Arduino a DS18B20

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Re:Arduino a DS18B20
« Odpověď #15 kdy: 03. 07. 2012, 16:16:11 »
Asi pisu pozde, ale osobne bych to resil radeji stridou signalu nez snizenim napeti. Snaze se to reguluje (zmena je linearni) a zaroven to umoznuje podstatne vetsi rozsah otacek. Napeti zustava stejne, meni se jen strida signalu.

Samozřejmě, ale je zdravé ovládat nePWM větráček pomocí PWM? Otázka byla, jak zjistit a změnit otáčky na 3pin větráčku. Já bych je měnil voltáží, ne pomocí PWM...

albert

« Odpověď #16 kdy: 03. 07. 2012, 16:18:31 »
Určite otáčky riadiť striedou (PWM). To Arduino urobí bez problémov. No a keďže som už doma tak tu je odkaz na čítanie teploty (čo už síce máš vyriešené - ale nevadí): http://mynerdstuff.blogspot.sk/2012/02/dallas-ds18b20-temperature-sensor-and.html

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #17 kdy: 03. 07. 2012, 16:35:35 »
Určite otáčky riadiť striedou (PWM). To Arduino urobí bez problémov. No a keďže som už doma tak tu je odkaz na čítanie teploty (čo už síce máš vyriešené - ale nevadí): http://mynerdstuff.blogspot.sk/2012/02/dallas-ds18b20-temperature-sensor-and.html

Já se akorát ptám, jestli lze střídou (PWM) regulovat otáčky i u větráku, který má jen 3 piny??? Má -, + a senzor otáček. I do takového větráku lze nahnat PWM? - by bylo - (GND) a na + by se hodil výstup z PWM? Lze to bez poškození větráku (i dlouhodobým provozem)?

albert

« Odpověď #18 kdy: 03. 07. 2012, 17:14:55 »
Áno dá sa to. Motor sa nepoškodí. Tak sa to robí keď nechcete znižovať napätie, pretože vtedy samozrejme klesá aj výkon motora. Ak otáčky regulujete striedou výkon neklesá (ale to zrejme viete). Ja som pomocou toho robil pohyb fotoaparátu kým som nemal krokový motor. Je tiež dobré vedieť, že určite sa nedá regulovať v plnom rozsahu od 0 otáčok po maximum, pretože motor už pri určitej frekvencii nereaguje. Ak máte napr. rozsah regulácie o 0 do 255, tak použiteľný rozsah bude okolo 100 niekde v rozmedzí tých 255. Pri niektorom motore napr od 30 do 130 a pri inom napr od 90 do 190 a zvyšok rozsahu už nebude použiteľný. Ja mám dva motory a na každom je rozsah iný, pretože sú rôzneho výkonu.

kmarty

• 194
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 03. 07. 2012, 17:39:31 »
...jestli lze střídou (PWM) regulovat otáčky i u větráku, který má jen 3 piny???
Procy by neslo, je to obycejny vetracek. Akorat ma navic hallovu sondu jejiz druhy konec je pripojen na zem.

TomasP

« Odpověď #20 kdy: 03. 07. 2012, 17:43:23 »
Uff.... tak jsem si to všecko "pročetl" a pochopil jsem vleký kulový....
Koukal jsem na:
http://2.bp.blogspot.com/-O1SGwz3442Q/Thowmy86I0I/AAAAAAAAAao/FvsjX7hkXL4/s1600/RPM.png
To bych zvládl zapojit, koupit ten Mosfet, ale dyd tam má je 2 dráty, nechápu... A proč to má napojené do VIN? A ještě jeden, dyd andurio dává pouze max 5V a on má 12V ventilátor...
A pak u toho čtení otáček jsem nepochopil na který pin v anduriu to má napojené, co tam má dále za součástky... potřeboval bych to vysvětlit v CZ s tou AJ prostě nevím co a jak...

Potřebuji to regulovat v rozsahu 0 - 100% teoreticky by se dal koupit silnější ventilátor, ale nutně potřebuji mít stop stav.

TomasP

« Odpověď #21 kdy: 03. 07. 2012, 17:45:19 »
Teď tu koukám, bavíte se o halovo sondě atd... Pokud se někdo doopravdy pokusí mi vysvětlit co a jak zapojit, tak prosím jak pro "blbce" ... co a kam .... popř pokud by bylo lepší použít ten L298N tak jak na něj... Diky

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #22 kdy: 03. 07. 2012, 17:46:09 »
...jestli lze střídou (PWM) regulovat otáčky i u větráku, který má jen 3 piny???
Procy by neslo, je to obycejny vetracek. Akorat ma navic hallovu sondu jejiz druhy konec je pripojen na zem.

Tak jednoduchou informaci jsem potřeboval vědět :-) V tom případě se omlouvám za zasvinění vlákna mojí nechápavostí a díky za poučení ;-) Hallova sonda teda dává na žlutém drátu pulzy? Lze to tedy měřit jako frekvenci? Pak už přestanu prudit :-)

kmarty

• 194
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 03. 07. 2012, 17:49:34 »
Hallova sonda teda dává na žlutém drátu pulzy? Lze to tedy měřit jako frekvenci? Pak už přestanu prudit :-)
Jj, presne tak.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #24 kdy: 03. 07. 2012, 17:52:06 »
Hallova sonda teda dává na žlutém drátu pulzy? Lze to tedy měřit jako frekvenci? Pak už přestanu prudit :-)
Jj, presne tak.

Hustý! Díky za objasnění spousty věcí. A hodně štěstí tazateli, ať se to podaří rozhýbat ;-)

TomasP

« Odpověď #25 kdy: 03. 07. 2012, 18:31:55 »
Pavouku, díky snažím se na to přijít sám, ale jsem z těch všech schémat spíš domatenej, než abych něco pochopil, že já nešel na nějakého elektronika, to bych to měl už dáno hotové....
Ale jinak, našel jsem ten svůj tady: http://arduino-info.wikispaces.com/MotorDrivers ten spodní, mám stejný přepínač (jen jinde) a i piny na přepnutí, jen netuším jak to zapojit.
Tipl bych to:
OUT 1  +
OUT 2  -
VCC + 12V z externího zdroje
GND  - z externího zdroje

ale co s arduinem, aby reguloval otáčky... netuším... a pak jen vyřešit to čtení otáček ze žlutého kablíku a mělo by být hotovo

Pokud však k této regulaci existuje lehčí cesta, prosím prosím.... popřípadě to už i zaplatím za funční schéma a návod pro "blbce" :-D

« Odpověď #26 kdy: 03. 07. 2012, 23:57:46 »
Ale jinak, našel jsem ten svůj tady: http://arduino-info.wikispaces.com/MotorDrivers ten spodní, mám stejný přepínač (jen jinde) a i piny na přepnutí, jen netuším jak to zapojit.
Tipl bych to:
OUT 1  +
OUT 2  -
VCC + 12V z externího zdroje
GND  - z externího zdroje

Čau, s Arduinem si taky trochu hraju, ale normální motorky jsem zatím nepotřeboval, jenom krokový. Navíc elektrotechnik taky nejsem, takže prosím povolanější, aby mě kdyžtak opravili, dík.

To zapojení VCC a GND je určitě dobře. Podle toho schématu pod tím obrázkem by se mělo OUT1 zapojit na jeden drát motorku a OUT2 na druhej (je jedno, kterej je kterej). Ten čip na desce umí dva klasický motorky, takže druhej se může připojt na OUT3 a OUT4.

Pak se to ovládá pomocí těch pinů IN1, IN2, IN3, IN4 - první dva pro první motor, druhý dva pro druhej. Plus ta horní řada pinů, jak jsou tam ty jumpery, tak to je asi ENA a ENB, ne? Na obrázku to moc není vidět.

H-můstek funguje tak, že do motoru pustí proud jedním nebo druhým směrem podle toho, co je na vstupech (IN1, IN2). Tabulku hodnot vstupů máš v tomhle datasheetu http://www.sparkfun.com/datasheets/Robotics/L298_H_Bridge.pdf - obrázek 6 na str. 6.

Ty směr ovládat nepotřebuješ, takže ti stačí dva stavy:
IN1=L, IN2=H  -> motor jede
IN1=L, IN2=L  -> motor nejede
- rychlost motorku pak můžeš ovládat pomocí střídání těchto stavů ( viz http://arduino.cc/it/Tutorial/PWM ).

Takže polopaticky:
* jumpery tam nech tak, jak jsou na obrázku (pokud to dobře chápu, přivádí se jima trvale H na ENA a ENB)
* IN1 připojit na GND Arduina
* IN2 připojit na libovolnej PWM pin Arduina
* motorek ovládat klasicky pomocí PWM (viz ten link výš)

Pokud bys chtěl ovládat i směr, tak by se to muselo udělat jinak (PWN na ENA), ale to asi teda nebudeš potřebovat.

Se snímáním rychlosti nepomůžu, do tohohle zelí už elektrotechnikům nepolezu :)

« Odpověď #27 kdy: 04. 07. 2012, 00:07:18 »
Jo a ještě bych málem zapomněl: na GND musíš připojit nejenom GND externího zdroje, ale i GND Arduina (tenhle čip nemá oddělené napájecí a logické okruhy).

TomasP

« Odpověď #28 kdy: 04. 07. 2012, 01:48:10 »
Díky! Vše jsem zapojil dle tvých rad, jen ještě před zapnutím počkám na jednu odpověď - ten přepínač má být sepnutý nebo ne? Sepnutý = zamáčknutý...

« Odpověď #29 kdy: 04. 07. 2012, 01:59:02 »
Pokud správně chápu schéma, je to vlastně vypínač napájení. Takže zkus tak nebo tak :) Při poloze zapnuto by měla svítit dioda (nejspíš ta označená "5V POWER").