem!) a prvniho online coding testu si na pohovor pozveme 1-2 cloveka z 10 - tedy umrtnost uz po prvnim kontaktu je vysoka - vyplati se tedy investovat cas nad tvorbou opravdu kvalitniho CV. Pokud ovsem nemas prakticke zkusenosti, tak toho asi moc nevykouzlis.
Kdybych ja ted byl po bakalari a mel se rozhodovat jestli pokracovat na Mgr/Ing studium, tak bych do toho nesel - az na nekolik opravdu prestiznich pozic(kde je ti ale ceska skola stejne k nicemu - diploma from 'redbrick' university required) se temer nikdo nediva na to, jestli jsi Mgr/Ing nebo 'jen' Bc. V uk stejne vetsina studentu na Masters nepokracuje.