nechci se vam michat do debaty, sam jsem zacatecnik, asi to myslite dobre, ale pokud nekdo je zacatecnik a chce jen zakladni znalosti linuxu, tak bych rozhodne neradil gentoo - to ho akorat odradi, metoda pokus-omyl je dost casove narocna. Nejefektivnejsi je vzit si nejakeho sikovneho ziveho ucitele linuxu (klidne si zaplatit treba 40 hodin). Koukat nekomu pod ruce, mit moznost se individualne ptat cemu zrovna nerozumim, co potrebji ukazat, vysvetlit kam se proc leze, co se jak dela a proc ... Pokud by mel "si na vsechno prijit sam" volil bych presne opacny postup, od jednodussiho ke slozitejsimu a postupne vice do hloubky .. zacal bych na ubuntu tak vikend se rozkoukat a ziskat optimismus ze "to funguje" a ja "to umim". Pak bych si tak mesic hral s debianem a koupil (stahnul) par prirucek k Linuxu od O´Reilly treba Running Linux a zacal se pomalounku rozkoukavat ... teprve casem bych si jako konicek treba zacal zkouset to gentoo abych postupne vnikal cim dal vic do hloubky a k podstate ... ale jak rikam koupil bych si ziveho ucitele linuxu, za tech 10.000,- Kc co bych za nej dal imho k nezaplaceni ... i kdyby jsme meli konverzovat pres Skype resp. mi ukazoval jak na co pres vzdalenou plochu na mem pc k mym dotazum .. nejdriv bych si ale hlavne poradne zjistil **jake konkretni znalosti*** se po mne budou chtit - naprosot presna a konkretni predstava co musim umet ...