Velkorysé řešení automatizace

Rax

Re:Velkorysé řešení automatizace
« Odpověď #30 kdy: 23. 10. 2012, 18:52:19 »
Ethernet má každé PC, 232jku taky. Převodník na 485tku se dá vyrobit za stovku.
Jestli mám bastlit USB či 1Wire, tak si raději napíši Modbus slave.
Trvalo mi to na AVRku 2 večery v céčku.
Pod windows si stáhnu třeba Promotic http://www.promotic.eu/cz/index.htm (25 proměnných je zdarma) a jedu.

Ethernet je nenažraný, USB funguje na 3-5 metrů, 232 funguje asi na 15 metrů, 485 funguje na stovky metrů, 1Wire taktéž na stovky metrů. 485 a 1wire bohužel nemají ochranu když se nějaké zařízení pomate a drží sběrnici furt ve stejném stavu.

Mě se osvědčil protokol RS232 na hardware CAN. Vzdálenosti stovky metrů, HW parametry o něco lepší než 485, je tam HW ochrana proti obsazení sběrnice a USART má dneska prakticky každý MCU.

« Odpověď #31 kdy: 23. 10. 2012, 18:54:58 »
Mě se osvědčil protokol RS232 na hardware CAN. Vzdálenosti stovky metrů, HW parametry o něco lepší než 485, je tam HW ochrana proti obsazení sběrnice a USART má dneska prakticky každý MCU.
Jenže 485 má lepší odolnost proti rušení, ne?

eiffel

« Odpověď #32 kdy: 23. 10. 2012, 18:58:43 »
Z modbusu pouzivej jen fce
-Write Single Register (to spis kvuli nekterym softum)
-Write Multiple Registers
-Read Holding Registers
-Read Input Registers

Na bity se vykasli. Ty si udelas "rozparcelovanim" wordu z holding registru.
A ostatni paradicky z protokolu taky potrebovat nebudes.

http://home.zcu.cz/~ronesova/bastl/files/modbus.pdf

1B function code mi přijde docela málo - myslim, neupotrebis z mnou napsanych 4 nic vic.
A i kdyby ty jo, ostatni ne ...

A co se tyka 485tky:
-ethernet neni nic jineho nez 485tka (nyni jiz modifikovana)
-485tku muzes sitovat - navesis na 2 draty periferii kolik chces.
-u 232jky mas smulu.

Rax

« Odpověď #33 kdy: 23. 10. 2012, 19:04:51 »
Jenže 485 má lepší odolnost proti rušení, ne?

Na domácí hrátky jsou z hlediska rušení obě dvě dostatečně odolné.
CAN pracuje i při rozdílu zemí asi +-24 V, tohle RS485 nedá, takže ušetříš optočlen a DC-DC.

« Odpověď #34 kdy: 23. 10. 2012, 19:05:39 »
Z modbusu pouzivej jen fce
-Write Single Register (to spis kvuli nekterym softum)
-Write Multiple Registers
-Read Holding Registers
-Read Input Registers
Nojo, když já právě nechci jenom číst a nastavovat registry, potřebuju trochu jiné věci...

eiffel

« Odpověď #35 kdy: 23. 10. 2012, 19:07:54 »
To mi schvalne napis jake.

« Odpověď #36 kdy: 23. 10. 2012, 19:33:33 »
Nojo, když já právě nechci jenom číst a nastavovat registry, potřebuju trochu jiné věci...
A jaké?

« Odpověď #37 kdy: 23. 10. 2012, 21:05:57 »
Například mám switch na druhém konci velké budovy. Switch má seriák. Chtěl bych mít možnost do toho protokolu zabalit komunikaci s tím switchem (takže přes to posílat různě dlouhé stringy tam a zpátky a na druhé straně se na to napojit normálním telnetem).

Nebo třeba by bylo fajn mít možnost mít do toho zabalený IP, jako taková "nouzová paralelní síť".

Jasně, že to přes registry jde, ale nepřijde mi to úplně praktická abstrakce. Proč řešit nějaké mapování stringu na registry, když ho vůbec nepotřebuju?

Další věc: umožňuje Modbus komunikaci mezi slavy navzájem? (jasně, že je to master-slave, takže slave může mluvit jenom na vyzvání, ale já nechci, aby se ho ptal master...)

Rax

« Odpověď #38 kdy: 23. 10. 2012, 22:11:50 »
Další věc: umožňuje Modbus komunikaci mezi slavy navzájem? (jasně, že je to master-slave, takže slave může mluvit jenom na vyzvání, ale já nechci, aby se ho ptal master...)

Na slave-slave je fajn to RS232 přes CAN. Prostě začneš vysílat a současně přijímáš a pak jenom porovnáš jestli nedošlo ke kolizi. Pokud ano, počkáš náhodnou dobu a zkusíš to znovu. Můžeš takhle vysílat i celé IP pakety, ale samozřejmě ne 10 Mbps.

« Odpověď #39 kdy: 23. 10. 2012, 22:22:09 »
Na slave-slave je fajn to RS232 přes CAN. Prostě začneš vysílat a současně přijímáš a pak jenom porovnáš jestli nedošlo ke kolizi. Pokud ano, počkáš náhodnou dobu a zkusíš to znovu. Můžeš takhle vysílat i celé IP pakety, ale samozřejmě ne 10 Mbps.
No jo no, starý dobrý CSMA/CD. Jenže to zas vyžaduje zároveň poslouchat, to taky nemusí být praktický... Mně nějak víc sedí ten token passing.

Rax

« Odpověď #40 kdy: 23. 10. 2012, 22:32:57 »
No jo no, starý dobrý CSMA/CD. Jenže to zas vyžaduje zároveň poslouchat, to taky nemusí být praktický... Mně nějak víc sedí ten token passing.

Poslouchání je v cajku, v momentě vysílání máš volnou přijímací polovinu UASRTu, jenom porovnáš dva byte mezi sebou. Je to míň práce než napsat předávání tokenu.

« Odpověď #41 kdy: 23. 10. 2012, 23:47:45 »
Poslouchání je v cajku, v momentě vysílání máš volnou přijímací polovinu UASRTu, jenom porovnáš dva byte mezi sebou. Je to míň práce než napsat předávání tokenu.
No jo, na tom něco bude :) Že by dneska nějakej šváb neuměl vysílat a poslouchat zaráz, to asi moc nehrozí...

eiffel

« Odpověď #42 kdy: 24. 10. 2012, 07:47:50 »
No... já nevím ...
Pokud děláš automatizaci, tak nesmíš mít na síti bordel.
Proto je jeden master, který se o vše stará (a když padne, tak padne vše, ale máš snadnou možnost diagnostiky jen z jednoho místa)
CAN se sice v automatizaci používá, ale není ideální.
V paketu přeneseš jen 8 bytů.
Pokud to stačí ( dělal jsem na CANu řízení servopohonů, kde je skutečně dat minimum), je to hukot.
Běda však, jakmile chceš přenášet velké objemy dat. Propustnost CANu exponenciálně klesá.

A jelikož na sběrnici může kecat kdo chce a kdy chce, plno paketů je znehodnocených. (proto jsou schválně z normy pakety tak malé a rychlosti tak velké)

A slave je jednou provždy SLAVE, nemá si sám co kecat. Pěkně počká na vyzvání od mastera.

Trident

Re:Velkorysé řešení automatizace - prosba o tipy
« Odpověď #43 kdy: 24. 10. 2012, 08:20:19 »
@jxzero
To vypadá na pěstírnu konopí
Nesouhlasím, jde o běžnou domácí automatizaci. Pěstírna je komplexní systém -

tam je potřeba měření teploty, vlhkosti, (CO2), na základě čehož se nastavuje ventilační systém (a ventil na CO2 bombě). pár časovačů na stykače, řídicí systém hydroponického systému (měření a regulace ph + ec, výměna roztoku). pomocné procesy mají zajistit bezpečnost objektu (požár, vniknutí neautorizované osoby) a také havarijní stavy (výpadek energie, nebo zdroje vody). Webový ksicht je vhodný spíš na monitoring. Pro možnost změnit parametry automatického řízení je nutností silná autentizace a zabezpečený kanál, když už je toto požadováno.

Zdurazňuji, že produktivní pěstování konopí je zavrženíhodné, protože stejně jako u prostituce se jední o nezdaněný příjem.
Ano. V pripade kdy mne stat otentovava o vice jak 50% mych prijmu se sluzbami  je to zavrzenihodne... Jsou staty kde se danova poctivost vyplaci. Napriklad vam podle priznane dane banka vymeruje kolik si muzete pujcit. Ne tak v CR. Tuhle vetu snad nemohl vyplodit ani urednik financniho uradu.

Mimochodem technicke konopi se pestuje ve velkem. A doma ted sedim na hromade konopi a zanedlouho s nim udelam vnitrni izolaci. Mam na to i fakturu a potvrzeni ze je technicke;) Tak a ted si zapalim brko...

I prumerna novostavba je komplexni problem. CO2 snimace se taky pouzivaji k aktivaci ventilace/rekuperace. Dale je treba skloubit ekvitermni regulaci s termostaty->komunikovat s kotlem, pripadne ventily. Dale je treba resit odpojeni rekuperace pri zapnuti digestore, sledovat merice medii jestli nedoslo k vykyvum(vsak jsme to tu probirali) atd. Napojit to cele na zabezpecovacku aby pozavirala okna a vrata kdyz dojde k naruseni. A to nemluvim o pozarnim zabezpeceni jako vypnuti rekuperace, otevreni vychodu v pripade uniku plynu a prime nucene odvetravani mistnosti s kotlem.
I obycejny rodinny dum muze byt komplexni system.

Rax

« Odpověď #44 kdy: 24. 10. 2012, 09:57:36 »
CAN se sice v automatizaci používá, ale není ideální.
V paketu přeneseš jen 8 bytů.

A slave je jednou provždy SLAVE, nemá si sám co kecat. Pěkně počká na vyzvání od mastera.

Jedná se o protokol RS232 na hardware CAN, nikoliv o protokolu CAN, přenášet si můžeš co chceš.
Více Masterů na sběrnici je o četnosti komunikace, na domácí automatizaci se komunikuje minimálně a tam to není problém.