Ale O(n^2) u přihlašování uživatelů jsem ještě neviděl, to musí dát práci vymyslet.
To je jasný - prvně si vytvoří tabulku všech dvojic uživatelů a pak z té dvojice pužije jenom první prvek! To přece udělá každá lopata!
(Spíš bych ale řekl, že tady máme opět celkem typický jev: někdo píše o tom, jak je teorie důležitá, zmíní něco "hóch", aby bylo každýmu jasný, že on mezi lopaty nepatří, a co čert nechtěl, napíše úplnou zhovadilost. Čili jaksi mimochodem krásně demonstruje, že ta teorie ve skutečnosti asi zas tak důležitá není )
Až na to, že tohle je reálný příběh. Možná bych i našel ten patch co to opravuje, je veřejný (musel bych se hodně snažit, je to už dávno a těch oprav je v gerritu hodně, takže se mi nechce).
A teorie je důležitá. Ne ve smyslu znalosti pouček, ale ve smyslu obecného povědomí o dobrých a očividně špatných postupech. Celkem typické je třeba parsování XML a HTML regulárními výrazy.. jsou případy, kdy to jde a pak hodně případů, kdy to byl špatný nápad (taky bych našel veřejné příklady na všemožných fórech). Přitom je to učivo cca druhého ročníku Bc. studia.
Pak je spousta případů, kdy někdo nepoužil vhodný postup jen proto, že o něm prostě nikdy neslyšel (typicky různé algoritmy z oblasti dynamického programování). A jako na potvoru se ten postup na vysoké škole buď přímo učí, nebo se alespoň zmiňuje jako dobrá látka pro samostudium. Toto se často vlastním samostudiem dohnat dá.. jenže občas je to opravdu problém vyhledat bez znalosti správných klíčových termínů (google výsledky jsou bez nich zahlceny nerelevantním obsahem).
V neposlední řadě je škola i o odborné terminologii daného oboru. Bez znalosti té terminologie se sice domluvíte, ale nebude to tak efektivní. V práci dost často pracujete na jednom projektu a Váš rozhled je proto omezený na ten projekt a použité techologie. Takže při přechodu jinam budete zase zpočátku neefektivní. Může Vám totiž chybět ten abstraktní rozhled v problematice.
Stavět na znalostech starších tudíž má smysl. I když Vám může připadat, že teorie na vysoké škole zaostává za moderní dobou. Dost často jsem časem přišel na to, že ta teorie je v pořádku a principy pořád platí. Jen se na škole neučí každá konkrétní možná aplikace nebo v dané chvíli módní programovací jazyk.