Linux nejde bootovat po čisté instalaci

Magicmaster

Linux nejde bootovat po čisté instalaci
« kdy: 15. 09. 2012, 20:33:13 »
Zdravím. Jsem s linuxem začátečník, ale chtěl bych se naučit víc, takže jsem se ho rozhodl nainstalovat vedle windows. Chci mít tyhle dva systémy úplně odděleně, takže na SSD (disk1) mám Windows, na HDD (disk2) bych chtěl mít kubuntu. Vůbec do sebe nemíchat bootloadery, ale nabootovat systém podle toho, který disk vyberu v biosu jako bootovací.

Předpokládal bych, že by to mělo být jednoduché - prostě odpojím disk1 a připojím kompletně smazaný disk2, takže to bude vypadat, jako kdyby to bylo úplně čisté PC. Nainstaluju systém a mělo by to běhat. Tohle jsem ale udělal a z disku bootovat vůbec nejde. Chvíli je jen černá obrazovka a potom se přejde na další bootovací médium v pořadí.

Pro jistotu jsem zkusil na disk nainstalovat Win7 a ty fungují naprosto bez problémů. Disk jsem smazal a inicializoval jako GPT programem EASEUS Partition Master, nevytvářel jsem žádné partitiony, všechno si vytvořil sám instalační program.

Je třeba něco nějak nastavit, aby se disk jevil jako bootovatelný? Hledal jsem poměrně dlouho, ale tenhle problém mi nic vyřešit nepomohlo. Rád poskytnu víc informací, když bude třeba, teď nevím co víc napsat.
Díky

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Linux nejde bootovat po čisté instalaci
« Odpověď #1 kdy: 15. 09. 2012, 21:04:53 »
GPT neznam, ale po staru se nastavoval na bootovacim oddilu priznak boot. To by ale asi mel udelat instalacni program.

Zabootoval bych nejake live distro a z nej patral, co se na tom disk stalo. Jak byl instalatorem rozdelen, jestli tam je nejaky boot flag, pokud se to na GPT vztahuje... A jaky je konfigurak Grubu nebo Lilo nebo co tam mate.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #2 kdy: 15. 09. 2012, 21:25:25 »
Na takovéhle věci jsem kdysi používal BootIiNG v režimu partitions, dnes už to zvládá asi i GParted. Easeus ve free verzi není nic moc. Jinak existuje spousta nástrojů, jak nastavit disk ajko bootovatelný. Ne vždy to instalátor provede celé za Vás. Nejlepší příprava je smazání celé tabulky na disku.

Magicmaster

« Odpověď #3 kdy: 16. 09. 2012, 00:14:12 »
@JardaP: Teď jsem disk znovu smazal a nechal na MBR, při instalaci si ho kubuntu stejně změnilo na GPT.
Partitiony vypadají takhle , předpokládám, že FAT32 oddíl je bootovací?

Jinak tohle instalační dvd je live, jenom nevím jak oddíl jako bootovací nastavit  :( Pokusím se najít něco o těch zmíněných nástrojích.
Konfigurák postnu, až ho najdu  ;D

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 16. 09. 2012, 00:51:14 »
Jak je videt, na druhem disku neni jako boot oflagovano nic. Podeziral bych, ze i na GPT by neco takoveho byt melo.

Kdyby to byl muj stroj, asi bych zabootoval Knoppix, disk ruco rozdelil cfdiskem, jako obvykle a na GPT se vykaslal, protoze nevim, na co by mi bylo, kdyz si se ctyrmi oddily vystacim. Instalatoru se pak musi zabranit s delenim disku hybat a pouze rucne priradit mount points a zvolit FS.

Kvuli rychlosti doporucuji dat swap k zacatku disku, hned za /boot, pokud na nej mate zvlastni oddil.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #5 kdy: 16. 09. 2012, 00:53:44 »
Já sice nevím, jestli Kubuntu Live má nějaký rozšíření mod, ale musíš mu nastavit, že chceš MBR nahrát do /dev/sdb nebo snad sda odpojuješ a vyndaváš?

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #6 kdy: 16. 09. 2012, 00:56:31 »
Zkrátka a jednoduše oba dva disky musí být bootovací, bez toho nedocílíš týženého cíle.

zd.valek

« Odpověď #7 kdy: 16. 09. 2012, 10:09:04 »
Boot flag je zastaralý, používá se jen v MS-DOSu a Windows, je to jen značka pro microsoftí zavaděč, takže neřešit.
Taky bych se na GPT vykašlal. Umí ho vůbec BIOS (případně ta druhá věc co se dává do nových PC místo BIOSu)?
Předpokládám, že systémy přepínáte tím, že v BIOSu změníte pořadí disků. Pak je důležité dát si pozor, aby bylo to pořadí při startu linuxu stejné jako při instalaci.
Zavaděč se musí nainstalovat na disk, ne na partition, takže pokud je ten linuxový disk /dev/sdb (jako že by měl být), tak instalovat do něj, hlavně ne do /dev/sdb1 a podobně. Ale předpokládám, že ubuntí instalátor tu "špatnou" možnost ani nenabízí.
Jinak samozřejmě je možné i to, že tam je někde chyba. Od té doby co se pokouším používat GRUB2 se mi ještě nestalo, že by mi systém po instalaci nastartoval. Ale zavaděč vždycky aspoň zařval nějakou hlášku.

Magicmaster

« Odpověď #8 kdy: 16. 09. 2012, 11:39:48 »
@Pavel Tiger: Právě proto, abych si nepomíchal bootloadery dohromady při instalaci sda fyzicky odpojím, takže je v pc jen jeden disk.

@zd.valek: Pořadí disků neměním, z nějakého důvodu mi to ani nejde změnit. Vždy když nějaké pořadí nastavím a dám exit and save (F10), pořadí zůstane takové, jaké bylo. Takže to dělám tak, že při startu zmáčknu F12, to otevře nabídku a tam si vyberu konkrétní jeden disk, dám enter a on se nabootuje.

Co se týče GPT, je vůbec možné se na něj vykašlat? Disk jsem smazal a nechal na MBR, ale při instalaci ho instalátor přeinicializoval na GPT..

Jirka

« Odpověď #9 kdy: 16. 09. 2012, 12:10:45 »
vyhoď widlácký disk (odpoj kabel), nainstaluj to Kubuntu na druhý HDD (a v té chvíli vlastně jedinný disk) a pak zkus jestli jede, problém bude, že při instalaci  s oběma disky uděláš chaos v discích-

zd.valek

« Odpověď #10 kdy: 16. 09. 2012, 15:21:06 »
Odpojit při instalaci sda je riskantní (pokud ho neodpojujete pokaždé, když startujete linux) uděláte v tom takový zmatek, že bootloader nemusí najít ani sám sebe. Hledá se na disku 1, kde byl při instalaci, jenže teď je na disku 2. Měl by zahlásit chybu. Některé změny to překousne, jiné ne, tak raději nedělat žádné. Zkuste jenom ten první disk vypojit, jestli to bude startovat potom.

Nejde vám změnit pořadí disků? Nevím, jak je to možné, ale mě se stává podobná věc (že se to nastavení změní na default), když (hardwarově) připojím/odpojím disk.

Pokud si disk vybíráte v F12 menu při startu počítače (je taky součástí BIOSu), pak to může být taky důvod, proč to nefunguje. (Můj) BIOS si totiž interně přečísluje disky tak, aby byl první ten bootovací. No a zavaděč používá čísla disků z BIOSu. Takže pokud při instalaci jedete z DVD, jsou disky 1=1, 2=2, ale když se snažíte nabootovat z druhého, prohodíte je: 1=2, 2=1 a bootloader se nenajde. Ale opět by měl vyhodit nějakou hlášku.

Háže to nějakou hlášku?
Btw, k čemu je ten FAT32 oddíl na GPT? To tam vytvořil ten instalátor?

Vykašlat se na GPT určitě možné je, jen nevím jak v ubuntu. Rozdělit disk jakýmkoliv nástrojem (vytvořit jeden oddíl) a pak při instalaci vybrat ruční rozdělení (hlavně ne automatické), vybrat ten oddíl a dát mu mountpoint "/"
Jaký máte počítač? Jestli to má BIOS, tak je možné, že má s GPT problém, ale jestli to má místo BIOSu UEFI, pak by GPT neměl být ten problém.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 16. 09. 2012, 16:23:49 »
@zd.valek: Proc? Grub umi UID disku. Takze pokud se jednou zavede GRUB, je uplne jedno, jestli disk je prvni nebo desaty, nadale se stejne jede podle UID.

zd.valek

« Odpověď #12 kdy: 16. 09. 2012, 17:10:46 »
@JardaP .: UID mi nic neříká, ale jestli myslíte UUID, tak o tom dobře vím. Jenže to ten grub musí nejdříve najet, aby mohl používat UUID. Mě to selhává někde ve stage 1 nebo 1.5. A způsobujou to právě čachry s diskama.
Měl jsem s tím kdysi oborvský problém, protože mám v PC PATA i SATA disky a BIOS je čísluje jinak než linux. A když vložím další disk, v BIOSu se mi kompletně pomíchají disky (ne že by se jenom posunuly, úplně se pomíchají, když ho zase vytáhnu, vrátí se disky na svoje místa. A linux je čísluje taky různě, podle pořadí načítání modulů, které se mi právě párkrát změnilo s aktualizací. Sem pak nechápal.
Jsem to vyzkoumal tak důkladně, že vím přesně, podle čeho se disky číslujou v BIOSu, podle čeho v zavaděči (podle BIOSu) a podle čeho v linuxu (pořadí načtení ovladačů, případně pořadí připojení, případně podle pravidel udev).
Jsem nainstaloval GRUB2 (čistá intalace systému, v konfiguráku samé UUID) a nic, nenajel ani GRUB, skončil ve stage1/1.5. Zajímavé, že GRUB legacy s tím problém neměl (jiný způsob konfigurace?). Teď jsem měl štěstí, že už mi aspoň GRUB2 najíždí, jenže konfigurace nikdy nefunguje. Tak jsem si konfigurační soubor /boot/grub/grub.cfg upravil ručně (ikdyž to všeci zakazujou) a od té doby funguje všechno. Jen si ho musím zálohovat, protože se občas přegeneruje a zmrší. Jak je to možné, že to generuje pořád blbou konfiguraci? To sám nechápu. A vlastně už ani nechcu, je to tak nechutně složité, starý grub byl přehlednější. Ten nový grub, to už je sám o sobě regulérní operační systém, taky docela dlouho startuje (oproti grubu legacy)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 16. 09. 2012, 17:52:30 »
Jsem to vyzkoumal tak důkladně, že vím přesně, podle čeho se disky číslujou v BIOSu, podle čeho v zavaděči (podle BIOSu) a podle čeho v linuxu (pořadí načtení ovladačů, případně pořadí připojení, případně podle pravidel udev).

Zajimave. To by asi stalo za par radku na blogu.

Citace
Jsem nainstaloval GRUB2 (čistá intalace systému, v konfiguráku samé UUID) a nic, nenajel ani GRUB, skončil ve stage1/1.5. Zajímavé, že GRUB legacy s tím problém neměl (jiný způsob konfigurace?).

A co zkusit lilo? Tam jde UUID psat take a pokud to ma pouze zavadet Linux z urciteho disku, tak by nevyhody lila nebyly tak tragicke.

Citace
Jak je to možné, že to generuje pořád blbou konfiguraci? To sám nechápu.

Zkousel jste poslat bug report?

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #14 kdy: 16. 09. 2012, 18:53:19 »
Zkuste rescatux, mohl by pomoct.