GRUB na druhém disku při RAID 1

ZAJDAN

• 2 060
    • Zobrazit profil
GRUB na druhém disku při RAID 1
« kdy: 19. 01. 2013, 12:26:24 »
ahojte,
vždy jstem zastával klasické zálohování, ale nadešel čas nasazovat i mimo to RAIDy. Řeším nyní problém:
instalace s použitím software RAID1
/dev/sda + /dev/sdb kde na sda jsem vytvořil partisnu:
 ext3  /boot a dále svazek pro LVM, který jsem rozsekal na /home + /swap + /
jak /boot tak i LVM svazek jsem přiřadil do RAID1 s /dev/sdb
po instalaci jsem provedl příkaz: grub-install /dev/sdb
nyní vypnu stroj, vytáhnu disk sda a zkusím zapnout- Grub startuje a skončí hlášením
error no such disk - entering rescue mode: grub rescue>
« Poslední změna: 20. 01. 2013, 16:39:54 od Petr Krčmář »
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

RDa

• 2 077
    • Zobrazit profil
Re:Zavedení/Obnova GRUB na druhém disk při použití RAID1
« Odpověď #1 kdy: 19. 01. 2013, 13:27:51 »
Ja toto resil timto zpusobem: ext2 /boot na /dev/sda1, grub-install nevim zda na tu partisnu nebo cely disk (zrejme cely disk sda) a pak rucne dd: /dev/sda1 na /dev/sdb1 (sdc1,sdd1) (mam raid5). Jako /boot se pri kompilaci jadra musi mountovat vzdy /dev/sda1 a pak delat dd po umountu a pred rebootem (mount pres uuid nelze pouzit protoze vsechny 4 jsou identicke a je otazkou nahody ktera by se namountovala).

Klicem k bootu z jineho disku je pak dd if=/dev/sda bs=512 count=63 of=/dev/sdb  (pozor, zkopiruje to i partition table, coz ale pri homogennim rozlozeni neni problem). Proste je treba zkopirovat oblast mezi MBR a 1. partition, protoze se tam nachazi dalsi stage zavadece.

Prakticky to ma vyznam delat jen na sda+sdb, protoze ze sda se bootuje normalne vzdy a ze sdb by se nabootovalo v pripade vytazeni sda pred zapnutim serveru. Boot ze sdc/sdd by vyzadoval zasah do nastaveni biosu.

ZAJDAN

• 2 060
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 19. 01. 2013, 13:53:40 »
mám takový dojem, že po použití dd to s RAIDem nedopadne dobře a bude zničen
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

Pavouk106

• 2 363
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #3 kdy: 19. 01. 2013, 14:14:07 »
Já jel podle tohohle. PC mi bootuje jak má, ale vytahovat diska bootovat jen s jedním jsem vlastně nikdy nezkoušel...

Ale v menu.lst mám zapsané oba disky (sda i sdb) a bootuje to z jednoho i druhého (když si při startu PC vyberu, ze kterého budu bootovat)

Pavouk106

• 2 363
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #4 kdy: 19. 01. 2013, 14:14:33 »
Podle tohohle, pardon :-)

ZAJDAN

• 2 060
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 19. 01. 2013, 15:00:21 »
Já jel podle tohohle. PC mi bootuje jak má, ale vytahovat diska bootovat jen s jedním jsem vlastně nikdy nezkoušel...

Ale v menu.lst mám zapsané oba disky (sda i sdb) a bootuje to z jednoho i druhého (když si při startu PC vyberu, ze kterého budu bootovat)

no jasně, že to bootovat bude pač je to statický klon, ale předpokládám, že disky už neRAIDují a k dynmickému zrcadlení už nedochází
schválně vytvoř na disku data ...odpoj ho fyzicky nastartuj z druheho zda tam budou...samotného mě to zajímá

Pavouk106

• 2 363
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #6 kdy: 19. 01. 2013, 16:30:24 »
Do toho s 1TB disky nejdu. Ale v dohledný (celkem) době připojim dva starý disky a s nima můžu experimentovat do aleluja...

Ale nevidím důvod, proč by ten RAID nefungoval? Nebo máš na mysli něco jinýho?

ZAJDAN

• 2 060
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 19. 01. 2013, 20:02:38 »
tím, že vytvoříš adresař, vypneš stroj, odpojíš jeden z disků a nastartuješ Ti nehrozí žádné nebezpečí a je škoda to nezkusit a potvrdit si o čem si tady píšeme

trubicoid2

« Odpověď #8 kdy: 19. 01. 2013, 21:40:08 »
pavouku, ty mas gentoo nebo debian? v gentoo je predse grub.conf...
jinak navod je spravny, mam to tak taky, pouze nechapu, jak mas v menu.lst (debian?) zapsany oba sda i sdb? kdyz jeden disk zdechne, tak ten jedinej, co tam zustane bude samo sebou sda

jinak k zajdanovu problemu: se mi zda, ze grub hleda /boot na sda i kdyz bootujes ze sdb. jak vypada /dev/mdstat a /etc/fstab? a jde o grub1 (legacy) nebo grub2?

Pavouk106

• 2 363
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #9 kdy: 20. 01. 2013, 00:14:24 »
A jéje, asi budu za blbce :-)

Mám Gentoo, /boot/grub/menu.lst je symlink na /boot/grub/grub.conf

Jen pro zajímavost, příkládám obsah měho grub.conf
Kód: [Vybrat]
default 0
timeout 5
fallback 1

title Gentoo Linux 3.6.11-1 hd(0,0)
kernel (hd0,0)/bzImage-3.6.11-gentoo-1 root=/dev/md1 rootfstype=ext4

title Gentoo Linux 3.6.11-1 hd(1,0)
kernel (hd1,0)/bzImage-3.6.11-gentoo-1 root=/dev/md1 rootfstype=ext4

Proč to tak mám? Nevím...

Trubicoid2

« Odpověď #10 kdy: 20. 01. 2013, 10:34:50 »
No to je dobre, druhej zaznam nabootuje z druhyho disku. Tim se to da proverit.
Pokud jeden disk chcipne/vyndas ho, tak ten co zbude bude stejne sda tedy hd0.

No a na sda1 sdb1 jsou spolu v raid1, kterej se autodetekuje kernelem?

Ja to mel taky tak, ted jsem presel na grub2. Grub1 treba kupodovu neumi pustit memtest86 4.0a (myslim ten z memtest86.com, ne IMHO horsi memtest86+ z memtest.org, ten funguje).

kosta

« Odpověď #11 kdy: 20. 01. 2013, 12:01:39 »
me se to na debianu zavede na oba
mam je uvedeny v /boot/grub/device.map

(hd0)   /dev/disk/by-id/ata-WDC_WD2500AAJS....
(hd1)   /dev/disk/by-id/ata-ST3250318...

pak staci grub-install a grub to hodi na oba samo
teda aspon doufam, ted to nechci zkouset, ale je to fcni

menuentry 'Debian GNU/Linux, with Linux 2.6.32-5-amd64' --class debian --class gnu-linux --class gnu --class os {
        insmod raid
        insmod mdraid
        insmod part_msdos
        insmod part_msdos
        insmod ext2
        set root='(md0)'
        search --no-floppy --fs-uuid --set 577e55c8-b887-4439-a1c4-1af2xxxxxx
        echo    'Loading Linux 2.6.32-5-amd64 ...'
        linux   /vmlinuz-2.6.32-5-amd64 root=UUID=787a9933-c94f-4747-9c8d-925484bxxxxx ro  quiet
        echo    'Loading initial ramdisk ...'
        initrd  /initrd.img-2.6.32-5-amd64
}

RAID1

« Odpověď #12 kdy: 21. 01. 2013, 09:41:14 »

no jasně, že to bootovat bude pač je to statický klon, ale předpokládám, že disky už neRAIDují a k dynmickému zrcadlení už nedochází

A proc by mel prestat fungovat RAID? Vite doufam ze Linuxova implementace RAID1 si znackuje konce zrcadlenych disku, nikoliv zacatky - to je mnohem praktictejsi, kazda cast pak v pripade potreby totiz jde pouzit k primemu pristupu (bez RAIDu).

trubicoid2

« Odpověď #13 kdy: 21. 01. 2013, 11:02:40 »
Vite doufam ze Linuxova implementace RAID1 si znackuje konce zrcadlenych disku, nikoliv zacatky - to je mnohem praktictejsi, kazda cast pak v pripade potreby totiz jde pouzit k primemu pristupu (bez RAIDu).

to zalezi na verzi metadat:
man mdadm

...

-e, --metadata=
    Declare the style of RAID metadata (superblock) to be used. The default is 1.2 for --create, and to guess for other operations. The default can be overridden by setting the metadata value for the CREATE keyword in mdadm.conf.

Options are:
    0, 0.90

Use the original 0.90 format superblock. This format limits arrays to 28 component devices and limits component devices of levels 1 and greater to 2 terabytes. It is also possible for there to be confusion about whether the superblock applies to a whole device or just the last partition, if that partition starts on a 64K boundary.

1, 1.0, 1.1, 1.2 default

Use the new version-1 format superblock. This has fewer restrictions. It can easily be moved between hosts with different endian-ness, and a recovery operation can be checkpointed and restarted. The different sub-versions store the superblock at different locations on the device, either at the end (for 1.0), at the start (for 1.1) or 4K from the start (for 1.2). "1" is equivalent to "1.0". "default" is equivalent to "1.2".

...

Pavouk106

• 2 363
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Re:GRUB na druhém disku při RAID 1
« Odpověď #14 kdy: 21. 01. 2013, 12:25:43 »
trubicoid2: Už mi to dochází s tím hd0/sda. No, co by se ale stalo, kdyby zdechnul disk jinak, než elektronikou? Kdyby se pořád hlásil, ale nefachal? Ono to je beztak jedno, kdyby se něco stalo, stejně do toho musim sáhnout (vyměnit disk, udělat resync atd.). Ale máš v tom pravdu.

Jinak ano, RAID mi skládá kernel při bootu.