CIFS, Nautilus a nefungující Trash

Art

CIFS, Nautilus a nefungující Trash
« kdy: 10. 07. 2012, 14:38:49 »
Dobrý den,

mám na několika PC nainstalovaný Linux Mint 11 s prostředím Gnome 2. Počítače komunikují se serverem Windows s Active Directory, kde jsou uložená jména a hesla uživatelů a jejich adresáře. Uživatelé Linuxu se přihlašují do systému svým jménem a heslem přes autentizaci pomocí CentrifyDC. Při přihlašovaní se každému uživateli v jeho domovském adresáři na počítači s Linuxem automaticky vytvoří nový adresář, do kterého se připojí jeho vzdálený adresář na serveru s Active Directory. Po odhlášení se server zase odpojí a ten nový adresář se smaže. To je zařízeno pomocí balíků libpam-mount a smbfs, nastavený souborový systém při připojování vzdáleného adresáře je CIFS. Vše funguje, až na dvě nepříjemnosti:

1) Když uživatel uloží do svého vzdáleného adresáře na Active Directory nějaký soubor a pak ho smaže pomocí správce souborů Nautilus, vytvoří se mu ve vzdáleném adresáři skrytý soubor .Trash (nebo nějak podobně, jméno teď přesně nevím), a do něho se soubor přesune. To je samozřejmě v pořádku, ale problém je v tom, že pak Nautilus ukazuje, že odpadkový koš je prázdný a nedá se pomocí něho vysypat, takže se tam hromadí další soubory a uživatel nemůže nic dělat. Mohl by samozřejmě celý adresář .Trash ručně smazat pomocí terminálu, ale pro uživatele neznajícího Linux to není moc dobré doporučení a navíc se tam .Trash zase vytvoří. Proto by mě zajímalo, jestli někdo neví, proč Nautilus neukazuje na vzdáleném adresáři obsah koše, i když ho tam sám vytváří a používá, a v lokálním domovském adresáři koš normálně funguje, i v externích discích připojených ručně přes USB. Vzdálený adresář je připojen v /home/%(USER)/Dokumenty. Pokud by nešlo koš zprovoznit, zajímalo by mě, jestli lze aspoň zařídit, aby soubory smazané pomocí Nautilu nešly do koše, ale rovnou se kompletně odstraňovaly, ať se nezaplňuje diskový prostor.

2) Když chce uživatel v Blenderu 2.49 uložit soubor, nelze ho uložit do vzdáleného adresáře v /home/%(USER)/Dokumenty, protože Blender ho nezobrazuje jako adresář, ale jako soubor. Je nutné uložit soubor jinam a pak ho mimo Blender ručně přesunout do vzdáleného adresáře. Ostatní testované aplikace zobrazují vzdálený adresář správně. Možná, že problém 2) souvisí s problémem 1), ale težko říct.

qk

Re:CIFS, Nautilus a nefungující Trash
« Odpověď #2 kdy: 10. 07. 2012, 16:39:14 »
Presne podobnou vec jsem resil vcera - pripojil jsem fotak, smazal tam par fotek, ty se presunuly do kose a ten jsem musel rucne smaznout

Mam pocit, ze to panove trosku nedomysleli - to co si namountuji rucne muzu mountovat nekde jinde, ale fotaky a podobny asi tezko...

Art

« Odpověď #3 kdy: 11. 07. 2012, 12:00:04 »
Zkuste tady: http://www.linuxquestions.org/questions/linux-desktop-74/how-do-empty-view-trash-files-on-mounted-volumes-899188/

Děkuji za odkaz, ale bohužel to nepomohlo. Člověk, který to tam vyřešil, nakonec změnil mount point a hotovo. Zkoušel jsem tedy připojovat vzdálený adresář na různá místa v systému, ale výsledek byl u problémů 1) i 2) stále stejný. Podle mě je v mém případě chyba někde jinde, protože například když připojím externí flash disk přes USB, funguje 1) i 2) bez problémů i v případě, že ho nechám připojit automaticky do /media. Napadá mě, že by to mohlo souviset s použitým souborovým systémem CIFS.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 11. 07. 2012, 12:42:06 »
A nemohl byste tam nekam naraficit symlink, aby si Trash myslel, ze je mountpoint jinde?

Art

« Odpověď #5 kdy: 11. 07. 2012, 14:04:49 »
Zkusil jsem přidávat symlink ukazující z různých míst na ten připojený vzdálený adresář a také naopak na to původní místo dát symlink ukazující na různá místa, kam jsem připojoval vzdálený adresář, ale bohužel se to chová stále stejně.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 11. 07. 2012, 16:04:59 »
Hardlink na mount point odjinud take nejde?

Art

« Odpověď #7 kdy: 12. 07. 2012, 12:20:34 »
Hardlink na adresář se mi nepodařilo vytvořit. Ale stejně si myslím, že by to dopadlo stejně, protože jsem zkoušel přímo dávat mount point na různá místa a chovalo se to stejně. Zvláštní ovšem je, jak už jsem napsal, že externí paměťová média přes USB fungují bez problémů, tedy jediným rozdílem je asi připojení přes síť a CIFS.

MilanK

« Odpověď #8 kdy: 12. 07. 2012, 18:48:17 »
A jak vypadají přístupová práva adresáře .Trash? (Jak z pohledu klienta, tak i na serveru.) Jsou stejná jako na lokálním disku?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 12. 07. 2012, 20:11:17 »
Hm, hardlink na adresar je spise teoreticka zalezitost a v Linuxu nejde. :-( Ale neslo by to udelat obracene? Presunout mount point tam, kde ho Trash ocekava nebo jak to bylo v tom linku, co jsem sem dal drive a uzivateli pak na nej podstrcit symlink? Ten mount point by tam pak treba i mohl zustavat a pri prihlasovani by se uzivateli akorat zrizoval symlink a pri odhlasovani rusil.

Art

« Odpověď #10 kdy: 13. 07. 2012, 12:50:55 »
Koš na lokálním disku ~/.local/share/Trash, Nautilus normálně ukazuje jeho obsah a lze pomocí něho vysypat koš:
drwx------ 5 user user 4096 2012-07-04 15:45 Trash

Koš na flash disku připojeném přes USB do mount pointu /media/CORSAIR, tedy /media/CORSAIR/.Trash-293603009, Nautilus normálně ukazuje jeho obsah a lze pomocí něho vysypat koš:
drwx------ 5 user user 4096 2012-07-13 12:27 .Trash-293603009

Koš na serveru s Windows pomocí CIFS připojený do mount pointu ~/Dokumenty, tedy ~/Dokumenty/.Trash-293603009, Nautilus neukazuje jeho obsah a nenabízí možnost jeho vysypání:
drwxr-xr-x 1 user user 0 2012-07-11 10:50 .Trash-293603009

Všechny tyto adresáře se vytvářejí automaticky při vyhození libovolného souboru do koše pomocí Nautilu a ukládají se do nich takto vyhozené soubory. Uživatel má pomocí terminálu přístup do všech, může v nich prohlížet soubory ručně je smazat. Ještě uvádím pro všechny tři disky výpis z mount:

/dev/sda3 on / type ext4 (rw,errors=remount-ro,commit=0)
/dev/sdf1 on /media/CORSAIR type vfat (rw,nosuid,nodev,uhelper=udisks,uid=293603009,gid=293603009,shortname=mixed,dmask=0077,utf8=1,showexec,flush)
//server/path/user on /home/user/Dokumenty type cifs (rw,mand)

V tom odkazu bylo napsáno, že Nautilus neukazuje koš v určitých adresářích, které jsou považovány za systémové, tak jsem zkoušel dávat mount point jinam, ale ať jsem ho dal kamkoliv, stejně ho v případě CIFS neukazoval. Přitom obsah koše na flash disku připojeném do /media/CORSAIR ukazuje, tak jsem připojil CIFS například do /media/user a nepomohlo to.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 13. 07. 2012, 13:53:36 »
Hm. A podle kterych kriterii se Nautilus rozhoduje, ze je adresar systemovy?

Art

« Odpověď #12 kdy: 13. 07. 2012, 15:46:08 »
Cituji z toho odkazu:

--------------------
I just spoke with the good people on the gnome project and they told me that all mounted .Trash files (even on mounted CIFS volumes) should appear when you open your desktop trash (i.e. trash:///)

If it doesn't it may have been mounted to an "internal" directory that does not get checked. I moved my mount point and viola, they all appeared in my desktop trash, with full rt-click functionality.

A reference of those internal directories can be found here:
http://git.gnome.org/browse/glib/tree/gio/gunixmounts.c#n232
--------------------

Jestli jsem to dobře pochopil, tak podle toho seznamu by například /mount/user mělo fungovat, ale bohužel nefunguje.

Art

« Odpověď #13 kdy: 13. 07. 2012, 15:49:42 »
Chtěl jsem napsat /media/user. Jinak jsem zkoušel také např. /media/x/user, /user, /mnt/Dokumenty.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 13. 07. 2012, 16:20:21 »
A zkousel jste, jestli treba v Thunaru nebo PCManFM to (ne)chodi stejne blbe? Neni sice idealni instalovat dalsi soft, ale lepsi, nez nic. Usrovi by se pak reklo, ze do popelnice se z Nautilu nedostane a musi pouzit neco jineho.