Dobrý den,
mám na několika PC nainstalovaný Linux Mint 11 s prostředím Gnome 2. Počítače komunikují se serverem Windows s Active Directory, kde jsou uložená jména a hesla uživatelů a jejich adresáře. Uživatelé Linuxu se přihlašují do systému svým jménem a heslem přes autentizaci pomocí CentrifyDC. Při přihlašovaní se každému uživateli v jeho domovském adresáři na počítači s Linuxem automaticky vytvoří nový adresář, do kterého se připojí jeho vzdálený adresář na serveru s Active Directory. Po odhlášení se server zase odpojí a ten nový adresář se smaže. To je zařízeno pomocí balíků libpam-mount a smbfs, nastavený souborový systém při připojování vzdáleného adresáře je CIFS. Vše funguje, až na dvě nepříjemnosti:
1) Když uživatel uloží do svého vzdáleného adresáře na Active Directory nějaký soubor a pak ho smaže pomocí správce souborů Nautilus, vytvoří se mu ve vzdáleném adresáři skrytý soubor .Trash (nebo nějak podobně, jméno teď přesně nevím), a do něho se soubor přesune. To je samozřejmě v pořádku, ale problém je v tom, že pak Nautilus ukazuje, že odpadkový koš je prázdný a nedá se pomocí něho vysypat, takže se tam hromadí další soubory a uživatel nemůže nic dělat. Mohl by samozřejmě celý adresář .Trash ručně smazat pomocí terminálu, ale pro uživatele neznajícího Linux to není moc dobré doporučení a navíc se tam .Trash zase vytvoří. Proto by mě zajímalo, jestli někdo neví, proč Nautilus neukazuje na vzdáleném adresáři obsah koše, i když ho tam sám vytváří a používá, a v lokálním domovském adresáři koš normálně funguje, i v externích discích připojených ručně přes USB. Vzdálený adresář je připojen v /home/%(USER)/Dokumenty. Pokud by nešlo koš zprovoznit, zajímalo by mě, jestli lze aspoň zařídit, aby soubory smazané pomocí Nautilu nešly do koše, ale rovnou se kompletně odstraňovaly, ať se nezaplňuje diskový prostor.
2) Když chce uživatel v Blenderu 2.49 uložit soubor, nelze ho uložit do vzdáleného adresáře v /home/%(USER)/Dokumenty, protože Blender ho nezobrazuje jako adresář, ale jako soubor. Je nutné uložit soubor jinam a pak ho mimo Blender ručně přesunout do vzdáleného adresáře. Ostatní testované aplikace zobrazují vzdálený adresář správně. Možná, že problém 2) souvisí s problémem 1), ale težko říct.