Trolling/hactivism

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
Re:Trolling/hactivism
« Odpověď #15 kdy: 17. 06. 2012, 02:28:00 »
Ja se nestacim divit, jakymze to temam se to vlastne zabyvas :) To jako vazne cekas, ze takovyto server necha jakekoliv narazky na ne jen tak bez povsimnuti a bez smazani?
Opravdovy smysl se s nimi pretahovat nema nikdy, pokud se ovsem clovek nenudi. Nakolik je to pubertalni ci nikoliv nema smysl resit. Osobne taky rad rikam sve nazory prestoze predem vim, ze se casto nesetkaji s uspechem, nicmene se snazim na veci pohlizet s nadhledem a ten adminovi dotycneho webu zrejme chybi.
Ja mel treba nedavno konflikt s jednym emailovym obcasnikem z jiste zajmove cinnosti, ktery uz sem nechtel dale dostavat. Autor navic nesplnil zakladni pravidlo minimalne slusnosti dat moznost se z email listu odhlasit pseudo-vtipnou hlaskou typu: "Chcete-li se odhlasit z email listu, zaslete fotografii soulozici dobre nalady se vzduchoprazdnem na Pluto pri zatmeni slunce na prestupnej rok."
Kdyz jsem tedy slusne emailem pozadal o sve vyskrtnuti z listu, byl jsem arogantne otazan, proc vlastne bych mel chtit byt z listu vyskrtnut etc. Totalne stupidni nikam nevedouci komunikace ohledne teto zalezitosti nasla sveho konce teprve v okamziku, kdy jsem dotycnemu pohrozil jeho nahlasenim providerovi.
Jak se rika, s poctivosti a slusnosti nejdriv pojdes.

KapitánRUM

« Odpověď #16 kdy: 17. 06. 2012, 03:50:04 »
Nebýt tvého příspěvku, nikdy bych se asi o tom webu nedozvěděl a ani teď se na něj nepodívám. Možná si to ani neuvědomuješ, ale děláš jim velmi kvalitní reklamu.
Myslím, že jednak teze "Negativní reklama je taky reklama" obecně neplatí, jednak tenhle web je v cílovce hodně známý a nepředpokládám, že by to někoho tady nějak chytlo :)

Spíš by mě ale zajímalo, jestli "pubertální trolování" považujete za adekvátní prostředek "občanského odporu" proti takovým (a podobným) webům.

Já ho neznal a čtu :P
Hele s flaškou rumu jde všechno  ;D
A navíc si zítra nebudu pamatovat ani prd a můžu si to prohlídnout znova.

Waseihou

« Odpověď #17 kdy: 17. 06. 2012, 08:41:44 »
Pánové řešíte cípoviny. Maže se a mazat bude, protože všichni jsou dnes předposraní. Vžijte se do role toho týpka - neví jestli by to nemohlo působit jako negativní PR když to tam nechá a nějaká pipka si to přečte, tak to raděj smaže. Mažou se i příspěvky které neporušují pravidla diskuze, stačí aby byly kontroverzní.

Třeba nedávno jsem zkusil rozjet diskuzi na zive.cz, příspěvek na fórum byl celkem rychle smazán včetně diskuze.

první pro to že provozovatel webu nepodporuje ilegální aktivit, no dobře to se dá pochopit:

Citace
Zdarec lidi, rád bych tu rozjel diskuzi na téma jak technicky obejít autorský zákon, což bych definoval takto:

Bude vytvořen systém, který umožní neoprávněné zveřejnění autorsky chráněného díla takovým způsobem, že nepůjde jednoznačně dohledat kdo se tohoto zveřejnění dopustil a zároveň nebude možné dokázat že uživatelé takovéhoto věděli že tomuto jednání napomáhají.

Takovýchto systémů je možno vymyslet mnoho, ale obvykle mají několik společných rysů jako je rozdělení souboru na velké množství malých bloků, jejich distribuce mezi uživatele a masivního využití šifrování.

Příklad:

Každý uživatel systému představuje uzel p2p sítě, uzly jsou uspořádány do kruhu a routování probíhá vždy přes 1-n náhodně vybraných meziuzlů. Každý uzel zná určitý počet nějakých dalších. Každý uzel sítě má unikátní 160bitový identifikátor a zná přinejmenším svého bezprostředního předka a náseldníka, tedy uzly které v síti mají nejmenší větší ID a největší menší ID než jeho vlastní. Tedy nějaká síť je varianta chordu, není to ale až tak podstatné.

V systému existuje množina důvěryhodných autoritativních uzlů který pravidelně v určitém intervalu generuje pár veřejný klíč/soukromý klíč a zveřejňí vždy pouze veřejný klíč, přičemž soukromý klíč je zveřejněn až po určitém časovém intervalu.

Ten kdo bude chtít nahrát nějaký soubor do sítě ho zašifruje pomocí AES a rozdělí na bloky konstantní velikosti, třeba 128KB a pro každý takto zašifrovaný blok vypočítá jeho 160bitový hash. Potom začne tyto zašifrované bloky distribuovat mezi ostatní uživatele, což se bude dít na základě hash hodnoty bloku kdy se blok uloží do toho uzlu sítě, za kterým bezprostředně leží uzel s ID větším než je hash toho bloku.

Klíč k rozšifrování souboru a hashe jednotlivých bloků tvoří metadata, ze kterých se udělá další soubor který se zpracuje obdobným způsobem, tedy zašifruje se dalším heslem a potom rozdělí na bloky pro které se vypočítají hashe a rozdistribují se v rámci sítě. Metadata mohou rovněž být doplněny o strukturu podobnou TTH(tiger tree hash) ale využívající danou hashovací funkci. Hashe metadat se serializují do jednoho souboru (bez klíče k jejich rozšifrování) a vypočítá se jeho hash. Tento soubor je pak nahrán do DHT (distributed hash table) jako je kademlia, tedy do sítě která umožňuje získat z magnet linku samotný torrent soubor. Pár hash k metadatům a klíč k jejich rozšifrování potom vytvoří "magnet".

Z několika důvěryhodných autoritativních uzlů uvolňujících páry veřejný/soukromý klíč je jich několik náhodně vybráno a "magnet" je několikanásobně zašifrován veřejnými klíči, tedy k jeho rozšifrování je potřeba aby všechny autoritativní uzly zveřejnily soukromý klíč. Při dostatečném počtu tyto uzly nemusí být nutně autoritativní, ale není to stoprocentně bezpečné schéma díky možnosti Sybilina útoku. Uzly také nemusí být přímo součástí sítě, mohou operovat nezávisle na ní. Toto se může udělat několikrát a vznikne několi variant zaheslovaného "magnetu".

Nahrávající pak například pomocí sítě tor umístí na nějaké fórum informaci o tom že třeba kniha "Happy Plotter" byl nahrána do sítě, uvede seznam a pořadí serverů které uvolnily veřejné klíče a o které klíče šlo a zaheslovaný "magnet". Během nějaké doby má čás bezpečně rozdistribuovat jednotlivé bloky aniž by bylo možno zjistit jejich obsah a nebo původce, a to díky tomu že bloky jsou nahrávány přes několik prostředníků. Až autoritativní uzly uvolní soukromý klíč, tak teprve potom může být "magnet link" dešifrován a posloužit k získání metadat druhé úrovně která poslouží k získání samotných hashů bloků a které pak mohou být staženy a dešifrovány pomocí klíče, čímž stahující získá nahraný soubor.

Protože jsou jednotlivé bloky zaheslovány, tak není možné dokázat že provozovatel nějakého uzlu znal jeho obsah, navíc sdílel jen malou část celkového souboru, a proto provozovatele takového uzlu nelze obvinit z porušování autorského práva, navíc nejde dokázat jestli sloužil pouze jako prostředník při jeho přenosu. Přenášené bloky by se mohly navíc ukládat do cache a pro vyšší bezpečnost by bylo umožněno aby samotné bloky uložené na disku tohoto uživatele byly šifrovány heslem, které nemusí prozradit díky právu nevypovídat. Troufám si tvrdit že takovýto systém by prakticky znemožnil vynucování autorského práva, byť z hlediska zákona by k jeho porušení došlo.

Schéma je splácnuto narychlo a může obsahovat drobné chyby ve schématu šifrování (vím jak na to ale možná jsem to popsal blbě) a rozhodně nejsou vyřešeny "dodělávky" jako podpis uploadera který by získával kredity pomocí hlasování které by vyžadovalo vyplnění captcha či jiný turingův test, a další vymoženosti které mě napadají.

Není vyloučeno že se v internetu jednou oběví taková aplikace pro sdílení ebooků, situace tomu nahrává protože by si to pravděpodobně získalo uživatele a zároveň by to nebylo tak datově náročné jako služba na sdílení hudby či filmů, což by přispělo k rychlejší adopci mezi uživateli.

tohle byla fakt pakárna a spíš důsledek toho že mě v pátek večer zastihla nuda, mírně kreativní nálada a slivovice.

Další příspěvek už byl notně autocenzurovaný, ale stejně byl zmizen, byť pravidla diskuze vůbec neporušoval:

Citace
Zdarec lidi, chtěl bych tu diskutovat o právu autorském. Měl jsem tu není to tak dlouho takový elaborát na téma pirátství který byl ale smazán, snad proto že byl až příliš explicitní. Uložený ho mám, protože kdykoliv píšu něco delšího tak si to stejně ukládám kvůli případným problémům při odeslání, uvádět ho zde již ale nebudu. Místo toho nadhodím otázku mnohem jednodušším způsobem, takovým který snad nemůže být proti jakýmkoliv pravidlům. Registrovat se na blog? No to snad ne, na další registraci nemám nervy a proto jsem se zařekl a nikam už se registrovat nehdolám, od diskuze požaduji bezprostřednost a to včetně zadání tématu, ne registrační a přihlašovací maratón.

Takže k věci: Kde je hranice legality při sdílení autorsky chráněného obsahu? Odpověd na tuto otázku může mnohé zajímat, takže je zcela legitimní, zvláště pak na webu zaměřeném na IT. Zaměříme se přitom na dvě věci - jednak na legalitu z hlediska zákona, a potom na praktickou postižitelnost.

Uveďme znení zákona:

§ 270

Porušení autorského práva,
práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi

(1) Kdo neoprávněně zasáhne nikoli nepatrně do zákonem chráněných práv k autorskému dílu, uměleckému výkonu, zvukovému či zvukově obrazovému záznamu, rozhlasovému nebo televiznímu vysílání nebo databázi, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.
(2) Odnětím svobody na šest měsíců až pět let, peněžitým trestem nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty bude pachatel potrestán,
a) vykazuje-li čin uvedený v odstavci 1 znaky obchodní činnosti nebo jiného podnikání,
b) získá-li takovým činem pro sebe nebo pro jiného značný prospěch nebo způsobí-li tím jinému značnou škodu, nebo
c) dopustí-li se takového činu ve značném rozsahu.
(3) Odnětím svobody na tři léta až osm let bude pachatel potrestán,
a) získá-li činem uvedeným v odstavci 1 pro sebe nebo pro jiného prospěch velkého rozsahu nebo způsobí-li tím jinému škodu velkého rozsahu, nebo
b) dopustí-li se takového činu ve velkém rozsahu.

Uveďme příklady:

1) Jeden uživatel neoprávněně nabízí ke stažení soubor s autorsky chráněným dílem a nemá k tomu oprávnění.
=> tahle situace je zcela jistě nelegální, uživatel porušuje zákon a neměl by to dělat, zcela jasné

2) Uživatel nabízí svoje připojení k internetu a diskovou kapacitu někomu jinému, kdo ji využije způsobem který poruší něčí autorské právo a dojde tedy k trestnému činu. Nese uživatel odpovědnost? Toto lze rozdělit ještě na dvě podkategorie
a) uživatel neví že někdo jiný využívá jeho prostředků k páchání trestné činnosti
b) uživatel byl o této situaci informován, ale neučinil tomu přítrž

a) Podle mě je jasné, že pokud uživatel toto nevěděl, tak odpovědnost nenese, podobně jako nenese odpovědnost pokud je jeho počítač napaden virem který potom poslouží třeba k DDOS útoku nebo třeba jako proxy při vykradení něčího bankovního účtu zločinci.
b) Zde je otázka, jestli pokud se dozvěděl že existuje možnost že se toto dějě, jestli je povinen konat pokud subjekt který ho na toto upozornil není státním orgánem. Uživatel není povinen číst emaily, a proto nelze dokázat že o tomto věděl a i kdyby se toto dozvěděl, tak není povinen tomuto věřit. Je to ale otevřený problém kde si nejsem jistý.

3) Varianta 2, ale soubor je šifrovaný a uživatel nezná heslo, tudíž ani variantu 2b nemůže ověřit. Podle mě legální dokud ho na toto neupozorní orgány činné v trestním řízení, pak je povinen poskytnout důkazy, ale sám nemůže být popotahován, a to ani v případě že je na jeho PC jiný nelegální materiál, protože se jedná o důkazy nepřípustné v trestním řízení.

4) Zašifrovaný soubor je rozdělen na 100 částí a tyto jsou rozděleny mezi různé uživatele, zmíněný uživatel nabízí ke stažení jeden blok souboru dle jeho hashe. Uživatel neví a ani nemůže vědět obsah sdíleného bloku, který navíc představuje jen malou část díla. => Uživatel se nedopouští ničeho špatného, protože do zákonem chráněných práv k autorskému dílu nezasahuje když už ne vůbec, tak nanejvýš nepatrně. Sdílení jedna setiny souboru "náhodných" dat prostě nemůže být kladeno na roveň sdílení celého souboru.

5) Situace se ještě komplikuje, pokud uživatel slouží pouze jako prostředník který na dotaz jiného uživatele (uzlu sítě) stáhne blok který je po něm požadován a přepošle ho dotazujícímu. V takové situaci se jeho role nijak neliší od role poskytovatele připojení, který rovněž nenese odpovědnost za přenášený obsah. Poruší ale zákon, pokud blok uloží do cache pro případ že by na daný blok byl znovu tázán? Podle mě zákon rovněž není z jeho strany porušen, protože v tom případě by se rovněž jakýkoliv ISP provozující transparentní proxy dopouštěl trestného činu kdykoliv si nějaký jeho klient stáhne něco nelegálního.

6) V případě že by 5) bylo nelegální, bylo by prakticky vynutitelné a porušení práv dokazatelné, kdyby celá cache byla šifrována a uživatel využil svého práva nevypovídat, tedy neposkytl heslo k zašifrovanému souboru v němž by byly bloky cache uloženy? Podle mě ne, protože díky právu nevypovídat a existenci institutu osoby blízké by bylo téměř nemožné získat byť jen heslo, a i kdyby ho získali tak by se žalobci u soudu mnohem hůře vysvětlovalo porušení zákona tím že někdo sdílel nějaké bloky dat o jejichž obsahu nemusel ani vědět. Když někomu v obchodě uvízne za nehtem trochu strouhanky co odpadla z rohlíku, tak taky nezpůsobil škodu 3 koruny.

Díky tomu se dostáváme do situace, kdy majitel úložiště nenese odpovědnost za "materiál" který nabízí ke stažení a odpovědnost je tak plně pouze na tom, kdo zveřejňuje "dílo" - tedy někde napíše návod odkud dané bloky dat stáhnout a jak z nich dílo sestavit. Pokud se k dílu lze dostat pomocí magnet linku, potom odopvědnost nese plně pouze ten, kdo zveřejní tento magnet link, nikoliv uživatelé sdílející samotná šifrovaná data. Nebo se mýlím?

V žádném případě zde nenabádám k porušování autorského práva, pouze vznáším otázky k veřejné diskuzi, nic více, nic méně.

Opět cílem bylo spíše rozjet diskuzi pro pobavení a to na IT webu kde je v diskuzích jednoznačně napsáno že se tam může diskutovat o čemkoliv ;)

- viz.:
Citace
Poradna je místo pro diskuze na libovolné téma. Slouží hlavně pro řešení problémů z oblasti počítačů, ale lze zde probírat i jiné otázky. Pro moderované diskuze doporučujeme fóra: počítače, zvuk a video, mobily, auta, hry, digitály.

No má se nad tím někdo rozčilovat? Raději si najdu jiné fórum, proč se tvrdohlavě cpát někam kde mě nechtejí, že...

Tonda

• 646
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 17. 06. 2012, 11:32:20 »
Prýmek, je to něco jako http://poorlydressed.failblog.org/, web sdružující lidi s určitým zájmem, prostě sranda. Podle screenu cos tu postnul tam chodíš akorát vysírat, tak se nediv že tě mažou. Pokud se ti to nelíbí, tak tam nelez.

Mě nezajímají počítačové hry a hraní mi u osob vyšlých ze ZŠ přijde infantilní, přesto nechodím vysírat na herní weby.
Nevěřím v boha a přesto nechodím na náboženské weby vysírat jak sou blbí, že těm báchorkám věří.

P.S. Co mají všichni proti ponožkám v sandálech, to je jako nějaká direktiva EU? Co mám dělat, když mi je v létě v polobotkách horko a v sandálech naboso zima? :-)))

« Odpověď #19 kdy: 17. 06. 2012, 11:41:52 »
Prýmek, je to něco jako http://poorlydressed.failblog.org/, web sdružující lidi s určitým zájmem, prostě sranda. Podle screenu cos tu postnul tam chodíš akorát vysírat, tak se nediv že tě mažou. Pokud se ti to nelíbí, tak tam nelez.
Minimálně v jednom případě ( http://goo.gl/SK10p ) se autorka prokazatelně vědomě podílela na kyberšikaně ve škole. To je něco, co já osobně nemůžu odbít tím, že tam nemám chodit, když se mi to nelíbí. Odbil bys stejně neonacistické weby?

Že to je eticky za hranou, na tom se shoduje spousta lidí. Tohle mám já osobně vyřešený. Zůstává jenom otázka, jak dát nejefektivněji najevo, že se mi jako občanovi takovéhle chování nelíbí, i když není vyloženě protizákonné.

Kit

« Odpověď #20 kdy: 17. 06. 2012, 12:04:23 »
Minimálně v jednom případě ( http://goo.gl/SK10p ) se autorka prokazatelně vědomě podílela na kyberšikaně ve škole. To je něco, co já osobně nemůžu odbít tím, že tam nemám chodit, když se mi to nelíbí. Odbil bys stejně neonacistické weby?

Tak tohle mi ještě jako kyberšikana nepřipadá. Z těch fotek se nedá určit, o koho se jedná. Takové fotky odbýt mohu.

« Odpověď #21 kdy: 17. 06. 2012, 12:11:03 »
Tak tohle mi ještě jako kyberšikana nepřipadá. Z těch fotek se nedá určit, o koho se jedná. Takové fotky odbýt mohu.
Když jedna holka ve třídě nafotí jinou holku, jak jí lezou kalhotky, a pošle to na v daném oboru nejsledovanější web a autorka to ochotně zveřejní, tak to není napomáhání kyberšikaně? Tak to už fakt nevím, co by to bylo.

To si vážně myslíš, že ty holky, co tam ty fotky poslaly, taky po škole nerozšířily "hele, hele, Máňa je na pekle, koukněte se na to!"?

Tonda

• 646
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 17. 06. 2012, 12:12:53 »
Žádný ksicht, žádná šikana, respektive mě to přijde spíše jako šikana těch, co se na to denně musí dívat.

Kit

« Odpověď #23 kdy: 17. 06. 2012, 12:19:17 »
Když jedna holka ve třídě nafotí jinou holku, jak jí lezou kalhotky, a pošle to na v daném oboru nejsledovanější web a autorka to ochotně zveřejní, tak to není napomáhání kyberšikaně? Tak to už fakt nevím, co by to bylo.

To si vážně myslíš, že ty holky, co tam ty fotky poslaly, taky po škole nerozšířily "hele, hele, Máňa je na pekle, koukněte se na to!"?

Jenže s tímto argumentem neobstojíš. Asi jsi ještě neviděl skutečnou kyberšikanu, která se odbýt nedá a musí se řešit.

« Odpověď #24 kdy: 17. 06. 2012, 12:22:58 »
Žádný ksicht, žádná šikana, respektive mě to přijde spíše jako šikana těch, co se na to denně musí dívat.
Princip šikany přece není v tom, že oběť pozná kdokoli, ale to, že ji pozná šikanující okolí a notně se na tom sveze ("Á, hele, naše pekelná celebrita jde").

« Odpověď #25 kdy: 17. 06. 2012, 12:24:17 »
Jenže s tímto argumentem neobstojíš. Asi jsi ještě neviděl skutečnou kyberšikanu, která se odbýt nedá a musí se řešit.
Tady se ale nejedná o nějakou školačku, která si neuvědomuje důsledky. Tohle je třicetiletá rádobylady.

« Odpověď #26 kdy: 17. 06. 2012, 12:35:42 »
Tady se ale nejedná o nějakou školačku, která si neuvědomuje důsledky. Tohle je třicetiletá rádobylady.
Jo - a hlavně to není žádný fan blogísek, ale normální komerční projekt, to mně na tom vadí asi nejvíc.

Kit

« Odpověď #27 kdy: 17. 06. 2012, 12:57:52 »
Jo - a hlavně to není žádný fan blogísek, ale normální komerční projekt, to mně na tom vadí asi nejvíc.

Tak přeji mnoho zdaru Done Quijote. Bedlivě sleduj ten komerční projekt a až tam uvidíš nějakou skutečnou kyberšikanu, nezapomeň podat žalobu. A připrav si hodně důkazů, budeš je potřebovat. A hlavně přitom nesbírej osobní údaje, abys nemohl být žalován.

Waseihou

« Odpověď #28 kdy: 17. 06. 2012, 13:14:19 »
No trochu přehnaný názor. Kyberšikanu bych definoval jako vytrvalé ponižování konkrétní osoby pomocí internetu či jiných elektronických prostředků určených k šíření informace, tudíž nejedná se o jeden incident ale řadu případů které mají za cíl psychicky poškodit svojí oběť. Zesměšnění někoho na internetu je jen forma výsměchu, nebuďme přecitlivělí a ujasněme si fakta. Když jeden žák jiného zezměšní, tak je to "sranda", když to ale dělá bezdůvodně každý den pro své pobavení tak je to šikana. Stejně tak pokud takto činí kolektiv, potom když si každý "kopne" tak se jedná o šikanu, a pokud si každý "kopne" na internetu tak jde o kyberšikanu. Pokud se ale jedná o pouhou epizodickou příhodu, kdy daná žačka získá "negativní publicitu" na kterou se do týdne zapomene protože se ve třídě začne řešit úplně jiná kokotina, tak to taky ještě nejspíše není kyberšikana, záleží už ale na intentzitě dané epizody. Kalhotky čouhající z kalhot vyfocené na netu - to není kyberšikana. Jo kdyby tu holku mlátili až by brečela, natočili to na mobil a pak to hodili na net, pak je to kyberšikana, a vlastně i šikana. A kdo ví, třeba se tý holce může i líbit že si tolik lidí prohlíží její zadek a nejenom ve třídě ale i na internetu, a třeba si nad tou představou i masturbuje, takže to jestli jde a nebo nejde o kyberšikanu lze rozhodnout pouze důkladnějším prozkoumáním kontextu situace.

« Odpověď #29 kdy: 17. 06. 2012, 13:27:46 »
Propánajána, nepřehlídli jste slovo "napomáhání"? Napomáhání X, to je vytváření prostoru pro X. Například tak, že mám web s desetitisíci návštěv a komukoli dám ochotně prostor ho využít jako kanál (skutečné) šikany. Nebo mám facebookovou stránku s dvanácti tisíci lajků a umožním tam komukoli vkládat fotky kohokoli s řádným komentářem - viz např. http://goo.gl/8RXCK Kde jinde by šikanylačná čtrnáctka sebrala tak báječný kanál s tak velkým publikem?

Jasně že to samo o sobě není kyberšikana, ta by byla trestná a ani ta anonymní Chytrolína, ani firma Webdio nejsou zase tak blbí.