@JardaP .: UID mi nic neříká, ale jestli myslíte UUID, tak o tom dobře vím. Jenže to ten grub musí nejdříve najet, aby mohl používat UUID. Mě to selhává někde ve stage 1 nebo 1.5. A způsobujou to právě čachry s diskama.
Měl jsem s tím kdysi oborvský problém, protože mám v PC PATA i SATA disky a BIOS je čísluje jinak než linux. A když vložím další disk, v BIOSu se mi kompletně pomíchají disky (ne že by se jenom posunuly, úplně se pomíchají, když ho zase vytáhnu, vrátí se disky na svoje místa. A linux je čísluje taky různě, podle pořadí načítání modulů, které se mi právě párkrát změnilo s aktualizací. Sem pak nechápal.
Jsem to vyzkoumal tak důkladně, že vím přesně, podle čeho se disky číslujou v BIOSu, podle čeho v zavaděči (podle BIOSu) a podle čeho v linuxu (pořadí načtení ovladačů, případně pořadí připojení, případně podle pravidel udev).
Jsem nainstaloval GRUB2 (čistá intalace systému, v konfiguráku samé UUID) a nic, nenajel ani GRUB, skončil ve stage1/1.5. Zajímavé, že GRUB legacy s tím problém neměl (jiný způsob konfigurace?). Teď jsem měl štěstí, že už mi aspoň GRUB2 najíždí, jenže konfigurace nikdy nefunguje. Tak jsem si konfigurační soubor /boot/grub/grub.cfg upravil ručně (ikdyž to všeci zakazujou) a od té doby funguje všechno. Jen si ho musím zálohovat, protože se občas přegeneruje a zmrší. Jak je to možné, že to generuje pořád blbou konfiguraci? To sám nechápu. A vlastně už ani nechcu, je to tak nechutně složité, starý grub byl přehlednější. Ten nový grub, to už je sám o sobě regulérní operační systém, taky docela dlouho startuje (oproti grubu legacy)