Aby som upresnil detaily ohladom vmware. U bezplatnej verzie je limit na 32GB RAM a bez limitu na pocet fyzickych procesorov. Vsphere client pre linux neexistuje. Jedina podporovana platforma pre clienta je windows a minimalne winXP a vyssie. Nepodpora ineho operacneho systemu ako windows je pre mna velka nevyhoda. Uz len samotnapotreba clienta je pre mna velke minus.
Essential verzia ma obmedzenie na 3 servery(nie 2 ako tu niekto spominal), kazdy 32GB RAM a 2CPU. VCenter je narocnejsi a vyzaduje 64bit operacny system minimalne 7 pro (tu si niesom isty lebo dokumentacia spomina len 64 bit ale neuprensuje verziu- otestovane to mam na 7 home premium 64bit a tam to nefunguje, 2008 R2, tam to funguje) a je prenho potrebne vyhradit samostatny PC alebo jedno VM (ma svoje naroky).
Essential verzia nieje draha (oproti full verzii) ale oproti bezplatnej verzii clovek ziska vlastne len vcenter so zakladnymi funkciami a jedina vyhoda je spravovanie vsetkych troch serverov z jedneho miesta. Ziadne extra funkcie to nema.
Nevyhoda je, ze funguje len na certifikovanom HW. Daju sa doinstalovat aj neoficialne drivre ale to potom pada podpora. Full verzie su poriadne drahe ale vyhoda je, ze je okolo vmware dobry ekosystem a prostredi, kde je potrebna urcita kvalita sluzieb to je asi najlepsie riesenie.
to JACK020: vmware urcite nieje menej narocny, potreba windows pre jeho spravu to este zhorsuje. Neviem co a ako virtualizujes a co vsetko pozadujes. Na jednoduchu virtualizaciu ti staci aj virtualbox

. Odporucam sa pozriet po KVM. To vyzera, ze ma buducnost a buduje sa okolo neho dost dobry ekosystem. Pozri si tuto stranku
http://www.linux-kvm.org/page/Management_Tools . Tam su riesenia postavene na KVM. Urcite ti odporucam pozriet sa na Proxmox. Vyzera zaujimavo (akurat ho skusam). Vyhoda je v jeho jedoduchosti. Na spravovanie ti postacuje intenetovy prehliadac a nainstalovany ho mas za par minut.