Systém pro virtualizace

Jack020

Systém pro virtualizace
« kdy: 27. 06. 2012, 14:28:42 »
Zdravím
Chtěl bych se zeptat, jaký OS byste volili pro virtualizaci, dříve jsem měl vše postavené na Debianu, ale narazil jsem na virtualizační systém esxi Hypervisor, který je zdarma. Zdá se mi méně náročný a také přehlednější, ale zajímalo by mě, jaké má své výhody a nevýhody.
Díky
« Poslední změna: 28. 06. 2012, 09:07:04 od Petr Krčmář »

TKL

Re:Systém pro Virtualizace
« Odpověď #1 kdy: 27. 06. 2012, 15:07:19 »
ESXi je super. Samozřejmě dostává zcela jiný rozměr v clusteru spolu s patřičnou licencí, vCentrem a možností automaticky migrovat VM dle potřeby mezi jednotlivými fyzickými servery, zálohováním atd..., ale to už samozřejmě stojí nemalé peníze. Dá se za rozumnou cenu koupit Essential licence pro 2 fyzické servery, kde dostaneš vCenter, takže pak můžeš spravovat vše z jednoho místa, což je velmi příjemné.

Pokud potřebuješ provozovat jeden nebo dva virtuální servery, máš podporovaný hardware a nevadí ti, že se budeš kvůli správě jednotlivých VM muset připojovat ke každému serveru zvlášť, můžu jen doporučit. Je to svižné a spolehlivé.

Jako úložiště pro VM můžeš použít NFS nebo iSCSI na gigabitové síti, provozuji takto (s třemi NFS servery na Debianu) bez sebemenších problémů.

Na závěr jen doplním, že VSphere klient je k dispozici pro Windows a Linux, pro Mac OS X bohužel ne (a vypadá to, že ani dlouho nebude).

TKL

« Odpověď #2 kdy: 27. 06. 2012, 15:25:12 »
Mám tam chybu, správně je:
Pokud provozuješ jeden nebo dva virtualizační servery...

czipis

• 252
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 27. 06. 2012, 16:09:03 »
Na závěr jen doplním, že VSphere klient je k dispozici pro Windows a Linux, pro Mac OS X bohužel ne (a vypadá to, že ani dlouho nebude).

muzu se zeptat co myslite tim klientem pro Linux? (doufam ze ne ten flash web klient)

neron

« Odpověď #4 kdy: 27. 06. 2012, 16:35:13 »
Jenom pozor na to, ze ESXi se nemusi podarit nainstalovat na jakekoliv zelezo. Meli jsme v praci asi 2 ruzne servery (jeden od Intelu a jeden "noname") a ani na jeden z nich se instalace nepovedla, muselo se koupit drahe zelezo od HP s ESXi certifikaci. Ale treba budete mit vic stesti. Nepisete na co to chcete, ja mam vyborne zkusenposti s OpenVZ, coz samozrejme je v podstate uplne neco jineho nez ESXi a ne ke vsemu se da pouzit.

« Odpověď #5 kdy: 27. 06. 2012, 19:58:21 »
Free ESXi ( tedy sprave vSphere Hypervisor 5, abych byl presny ) ma neprijemny limit 32GB. Co treba Proxmox ?

Jack020

« Odpověď #6 kdy: 27. 06. 2012, 21:20:56 »
muzu se zeptat co myslite tim klientem pro Linux? (doufam ze ne ten flash web klient)
jedná se o klienta jako aplikaci, přes který se připojuje na hlavní server pro administraci tech virtuálních.

Free ESXi ( tedy sprave vSphere Hypervisor 5, abych byl presny ) ma neprijemny limit 32GB. Co treba Proxmox ?
No nad tím pravě přemýšlím a nevím jaké má co výhodu, pro virtualizaci.

invader666

« Odpověď #7 kdy: 27. 06. 2012, 21:24:21 »

K tomuto dotazu se taky pridavam....jsem celkem zvedav na odpoved. Jinak ja muzu rozhodne doporucit Proxmox (KVM/OpenVZ)

czipis

• 252
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 27. 06. 2012, 21:44:59 »
jedná se o klienta jako aplikaci, přes který se připojuje na hlavní server pro administraci tech virtuálních.

muzete byt konkretni,kde se da stahnout? vim pouze o windows klientovi...

faha42

« Odpověď #9 kdy: 27. 06. 2012, 23:22:10 »
Proxmox je fajn, ale zalezi jak to postavite, respektive pokud zvolite reseni jako cluster a replikaci DRBD pres sit tak uz to chce nejaky lepsi raid radic s baterkou, servery pochopitelne s IPMI a stejne vykone pokud pozadujete HA a nakonfigurovat fencing device.

Na druhou stranu zajimave reseni by bylo s centralnim storage pro VM(NFS, iSCSI), ale docela by mel zajimalo jestli se nekonu napr.osvedcilo pouziti jako storage nejake "levnejsiho" NAS rekneme do 20tisic + SATA disky.
Proxmox hypervisory bych nechal bezet ze SSD disku + hodne ram, docela by navic zajimalo zda-li by sla nadasit blokova cache na proxmox napr. flashcache od FB (myslim jestil by to dokazalo vyrobnat rozdil mezi siti a ram).

Apropo kdo je Jack020? Nezname se ?

ondro

« Odpověď #10 kdy: 28. 06. 2012, 08:47:12 »
Aby som upresnil detaily ohladom vmware. U bezplatnej verzie je limit na 32GB RAM a bez limitu na pocet fyzickych procesorov. Vsphere client pre linux neexistuje. Jedina podporovana platforma pre clienta je windows a minimalne winXP a vyssie. Nepodpora ineho operacneho systemu ako windows je pre mna velka nevyhoda. Uz len samotnapotreba clienta je pre mna velke minus.

Essential verzia ma obmedzenie na 3 servery(nie 2 ako tu niekto spominal), kazdy 32GB RAM a 2CPU. VCenter je narocnejsi a vyzaduje 64bit operacny system minimalne 7 pro (tu si niesom isty lebo dokumentacia spomina len 64 bit ale neuprensuje verziu- otestovane to mam na 7 home premium 64bit a tam to nefunguje, 2008 R2, tam to funguje) a je prenho potrebne vyhradit samostatny PC alebo jedno VM (ma svoje naroky).
Essential verzia nieje draha (oproti full verzii) ale oproti bezplatnej verzii clovek ziska vlastne len vcenter so zakladnymi funkciami a jedina vyhoda je spravovanie vsetkych troch serverov z jedneho miesta. Ziadne extra funkcie to nema.
Nevyhoda je, ze funguje len na certifikovanom HW.  Daju sa doinstalovat aj neoficialne drivre ale to potom pada podpora.  Full verzie su poriadne drahe ale vyhoda je, ze je okolo vmware dobry ekosystem a prostredi, kde je potrebna urcita kvalita sluzieb to je asi najlepsie riesenie.

to JACK020: vmware urcite nieje menej narocny, potreba windows pre jeho spravu to este zhorsuje. Neviem co a ako virtualizujes a co vsetko pozadujes. Na jednoduchu virtualizaciu ti staci aj virtualbox :). Odporucam sa pozriet po KVM. To vyzera, ze ma buducnost a buduje sa okolo neho dost dobry ekosystem. Pozri si tuto stranku http://www.linux-kvm.org/page/Management_Tools . Tam su riesenia postavene na KVM. Urcite ti odporucam pozriet sa na Proxmox. Vyzera zaujimavo (akurat ho skusam). Vyhoda je v jeho jedoduchosti. Na spravovanie ti postacuje intenetovy prehliadac a nainstalovany ho mas za par minut.

TKL

« Odpověď #11 kdy: 28. 06. 2012, 12:21:15 »

Hmm... tak to se omlouvám, žil jsem v nějakém mylném přesvědčení, že existuje nativní klient pro linux, což ale evidentně není pravda. Opravdu existuje jen pro Windows. I když... vlastně ještě i pro iPad :-)

TKL

« Odpověď #12 kdy: 28. 06. 2012, 12:27:04 »
Essential verzia ma obmedzenie na 3 servery(nie 2 ako tu niekto spominal), kazdy 32GB RAM a 2CPU. VCenter je narocnejsi a vyzaduje 64bit operacny system minimalne 7 pro (tu si niesom isty lebo dokumentacia spomina len 64 bit ale neuprensuje verziu- otestovane to mam na 7 home premium 64bit a tam to nefunguje, 2008 R2, tam to funguje) a je prenho potrebne vyhradit samostatny PC alebo jedno VM (ma svoje naroky).

3 servery - pravda. O dvou jsem psal já, včera jsem evidentně neměl svůj den :-)
vCenter jen na Windows - není pravda, existuje linuxová vCenter appliance, sám to provozuji ve dvou farmách. Náročné ale opravdu celkem je a je velmi vhodné ho zařadit do Low resource poolu.

TKL

« Odpověď #13 kdy: 28. 06. 2012, 13:12:42 »
Na druhou stranu zajimave reseni by bylo s centralnim storage pro VM(NFS, iSCSI), ale docela by mel zajimalo jestli se nekonu napr.osvedcilo pouziti jako storage nejake "levnejsiho" NAS rekneme do 20tisic + SATA disky.

Já tak provozuji jednu VM (W2003) na Thecus N5200 s pěti 1TB SATA disky v RAID5 přes NFS.
Je to slabé. Při normálním provozu jakš takš, ale každá náročnější disková operace systém výrazě zpomalí, o synchronizaci raidu po nekorektním vypnutí pole nemluvě, to ta VM sice běží, ale je několik hodin téměř nepoužítelná. A více VM běžících na takovém NASu si vůbec nedokážu představit. Takže osobně nedoporučuji. Daleko lepší řešení je použít nějaký starší server se solidním řadičem a SCSI disky. To je naprosto použitelné řešení v případě, že nejsou prachy na vybudování FC SAN. V případě, že přece jen něco investovat lze, tak nový server se SAS disky, třeba PowerEdge od Dellu se dají pořídit za velmi zajímavé ceny.

ondro

« Odpověď #14 kdy: 28. 06. 2012, 14:02:35 »

3 servery - pravda. O dvou jsem psal já, včera jsem evidentně neměl svůj den :-)
vCenter jen na Windows - není pravda, existuje linuxová vCenter appliance, sám to provozuji ve dvou farmách. Náročné ale opravdu celkem je a je velmi vhodné ho zařadit do Low resource poolu.

mas pravdu, na to som zabudol.