Jaký RAID pro deset disků

RDa

• 2 822
    • Zobrazit profil
Re:Jaký RAID pro deset disků
« Odpověď #15 kdy: 10. 12. 2012, 19:56:04 »
Citace
Pri raide jeden zasadny problem - ako sa uspavaju disky? pri 10 kuskoch je to uz realne slusna spotreba. Ak su len 2 stanice ktore toto ulozisko pouzivaju, kaslat na raid su to len problemy.

Tak to je hodne velkej orisek, protoze v linuxe nejde rozumne zjistit zda je disk uspanej (dotaz na stav power managementu uspany disk bohuzel probudi).  Ja to nakonec resil na uzivatelske urovni - zastavit raid a poslat sleep kazdemu disku zvlast. Kdyz tam bylo nastaveno samouspavani po urcite dobe necinnosti, md to prilis nepobral (coz me taky prislis nelogicke, protoze disk ani nevypadl z pole, proste pole prestalo odpovidat na pozadavky). Uspavani jsem neresil ani kvuli spotrebe, spis kvuli teplote (7200rpm disky).

Nyni ale mam green disky a ty se dokazou relativne okej odparkovat a nehreji tolik - ale pouzivam to na nepracovni storage, kde se bud pristupuje porad nebo vubec, tedy ne jako systemovy/pracovny disk, takze pocet parkovani je celkem unosny.

Jinak nechapu kritiku proti sw raidu v linuxu - to je zatim nejlepsi raid ktery jsem provozoval (a to jsem ruznych hw reseni par vyzkousel od ruznych vyrobcu, vadila me nemoznost pohodlne spravovat sve disky a pole - a je lepsi byt panem, nezli otrokem reseni)

KapitánRUM

« Odpověď #16 kdy: 10. 12. 2012, 20:10:26 »
Je to tak, disk si vezme 10W * 10 kousků = opravdu slušná spotřeba.
Uspávání raidu typu 5 je obecně dost značný problém, protože pro přístup k jedinému souboru je potřeba "roztančit celý to zkurvený pole".
Ne že by to nešlo, ale nejde probudit jen jeden disk, pořád jedou prakticky všechny.
Taky to slušně cvičí se zdrojem, proudové rázy hodně zdrojům nechutnají.
Pak jde o powermanagement, pokud si nastavím uspání po 15-ti minutách, bude pole při přehrávání filmu jen startovat a vypínat se.
Proč rozjíždět celou fabriku, když chci ze skladu vybrat jen pár hadic.
Jak říkám, na doma maximálně zrcadlo.
Ale jsou k tomu i další důvody.

KapitánRUM

« Odpověď #17 kdy: 10. 12. 2012, 20:14:12 »
Jinak nechapu kritiku proti sw raidu v linuxu - to je zatim nejlepsi raid ktery jsem provozoval ..

Jestli jsou tyhle pindy směřovaný na mě, tak nekritizuju linux, ale SW raid jiný než 0/1 pro domácí použití asi méně kovaným uživatelem.

Na svoje hračičky si klidně postav 150-ti jádrovou chroustalku a hoď na to cloud.
Mě to bude úplně jedno, když pošleš fotku, rád se podívám, je mi do toho prd.
Ale nervi to lidem, kteří zjevně nejsou odborníci, když se tu ptají, jaký raid použít.

OndraG

« Odpověď #18 kdy: 10. 12. 2012, 20:36:47 »
Citace
Pri raide jeden zasadny problem - ako sa uspavaju disky? pri 10 kuskoch je to uz realne slusna spotreba. Ak su len 2 stanice ktore toto ulozisko pouzivaju, kaslat na raid su to len problemy.

Tak to je hodne velkej orisek, protoze v linuxe nejde rozumne zjistit zda je disk uspanej (dotaz na stav power managementu uspany disk bohuzel probudi). 
Samozřejmě že ne, stačí se správně disku zeptat:
hdparm -C /dev/sd?

Já sám mám v debianu raid6 přes 8hdd včetně uspání po 2 hodinách:
for DISK in /dev/sd?; do
    hdparm -S 244 $DISK
done

... a funguje bezvadně

a drobný tunnning na ukázku:
echo 2048 > /sys/block/md4/md/stripe_cache_size
echo 20000 >/proc/sys/dev/raid/speed_limit_max
echo 0 >/proc/sys/dev/raid/speed_limit_min

pepak

« Odpověď #19 kdy: 10. 12. 2012, 21:48:03 »
Při deseti diskách jsou podle mě jen dvě alternativy:

1) RAID-6 ze všeho.

2) 2x RAID-5 (po pěti diskách v každém).

Cokoliv jiného je buď šíleně rizikové, nebo hrozné plýtvání.

Co zkusit RAID50? 2x (RAID5 nad 4 diskama) a nad nima stripe a zbyle disky jako spare
Je to možnost, ale já bych do toho nešel - přijde mi to příliš rizikové. Možné zvýšení rychlosti by mi za to nestálo, zvlášť s ohledem na to, že by to chtělo velmi speciální použití, aby k němu vůbec mohlo dojít.

RDa

• 2 822
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 10. 12. 2012, 23:58:45 »
Citace
Samozřejmě že ne, stačí se správně disku zeptat:
hdparm -C /dev/sd?

Ano to znam, ale to me uspanej disk roztaci! Proste nejsou vsechny veci idealne udelane. A jakmile bude v ceste sas hba nebo hw raid deska, na power management a cely smart zapomente :(

bw

« Odpověď #21 kdy: 11. 12. 2012, 16:37:05 »
zfs a raidz2... raidz1 nema cenu pouzivat, ak to nebudu 2 raidz1 v zrkadle.