Instalace Slaxu na pevný disk

Instalace Slaxu na pevný disk
« kdy: 10. 01. 2013, 08:29:09 »
Příjemný den.
Mám dotaz na tuto "mladou" a dnes dynamicky rozvíjející distribuci jež chytla druhý dech.
Vím že primárně je určena jako live distribuce ať už přes USB či CD.
Ale přemýšlím, že na svém starším NB který má jen 40 GB HDD bych naformátoval HDD na FAT (bylo by něco jiného lepší?)
a následně bych tam jen nakopíroval rozbalený SLAX a "poklikal" na soubor bootinst.bat a poté restartoval a provozoval bych SLAX jako jediný na NB.
Šlo by to ?
Problém s wifi jsem úspěšeně vyřešil a tak by tomuto nápadu nic nebránilo.
« Poslední změna: 10. 01. 2013, 10:31:22 od Petr Krčmář »

Jan Šimůnek

Re:SLAX na HDD
« Odpověď #1 kdy: 10. 01. 2013, 09:47:32 »
Faktem je, že tohle bych uvítal také: Pokud si z vyměnitelného média ověřím, že se to chová tak, jak má, a rozumí si to s mým HW, tak nevidím důvod, proč mít na disku nějaké jiné distro a spouštět Slax trvale z vyměnitelného média.

Re:Instalace Slaxu na pevný disk
« Odpověď #2 kdy: 10. 01. 2013, 11:06:20 »
To je strasne jednoduche.
Kdyz vam Slax nastartuje a chova se jak chce a chcete ho dat na disk, proste na tom disku udelejte nejaky filesystem, je jedno jestli FAT nebo XFS nebo EXT2/3/4, nicmene doporucuju nativni Linuxovy fs (jako ten zmineny xfs nebo ext4) a adresar slax jednoduse nakopirujte na ten disk v pocitaci, a spustte odtamtud /slax/boot/bootinst.bat. Proste se k tomu disku v pocitaci chovejte uplne stejne jako by to byla USB flashka. Ja takhle mam Slax na notebooku.

Problem je asi v tom, ze na to nejsou zadne graficke udelatka, co? :-) Jenze pro me neni trivialni udelat na to graficke udelatko, protoze nehodlam hazardovat s tim, ze uzivatelovi dam na vybranou aby si formatoval disk ... BFU nepochopi rozdil v tom kdyz formatuje /dev/sda1 nebo /dev/sdb1 ... zrusi si nejake data... Tohle proste neni pro BFU. A kdo neni bfu ten si instalaci proste udela rucne, je to na 10 vterin

mkfs.xfs /dev/sda1
mkdir /mnt/sda1
mount /dev/sda1 /mnt/sda1
cp -a /mnt/live/data/slax /mnt/sda1
cd /mnt/sda1/slax/boot
./bootinst.bat # ano i v linuxu to funguje
cd /
umount /mnt/sda1
reboot

« Odpověď #3 kdy: 11. 01. 2013, 10:12:46 »
Myslím, že by úplně stačilo říct, že je stejná instalace na USB jako na HDD. A pro USB flash disk na slax.org instrukce jsou :)

« Odpověď #4 kdy: 11. 01. 2013, 12:43:14 »
To je strasne jednoduche.

Díky za odpověď. Chápu že pro Vás je to jednoduché. Já si stále s konzolí moc netykám. A ty 4 roky s Mandrivou jsem povětšinou "odklikal" jen pár drobností za asistence přes konzoli udělal.
Inu stále se učím a rád.

Věřím že někdo ještě poradí jak na HDD kde je již OS (W-XP) a má jen jeden oddíl rozdělit na polovinu.
Násloedné nakopírování a spuštění zvládnu.

Děkuji případnému raditeli za trpělivost.

« Odpověď #5 kdy: 11. 01. 2013, 12:48:44 »
Já nějak nechápu, proč si to zbytečně komplikujete a nebootujete z USB.. Já mám třeba doma starý notebook, který má vadný řadič HDD a tak na něm bootuju z a používám jen USB disk.. teď tam zrovna mám Slax a jsem spokojený.

« Odpověď #6 kdy: 11. 01. 2013, 12:50:40 »
Mimochodem před vánoci měli na alze 2GB USB flashky za asi 90kč, tak to není zas taková investice mít jednu určenou jen pro Slax :) Rozdal jsem jich hned několik se Slaxem jako dárky ;]

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #7 kdy: 11. 01. 2013, 13:17:54 »
Daniel Janko: Úplně za ruku nepovedu, protože jsem to nikdy sám nedělal... Stejně tak doporučuju mnou navrhovaný postupy testovat na nekritických datech/hardwaru (jiný disk - nejlépe na něj nainstalovat Windows, aby se dalo experimentovat v plné míře).

Jako první tedy rozdělit disk. To lze udělat pomocí programu gparted. Doporučuju najít Live distribuci s gparted (g jako Gnome, takže bych očekával, že live CD s Gnome bude mít i gparted), nabootovat to na počítači (nejlépe s jiným diskem - na zkoušku), řídit se příručkou na adrese http://gparted.sourceforge.net/display-doc.php?name=help-manual&lang=cs, konkrétně Tě zajímá Změna velikosti oddílu. Hned potom Tě zajímá Vytvoření nového oddílu. Pokud se nepletu (někdo jiný může odpovědět tohle s jistotou) - v gparted si naklikáš, co má udělat (v jakém pořadí) a až po aplikování toho naklikaného se VŠE provede. Pokud zmenšíš oddíl a pak ho hned zase zvětšíš na původní velikost, gparted ho po odklepnutí začne zmenšovat a pak ho zase vrátí na původní, dělá tedy všechny provedený kroky, i když to může bejt nelogický. Jinak je uživatelsky přijatelnej a nemyslim si, že nějak složitej.

Až tohle bude hotový, bude to zajímavější. To se na novej oddíl zkopíruje SLAX (jako na flashku) a pak následuje jeho instalace, která ale přepíše zavaděč Windows. V tuhle chvíli se bude muset do zavaděče SLAXu dopsat položka Windows ručně.

Až budeš mít přerozdělený (nejlépe pokusný) disk, napiš zase sem. Kdybych se nehlásil, poradí snad někdo jiný...

« Odpověď #8 kdy: 11. 01. 2013, 13:31:40 »
Já nějak nechápu, proč si to zbytečně komplikujete a nebootujete z USB.. Já mám třeba doma starý notebook, který má vadný řadič HDD a tak na něm bootuju z a používám jen USB disk.. teď tam zrovna mám Slax a jsem spokojený.

Takhle to zatím mám, ale vidím jako praktičtější to mít na jednom HDD.
Přeci jenom očekávám že to bude svižnější na hdd než z fleshky.

Pavouk106 > neboj testuji na stroji kde je mi jedno co se stane. Ve finále by mi ani nevadilo to celé smazat a mít tam jen Slax.
Tohle je NB kterej je už jen na moje hraní, nic velkého zde nejde (baterie není, CD nefunguje)

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #9 kdy: 11. 01. 2013, 13:38:50 »
Daniel Janko> Každopádně postup na nějakou dobu dopředu máš předloženej, tak můžeš začít ;-) Až budeš mít disk s jednim oddílem s Windows a s druhym oddílem prázdnym, pojede se dál. Každopádně nesouštěj bootinst.bat sám od sebe, počkej na výzvu tady ve foru, jinak se do Windows nedostaneš!

« Odpověď #10 kdy: 12. 01. 2013, 10:55:55 »
Každopádně nesouštěj bootinst.bat sám od sebe, počkej na výzvu tady ve foru, jinak se do Windows nedostaneš!
Až budu mít tak se ozvu, jen není tolik času na to "hraní" .

« Odpověď #11 kdy: 13. 01. 2013, 09:30:42 »
Tak jsem hravě vytvořil bootovací USB s programem Gparted, nabootoval, ale žel samotný program GParted se nespustil.
K mé záhadě ani program Screenshot nefungoval, teda fungoval, vyfotil aktivní okno ale uložil pouze soubor o nulové velikosti.
Tak jsem amatérsky vyfotil mobilem, kvalita je mizerná ale snad se to přečte.
Pochopil jsem že jako user nespustím, jako sudo jsem si nepomohl a při pokusu (su) s heslem toor jsem se taky neposunul dál.

alfonza

« Odpověď #13 kdy: 13. 01. 2013, 09:44:45 »
Proč vlastně používáte přímo Slax? Pokud by jste použil distribuci třeba v podobě Fedory nebo Ubuntu(LTS), tak by toto všechno bylo úplně už vyřešené. Třeba přímo pro Ubuntu existuje program, který vám image nahraje na USB.
Stažení ubuntu >> vyberte LTS 12.04.01 verzi >> http://www.ubuntu.com/download/desktop
Návod na nahrátí přímo na http://www.ubuntu.com/download/help/create-a-usb-stick-on-windows   Pokud to budete dělat z linuxové distribuce, je to ještě jednodušší.

Mimo to přímo na ubuntu je i vyžadovaný Gparted a je možné si tedy disk rozdělit dle libosti i přímo na tom USB.
Pokud však, je nějaký přímo důvod pro SLAX, tak asi není jiná možnost.

jinak ta chyba vypadá, že je nějaká nepodchycená chyba a evidentně se týká "locale"?? tedy lokalizaci? Nehledě na to, že pokus o spuštění root účtu se nezdařil viz >> Authentification Error

« Odpověď #14 kdy: 13. 01. 2013, 13:14:21 »
Tak hlásím že úkol splněn : HDD rozdělen zhruba na 2 poloviny, + nakopírována složka SLAX na druhý oddíl + naformátován na EXT4 (fx v nabídce nebyl)

úvodní problém se spuštění byl zapříčiněn snahou o českou lokaci (ač to nabízelo při spouštění)
Pokud jsem každou nabídkou pouze odentroval vše se načetlo včetně gparted.