Zdravím všechny, i ty podobně postižené.
Už 8 let používám výhradně linux, střídám distribuce Ubuntu a Fedora, podle nálady a počasí :-)
Z mého okolí se na mě stupňují tlaky na zavedení a používání skype. čemuž se vyhýbám, tím spíš po tom co ho začal pást mrtvosoft.
* Existuje třeba nějaké proxy mezi skype a nějakým otevřeným protokolem?
* Máte někdo zkušenosti s nějakým kontainerem pro takovéto aplikace? jakým? něco prosím doporučte.
* Existuje nějaký obecný způsob jak v linuxu pouštět nedůvěryhodné aplikace tak abych je měl pod kontrolou? abych jim každý přístup k prostředkům musel explicitně předem povolit třeba nějakým config-souborem nějakého supervisoru který by je zastavil v příadě že by přistoupily k nepovolenému prostředku?
Trochu jsem googlil a dozvěděl jsem se že něco z toho co si představuji umí chroot, tak jsem si ho trochu nastudoval, dospěl jsem tak daleko že v ubuntu mám chroot a v něm debian :-) Bohužel jen CLI (Command Line Interface), pro CLI ale bohužel skype není, kdyby byl tak bych si to proxy možná i vytvořil sám :-) V každém případě neumím tomu vnitřnímu prostředí propojit grafiku a zvuk, což skype potřebuje.
Existuje nějaké jiné řešení? nejlépe jednodušší?
Dík předem za všechny nápady, nápovědy a doporučení (kromě léčby paranoi :-)).