Instalace Slaxu na pevný disk

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Re:Instalace Slaxu na pevný disk
« Odpověď #15 kdy: 14. 01. 2013, 13:04:25 »
Teď začnou experimenty :-D Musím se podívat, jak to má novej SLAX, pak to upravíme podle svýho, aby to fachalo i s Windows. Zatím musíš počkat...

« Odpověď #16 kdy: 14. 01. 2013, 16:37:32 »
Mám pocit, že si disk vůbec rozdělovat nemusel, pokud by zavaděč uměl pracovat s filesystémem (NTFS asi), na kterém jsou windows. Prostě bych do C:\ nakopíroval slax a nainstaloval vhodný zavaděč :)

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #17 kdy: 19. 01. 2013, 14:33:14 »
Zaexperimentoval jsem si a mám další kousek návodu. Bude potřeba GRUB (já dělám se starším GRUBem, verze 0.97, neumím s GRUBem2)

1. Rozbalíš si tedy na novej (volnej) oddíl SLAX, tak jako normálně
2. V Live CD s GRUBem si namountuješ ten oddíl disku např. do /media/disk
3. Spustíš grub-install --root-directory=/media/disk /dev/sdxY, kde xY je písmeno a číslo toho oddílu (např sda2)
4. Upravíš soubor /media/disk/boot/grub/menu.lst a dáš do něj následující
Kód: [Vybrat]
default 0
timeout 1

title SLAX
kernel /slax/boot/vmlinuz root=/dev/ram0 rw autoexec=telinit~3
initrd /slax/boot/initrfs.img

title Windows
rootnoverify (hd0,0)
makeactive
chainloader +1
5. Restart

Ta část s Windows je opsaná z netu, nikdy jsem to osobně nezkoušel! Měj po ruce Live CD pro případ, kdy bys nenabootoval ani Windows ani SLAX (SLAX by ale měl tutově ject).

Kdyby něco, zeptej se tu ;-)

Pavel

« Odpověď #18 kdy: 19. 01. 2013, 21:58:09 »
Nedá mi to, odbočím ke Gparted: nejen tento program, ale i řadu dalších výborných nástrojů obsahuje Live systém PartedMagic  >>http://partedmagic.com/<<  a ten je zahrnut i do dalšího nástroje - pomocníka kterým je UBCD - UltimateBoot CD >>http://www.ultimatebootcd.com/index.html<<
A oba je možnost umístit na USB, ve Win např. pomocí unetbootin  >>http://unetbootin.sourceforge.net/<<
Jsou to skvělé nástroje!!

Neo

« Odpověď #19 kdy: 18. 06. 2013, 09:55:34 »
Ahoj,
mel bych dotaz. Byl by me nekdo schopen polopaticky navist k cili?
na sda1 mam XP, na sda5 mam Win 7 a ted nove na sda8 Slax. Pri startu mi rovnou nabootuje Slax 7. Uz tam nemam drivejsi menu na vyber OS, ktery chci zavest.
Poradil by mi nekdo prosim, jak tam mit menu pro Slax, XP a Win 7? Dekuji moc.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #20 kdy: 18. 06. 2013, 10:39:45 »
Bohužel neporadím polopaticky, ale dám nápovědu co máš hledat.

Na týhle stránce si najdi (Ctrl + F) "Výpis kódu 2.3: grub.conf pro ty, kdož nepoužili genkernel" a v následující "tabulce" na posledním místě máš nápovědu.

Jde o to, že na disk je potřeba zavést bootloader (to už SLAX udělal) a do něj přidat možnost nabootování "předchozího" bootloaderu. Dělá se to právě těmi pár řádky, které jsou popsané v té tabulce. Výsledkem pak bude, že dolezeš na nabídku, kde bude SLAX a Windows a když vybereš Windows, dostaneš se na nabídku, kde budou XP a 7.

Když si na netu pohledáš něco jako "linux windows chainloader", dočteš se o tom víc.

Nějvětší problém pro Tebe bude našroubovat to na ten loader ve SLAXu. Víc konkrétně bohužel neporadím, dokázal bych pouze nahradit SLAX loader GRUBem a to si netroufnu po netu, protože minule jsem zapomněl na mezikrok (v popisu v předchozím příspěvku) a to by bylo fatální pro nabootování PC do jakéhokoliv systému. Je dobrý mít záložní plán - třeba SLAX na USB, aby se dalo zachraňovat :-)

Dobře si to dopředu nastuduj a klidně se pak hoď popis událostí, který se chystáš udělat - víc očí víc vidí.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #21 kdy: 18. 06. 2013, 10:41:35 »
Pokud bys byl z Plzně, lze zajít na pivo a pokecat o tom nebo se to pokusit nějak rovnou udělat...

rýpal

« Odpověď #22 kdy: 06. 07. 2016, 17:28:23 »
Já nějak nechápu, proč si to zbytečně komplikujete a nebootujete z USB.. Já mám třeba doma starý notebook, který má vadný řadič HDD a tak na něm bootuju z a používám jen USB disk.. teď tam zrovna mám Slax a jsem spokojený.

Nechápu, kvůli čemu jste napsal svůj příspěvek. Nikdo se neptal, jak Vám to vyhovuje a jak to máte Vy, ale tazatel se ptal se na možnost, kterou on považuje pro sebe za nejlepší.
Vašimi slovy - já nechápu lidi, kteří nerespektují druhé, třeba i méně znalé a za každou cenu se na nich "leštit své ego". Jste třeba technicky na výši, ale to Vás neopravňuje k podobným reakcím, npř. mně to uráží, a být na místě tazatele, cítil bych se veřejně dehonestován.

Je to můj názor, zajisté můžete namítnout, že mi do toho nic není, ale není to tak docela, Vy jste se projevil veřejně a dobrovolně, a já jsem udělal totéž.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 06. 07. 2016, 21:22:21 »
Nechapes pozde, vykopal jsi 3 roky ulezene zombie.