GNU GPL a patička s odkazem na autora

SvenHassel

GNU GPL a patička s odkazem na autora
« kdy: 10. 06. 2012, 14:55:48 »
Narazil jsem na zajímavý soft v PHPku pod GNU/GPL a chtěl bych udělat jeho fork. Problém je v tom, že originální software obsahuje na vygenerované stránce patičku s odkazem na autora softu, který jej moc nevyvíjí. Je možné patičku ze softu při udělání forku odstranit a co konkrétně musí zustat ve zdrojovém kódu tak abych neporušil licenci? Děkuji za odpověď
« Poslední změna: 18. 06. 2012, 14:29:04 od Petr Krčmář »

zlý člověk

Re:GNU/GPL a patička
« Odpověď #1 kdy: 10. 06. 2012, 15:05:19 »
Na tohle je odborník Radek Hulán ze z Plzně, doporučuji kontaktovat a probrat to s ním...

« Odpověď #2 kdy: 10. 06. 2012, 16:11:49 »
Na tohle je odborník Radek Hulán ze z Plzně, doporučuji kontaktovat a probrat to s ním...
Tahle odpověď ostatně platí i pro jakýkoliv jiný dotaz na cokoliv.

SvenHassel

« Odpověď #3 kdy: 10. 06. 2012, 17:18:31 »
Dobrý den, nevím zda to mám brát jako ironii nebo jako fakt, ale očekával jsem drobet více fundovanou odpověď na daný dotaz.

Lol Phirae

« Odpověď #4 kdy: 10. 06. 2012, 17:28:07 »
Jedná se o nejmenovaný český CMS, jehož jediný "vývoj" se již drahně let odehrává kolem podivné komunity individuí bonzujících na "diskusním" fóru onanistů, jejichž jediným posláním je pátrat po tom, kdo odstranil jejich nevkusnou a příšerně formátovanou reklamní patičku?

« Odpověď #5 kdy: 10. 06. 2012, 17:59:08 »
Nejsem si jisty, co presne patickou myslite, ale pokud jde o "Powered by A" na konci stranky, pak zmena na "Powered by B" neni problem (ale asi by bylo slusnosti uvest odkaz na A). Pokud patickou myslite copyright notice v kodu, tak tu odstranit nesmite (puvodni autor ma na dany kod porad copyright). Pokud v danem kodu provedete zmeny, muzete svuj copyright pripsat nad ten puvodni.

Elaborovanejsi odpoved zde: http://stackoverflow.com/questions/4475319/how-to-rebrand-copyright-a-forked-project-gnu-gpl

SvenHassel

« Odpověď #6 kdy: 10. 06. 2012, 19:35:18 »
Děkuji za poslední odpověď. Nejedná se mi o to odebrat autora ze zdrojového souboru, ale samozřejmě vzhledem k tomu, že pro daný soft máme své nápady na vylepšení a jeho další rozvíjení bychom rádi směrovali jiným směrem jelikož původní autor již projekt spíše jen relativně udržuje, tak bychom rádi udělali fork, který ovšem jak jistě každý uzná by byl zvláštní kdyby v generováném kódu na stránkách zobrazoval odkaz na původní projekt. Nechceme tím upřít žádné právo původního autora na jeho dílo. Jen chceme prostě udělat nový projekt, který by se postavil na základech jeho práce. Nemám potřebu někomu krást jeho dílo ani se chlubit cizím peřím takže zde některé odpovědi beru jako pasé.

Každopádně uvítám další dodatky ohledně této problematiky jelikož bychom se rádi drželi plně v možnostech licence.

« Odpověď #7 kdy: 10. 06. 2012, 21:42:38 »
A nebylo by lepší se zeptat autora toho softu, jak to s tou patičkou myslí, než se ptát nás?

Lol Phirae

« Odpověď #8 kdy: 10. 06. 2012, 22:23:41 »
Autor to může myslet, jak chce. GPL se vztahuje na zdrojový kód, ne na kód, který aplikace generuje.

« Odpověď #9 kdy: 10. 06. 2012, 23:01:47 »
Autor to může myslet, jak chce. GPL se vztahuje na zdrojový kód, ne na kód, který aplikace generuje.
No to sice jo, ale asi není od věci předcházet právě tomu, do čeho se zapletl RH...

anonym

« Odpověď #10 kdy: 11. 06. 2012, 00:14:46 »
pokud mas v planu distribuovat svoji upravenou verzi tak GPL vynucuje ponechani copyrightu a vysledek musi byt taky GPL (neboli vcetne zdrojaku).

pokud si to upravujes pro vlastni pouziti tak se te tohle netyka, takze odstraneni paticky z webu (nebo nahrazeni jinou) by nemel byt zadny problem

SvenHassel

« Odpověď #11 kdy: 11. 06. 2012, 11:00:33 »
Dobrý den,

jedná se mi o to, že chci distribuovat fork daného softu, který bude nadále šířen, včetně mých vlastních úprav, vylepšení apod. Jediné o co se mi celou dobu jednalo je, co musím zachovat ve zdrojovém kódu a hlavně jakým způsobem to tam správně uvést. Samozřejmě jsem se ptal na odebrání generovaného odkazu v patičce z toho důvodu, že chci dělat vlastní podporu pro soft, včetně distribuce dalších rozšíření pro daný soft a prostě mi příjde divné, kdyby ve forku byl v patičce odkaz na původního autora. Tím já ale přeci nechci odepřít právo autora na jeho dílo a jak jsem již několikrát zdůraznil, nechci nic odebírat ze zdrojového souboru, ale z generovaného souboru chci odebrat odkaz vedoucí na autora. Kdybych tam musel odkaz nechat, nemá poté smysl vytvářet fork a je pak lepší daný soft nechat umřít. Tímto se již nadalé odmítám zaobírat stále stejným aspektem, že chci odebrat copyright ze zdrojového kódu, protože to nemám v úmyslu, jen chci vědět jakým způsobem naložit s generovaným odkazem a jakým způsobem upravit hlavičku ve zdrojovém kódu forku tak, aby to bylo správně dle citace licence GNU/GPL 3 apod.

Děkuji za odpovědi.

Lol Phirae

« Odpověď #12 kdy: 11. 06. 2012, 11:11:45 »
jen chci vědět jakým způsobem naložit s generovaným odkazem

Jak již bylo řečeno opakovaně, normálně ho podle svého uvážení odstraň/zakomentuj/nahraď svým vlastním odkazem. Aplikací generovaný kód nemá s původní licencí aplikace nic společného. Viz např. Joomla! License FAQ.

« Odpověď #13 kdy: 11. 06. 2012, 11:24:06 »
jen chci vědět jakým způsobem naložit s generovaným odkazem a jakým způsobem upravit hlavičku ve zdrojovém kódu forku tak, aby to bylo správně dle citace licence GNU/GPL 3 apod.
No a jaký máš důvod se na to ptát tady a nezeptat se autora toho softu, co by případně považoval za porušení _jeho_ práv a co ne?

SvenHassel

« Odpověď #14 kdy: 11. 06. 2012, 11:38:00 »
Kde bereš jistotu, že jsem se neptal? Kdybych měl odpověď možná bych se tu ani neptal, ale jelikož odpověď nemám tak jsem se poptal. Nicméně pro co jsem si přišel to nějak cca vím a to mi v tuto chvíly stačí. Děkuji Všem za odpověď i za ty co nic nepřinesly :-)