Ale pokial mi ten system ponuka vsetko co potrebujem a este nieco navyse
...tak je samozřejmě všcehno v pořádku a market share ti může být ukradený. Pokud ti nechybí žádné ovladače ničeho, žádné komerční aplikace, baví tě vybírat hw podle compatibility listu, nevadí ti, že tě každá druhá telefonická podpora pošle k šípku, nevadí ti, že státní správa produkuje data ve formátech, které jsi těžko schopen otevřít atd. atd. Potom ano, potom je vše v pořádku
Akych 10 distribucii? Ja ako vyvojar poznam Debian, Suse a mozno Gentoo.
A RedHat/Centos/Scientific máš kde? Asi u zadku
Čili tebe jako vývojáře nezajímá většina komerčních zákazníků...
Vacsina ostatnych distribucii vychadzaju z tychto. A tym sa konci udrzba a dostupnost.
Tohle samozřejmě není pravda, protože stačí, aby autoři derivátu použili nějakou novější knihovnu, změnili formát nějakého konfiguráku, změnili konfigurační skripty atd. atd. Prostě změnili v podstatě cokoli kromě pozadí a ploše.
On ale pomalu a stabilně roste i market share Linuxu, takže to asi nebude tím, co tu tvrdíte ;-)
Mohl bych vidět čísla? Řekněme třeba za posledních 10 let. Můžeme je porovnat s Mac OS. (Nejde o žádné předhánění se, kdo dočůrá dál, jde čistě o to, co jsou fakta a co dojmy)
Jako jestli nejsi schopen dohlídnout ani vztah mezi diverzitou operačních systémů a dodržováním standardů a otevřených formátů, tak to je pak každá rada drahá
Kterých standardů a otevřených formátů, které dodržuje MacOS X a Linux ne?
[/quote]
Třeba Unix certifikace
Ale vážně: takhle to myšleno nebylo. Myslel jsem, že by trhu velmi pomohlo, kdyby na něm byly alespoň 3 operační systémy s podobným market share - pak by všichni dopředu museli myslet na to, že má někdo něco jiného a ne, že se považuje za automatiku, že každý, kdo má počítač, má Windows a Office. Potom by dodržování otevřených standardů nebyla jenom taková libůstka fajnšmekrů, ale holá nutnost. Všude.
Mac OS, ktery je kompatibilni mozna tak sam se sebou,
[/quote]
Drtivá většina aplikací, které běží pod Linuxem, běží i pod MacOS. Třeba i takové KDE. Kromě toho mám možnost mít hafo komerčních aplikací, Photoshopem a Illustratorem počínaje a oficiálními drivery pro firewire M-Audio konče.
Naopak to ale neplatí - nativní cocoa aplikace na Linuxu nerozjedu, kdybych se rozkrájel (ne, GNUStep fakt není alternativa).
Jestli to chceš vydávat za výhodu Linuxu, ok. Mně to přijde být spíš naopak
Jinak MacOS je certifikovaný Unix, takže asi tak k té kompatibilitě a standardům.
-----------
Jako pánové, obecně řečeno: jestli vám nepřijde podezřelá situace, kdy počet komerčních aplikací jde spočítat na nejdom prstu, tak mně to teda podezřelé připadne. A být lodivodem Linuxového světa, dost nad tím přemýšlím, proč to tak je.