Právní zodpovědnost za propagaci torrentů

Re:Právní zodpovědnost za propagaci torrentů
« Odpověď #45 kdy: 16. 10. 2012, 16:54:07 »
No v podstatě to, že by se místo proti torrentu mělo bojovat proti HTTP, je to větší zlo  :D
Proti torrentu jako takovému nikdo nebojuje. Neslyšel jsem, že by mělo Ubuntu problém kvůli tomu, že je možné ISO stahovat přes torrent.

Ne, vycucali by si to z prstu jako v ostatních případech.
No to už tak chodí, že když nejde škodu přesně stanovit, použije se nějaký odhad. Jak jinak by se to mělo dělat? Když ti někdo nabourá auto, ve kterým budeš mít dvě bedny rajčat z tvé zahray, tak se taky bude přibližně stanovovat, kolik asi tak dvě bedny rajčat stojí. Byl bys raději, kdyby ti ten člověk nezaplatil nic, protože jsi neměl rajčata přesně zvážená a spočítaný množství hnojiva a vody, co jsi na jejich vypěstování použil?

Povinnost ukládat serverové logy není, takže nemohou nic chtít.
Tuhle implikaci nechápu.

Waseihou

« Odpověď #46 kdy: 16. 10. 2012, 16:55:47 »
Pokud by byl celý web koncipován jako "seznam hashů souborů jejichž šíření je porušením autorského práva za účelem zjednodušení forenzní analýzy při vyšetřování trestné činnosti", potom myslím, že by to mohlo být legální. Účelem by rovněž mohlo být zjednodušení auditu ve firmách a podobně, seznam by sloužil k hlídání zaměstnanců aby nestahovali nelegální obsah.

Protože účelem webu by nebylo šíření těchto dat, byl by legální. A těžko se dokáže opak. Struktura webu:

V horní části popis filmu/seriálu/...

Potom kolonka o špatnosti pirátství.

A nakonec seznam jmen souborů a hashů existujících releasů a odkaz na aplikaci, která dovede takové soubory na PC vyhledat. Třeba s dovětkem "zkontrolujte, jestli vaše děti náhodou neporušují zákon". Proti tomuto nelze nic namítat, a je to právně neprůstřelné.

BTW proti torrentu se bojuje protože žere ISP konektivitu kterou on přeprodává zákazníkům, spolehajíce na to že to nevytíží. Hodný sdíleč preferuje uTP přenosty které řeší zahlcení (congestion), ale i tak žádný ISP nevidí bittorrent rád...

« Odpověď #47 kdy: 16. 10. 2012, 16:59:56 »
Pokud by byl celý web koncipován jako "seznam hashů souborů [...] potom myslím, že by to mohlo být legální.
Tu svoji posedlost stahováním by sis měl nechat léčit. Má to už znaky normální obsedantně-kompulzivní poruchy...

pete

« Odpověď #48 kdy: 16. 10. 2012, 17:03:37 »
hmmm tak zebych to postavil presne jako:

"sprava o nejstahovanejsich filmech kolujicich na trackerech" a tady je seznam

- MiB 3
- najdete to napriklad na tracekru TPB - pod touto URL
- a pokud si chcete overit jestli je to opravdu ono tady je magnet link

Samozrejeme je stahovani urceno jehon na ucely ulehceni patrani po nelegalnich a novych torrentech na trackerech.

Dats IT.

Hmm?

« Odpověď #49 kdy: 16. 10. 2012, 17:09:06 »
Proti torrentu jako takovému nikdo nebojuje. Neslyšel jsem, že by mělo Ubuntu problém kvůli tomu, že je možné ISO stahovat přes torrent.

Dobře, tak se bojuje proti vyhledávačům nad 200MB DB poskytujícím nejednoznačné kódy. ;) To nic nemění na tom, že ČPU a někteří novináři používají rétoriku jako že torrent je automaticky nelegální stahování a poskytování. Není.

No to už tak chodí, že když nejde škodu přesně stanovit, použije se nějaký odhad. Jak jinak by se to mělo dělat? Když ti někdo nabourá auto, ve kterým budeš mít dvě bedny rajčat z tvé zahray, tak se taky bude přibližně stanovovat, kolik asi tak dvě bedny rajčat stojí. Byl bys raději, kdyby ti ten člověk nezaplatil nic, protože jsi neměl rajčata přesně zvážená a spočítaný množství hnojiva a vody, co jsi na jejich vypěstování použil?

Problém je ten, že u fyzické věci se jaksi ví co se stalo a kolik to asi tak stojí. Ale v IT nikdo doopravdy neví, zda se někdo na danou stránku vůbec podíval. Tohle je obecně problém, že se na virtuální svět používají věci z fyzického. Potom to skřípe. Je třeba udělat právo pro síť odpovídající nástrojům a možnostem v síťi, ne ve fyzickém světě.

Tuhle implikaci nechápu.

No tady se dostávám na tenký led neznalosti, ale žádný zákon mi nenařizuje ukládat serverové logy. A proto mi přijde logické, že nikdo by neměl mít právo je po mě chtít. Resp. já nemám povinnost mu je vydat, i kdybych je snad měl. Aktuálně tedy ani logy na straně poskytovatelů připojení, ale to ti naši šílenci chtějí změnit.

« Odpověď #50 kdy: 16. 10. 2012, 17:19:42 »
Problém je ten, že u fyzické věci se jaksi ví co se stalo a kolik to asi tak stojí. Ale v IT nikdo doopravdy neví, zda se někdo na danou stránku vůbec podíval. Tohle je obecně problém, že se na virtuální svět používají věci z fyzického. Potom to skřípe. Je třeba udělat právo pro síť odpovídající nástrojům a možnostem v síťi, ne ve fyzickém světě.

A chybí mi tam to podstatné. Jednak nikdo neví, kolik lidí se na to AV autorsky chráněné dílo podívalo, ale především, nikdo neví, jestli nějaká škoda vůbec vznikla. Jsou studie (i pro soud), kde se tvrdí, že pirátství naopak (a celkem logicky) zvyšuje tržby nahrávacím společnostem. Zrovna dneska na zive.cz vyšla další studie.

Takže chorý výpočet naší bláznivé Markéty z ČPU "počet stažení = počet nekoupených nosičů v plné ceně" je úplně mimo hned z několika důvodů.

Je to logické, díky "pirátství" se k lidem dostanou díla daleko rychleji, mají větší přehled, dostane se k nim zcela nové dílo (takhle se do ČR importovali Japonské anime, které je zde velmi populární, oficiální to sem nikdo před tím nedovážel) a takže si nakonec zakoupí daleko více nosičů z daleko větší oblasti, než bez pirátství. Dále obliba služeb jako iTunes dokazuje, že lidé jsou ochotní platit, pokud mají tu možnost. (Ostatně i za rapidshare si lidé platí. Jistě ne pro to, aby mohli více pirátit, ale prostě proto, že se na to chtějí podívat a nemají jinou možnost.)

« Odpověď #51 kdy: 16. 10. 2012, 19:28:30 »
Dobře, tak se bojuje proti vyhledávačům nad 200MB DB poskytujícím nejednoznačné kódy. ;)
Ne. Bojuje se proti technickému prostředku, umožňujícímu dělat něco, co se dělat nemá.

To nic nemění na tom, že ČPU a někteří novináři používají rétoriku jako že torrent je automaticky nelegální stahování a poskytování. Není.
Tak to je trochu jiná kapitola :)

S tím naprosto souhlasím - měl by se odhadovat ušlý zisk - tj. kolik dvd bych si ti lidi koupili, kdyby neměli možnost žádný film nelegálně stáhnout. Říkám dlouhodobě, že počítat to jako počet filmů x ena lístku do kina je úplný nsmysl, protože ta výsledná částka by klidně mohla přesáhnout moje disponibilní prostředky, čili zjevně tolikrát bych kino stoprocentně nenavštívil :) To už je ale holt role obhájců, aby o tom soud  přesvědčili...

No tady se dostávám na tenký led neznalosti, ale žádný zákon mi nenařizuje ukládat serverové logy. A proto mi přijde logické, že nikdo by neměl mít právo je po mě chtít. Resp. já nemám povinnost mu je vydat, i kdybych je snad měl. Aktuálně tedy ani logy na straně poskytovatelů připojení, ale to ti naši šílenci chtějí změnit.
To, že ti zákon neukládá něco mít ještě neznamená, že když to máš, tak to po tobě nikdo nesmí chtít :) Např. zákon ti neukládá pořídit videozáznam, jak někoho vraždíš. Pokud si ho ale pořídíš a policie o tom bude vědět, udělá u tebe domovní prohlídku a záznam ti vezme bez toho, aby se tě na cokoli ptala.

Waseihou

« Odpověď #52 kdy: 16. 10. 2012, 21:56:23 »
Citace
Tu svoji posedlost stahováním by sis měl nechat léčit. Má to už znaky normální obsedantně-kompulzivní poruchy...

Všimněme si, že poslední dobou nejsem iniciátorem žádné debaty. Pouze se rád přidám. Jinak celý můj život je jedna velká porucha. Mám totiž poruchu osobnosti. Proto (mimojiné) sleduji hentai. Co se OCD poruchy týče, tak ji mám kombinovanou.

O poruchách a mentalitě, speciélně pro Prýmka pokud ještě neviděl: http://fluffy.is/Files/Anime-A/Trapeze

ondra.kl

« Odpověď #53 kdy: 16. 10. 2012, 22:19:29 »
... asi nejlepší by bylo kdyby prokazatelným zdrojem odkazů a obsahu byli lidé ze zemí kde je sdílení pro nekomerční účely legální ... což mám to tušení platí ve španělsku a švýcarsku.

KapitánRUM

« Odpověď #54 kdy: 16. 10. 2012, 22:54:32 »
O poruchách a mentalitě, speciélně pro Prýmka pokud ještě neviděl: http://fluffy.is/Files/Anime-A/Trapeze

Mě se začíná dělat špatně někde u Nazo no Kanojo ;D a to jen takový čajíček pro začátečníky  ;D
To co jsi poslal to je už asi pokročilá úroveň.
Čoveče dám flašku rumu možná dvě, ale tohodle jsem nedal ani jediný díl  ;D

« Odpověď #55 kdy: 16. 10. 2012, 23:07:20 »
Co se OCD poruchy týče, tak ji mám kombinovanou.
No tak jsem se nespletl... (nemyslím a nemyslel jsem to nijak špatně, však každej máme něco :) )

« Odpověď #56 kdy: 16. 10. 2012, 23:08:20 »
což mám to tušení platí ve španělsku a švýcarsku.
Mohl bys  tohle svoje tušení nějak ověřit a doložit?

KapitánRUM

« Odpověď #57 kdy: 16. 10. 2012, 23:34:56 »
Mohl bys  tohle svoje tušení nějak ověřit a doložit?

Je to třeba i na Wiki http://en.wikipedia.org/wiki/Legal_aspects_of_file_sharing#Spain
Ale to ses taky mohl kouknout sám ne  ::)
Tak buď užitečnej a dej rumáčovi tip na slušný anineme nebo co na usnutí  ;D

« Odpověď #58 kdy: 16. 10. 2012, 23:42:59 »
Je to třeba i na Wiki http://en.wikipedia.org/wiki/Legal_aspects_of_file_sharing#Spain
Ale to ses taky mohl kouknout sám ne  ::)

No ale tam se píše explicitně jenom o stahování: Judge Paz Aldecoa declared it legal to *download* indiscriminately in Spain. Řeč byla o nabízení ke stažení.

Tak buď užitečnej a dej rumáčovi tip na slušný anineme nebo co na usnutí  ;D
Ze všeho možnýho, co jsem nakousl, mě asi nejvíc zaujalo Texhnolyze, pokud nevadí, že to je spíš umělecky laděný (málo mluvení, akce není prioritou). Teda jenom v případě, že jsi viděl všechno z Ghost in the Shell (dva/tři filmy, dva seriály) a Akiru. Pokud ne, rozhodně něco z toho.

« Odpověď #59 kdy: 16. 10. 2012, 23:47:08 »
A stejně to vypadá i s tím Švýcarskem: "under the current Swiss copyright laws (in which downloading media for personal consumption is legal) "  http://www.escapistmagazine.com/news/view/114537-File-sharing-Remains-Legal-In-Switzerland

Takže asi stejně jako u nás, ne?