IPv6 co s ní?

elnituhs

IPv6 co s ní?
« kdy: 20. 07. 2012, 00:42:16 »
Ahoj, mám zapnutou IPv6 na síťovém rozhraní, přeji si její náhodnou změnu. Vše jsem nastavil, změny se provedly, ale ifconfig a ip hlasí stále stejnou odvozenou IP. Vypnutí IPv6 adresy by asi způsobilo různé chyby, ale i ta možnost je. Lze dnes na nějakou dobu IPv6 vypnout?:) Netroufám si předvídat co by vypnutí způsobilo.
V sysctl.conf jsem vypnul autoconf a zapl tempaddr. Změny se provedly i podle kontroly obsahu /proc/.., ale IP zůstává. Kudy dále? Jak je možné, že je autoconf vypnutý a stále se odvozená adresa generuje? Budu rád když mi někdo poradí kde se stala chyba.   

Re:IPv6 co s ní?
« Odpověď #1 kdy: 20. 07. 2012, 09:19:21 »
Pokud jsi vypnul autoconf, počítač by si adresu přidělit neměl, pokud ji však má, zůstane mu. Aby systém náhodné adresy nejen přidělil, ale i aktivně používal, je potřeba do use_tempaddr uložit dvojku.

Jinak je samozřejmě možné IPv6 vypnout, například pomocí /proc/sys/net/ipv6/conf/all/disable_ipv6

…ale moc to s tou paranoiou nepřeháněj, stejně po tobě jdou.

elnituhs

« Odpověď #2 kdy: 20. 07. 2012, 11:01:33 »
Pokud jsi vypnul autoconf, počítač by si adresu přidělit neměl, pokud ji však má, zůstane mu. Aby systém náhodné adresy nejen přidělil, ale i aktivně používal, je potřeba do use_tempaddr uložit dvojku.

Děkuji za upřesnění.

Přesně tak mám autoconf a use_tempaddr nastavené, chvíli byl autoconf vypnutý. Je možné že musím změnit síť nebo přejít s pc aby se trochu něco pohlo v routeru a změna adresy se provedla? Nemám jstotu že něco běží přes ipv6, jak to zjistit bez netstat třeba pomocí ip?. Router IPv6 umí, jen zatím není jasné jak. S pripojením pc zlobil a pomohlo až zapojeni obou síťových rozhrani současně:) Tipuji ze zlobi router.

Asi je strata casu menit nebo zakazovat IP, ale nevypadá blbě aby někdo chodil porad se stejnou IP pokud ji přímo nutně nepotřebuje? :D Distro které používám má IPv6 zapnuté a přitom nevím že bych je k něčemu použil. Takže se chci zeptat. Přínáší mi zapnuté IPv6 nějaká rizika? Údajně používá náhodnou změnu Ubuntu a Windows7. Tak proč nepoužít stejné nastavení?:) Musím stahovat knihu o IPv6 aby vše běželo jak má?   
Dočetl jsem se, že se chystá nějaké zlepšení pro use_tempaddr. Knihu o IPv6 se mi stahovat nechce je obsáhlá, navíc bych si rád nechal poradit komu je určená aby něco opět nestahoval úplně zbytečně. Docela dlouho jsem čekal až se podobná možnost objeví a zde na root.cz ani zmínka. Knihu kvůli tomu číst předpokládám nemusím.

elnituhs

« Odpověď #3 kdy: 20. 07. 2012, 11:40:00 »
Jeste bych mohl prideleni IP popohnat pres dhclient. Jenze zapinat ruco prideleni IP asi neni zadne reseni. Predpokladam ze nejaky nejen web bude pouzivat ipv6 a ptat swe nebude jestli je u me zapnute:) jak uz byva zvykem. Chcii se vyhnou jakekoli moznosti ze budu patrat cim ze neco nejde a nebudu vedet ze za to muze mnou vypnute ipv6 :)

Lol Phirae

« Odpověď #4 kdy: 20. 07. 2012, 11:53:01 »
No, kdybys vytáhnul to síťové rozhraní shodil a nahodil zpět nebo ten počítač třeba restartoval, tak jsi měl dávno vyřešeno. Ale jinak je  jistě možné ještě několik dní debatovat o nesmrtelnosti chrousta.  :D

elnituhs

« Odpověď #5 kdy: 20. 07. 2012, 12:19:10 »
No, kdybys vytáhnul to síťové rozhraní shodil a nahodil zpět nebo ten počítač třeba restartoval, tak jsi měl dávno vyřešeno. Ale jinak je  jistě možné ještě několik dní debatovat o nesmrtelnosti chrousta.  :D
Poslední kontrolní otázka tohoto fóra byla co ma 24 hodin, byla nějaká divná. Nejsou otázky generovány nějak podle fóra, třeba času založení? Tak si říkám jestli nejsi nějaký bot, sice vtipnější než pan P.

Před chvilkkou jsem připojil druhé rozhraní a stále se špatně přiděluje IP. Jsi jistě velmi moudrý, restarty jsem samozřejmě dávno provedl jen jsem o nich nepsal. Uvítal bych u diskutérů větší zájem se zeptat, pokud mohu předpokládat že se snaží poradit. Router restartovat ale nemohu, osoba která je vlastníkem to neumí nastavit zpět a nezná heslo:D

elnituhs

« Odpověď #6 kdy: 20. 07. 2012, 14:37:51 »
Mohu jako registrovný uživatel fóra opravovat své příspěvky v diskusi?

Lol Phirae

« Odpověď #7 kdy: 20. 07. 2012, 16:20:50 »
. Jsi jistě velmi moudrý, restarty jsem samozřejmě dávno provedl jen jsem o nich nepsal. Uvítal bych u diskutérů větší zájem se zeptat, pokud mohu předpokládat že se snaží poradit.

Uvítal bych u tazatelů větší zájem položit srozumitelnou otázku a poskytnout relevantní informace. Jinak zkus zavolat ve dvě v noci nějaké televizní věštkyni, mě to teda nebaví. Nazdar.

;D ::)

elnituhs

« Odpověď #8 kdy: 20. 07. 2012, 17:17:19 »
. Jsi jistě velmi moudrý, restarty jsem samozřejmě dávno provedl jen jsem o nich nepsal. Uvítal bych u diskutérů větší zájem se zeptat, pokud mohu předpokládat že se snaží poradit.

Uvítal bych u tazatelů větší zájem položit srozumitelnou otázku a poskytnout relevantní informace. Jinak zkus zavolat ve dvě v noci nějaké televizní věštkyni, mě to teda nebaví. Nazdar.

;D ::)
Ja se teda snazim poradiz kdyz mohu. Jediny chybejici udaj je asi ze jsem pocitac restartoval hned nekolikrat coz je asi samozrejmosti. Dokonce jsem si rikal ze sitova karta muze nejaka divna tak jsem pc i vypnul :) Zatim nikde na foru nedoporucují vypisovat vsechny pouzite prikazy a nastaveni. Pisu vice az kdyz vim kdo radi, snazim se pri dotazu o strucny dotaz pro prehlednost. Cekal jsem ze nekdo napise: ..tohle jsem take resil, prepnes tohle, mam podobne distro. Drive se snazim poradit si sam, az pak se ptam. Vetsinou pokladam dotaz na foru v noci, ver ze uz jsem chtel davno spat a pockat na dalsi den:) Dlouho jsem zkousel proc IP delala chyby. Diky za doplneni :) Mohu pro priste skryt cas zalozeni dotazu?:) :)

Muze byt chyba ovladace sitovky na desce? Uzavreny neni aspon podle popisu.   

Zopper

• 893
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 20. 07. 2012, 17:59:43 »
Co zkusit ještě konfiguraci přes sysctl? https://wiki.archlinux.org/index.php/IPv6#Privacy_Extensions

elnituhs

« Odpověď #10 kdy: 20. 07. 2012, 18:11:15 »
Téma jsem vybral velmi zábavné  :D jen bych chtel IP uz nastavenou.

elnituhs

« Odpověď #11 kdy: 20. 07. 2012, 19:01:58 »
Co zkusit ještě konfiguraci přes sysctl? https://wiki.archlinux.org/index.php/IPv6#Privacy_Extensions
V sysctl.conf mam navíc snad pouze řádky autoconf. Něco se píše v té wiki o vynechání all a default, v sysctl.conf je mám. Takže odmazat ze sysctl.conf řádkyautoconf, dále all a default? Něco tam mám navíc. Zdá že jsem vynechal jeden restart a později připsal něco navíc. A ještě jedna zajmavůstka že v sysctl.conf není ani čárka o IPv6 mimo těch které jsem připsal.
Distro nabízí stažení nových initscripts, ale nechci si rozhodit pracně přizpůsobené distro. Takže hledám nástupnické distro.

elnituhs

« Odpověď #12 kdy: 20. 07. 2012, 19:54:26 »
Tak se pročistil sysctl.conf ale IP je stále stejná.

elnituhs

« Odpověď #13 kdy: 21. 07. 2012, 08:44:01 »
Navrhujete nějaké úpravy v nastavení jádra? Chcete vědet verzi jádra? Kompilovat se mi na tomhle distu ani trochu nechce :D Spravy vse nove distro, jake?

elnituhs

« Odpověď #14 kdy: 21. 07. 2012, 09:21:04 »
Shodit dhclient nebo vnutit aby pridelil jen IPv4 adresu? Prozkoumám nastavení dhclient  :(