Co je to základní znalost Linuxu?

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
Re:Co je to základní znalost Linuxu?
« Odpověď #45 kdy: 25. 01. 2013, 13:44:05 »
to j:
Citace
Myslis to jedno odpoledne?
BFU tomu neni ochoten obetovat ani deset minut. Jakmile budes ochoten se patlat jedno odpoledne s gentoo, ktery stejne nakonec smazes a vratis si tam vidle, protoze ani poweruser nedokaze za jedno odpoledne nakonfigurovat gentoo tak, aby bylo pouzitelny k potrebam koncaka se vsim vsudy a to i treba proto, ze kompilace nejakej cas stoji.

Citace
Mno vidis, tak schvalne, takova trivialitka, jako spravne BFU si nainstalim rekneme ubuntu ... a ted zjistim, ze potrebuju mi spusteny trebas sshd ... jak jako BFU zjistim, jak to udelat, kdyz vlastne ani nevim co chci udelat? V gentoo, kdyz projdu instalaci, tak vim, ze se pouziva rc-config add/dell sshd default a pripadny rucni spusteni udelam /etc/init.d/sshd start
Ty se v tom protireceni primo vyzivas, nejdrive jako BFU zjistis, ze potrebujes SSH a v zapeti nevis co chces udelat?
Pokud mam ubuntu a zjistim ze potrebuju ssh tak zkusim treba google -> "ubuntu sshd instalace" a vyjede mi http://wiki.ubuntu.cz/ssh#instalace_ssh_serveru kde si najdu co a jak a k cemu to vlastne vubec je i s jednotlivyma featurama, coz pri copy-paste instalaci gentoo proste nevis, nehlede na to, ze si to pote, co uz system mas nainstalovany, ani nepamatujes.

Tady nikdo nezpochybnuje prinos gentoo, pokud je clovek poweruser nebo vyse, ale je holej nesmysl, chtit po beznym koncakovi instalovat gentoo a uz vubec ne za odpoledne. Rad bych taky upozornil na fakt, ze slova BFU a poweruser jsou vzjemne antonyma.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #46 kdy: 25. 01. 2013, 14:08:11 »
Gentoo za odpoledne dá jen ten, kdo ho už několikrát instaloval a kdo na to má dostatečně silnou mašinu (třeba já :-D ).

Naprostej nováček (ještě navíc i Linuxovej nováček obecně) si na to musí vyhradit alespoň jeden víkend a počítat s tím, že to bude dost maso...

Nejpodstatnější je první boot do vlastního jádra. Všechno poté je už brnkačka.

Důležitý je vědět jak udělat právě jádro, nezapomenout na SCSI disk (+ k tomu samozřejmě dnes SATA disk) a síťovku. Ostatní je pro první boot víceméně nepodstaný, s tím se dá hejbat kdykoliv potom...

Pamatuju si, jak jsem první jádro nechal připravit pomocí genkernel a kompilovalo se asi 2 hodiny a nefungovalo :-D Zkopíroval jsem konfiguraci od kamaráda, trochu poupravil a od tý doby jedu v pohodě.

tom76

« Odpověď #47 kdy: 25. 01. 2013, 18:24:57 »
Tak zítra se na to vrhnu...po projetí handbooku nepředpokládám, že to zvládnu za jeden den, proto se ptám dá se nějak instalace přerušit a potom od toho místa pokračovat? Jinak k té pozici, hlavní náplní práce bude podpora uživatelů tzn. pošlou mi maila, že jim něco nejede a já to musím vyřešit.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #48 kdy: 26. 01. 2013, 09:59:21 »
No vzhledem k faktu ze delas temer vsechno manualne tak bez problemu si muzes zacinat a koncit jak se ti zachce. Rozhodne si ale kup hromadu kafe a priprav ranec filmunebo radeji serialu, protoze tak polovinu "Tak jde cas" u toho das pri kompilacich urcite.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #49 kdy: 28. 01. 2013, 11:16:19 »
Je po víkendu, tak jak? :-)

3ugeene

« Odpověď #50 kdy: 28. 01. 2013, 22:21:10 »
asi ste mu nemeli cpat to gentoo

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #51 kdy: 29. 01. 2013, 09:37:55 »
Naopak, až se za měsíc ozve, ještě nám poděkuje ;D

robert

« Odpověď #52 kdy: 30. 01. 2013, 16:04:56 »
nechci se vam michat do debaty, sam jsem zacatecnik, asi to myslite dobre, ale pokud nekdo je zacatecnik a chce jen zakladni znalosti linuxu, tak bych rozhodne neradil gentoo - to ho akorat odradi, metoda pokus-omyl je dost casove narocna. Nejefektivnejsi je vzit si nejakeho sikovneho ziveho ucitele linuxu (klidne si zaplatit treba 40 hodin).  Koukat nekomu pod ruce, mit moznost se individualne ptat cemu zrovna nerozumim, co potrebji ukazat, vysvetlit kam se proc leze, co se jak dela a proc ... Pokud by mel "si na vsechno prijit sam" volil bych presne opacny postup, od jednodussiho ke slozitejsimu a postupne vice do hloubky .. zacal bych na ubuntu tak vikend se rozkoukat a ziskat optimismus ze "to funguje" a ja "to umim". Pak bych si tak mesic hral s debianem a koupil (stahnul) par prirucek k Linuxu od O´Reilly treba Running Linux a zacal se pomalounku rozkoukavat ... teprve casem bych si jako konicek treba zacal zkouset to gentoo abych postupne vnikal cim dal vic do hloubky a k podstate ... ale jak rikam koupil bych si ziveho ucitele linuxu, za tech 10.000,- Kc co bych za nej dal imho k nezaplaceni ... i kdyby jsme meli konverzovat pres Skype resp. mi ukazoval jak na co pres vzdalenou plochu na mem pc k mym dotazum .. nejdriv bych si ale hlavne poradne zjistil **jake konkretni znalosti*** se po mne budou chtit - naprosot presna a konkretni predstava co musim umet ...

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #53 kdy: 30. 01. 2013, 16:25:26 »
Tazatel pravděpodobně začne každým dnem pracovat jako Gentoo admin, tudíž si mysím, že hození do vody "a plav" není marné. Tady se může kdykoliv zeptat, ale jakoby se po něm slehla zem...

randolf

« Odpověď #54 kdy: 30. 01. 2013, 20:05:08 »
Chalpi, on psal ze Gentoo pouziva ta firma, nikdo mu ho tady nenutil. Je to pozadavek jeho potencialniho zamestnavatele. Krome toho ale souhlasim, ze na "intenzivni vyuku metodou hozeni do vody" (tedy metody kterou bych doporucil hlavne inteligentnim a alespon do jiste miry nadanym) je podle mne gentoo opravdu velmi vhodne. Donuti te systemu rozumnet, ne jen nasledovat navody, ktere jsou mimochodem vyborne. Komunita Gentoo je pratelska a rozsahla. System je relativne cisty a prehledny.