Inovace v oblasti IT v následujících letech

Re:Inovace v oblasti IT v následujících letech
« Odpověď #15 kdy: 28. 11. 2012, 17:51:01 »
Mirek Prýmek: Ja to "pole neorane" nemyslel z hlediska existence, ale praktickeho nasazeni. Tohle ma doma maximalne par lidi, o nejakem treba jen 10% zastoupeni v oblasti domacnosti si jeste dlouho muzeme nechat jen zdat.
Jo jasně, tak to je pravda. A není moc divu - největší blocker bude asi ta cena. Přece jenom normální člověk asi nemá chuť dát 50kkč za to, aby mohl tabletem ovládat žaluzie - to radši vstane ze židle a zatáhne je ručně :)

Další věc je, k čemu by to vlastně normální člověk mohl využívat, kdyby to bylo levnější... Když už máme takové hezky obecné téma, mohli bysme si kolem toho zašpekulovat :) Já třeba jsem přemýšlel, že si něco doma vytvořím, ale moc využití mě zatím nenapadlo... Určitě bych chtěl ovládání topení. Pak by se mi docela líbilo ovládání zamykání - buď podle toho, že je auto v okolí domu, nebo nějaké to RFID. Nic jiného ovládat vlastně ani nechci - jsem sice docela fanda do elektroniky, ale nechci se cítit jako v atomové elektrárně, kde je všechno nějak řízeno - aspoň doma si od té elektroniky rád odpočinu a rolety si s chutí stáhnu pěkně po staru :)

Docela by mě zajímaly vaše nápady, k čemu byste home automation využili, kdybyste byli limitovaní jenom svou fantazií :)

bbbb

« Odpověď #16 kdy: 28. 11. 2012, 18:16:33 »
maly vaše nápady, k čemu byste home automation využili, kdybyste byli limitovaní jenom svou fantazií :)

nejake malickosti okolo domu ktore su repetitivne a otravne.

urcite by som netuzil po nejakom pristroji, ktory mi za mna vytre pr*el. citil by som sa ako nesvojpravny. pekne si to ukazal na pripade "ja si tie zaluzie stiahnem sam". ved prave, niektore veci clovek robi rad sam ... mozeme mat nejake automaticke polievanie travnika, ale niekedy nie je na skodu zobrat hadicu a urobit to osobne.

Nox

« Odpověď #17 kdy: 28. 11. 2012, 18:20:03 »
1. Lednicka a spajzka mi sami pohlidaji datum spotreby a na dotaz poslou (sifrovane!) e-mail s vypsanim obsahu obou, abych vedel co cestou domu nakoupit. Domaci lekarnicka totez s datumem spotreby.
2. Rezim dovolena, ktery posle e-mail v pripade, ze neco zaznamenaji pohybova cidla, vodomery nebo elektromer (havarie).
3. Roboticky vysavac, ktery si sam hlida co a kdy ma uklidit, aby to provadel pouze v dobe, kdy neni nikdo doma.
4. Kdyz je nekdo doma, zapne se wifi. Kdyz nikdo doma neni, vypne se.
5. Behem me nepritomnosti system narazove vyvetra cely dum/byt.
6. Topeni bych paradoxne tolik neresil, ono nechat dum/byt dopoledne prochladnout a pak pred prichodem vytapet mi prijde prodelecne. Takze maximalne rezim dovolena, tj. topi se na minimum. Stahovani rolet podle potreb tepla.
7. Mycka se spousti kdyz nejsem doma a pracka tak, aby bylo vyprano az prijdu domu.
8. Rezim udrzby pro pocitace doma - start, aktualizace, vycisteni disku, odvirovani, defragmentace vypnuti. Opet v case, kdy nejsem doma.
9. Moznost nastavit nahrani TV poradu pres mobil. A jeste lepe automaticke nahravani veci, co me zajimaji a jejich automaticke mazani, pokud je treba do mesice neprohlednu.
10. Pro prijem baliku jednorazove otevritelna schranka s upozornovanim e-mailem.
11. Skrin doporucujici obleceni podle aktualniho pocasi.

Nox

« Odpověď #18 kdy: 28. 11. 2012, 18:21:40 »
Jeste pridam, ze super vec by byla masinka, do ktere by se vlozilo spinave obleceni, ona by je vyprala, vyzehlila a dala zpet do skrine. Ale tady je technicka realizace nemozna.

Rax

« Odpověď #19 kdy: 28. 11. 2012, 18:26:41 »
Docela by mě zajímaly vaše nápady, k čemu byste home automation využili, kdybyste byli limitovaní jenom svou fantazií :)

Automatizace je od slova že to funguje samočinně, tedy nemusím furt něco šudlat na ovládacím LCD nebo tabletu, jak je často mylně zaměňováno.

Tedy věci jako automatické vypínání nepotřebných spotřebičů při dlouhém opuštění místnosti, automatické řízení teploty vytápění místností podle obsazení místnosti, automatické centrální vypínání při zamknutí domovních dveří, automatické orientační LED osvětlení na chodbách podle pohybu osob, automatické řízení žaluzií podle teploty v místnosti.

« Odpověď #20 kdy: 28. 11. 2012, 18:37:54 »
nejake malickosti okolo domu ktore su repetitivne a otravne. [...] urcite by som netuzil po nejakom pristroji, ktory mi za mna vytre pr*el. citil by som sa ako nesvojpravny. [....] ale niekedy nie je na skodu zobrat hadicu a urobit to osobne.
Mě by právě docela zajímalo, kdo má kde tu hranici, co by ještě bral automatizované a co ne.

1. Lednicka a spajzka mi sami pohlidaji datum spotreby a na dotaz poslou (sifrovane!) e-mail s vypsanim obsahu obou, abych vedel co cestou domu nakoupit. Domaci lekarnicka totez s datumem spotreby.
To by určitě bylo super a bral bych to, ale bohužel to je nad rámec H.A. Ty datumy je potřeba nějak získat, RFID zatím výrobky nemají a ručně bych to fakt zapisovat nechtěl :)

2. Rezim dovolena, ktery posle e-mail v pripade, ze neco zaznamenaji pohybova cidla, vodomery nebo elektromer (havarie).
To by taky nebylo špatný kdybysme někdy taky měli dovolenou ;)

3. Roboticky vysavac, ktery si sam hlida co a kdy ma uklidit, aby to provadel pouze v dobe, kdy neni nikdo doma.
To máme a HA k tomu není potřeba.

4. Kdyz je nekdo doma, zapne se wifi. Kdyz nikdo doma neni, vypne se.
To mi přijde, že vzhledem k malé spotřebě nestojí za námahu.

5. Behem me nepritomnosti system narazove vyvetra cely dum/byt.
To taky není špatný, ale nedovedu si představit, jak to udělat cenově dostupně.

7. Mycka se spousti kdyz nejsem doma a pracka tak, aby bylo vyprano az prijdu domu.
To se řeší stejně jako ten uklízecí robot - při odchodu zmáčknu čudlík. Takže to samé: nestojí za námahu.

8. Rezim udrzby pro pocitace doma - start, aktualizace, vycisteni disku, odvirovani, defragmentace vypnuti. Opet v case, kdy nejsem doma.
K tomu taky HA nepotřebuješ. Je to jenom otázka nastavení počítače. Já navím domácí počítač vůbec nemám a laptop tahám všude ssebou...

9. Moznost nastavit nahrani TV poradu pres mobil. A jeste lepe automaticke nahravani veci, co me zajimaji a jejich automaticke mazani, pokud je treba do mesice neprohlednu.
To neřeším, protože nemáme TV. A kdybych to řešit chtěl, je to zas jenom sw záležitost - usb tuner + vhodně naskriptovat.

10. Pro prijem baliku jednorazove otevritelna schranka s upozornovanim e-mailem.
Tohle mi přijde jako typickej případ overengineeringu (jak se to řekne česky?) - úplně bohatě by to zařídila schránka bez toho emailu, k čemu mi ten email je? Buď jsem v práci a stejně si pro ten balík nepojedu, nebo jsem doma a pak o tom nepotřebuju dostat email ;)

11. Skrin doporucujici obleceni podle aktualniho pocasi.
Pro skalní geeky možná i podle společenských okolností ;)

Nox

« Odpověď #21 kdy: 28. 11. 2012, 18:48:19 »
Mirek Prýmek: No rikal jsi, ze jsme limitovani jenom fantasii ne? Ted jde o to, jak moc se odpoutat od realneho sveta.
1. RFID casem urcite Velky Bratr nasadi, aspon by to mohlo byt uzitecne ne?
3. Pochybuju, ze nektery z nich si umi ohlidat, aby treba kazdy den vysal jinou mistnost. Pripadne nektere casteji podle miry pouzivani/znecisteni.
4. Bezpecnost, ne uspora. Jinak obecne vse by melo byt zabezpecene, sifrovane atd.
5. jedine nejaky motorovy otvirac oken.
9. Ja taky ne, ale nekomu by se to mohlo hodit. Rad bych videl budoucnost ve stream od demath, ale zijeme v takovem svete v jakem zijeme.
10. Nesmis byt sklerotik jako ja a nechat to tam par dni.
11. To uz jsem se hodne zasnil. Jenze clovek obcas rano vypadne ani nevi jak...

« Odpověď #22 kdy: 28. 11. 2012, 18:48:34 »
Možná neznám detaily, ale přijde mi, že tohle jsou taky víceméně zbytečnosti (aspoň pro mě).
Tedy věci jako automatické vypínání nepotřebných spotřebičů při dlouhém opuštění místnosti,
Jako jakých? Světla? K tomu se dají použít stupidní pohybová čidla a já osobně takové automatické osvětlení nesnáším - není nic úžasnějšího, než když si člověk posedí na záchodě s časákem, nehnutě čte... ...a čte dýl než konstruktér čidla předpokládal - takže periodicky musí zamávat rukou, aby neseděl potmě... Btw, zažil jsem i záchod, kde čidlo nebylo přímo v "kabince", ale na chodbě - a ovládalo světlo v kabince. Důsledky si každý domyslí ;)

automatické řízení teploty vytápění místností podle obsazení místnosti,
Liší se to nějak (funkcí) od normálního termostatu, který udržuje stabilní teplotu?

automatické centrální vypínání při zamknutí domovních dveří,
Je zajímavé, že tohle by se dalo řešit normálním vypínačem u vchodu. Kupodivu to nikdo nemá... (nejspíš proto, že efekt je blízký nule)

automatické orientační LED osvětlení na chodbách podle pohybu osob
Čili opět klasická fotobuňka :)

kolemjdouci

« Odpověď #23 kdy: 28. 11. 2012, 18:50:27 »
To by určitě bylo super a bral bych to, ale bohužel to je nad rámec H.A. Ty datumy je potřeba nějak získat, RFID zatím výrobky nemají a ručně bych to fakt zapisovat nechtěl :)
Tak rozpoznavat cisla snad problem neni  ;)
Tzn. mozna by stacilo neco jako - na displeji vybrat potravinu, ukazat na kamerku datum spotreby a hotovo. O moc pomalejsi by preskladani nakupu do lednicky zase nebylo.
Skenovani cele lednicky a rozpoznavani potravin je podle me nemozne. Respektive by asi vysledky byly tak nepresne, ze je lepsi to delat rucne.

« Odpověď #24 kdy: 28. 11. 2012, 18:53:10 »
3. Pochybuju, ze nektery z nich si umi ohlidat, aby treba kazdy den vysal jinou mistnost. Pripadne nektere casteji podle miry pouzivani/znecisteni.
To je zas trochu overengineering... Ono to totiž není vůbec potřeba - stačí když robot jezdí křížem krážem a když narazí na větší znečištění, zůstane na tom místě dýl. Náhoda je až překvapivě často nejlepším řešením složitých problémů ;)

10. Nesmis byt sklerotik jako ja a nechat to tam par dni.
No právě proto, že jsem sklerotik, tak bych zapomněl, že mi došel nějaký mail, když jsem byl v práci. Pro mě osobně by byl daleko praktičtější takový ten americký praporek na schránku :)

« Odpověď #25 kdy: 28. 11. 2012, 18:57:07 »
Tzn. mozna by stacilo neco jako - na displeji vybrat potravinu, ukazat na kamerku datum spotreby a hotovo. O moc pomalejsi by preskladani nakupu do lednicky zase nebylo.
I kdyby to šlo, nikdo to nebude fakt používat. Nehledě na to, že třeba u nás se nejčastěji kazí potraviny ne proto, že jsou po záruce, ale proto, že něco otevřu, dám dozadu do ledničky a najdu až za týden :)

Nox

« Odpověď #26 kdy: 28. 11. 2012, 18:57:41 »
Mirek Prýmek:
3. No jeden roboticky vysavac mam doma a pochybuji, ze by inteligentne zvladl velky prostor. na miru znecisteni pokud vim nedba.
10. Pro praporek jsme vsemi deseti. Jinak treba ja osobne co mam v e-mailu, to vzdycky vyridim, ale na ostatni veci soustavne zapominam.

Jeste me napadlo automaticke vynaseni odpadku. Neptejte se me, ajk to zrealizovat, mozna pridat odpadkovemu kosi motor a kolecka :D.

kolemjdouci

« Odpověď #27 kdy: 28. 11. 2012, 19:01:24 »
I kdyby to šlo, nikdo to nebude fakt používat. Nehledě na to, že třeba u nás se nejčastěji kazí potraviny ne proto, že jsou po záruce, ale proto, že něco otevřu, dám dozadu do ledničky a najdu až za týden :)
Ja bych to treba pouzival :-)
Prave by te to upozornilo, co konci.
Kdyz vznikla kravina jako Cookmate, taky jsem si rikal, jak to muze nekdo pouzivat. A ono se to docela ujalo, v okoli to pouziva dost lidi. A tim se dostavame k tomu, ze kdyby ti lednicka nabidla z dostupnych potravin i recept, bylo by to prijemne plus.

« Odpověď #28 kdy: 28. 11. 2012, 19:03:20 »
3. No jeden roboticky vysavac mam doma a pochybuji, ze by inteligentne zvladl velky prostor. na miru znecisteni pokud vim nedba.
Nemám to vyzkoušené, ale nevím v tom problém. Přinejhorším ho člověk trochu nakopne pomocí majáčků. My máme nějakou nižší verzi Roomby a když zjistí víc nečistoty, rozsvítí modrý nápis "Extra Dirt" nebo tak něco a krouží kolem jako pominutej. Vždycky z toho máme srandu "ha! tak už ten flek objevil!" :)

Jeste me napadlo automaticke vynaseni odpadku. Neptejte se me, ajk to zrealizovat, mozna pridat odpadkovemu kosi motor a kolecka :D.
To už je taky pár desítek let vyřešený (i když trochu nechutným způsobem) - odpadová šachta :)

« Odpověď #29 kdy: 28. 11. 2012, 19:07:11 »
kdyby ti lednicka nabidla z dostupnych potravin i recept, bylo by to prijemne plus.
To je právě přesně ten typ věcí, který vůbec automatizovaný mít nechci a vůbec mi to nepřijde hezký. Přece se nepřipravým o to vzrušení ze slaďování toho, na co mám tak zhruba chuť s tím, co se dá uvařit z dostupných surovin. Vždyť ten lačnej pohled do ledničky a v hlavě si představování, co bych tak z toho mohl uvařit, je tak super! ;)